Milli Savunma Üniversitesi, Temmuz 2016’da İstanbul’da kurulmuştur. Üniversitenin Kasım 2016 itibarıyla akademik birimleri oluşturulmuştur. Milli Savunma Üniversitesi, Ocak 2017’den itibaren de İstanbul'daki Rektörlük Binası ile akademik faaliyetlerine başlamıştır. Rektörlük şu an Ankara Beştepe Yerleşkesi’nde bulunmaktadır. Üniversite 2023 yılı itibarıyla 5 yerleşkede eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunlar İstanbul Ayazağa ve Florya Yerleşkeleri, Ankara Beştepe ve Etlik Yerleşkeleri ile İzmir Güzelbahçe Yerleşkesidir.
Misyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ihtiyaç duyulan, alanında nitelikli eğitim almış olan genç subayları ve astsubayları yetiştirmektir. Üniversitenin vizyonu ise bu nitelikli subay ve astsubayları ile ulusal ve uluslararası alanda başarılı bir savunma üniversitesi olmaktır. Milli Savunma Üniversitesi öğrencileri, güvenlik, savunma ve strateji konularında aldıkları eğitim ile kendi alanlarında ilgili konulardaki eğitimleri alarak yetişirler. Üniversitenin harp okullarında alınan subaylık eğitimi ile hava savunma, piyade, tank, topçu, ikmal, bakım, maliye, istihkam, kara havacılık, harita, ulaştırma, personel alanlarında subay yetiştirilir.
Milli Savunma Üniversitesi’nin akademik birimleri ise harp okulları, enstitüler, meslek yüksekokulları bünyesinde sürdürülmektedir. Üniversitede 7 farklı enstitü, Kara, Deniz ve Harp Okulları ile 4 astsubay meslek yüksekokulu ve 1 yüksekokul akademik faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversite farklı akademik birimleri için yaş sınırı belirtmektedir. Buna göre Deniz, Hava ve Kara Harp Okulları için Milli Savunma Üniversitesi yaş sınırı 20’dir. Üniversitenin 2 yıllık ön lisans programları olan Astsubay Meslek Yüksekokullarında ise yaş sınırı 21 olarak belirlenmiştir. Bu programlara sadece erkek adaylar başvuruda bulunabildiği için bu yaş sınırı erkek adaylar için geçerlidir.
Milli Savunma Üniversitesi bölümleri, Hava, Kara, Deniz Harp Okulları bünyesinde bulunmaktadır. Harp okullarında, fakültelerde verilen lisans eğitimi sürdürülmektedir. Milli Savunma Üniversitesi kaç yıl eğitim vermektedir, sorusunun cevabı, eğitim verilen birime göre değişiklik göstermektedir. Lisans eğitimine tabi olan bölümlerde 4 yıllık bir süre bulunur. Milli Savunma Üniversitesi’nde Kara, Hava ve Deniz Harp Okullarında farklı alanlarda eğitim alan adaylar, aldıkları eğitim konusunda uzmanlık kazanmaktadır. Kara Harp Okulu bölümleri ağırlıklı olarak mühendislik bölümleri olmakla birlikte, sosyal bilimler alanları için de iki bölüm eğitim-öğretim çalışmalarını sürdürmektedir. Buna göre Kara Harp Okulu Bölümleri şunlardır:
• Makine Mühendisliği Bölümü
• Uluslararası İlişkiler Bölümü
• Savunma Yönetimi Bölümü
• Tarih Bölümü
• İnşaat Mühendisliği Bölümü
• Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü
Kara Harp Okulu öğrencileri ayrıca Topçu, Kara Havacılık, Ulaştırma, Harita, Piyade, İstihkam, Personel, İkmal, Maliye, Bakım alanlarında verilen eğitim ile subay yetiştirmektedir.
Subaylık eğitimi için yetişen adaylar Deniz Harp Okulu’nda ayrıca lisans seviyesinde verilen eğitimle de mühendislik bilimleri alanında öğrenim görürler. Milli Savunma Üniversitesine bağlı Deniz Harp Okulu bölümler listesinde bu programlar bulunur:
• Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü
• Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
• Endüstri Mühendisliği Bölümü
• Makine Mühendisliği Bölümü
• Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Milli Savunma Üniversitesi sınavına girerek Hava Harp Okulu’nda öğrenim görmek isteyen öğrenciler ise aldıkları subaylık eğitimi dışında şu mühendislik bölümlerinde öğrenim görebilirler:
• Endüstri Mühendisliği Bölümü
• Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
• Elektronik Mühendisliği Bölümü
• Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Milli Savunma Üniversitesi’nde ön lisans eğitimi meslek yüksekokullarında verilmektedir. Üniversitenin Harp Okullarına kadın ve erkek adaylar başvuru yapabilirken, Astsubay Meslek Yüksekokullarına sadece erkek adaylar başvuru yapabilmektedir. Doğrudan mesleki eğitime hazırlayan bu akademik birimler, Milli Savunma Üniversitesi giriş şartlarını taşıyan öğrencileri kabul eder. Üniversitenin meslek yüksekokulları ve programları şunlardır:
• Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu
- Bilgisayar Teknolojileri Programı
- Gemi Makineleri ve İşletmesi Programı
- Beşerî ve Sosyal Bilimler Programı
- Havacılık ve Uçak Teknolojileri Programı
- Yabancı Diller Programı
- Büro Yönetimi Programı
- İşletme Programı
- Denizcilik ve Askeri Bilimler Programı
- Temel Bilimler Programı
• Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu
- Otomotiv Teknolojisi Programı
- Elektrik Programı
- Uçak Teknolojisi (Mekanik/Aviyonik) Programı
- Güvenlik ve Koruma Programı
- Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı Programı
- Bilgisayar Programcılığı Programı
- İnşaat Teknolojisi Programı
- Mekatronik Programı
- Hava Trafik Kontrol Programı
-Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programı
- Lojistik Programı
• Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu
-Bando Komutanlığı Programı
-Bando Çalgıları Çalgı Eğitimi Programı
• Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu
- Yapı Tesisat Teknolojisi Programı
- Otomotiv Teknolojisi Programı
- İşletme Yönetimi Programı
- Mekatronik Teknolojisi Programı
- Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programı
- Uçak Teknolojisi Programı
- Bilgisayar Teknolojisi Programı
- İnşaat Teknolojisi Programı
- Elektrik Teknolojisi Programı
Üniversitede 2 yıllık ön lisans eğitiminin verildiği bu akademik birimlerin yanı sıra 1 Yabancı Diller Yüksekokulu da bulunmaktadır. Bu Yüksekokul bünyesinde öğrencilere yabancı dil ve tercümanlık eğitimi verilmektedir. Öğrenciler bu yüksekokulda askeri amaçlı yabancı diller konusunda da eğitim alabilirler. Çince, Japonca, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, İspanyolca, Rusça dil eğitimleri üniversitedeki öğrencilere bu amaçla verilmektedir. Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu, yabancı dil uzmanı olan öğrencilerin meslekleriyle ilgili diplomatik süreçlerde görev almasına yardımcı olur.
Milli Savunma Üniversitesi yüksek lisans eğitimini bünyesinde bulunan 7 farklı enstitüde sürdürmektedir. Tezli ve tezsiz yüksek lisans eğitimi ile doktora programları için Milli Savunma Üniversitesi başvuruları bu birimlere yapılmaktadır. Bu enstitüler ve enstitülere bağlı anabilim dalları şu şekilde sıralanabilir:
• Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Harp Tarihi Anabilim Dalı
- Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı
- Askeri Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı
- Güvenlik Araştırmaları Anabilim Dalı
- Harekât Araştırması Anabilim Dalı-
KBRN-P Savunma Anabilim Dalı
- Savunma Yönetimi Anabilim Dalı
- Askeri Elektronik Sistemler Mühendisliği Anabilim Dalı
- Harp Silah ve Araçları Anabilim Dalı
- İstihbarat Çalışmaları Anabilim Dalı
• Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü
- Yakınçağ Harp Tarihi Araştırmaları Anabilim Dalı
- Yeni Çağ Harp Tarihi Araştırmaları Anabilim Dalı
- Osmanlı Öncesi Harp Tarihi Araştırmaları Anabilim Dalı
• Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Stratejik İletişim Anabilim Dalı
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği Anabilim Dalı
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı
- Askeri Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı
- Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı
- Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı
- Makine Mühendisliği Anabilim Dalı
• Deniz Harp Enstitüsü
- Lojistik Anabilim Dalı
- Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Anabilim Dalı
- Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Anabilim Dalı
- Deniz Savaşı Anabilim Dalı
- Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Anabilim Dalı
• Hava Harp Enstitüsü
- İstihbarat ve Güvenlik Anabilim Dalı
- Hava Savunma Yönetimi Anabilim Dalı
- Havacılık Elektroniği Anabilim Dalı
- Hava Harekâtı Yönetimi Anabilim Dalı
- Hava Trafik Yönetimi Anabilim Dalı
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği Anabilim Dalı
• Müşterek Harp Enstitüsü
- Askeri Tarih ve İnceleme Anabilim Dalı
- Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı
- Bilgi ve İletişim Teknolojileri Anabilim Dalı
- Askeri Strateji ve Operasyon Anabilim Dalı
• Kara Harp Enstitüsü
- Lojistik Anabilim Dalı
- Topçu ve Füze Anabilim Dalı
- İstihkam Anabilim Dalı
- Kara Harekâtı Yönetimi Anabilim Dalı
- Sosyal Bilimler Anabilim Dalı
- Zırhlı Araçlar Anabilim Dalı
- Kara Savunma Yönetimi Anabilim Dalı
Kara, Hava ve Deniz Harp Okullarında 4 yıllık lisans eğitimi verilen, meslek yüksekokullarında 2 yıllık ön lisans eğitimi süren ve enstitülerinde lisans üstü eğitim verilen Milli Savunma Üniversitesi’nde açıköğretim bölümü bulunmamaktadır. Öğrenciler ilgili akademik birimlerde örgün öğretimle eğitimlerini sürdürebilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin personel ihtiyacını karşılamaya yönelik verilen eğitimde, öğrencilerin derslere katılımı zorunludur. Bazı yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenciler uzaktan eğitim ile derse katılabilmektedir.
Milli Savunma Üniversitesi taban puan listesi belirlenirken diğer yüksek öğretim kurumları gibi bir yol izlenir. Bu nedenle taban puanlar her yıl değişiklik gösterir. Bu puanlar başvuru yapılmak istenen bölümün ve öğrencinin çalışma alanına göre Sayısal, Eşit Ağırlık ve Sözel puanları şeklinde belirtilebilir. Milli Savunma Üniversitesi kaç puan ile adayları kabul ettiğini araştırmak isteyenler bir önceki yılın taban puanlarını inceleyebilirler. Bu puanlar Milli Savunma Üniversitesi sıralama bilgilerini de adaylara göstermektedir.
Milli Savunma Üniversitesi sınavı, Millî Savunma Bakanlığı’nın belirlediği ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından ilan edilen tarihlerde gerçekleştirilir. Adaylar Millî Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen başvuru kanalları ile başvuruda bulunarak sınava katılabilir. Milli Savunma Üniversitesinde eğitim almak için YKS'ye girmek gerekmektedir. ÖSYM'nin düzenlediği sınav sonucu adaylar; deniz, kara ve hava harp okullarına girebilir. Bunun dışında astsubay meslek yüksekokullarında eğitim alabilmektedir. Milli Savunma Üniversitesi başvuru şartları yine her yıl yayınlanan ve ÖSYM tarafından ilan edilen MSÜ Kılavuzunda yer almaktadır.
Milli Savunma Üniversitesi’nde öğrenim görmek için Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’na girmesi gereken adayların, bazı koşulları yerine getirmesi gerekir. Millî Savunma Bakanlığı tarafından ilan edilen bu koşulları taşıyan adaylar sınava girmeye hak kazanır. Bakanlık sınava girecek adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması koşulunu belirlemiştir. Başvuruda bulunmak isteyen adayların çifte vatandaşlığı bulunması halinde ise uyruklarından biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak koşulu ile MSÜ sınavı için başvuruda bulunabilirler. Ancak bu başvuruyu yapan adaylar, başarılı olarak Milli Savunma Üniversitesi öğrencisi olmaları durumunda, mezun olma hakkı kazanana kadar diğer vatandaşlık haklarından vazgeçmek zorundadır.
Kara Harp Okulunda Makine, İnşaat, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği alanında, Tarih ve Uluslararası İlişkiler alanlarında eğitim alan adaylar bu alanlarda çeşitli iş başvurularında bulunabilirler. Kara Havacılık mezunları uçak ya da helikopter pilotu olabilirler. Deniz Harp Okulu’nda ise denizcilikle ilgili alınan subaylık eğitiminin yanı sıra Endüstri Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi alanlarda eğitim alan öğrenciler ilgili alanlara başvuruda bulunabilir. Deniz Harp Okulu mezunları ayrıca dalgıçlık eğitimi de almaktadır. Mezunlar bu konuda da farklı alanlarda çalışabilirler. Milli Savunma Üniversitesi’nde Hava Harp Okulu'nda ise Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Bilgisayar, Endüstri Mühendisliği alanlarında eğitim alan mezunlar bu alanlarda iş başvurularında bulunabilirler. Ayrıca pilot olarak da ilgili alanlarda görev alabilirler.
Milli Savunma Üniversitesi’nde ön lisans eğitimi verilen meslek yüksekokullarından mezun olan öğrenciler aldıkları eğitime uygun alanlarda mesleklerini sürdürebilirler. Lojistik, Otomotiv, İnşaat, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı, Hava Trafik Kontrol programlarından mezun olanlar ilgili alanlarda çalışabilirler. Ayrıca Üniversiteye bağlı olan enstitülerde yüksek lisans ve doktora öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler de alanlarıyla ilgili konularda farklı uzmanlıklar elde edebilirler. Milli Savunma Üniversitesi mezunları aldıkları subaylık eğitimi, lisans, yüksek lisans ve ön lisans konusunda farklı ilanlara başvuru yapabilmek için Kariyer.net’in iş ilanlarını takip edebilir, özgeçmişlerini hazırlayarak kendileri için en uygun ilanlara hemen başvuruda bulunabilirler.
Aşağıdaki veriler, Milli Savunma Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.