Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, 2013 yılında Konya ilinde kurulmuş bir üniversitedir. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'de gıda ve tarım alanındaki ilk üniversite olması dolayısıyla önemli bir üniversitedir. Eğitim dili İngilizce olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi; üç lisans fakültesi, iki yüksek lisans enstitüsü, yedi uygulama ve araştırma merkeziyle öğrencilerine nitelikli bir eğitim verme gayesindedir. Yaşam bilimleri, gıda ve tarım üzerine uzmanlaşan ve bu doğrultuda öğrencilerine kaliteli bir eğitim imkanı sunmak isteyen Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi; birçok yönden faaliyetlerine devam etmektedir. Üniversite, kurmuş olduğu Göç ve Kalkınma Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÖKMER), İleri Tarım Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ITUAM), Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER), Kooperatifçilik ve Tarımsal İş Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (KOTİB) ve toplam yedi merkezi ile faydalı araştırmalar ve çalışmalar yapma gayesindedir. Aynı zamanda üniversitenin Toprak Analiz Laboratuvarı, Biyosidal Ürün Laboratuvarı ve Gıda Kontrol Laboratuvarı gibi toplam beş fakültesi bulunmaktadır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi eğitime verdiği önem kadar tüm öğrenci ve öğretim üyeleriyle bilime katkı sağlama amacıyla birçok çalışma yürütmektedir. Üniversitenin eğitim dili İngilizcedir. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'ni kazanamayan öğrenciler Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi yatay geçiş başvurusu yaparak eğitimlerine bu üniversitede devam edebilme şansına sahip olabilirler. Yatay geçiş başvuruları genellikle ağustos ayında olmaktadır. Başvuru tarihlerinde değişiklik olabileceği için tarihler kontrol edilmelidir. Yatay geçiş ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde okumaya hak kazanan öğrenciler, eğitimlerine bu üniversitede devam edebilirler. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, alanında Türkiye'nin ilk üniversite olması unvanına sahiptir. Bu yönüyle akademik kadrosu ve akademik çalışmaları ile adından söz ettirmekte olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, tüm öğrencilerini heyecanla beklemektedir.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde üç adet fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler; Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakülteleridir. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Hukuk Fakültesi yoktur. Toplam üç fakültede lisans eğitimi veren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, bünyesinde toplam on yedi adet bölüm barındırmaktadır. Bu dağılım; Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi için altı bölüm, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi için altı bölüm ve Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi için dört bölüm şeklindedir. Üniversitenin ayrıca Yabancı Diller Bölümü de bulunmaktadır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bölümleri ve fakültelerinin tamamı aşağıda sıralanmıştır:
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Biyomühendislik Bölümü
- Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Uluslararası Finans ve Ekonomi Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
- Ekonomi Bölümü
- Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü
- Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
- Genetik ve Yaşam Bilimleri Bölümü
Ön lisans bölümleri iki yıllık eğitim programı bulunduran bölümlerdir. İki yıllık eğitim sürecinin ardından mezun olan öğrenciler, erken yaşta meslek sahibi olarak iş hayatına atılma şansına sahip olabildikleri gibi ön lisans bölümlerini ikinci bir ön lisans bölümü ile toplam dört seneye tamamlama şansına sahiptirler. Bu sayede iki üniversite okuma şansına sahiptirler. Ön lisans eğitim programlarının dersleri meslek yüksekokullarında verilmektedir. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde meslek yüksekokulu bulunmamaktadır. Bu sebeple üniversite ön lisans eğitimi vermemekte olup yalnızca dört yıllık lisans eğitimi vermektedir. Dört yıllık lisans bölümlerini kazanan öğrenciler üniversiteyi tercih edebilir. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi 2 yıllık bölümler yoktur.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde birçok yüksek lisans bölümü bulunmaktadır. Yüksek lisans eğitimleri çeşitli enstitüler bünyesinde verildiği için Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin de kurmuş olduğu çeşitli enstitüler bulunmaktadır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi yüksek lisans enstitüleri toplam iki enstitüden oluşmaktadır. Bunlar Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüleridir. İki enstitüde toplam dokuz yüksek lisans programı bulunduran Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi; Fen Bilimleri Enstitüsünde altı, Sosyal Bilimler Enstitüsünde üç yüksek lisans bölümü bulundurmaktadır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi yüksek lisans programlarında tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere iki türde eğitim verilmektedir. Tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere birçok yüksek lisans bölümü bulunmaktadır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi enstitüleri ve yüksek lisans bölümlerinin tamamı aşağıda sıralanmıştır:
- Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Ekonomi Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Tarımsal İşletmecilik Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Açık öğretim fakültelerinde verilen bölümlerin eğitimleri, öğrencilerin okula gelmesine gerek olmadan internet ortamında verilmektedir. Bu yönüyle öğrencileri zaman ve mekan ile sınırlamayan bir eğitim türü olan açık öğretim sistemi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde bulunmamaktadır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde uzaktan eğitim merkezi bulunmaktadır. Uzaktan eğitim merkezi yanında sürekli eğitim merkezine de sahip olan üniversite, bu birimlerden öğrencilerine online ve uzaktan dersler alma imkanı sağlamaktadır. Bu yönüyle üniversite, online ortamda eğitim verebilecek donanıma ve kapasiteye sahip olduğunu göstermektedir. Fakat uzaktan eğitimlerini açık öğretim bölümü ve açık öğretim fakültesi olmadan sürdürmektedir.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin sabit bir taban puanı yoktur. Bunun sebebi taban puanlarının her yıl girilen sınava göre yeniden güncellenmesidir. Bu sebeple Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bölümlerinden birini kazanmak isteyen bir öğrenci, üniversitenin bir önceki yıla ait olan taban puanlarını incelemelidir. Bölüme en son kaç puanla girildiği ve hangi sıralamayla yerleşildiği tercih dönemindeki adaylara bir fikir verebilir. Fakat bunun bir tahmin olduğu ve puanların/sıralamaların değişime uğrayabileceği unutulmamalıdır. Çünkü bir bölümün kazanılıp kazanılamayacağını asıl belirleyen puan, o yıl girilen sınava göre belli olacaktır. Bu tahmini yapmak isteyen öğrenciler, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi taban puanları yanı sıra asıl olarak Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi sıralama puanlarını incelerse daha doğru bir tahmin yapabilir. Çünkü asıl önemli olan sıralama puanlarıdır. Fakat yine bunun da bir tahmin olduğu ve kesinliği olmadığı, sonuçların değişebileceği unutulmamalıdır.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'ne yabancı öğrenci olarak başvurmak mümkündür. Başvuru için aranılan şartların en başında başvuracak öğrencilerin T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan liselere denk bir okulda lise son sınıf öğrencisi veya mezun durumunda olması gelir. Bu şekilde yabancı öğrenciler, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'ne lisans öğrencisi olarak başvurma hakkına sahiptirler. Bunun yanında başvuru yapacak olan adayların çeşitli belgelere sahip olması istenmektedir. Yabancı öğrenci başvurusu ile ilgili tüm detaylar üniversite sitesinde yayınlanmaktadır. Yabancı öğrenci olarak bir lisans bölümüne başvurmak isteyen adayların dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri bölümlerin sahip olduğu kontenjanlardır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi yabancı öğrenciler için Mühendislik Programlarında toplam kırk altı, İç Mimarlık bölümünde beş, iktisadi ve İdari Programlarında toplam yirmi, Psikoloji bölümü için yirmi dört, Genetik ve Yaşam Bilimleri Programı için ise toplam yirmi kontenjan bulundurmaktadır. Tüm başvuru detayları ve toplam kontenjanlar her yıl değişebilir ve kontrol edilmelidir.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanında açılan ilk üniversitesidir. Bu yönüyle büyük bir öneme sahiptir. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nden mezun olan öğrenciler, eğitim dili İngilizce olan ve Türkiye'de bir ilk özelliği taşıyan bu üniversiteden mezun olduklarında birçok iş imkanına sahip olabilirler. Üniversitenin gıda ve tarım alanında bir üniversite olması bu alandaki mezunların iş başvuruları için onları öne çıkaracak yönlerden birini teşkil edebilir. Bu yönüyle üniversitedeki birçok bölümde çeşitli iş fırsatları bulunmaktadır. Örneğin; Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü en çok tercih edilen bölümlerden biridir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, çeşitli laboratuvarlarda önemli çalışmalara imza atabilirler. Aynı şekilde Genetik ve Yaşam Bilimleri bölümü de üniversitenin önemli bölümlerinden birini oluşturmaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, çok faydalı genetik ve biyolojik alanlarda bulunabilir. Üniversitenin birçok farklı bölümü de bulunmaktadır. Örneğin; Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi İç Mimarlık bölümü fazlasıyla tercih edilen bir bölümdür. Mezunları inşaat şirketleri, mimarlık firmaları ve serbest çalışma olmak üzere birçok alanda çalışabilirler. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü de en çok tercih edilen bölümlerden biridir. Bu bölümden mezun olanlar bilgisayar donanımları ve ekipmanları üzerine birçok iş imkanına sahip olabilirler. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Psikoloji bölümü de günümüzde en çok tercih edilen bölümlerden biridir. Mezunları çeşitli kurumlarda psikologluk veya psikolojik danışmanlık yapabildikleri gibi yüksek lisans yaparak klinik de açabilirler. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi yeni mezunlarına "Mezun Öğrenci İş Garantisi Tercih Başvurusu" gibi bir imkan sunmaktadır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi mezunları bu programı takip edebilir. Aynı zamanda yüksek lisans eğitim programları da mezun öğrenciler için iyi bir fırsat oluşturmaktadır. İş imkanı olarak akademik kariyeri seçen mezunlar, yüksek lisans programlarıyla bu yola ilk adımlarını atabilirler. Burada önemli olan yapılacak seçimlerdir. Eğer hâlâ karar veremediyseniz Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz. Ayrıca Kariyer.net'te birçok iş ilanı bulabilirsiniz ve kolayca başvurarak hayalinizdeki işe kavuşabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.