2008 yılında ilin adını taşıyarak Tunceli Üniversitesi adıyla kurulması kararlaştırılan Munzur Üniversitesi, Tunceli ilinde bulunan yükseköğrenim kurumudur. Üniversite Munzur Üniversitesi ismini 2016 yılında almıştır. 1983 yılından itibaren Elazığ'da bulunan Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim veren Tunceli Meslek Yüksekokulu ve yine Fırat Üniversitesi'ne bağlı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin bağlanması ve Rektörlüğe bağlı yeni fakülte, meslek yüksekokulu ve enstitülerin açılmasıyla Tunceli Üniversitesi'nin eğitim unsurları oluşturulmuştur.
Yenilikçi düşünce yapısına ve duyarlı bakış açısına sahip bireyler yetiştirme misyonunu üstlenen Munzur Üniversitesi, bu doğrultuda küresel ve uluslararası sorunlara yönelik çalışmalar yapmakta ve araştırma- geliştirme faaliyetleri yürütmektedir. Teknoloji odaklı ve girişimci ruhlu üniversite olma vizyonuyla bölgesel, ulusal ve küresel çaplı toplumsal, insani ve çevresel sorunlara çözüm getirmeye çalışmakta ve öğrencilerini bu anlamda donanımlı olarak yetiştirmektedir.
Munzur Üniversitesi'nin merkez kampüsü Tunceli ilinin merkezine bağlı Aktuluk Mahallesi'nde yer almaktadır. Eğitim öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Aktuluk Yerleşkesi Munzur Irmağı'nın kıyısına konuşlandırılmıştır. Kampüste eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü binalar dışına bilimsel faaliyetlerin yürütüldüğü uygulama ve araştırma merkezleri, barınma hizmetinin karşılandığı öğrenci yurtları, personel lojmanları, konuk evi olarak kullanılan termal otel, üniversite personeli başta olmak üzere Tunceli'de yaşayan ailelerin çocukları için bir kreş, öğrencilerin kullanımına sunulan bir merkez kütüphane ve kapalı yüzme havuzu bulunmaktadır.
Munzur Üniversitesi'nde öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılaması ve öğrenci- akademisyen- idari personel arasındaki dayanışma ve iş birliğinin arttırılması amacıyla farklı ilgi alanlarına birçok öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Ayrıca üniversitede spor faaliyetlerine de önem verilmektedir. Üniversite bünyesinde birçok spor kulübü bulunmaktadır.
Munzur Üniversitesi öğrencilerine lisans, ön lisans ve yüksek lisans eğitimi vermektedir. Bunun yanında lisans öğrencilerine ikinci bir lisans bölümünde eğitim alarak çift anadal, ön lisans ve lisans bölümü öğrencilerine bir başka programda eğitim alarak yan dal yapma imkanı vermektedir. Ayrıca Munzur Üniversitesi yatay geçiş imkanı ile şartları sağlayan öğrencileri merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş, kurum içi yatay geçiş ve kurumlar arası yatay geçiş hakkı vermektedir.
Üniversite bünyesinde eğitim- öğretim faaliyetleri için 8 fakülte, 3 meslek yüksekokulu, 1 enstitü ve 5 araştırma merkezi bulunmaktadır.
Munzur Üniversitesi'nde lisans eğitiminin verilmesi amacıyla 8 fakülte bulunmaktadır. Munzur Üniversitesi bölümleri fakültelere göre şu şekilde ayrılmaktadır:
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Finans ve Bankacılık Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü
- Sağlık Yönetimi Bölümü
- İşletme Bölümü
- İktisat Bölümü
- Maliye Bölümü
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Felsefe Bölümü
- Coğrafya Bölümü
- Tarih Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Zaza Dili ve edebiyatı Bölümü
- Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü
- Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü
- Gazetecilik Bölümü
- Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Tasarım Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Sosyal Hizmet Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü
- Temel Sanatlar Bölümü
- Müzik Bölümü
- Resim Bölümü
- Grafik Bölümü
- Sahne Sanatları Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Peyzaj Mimarlığı Bölümü
- Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü
- Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
- Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Mekatronik Mühendisliği Bölümü
- Kimya Mühendisliği Bölümü
- Biyomühendislik Bölümü
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
- Çevre Mühendisliği Bölümü
- Jeoloji Mühendisliği Bölümü
- Gıda Mühendisliği Bölümü
- Temel Bilimler Bölümü
- Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü
- Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü
- Spor Yöneticiliği Bölümü
- Antrenörlük Eğitimi Bölümü
- Rekreasyon Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
Munzur Üniversitesi öğrencilerine ön lisans eğitimi verebilmek amacıyla bünyesinde 3 meslek yüksekokulu bulundurmaktadır. Meslek yüksekokullarına göre Munzur Üniversitesi'nde yer alan ön lisans programları şu şekildedir:
- Elektrik Programı
- Su Altı Teknolojileri Programı
- Harita ve Kadastro Programı
- Laborant ve Veteriner Sağlık Programı
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı
- Optisyenlik Programı
- Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı
- Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Programı
- Bankacılık ve Sigortacılık Programı
- Yerel Yönetimler Programı
- Elektrik Programı
- Gıda Teknolojisi Programı
- Organik Tarım Programı
- Harita ve Kadastro Programı
- Laboratuvar Teknolojisi Programı
- İnşaat Teknolojisi Programı
- Makine Programı
- Moda Tasarım Programı
- Saç Bakım ve Güzellik Programı
- İşletme Yönetimi Programı
- Adalet Programı
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı (Hozat)
- Bilgisayar Programcılığı Programı
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı (Pülümür)
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı
- Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Programı
- Maliye Programı
-Aşçılık Programı
- Çocuk Gelişimi Programı
- Çocuk Gelişimi Programı (Ovacık)
- İlk ve Acil Yardım Programı
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı
- Evde Hasta Programı
- Sosyal Hizmetler Programı (Hozat)
- İnşaat Bölümü
- Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Çocuk Bakımı ve gençlik Hizmetleri Bölümü
Munzur Üniversitesi yüksek lisans eğitimleri Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde verilmektedir. Fakültelerin ilgili lisans bölümlerinden mezun olan ve Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı'ndan geçerli ve yeteli puanı alan öğrenciler, uzmanlaşmak istedikleri yüksek lisans alanına başvurabilmektedir. Üniversite bünyesinde yüksek lisans yapmak isteyen güz ve bahar dönemlerinden önce Munzur Üniversitesi duyurular sayfasını ve açıklamalarını takip edebilir ve yüksek lisans başvurusunda bulunabilir.
- Mühendislik Yönetimi Anabilim Dalı
- Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı
- Makine Mühendisliği Anabilim Dalı
- İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı
- Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı
- Biyoteknoloji Anabilim Dalı
- Munzur Üniversitesi Kimyasal Teknolojiler Anabilim Dalı
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı
- İşletme Anabilim Dalı
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı
- Uluslararası İşletmecilik ve Finansal Yönetim (Doktora programı)
- Tarih Anabilim Dalı
- Sosyoloji Anabilim Dalı
- Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı
- Su Ürünleri Anabilim Dalı
- Avlama ve İşleme Teknolojileri Anabilim Dalı
- Stratejik Hammaddeler ve İleri Teknoloji Uygulamaları Anabilim Dalı
Munzur Üniversitesi'nde ön lisans, lisans ve yüksek lisans olmak üzere 3 sistemli bir eğitim öğretim sistemi yürütülmektedir. Üniversitede bölümlerdeki bazı dersler uzaktan eğitim sistemiyle verilebilmektedir, ancak Munzur Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Munzur Üniversitesi taban puanları 4 yıllık lisans bölümleri ve 2 yıllık ön lisans bölümleri olarak iki ayrı şekilde incelenebilir. Her yıl yapılan sınavın zorluk derecesi, yerleşen öğrencilerin başarı sıralaması, bölümü tercih eden kişi sayısı gibi değişkenlere bağlı olarak taban puanları değişmektedir. Tercih döneminde bu tip değişkenlere bağlı olan taban puanlarındansa başarı sıralamasına bakmak daha sağlıklı bir tercih dönemi geçirilmesini sağlayacaktır. Bir önceki yılın başarı sıralamaları incelenerek tercih yapılacak yıldaki sıralamalar öngörülebilir. Munzur Üniversitesi hemşirelik bölümü ile Munzur Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümü sayısal puan bazında; psikoloji bölümü eşit ağırlık puan bazında; gastronomi ve mutfak sanatları bölümü sözel puan bazında; İngiliz dili ve edebiyatı bölümü ise dil puanı bazında görece daha yüksek sıralamaya sahip bölümler olarak ön plana çıkmaktadır. Munzur Üniversitesi puanlarına ve başarı sıralamalarına okulun web sitesinden ve YÖK Atlas'tan ulaşılabilmektedir.
Ülkemizde bulunan yükseköğrenim kurumlarında her yıl yüzlerce yabancı uyruklu öğrenci eğitim görmektedir. Türkiye'de bulunan diğer üniversiteler gibi Munzur Üniversitesi de lise veya dengi bir yükseköğretim kurumundan mezun olup, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na girerek başarılı olan öğrencilere kendilerine ayrılan kontenjan çerçevesinde diledikleri bölümde eğitim görebilmeleri için kapılarını açmaktadır.
Munzur Üniversitesi güçlü akademik kadrosu ve hızla gelişmekte olan eğitim yapısı ile her yıl yüzlerce öğrenciyi donanımlı, sorunlara duyarlı, çözüm üreten, araştıran bireyler olarak mezun etmektedir. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayıp mezun olan öğrenciler kamuda ya da özel sektörde mezun oldukları bölüme göre çeşitli pozisyonlarda çalışma imkanı bulurlar. Özellikle üniversite bünyesinde bulunan Zazaca Dili ve edebiyatı bölümü öğrencileri mezun olduklarında devlet kurumlarında ilgili alanlarda istihdam edilirken, uluslararası ticaret alanında da istihdam olanağı bulabilir. Ayrıca Munzur Üniversitesi 2 yıllık bölümler olan ön lisans bölümlerinde verdikleri teorik ve uygulamalı eğitimler ile çeşitli sektörlere tekniker ve teknisyen yetiştirmekte ve uzman ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca Türkiye'nin ilk ve tek Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin bulunduğu üniversite, bu alanda yaptığı araştırmalar ile de ön plana çıkmaktadır. Bu alanda çalışmak ve projeler yürütmek isteyen lisans ve lisansüstü öğrencileri ile akademik kariyer planı kuran mezunlar için Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi ile birlikte üniversite bünyesinde bulunan birçok merkez oldukça büyük avantaj sağlayacaktır. Ayrıca yine Munzur Üniversitesi bünyesinde yürütülen Türkiye ile Avrupa Birliği Ortaklığında gerçekleşen en büyük ikinci araştırma- geliştirme projesi olan "Türkiye'nin nadir toprak elementlerinin araştırılması ve yenilik kapasitesinin geliştirilmesi" konulu proje başta olmak üzere yürütülen bilimsel projeler hem jeoloji ve maden mühendisleri başta olmak üzere birçok mühendis için hem de teknik alanda çalışan birçok mezun için istihdam fırsatı yaratır. Mühendislik alanında yürütülen projelerde ayrıca Munzur Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencileri de istihdam olanağı yakalamaktadır.
"Bilimde Öncü, Düşüncede Özgür" sloganıyla eğitim vermeye devam eden Munzur Üniversitesi öğrencileri olarak sizler de her öğrenci, yeni mezun ya da deneyimli bireyler gibi Kariyer.net iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Böylece seçeceğiniz bölümün iş imkanları hakkında bilgi sahibi olabilir, pozisyon rehberi ile sizin için en doğru alana yönelebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Munzur Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.