Mardin Artuklu Üniversitesi, Mardin'in Nusaybin ilçesinde 17 Mayıs 2007 tarihinde kurulan bir üniversitedir. Üstlendiği kültürel köprü vazifesi doğrultusunda Türkiye'nin ilk ve tek "Kültür Turizmi İhtisas Üniversitesi" olarak seçilmiştir. Uzun yıllardan beri Nisibis Akademia (Nusaybin Akademisi), Kasımiye, Zinciriye, Deyrulzafaran ve diğer büyük mekteplerin ilim ve bilim yuvası olan medeniyetler şehri, bu özelliğini Mardin Artuklu Üniversitesi ile devam ettirmektedir. Aynı zamanda Türkiye'nin en genç üniversiteleri arasında yer almaktadır. Üniversitenin İstasyon, Merkezi Artuklu ve Antik Mardin olmak üzere üç kampüsü bulunmaktadır. Gerek sosyal gerek kültürel gerekse eğitsel faaliyetler ile bünyesinde öğrenim gören binlerce öğrenciye Merkezi Kampüs Yerleşkesinde futbol, voleybol, basketbol ve koşu pisti gibi açık spor alanları, açık tiyatro sahnesi, 1000 kişilik merkezi yemekhane ve çarşı, yarı olimpik yüzme havuzu, kültür merkezi ve spor salonu, profesyonel bisiklet parkuru, butik mağaza, gün boyu hizmet veren kütüphane, birçok kantin ve kafeterya ile zengin bir sosyal ortam sunmaktadır. Bunların yanı sıra öğrencilerin sosyal beceri ve ilgilerine göre kurulan ve bunları geliştirebilecekleri birden çok öğrenci kulübünü de bünyesinde barındırmaktadır.
Üniversitenin üç ayrı yerleşkesinde akademik öğretime yönelik hizmet veren birden fazla eğitim birimi bulunmaktadır. İstasyon Kampüsünde Mardin Meslek Yüksekokulu ve Kızıltepe Meslek Yüksekokulu; Merkezi Artuklu Kampüsünde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yaşayan Diller Enstitüsü, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Devlet Konservatuarı ve Merkezi Laboratuvar yer almaktadır.
Son olarak; Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Fen Fakültesi, Nusaybin Meslek Yüksekokulu ve Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu ise Antik Mardin Kampüsü bünyesinde eğitime devam etmektedir. Bu eğitim birimlerinin yanı sıra Mardin'in birçok ilçesinde farklı meslek yüksekokulları bulunmakla beraber farklı amaçlara hizmet eden bilim dallarına yönelik birçok uygulama ve araştırma merkezi de üniversite kapsamında yer almaktadır.
Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 4 yıllık eğitim veren 10 fakülte bulunmaktadır. Fakülte kapsamındaki her program, farklı türde taban puanlarına sahiptir. Üniversite bünyesinde eğitim veren fakülte ve bu fakültelerin bölümlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Antropoloji
- Arap Dili ve Edebiyatı
- Arkeoloji
- Eğitim Bilimleri
- Fars Dili ve Edebiyatı
- Felsefe
- İngiliz Dili ve Edebiyatı
- Kürt Dili ve Edebiyatı
- Psikoloji
- Sanat Tarihi
- Sosyoloji
- Süryani Dili ve Edebiyatı
-
Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Bölümü
- İç Mimarlık ve Peyzaj Bölümü
- Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü
- Geleneksel Türk Sanatları Bölümü
- Sinema ve Televizyon
- Resim
- Seramik
- Grafik Sanatlar
- Heykel
- El Sanatları
- Görüntü Sanatları
- Müzik
- Fotoğrafçılık
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
- İktisat
- İşletme
-İslami İlimler Fakültesi
- İslam Tarihi ve Sanatları
- Temel İslam Bilimleri
- Felsefe ve Din Bilimleri
- Mimarlık
- Hemşirelik
- Odyoloji
- Ebelik
- Beslenme ve Diyetetik
- Sosyal Hizmet
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Çocuk Gelişimi
- Sağlık Yönetimi
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Turizm İşletmeciliği
- Turizm Rehberliği
Aynı zamanda üniversite bünyesinde öğrenim gören öğrencilerin yaz döneminde almak istedikleri dersler olduğu takdirde
Mardin Artuklu Üniversitesi yaz okulu imkanını öğrencilerine sağlamaktadır. Harç ücreti, açılması kesinleşen dersler ve ders kaydı gibi önemli hususlarda aksilik yaşamamak adına üniversitenin ilgili web sayfasında yayınlanan duyuruları takip etmeniz faydalı olacaktır.
Mardin Artuklu Üniversitesi 2 yıllık bölümler açısından eğitim veren 2 yüksekokul ve 8 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Üniversite bünyesinde eğitim ve öğretime devam eden ön lisans programlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Sağlık Bakım Hizmetleri
- Dış Ticaret
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik
- Yabancı Diller ve Kültürler
- Bitkisel ve Hayvansal Üretim
- Bilgisayar Teknolojileri
- Muhasebe ve Vergi
- Bilgisayar Programcılığı (Uzaktan Öğretim)
- Elektrik ve Enerji
- Elektronik ve Otomasyon
- İnşaat
- Yönetim ve Organizasyon
- Makine ve Metal Teknolojileri
- Mimarlık ve Şehir Planlama
- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri
- Bilgisayar Teknolojileri
- Elektronik ve Otomasyon
- Elektrik ve Enerji
- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri
- Sosyal Hizmetler
- El Sanatları
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri
- İnşaat
- Dış Ticaret
- Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik
- Yaşlı Bakımı
- İş Sağlığı ve Güvenliği
-
Büro Hizmetleri ve Sekreterlik
- Bitkisel ve Hayvansal Üretim
- Tasarım
- Mimarlık ve Şehir Planlama
- Finans Bankacılık ve Sigortacılık
- Sağlık Bakım Hizmetleri
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri
- Dişçilik Hizmetleri
- Finans Bankacılık ve Sigortacılık
- Mimarlık ve Şehir Planlama
- Sosyal Hizmet ve Danışmanlık
- Spor Yöneticiliği
- Antrenörlük
- Beden Eğitimi ve Spor
- Müzik
- Müzikoloji
- Sahne Sanatları
- Mütercim/Tercümanlık
- Yabancı Diller
Mardin Artuklu Üniversitesi yüksek lisans derecesinde eğitim veren 2 enstitüye sahiptir. Bunlardan biri Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, diğeri ise Yaşayan Diller Enstitüsü'dür. Bu enstitülere güz ve bahar döneminde, belirli kontenjanlar ve kayıt şartları doğrultusunda öğrenci kabul edilir. Gerekli şartları sağlayan adaylar, lisans mezuniyetine uygun olarak başvurdukları yüksek lisans programını tercih edebilirler. Bu programlar ise tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarıdır; ancak başvuru dönemlerinden önce, başvurmak istediğiniz programın web sitesini takip etmeniz faydalı olacaktır.
- Beden Eğitimi ve Spor
- Biyoloji
- Eğitim Programları ve Öğretim
- Eğitim Yönetimi
- Felsefe
- Felsefe ve Din Bilimleri
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- İktisat
- İletişim Tasarımı (Disiplinler Arası)
- İnanç Turizmi Rehberliği
- İslam Tarihi ve Sanatları
- İşletme
- İşletme (İkinci Öğretim)
- Kimya
- Kudüs ve Filistin Çalışmaları (Disiplinler Arası)
- Kültürel Çalışmalar (Disiplinler Arası)
- Resim
- Sağlık Turizmi
- Sağlık Turizmi (İkinci Öğretim)
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
- Sosyoloji
- Tarih
- Tarla Bitkileri
- Temel İslam Bilimleri
- Turizm İşletmeciliği
- Turizm ve Kültürel Miras Yönetimi
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
- Eğitim Programları ve Öğretim (Tezsiz)
- Eğitim Yönetimi (Tezsiz)
- Eğitim Yönetimi (İkinci Öğretim Tezsiz)
- Sağlık Turizmi (İkinci Öğretim Tezsiz)
- İktisat (İkinci Öğretim Tezsiz)
- İşletme (Tezsiz)
- İşletme (İkinci Öğretim Tezsiz)
- Tarih (İkinci Öğretim) (Tezsiz)
- Turizm Rehberliği (İkinci Öğretim Tezsiz)
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (Tezsiz)
-Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (İkinci Öğretim Tezsiz)
- Kürt Dili ve Kültürü
- Süryani Dili ve Kültürü
- Arap Dili ve Kültürü
Mardin Artuklu Üniversitesi'nde herhangi bir açık öğretim programı bulunmasa da Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde ön lisans, lisans ve yüksek lisans derecesinde bazı bölümlerin eğitimi uzaktan öğretim yoluyla yapılmaktadır.
- Bilgisayar Programcılığı
- Sosyal Hizmetler
- Yaşlı Bakımı
- Bilgisayar Teknolojileri
- İlahiyat
- Sağlık Turizmi
- Turizm Rehberliği
Mardin Artuklu Üniversitesi taban puanları her yıl değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle üniversite sınavına girdiğiniz yılın bir önceki yılındaki taban puanları dikkate alarak, tercihlerinizi şekillendirebilirsiniz. Ancak
Mardin Artuklu Üniversitesi bölümleri ve puanları incelemesi yaparken başarı sıralamalarını dikkate alarak tercihte bulunmak, taban puanlarını esas almaktan daha doğru bir yöntem olacaktır. Taban puanları her yıl değişse de sıralamalar daha yakın değerlere sahip olacaktır.
Mardin Artuklu Üniversitesi'ne başvuracak olan yabancı uyruklu öğrencilerde öncelikle, lise son sınıfta olmaları veya mezun durumda olmaları koşulu aranmaktadır. Aynı zamanda MAÜ-YÖS sınavı veya Türkiye'deki farklı yükseköğretim kurumlarının gerçekleştirdiği YÖS sınavları sonuçları, ortaöğretim mezuniyet puanı dikkate alınarak öğrencinin başvuru ve yerleştirme işlemleri değerlendirilmektedir; ancak daha detaylı bilgi için üniversitenin web sayfasını ziyaret etmeniz doğru olacaktır. Bunların yanı sıra
Mardin Artuklu Üniversitesi yatay geçiş imkanı da sağlamaktadır. Ancak ön lisans ve lisans programlarının hazırlık sınıfına, ön lisans programlarının ilk yarıyılı ve son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamamaktadır. Mardin Artuklu Üniversitesi'nde eğitime yatay geçiş yoluyla devam etmek veya kurumlar arası geçiş yapmak isteyen öğrenciler, daha detaylı bilgi için "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” belgesini inceleyebilir.
Mardin Artuklu Üniversitesi'nden mezun olan öğrenciler, eğitim aldıkları ve uzmanlaştıkları bilim dallarının yetkinliklerine göre çeşitli iş sektörlerde kariyer fırsatları yakalayabilirler. Öğrencilerin özellikle üniversite eğitimleri sırasında yaptıkları stajlar, katıldıkları akademik faaliyetler, öğrenci kulüplerinde aldıkları görevler, özgeçmişlerinde artı bir puan olarak değerlendirilir. Mardin Artuklu Üniversitesi hem sosyal hem fiziki koşullara sahip bir üniversite olması dolayısıyla mesleki yeterliklere sahip ve donanımlı bir şekilde mezun olan öğrencilerine katkı sağlamaktadır.
Örneğin; Mardin Artuklu Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunları, odağın insan olduğu her çalışma alanında görev yapabilirler. Klinik ve hastanelerde psikologluk, anaokulu veya huzur evlerinde psikologluk veya sorumlu yöneticilik, eğitim kurumlarında rehber öğretmenlik, psikoteknik değerlendirme yapan merkezlerde psikologluk ve yöneticilik, adli tıp kurumlarında araştırmacılık, aile mahkemelerinde ya da ceza mahkemelerinde bilir kişilik, özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin eğitiminde ve rehabilitasyon merkezlerinde psikologluk bu istihdam alanlarından birkaçıdır. Mezun öğrenci istediği takdirde yüksek lisans ve doktora yaparak da psikolojinin alt dallarında uzmanlık kazanarak akademik kurumlarda araştırmacılık ve öğretim elemanlığı yapabilir, kendi danışmanlık ve eğitim kurumlarını da açabilirler.
Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümü mezunları “Tıp Doktoru” unvanını alarak sağlık hizmetlerinin çeşitli kademelerinde tanı ve tedavi hizmetleri, sağlık danışmanlığı ve eğitimi, sağlık araştırmaları ve yöneticilik alanlarında çalışabilirler.
Mardin Artuklu Üniversitesi BESYO mezunları ise danışmanlık, 500 ve üzeri çalışanın bulunduğu kuruluşlarda ve yerel yönetimlerin sportif bölümlerinde profesyonel spor yöneticiliği, turistik tesislerde yöneticilik, kulüp başkanlığı ve yöneticiliği, spor federasyonu başkanlığı ve üyeliği gibi pek çok çalışma alanında dallarına katkıda bulunabilirler.
Yeni mezun ve deneyim yılı fark etmeksizin uzmanlık alanınıza uygun bir iş arıyorsanız, kriterlerinize uygun olarak yayınlanan iş ilanlarını Kariyer.net üzerinden kolayca takip edebilirsiniz. Eğer hâlâ aradığınız ve size uygun olan işi bulamadıysanız hemen Kariyer.net sayfasındaki pozisyon rehberini inceleyebilir, geleceğinizi planlayabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Mardin Artuklu Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.