Özyeğin Üniversitesi Türkiye’deki özel üniversitelerden biridir. Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bir araştırma üniversitesi olarak kurulmuş olmasının yanı sıra yenilikçi bir eğitim modeli benimsemiştir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2015 yılı Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksine göre Türkiye’deki üniversiteler arasında yedinci sırada yer almıştır. Ayrıca 2021 yılında yapılan U-Multitrank sıralamasına göre ise Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biridir. Özyeğin Üniversitesi, 2024 yılında “Times Higher Education (THE) Impact Rankings” sıralamasında sosyal, çevresel ve ekonomik alanlarda üst üste 6. kez Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında 1. sırada yer almıştır. Özyeğin Üniversitesi ayrıca “THE Asia University Rankings 2024” ve “THE Young University Rankings 2024” sıralamalarında Türkiye'nin en iyi beş vakıf üniversitesinden biri olarak gösterilmiştir.
Gerek akademik kadrosu gerekse yaratıcı, yenilikçi ve girişimci eğitim anlayışıyla ve öğrencilere sunduğu geniş imkanlarıyla dünyada da adından söz ettirir. Bünyesinde 7 fakülte, 3 yüksek lisans enstitüsü, 1 yabancı diller yüksek okulu bulunur. Toplamda ise 25 lisans, 36 yüksek lisans, 10 doktora programı vardır. Eğitim dili Türkçe ve İngilizce olan Özyeğin Üniversitesi’nin bir kampüsü vardır. Merkez yerleşke olan Çekmeköy Kampüsü 283 bin metrekare alan üzerine kurulmuştur. Kampüs içerisinde kütüphane, fakülte binaları, idari binalar ve spor komplekslerinin yanı sıra araştırma merkezleri, araştırma laboratuvarları, teknoloji transfer ofisi, girişimcilik merkezi ve sürdürülebilirlik platformu bulunur.
Özyeğin Üniversitesi bünyesinde yer alan fakültelerde eğitim Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dildedir. Üniversite bünyesinde yer alan fakülteler aşağıdaki gibidir.
Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakülte, pazarlama, finans, operasyon yönetimi, yönetim ve yönetim bilişim sistemleri gibi alanlarda öğrencilerin beceri ve yetkinliklerine göre seçim yapma imkanı sunar. Ekonomik dengeleri analiz edebilen, strateji oluşturabilen ve iş dünyasında liderlik vasfına sahip geleceğin yöneticilerini yetiştirmeyi amaçlar. Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi altında aşağıdaki bölümler yer alır:
Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Eylül 2009’da açılmıştır. Hem lisans hem de yüksek lisans programlarının olduğu üniversite araştırma ve bilgi transferi alanındaki faaliyetleriyle de adından sıkça söz ettirir. Özellikle üniversite akademisyenlerinin şirketlerle ortak yürüttükleri projeler ve girişimcilik faaliyetleri şirketlere ve üniversite öğrencilerine kayda değer katkı sağlar. Özyeğin Üniversitesi Mühendislik fakültesi çatısı altında aşağıdaki bölümler bulunur.
Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi, bünyesindeki programlar ve seçmeli derslerle öğrencilerin eğitimini destekler. Bu sayede öğrencilere bilimsel bir bakış açısının yanı sıra araştırma kültürü de kazandırır. Öğrenciler aynı zamanda stajlarda edindikleri bilgi ve deneyimleri de uygulama fırsatı yakalarlar. Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde aşağıdaki bölümler yer alır:
Özyeğin Üniversitesinde Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin eğitim dili %100 İngilizcedir. Bölüm akademik ve sektörel deneyime sahip genç ve dinamik kadrosuyla havacılık sektörüne kalifiye profesyoneller yetiştirir. Fakülte havacılık eğitimi alanında Türkiye’de Aviation Accreditation Board International tarafından akreditasyon verilen ilk fakülte olmasının yanı sıra Türkiye’de ilk simülatör merkezini kurmasıyla da bilinir. Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Fakültesinde yer alan bölümler aşağıdaki gibidir.
Hukuk Fakültesi 2011 yılında kurulmuştur. Fakülte alanında uzman akademik profesyoneller yetiştirirken hem ulusal hem de uluslararası karşılaştırmalı hukuk alanında da öğrencilerini yurtdışı seminer ve sertifika programlarıyla destekler. Bunun yanı sıra Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Disiplinlerarası Çocuk Hakları Laboratuvarı, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Farkındalık Laboratuvarı, Yenilikçi Hukuk Laboratuvarı, Yapay Zeka Hukuku Laboratuvarı, Bağlantılı Hukuk Laboratuvarı ve Şiddet ve Hukuk Laboratuvarı araştırma merkezleri ve laboratuvarlarına sahiptir. Hukuk fakültesi tek bir bölümden oluşur.
Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin kuruluş tarihi Nisan 2012’dir. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tamamen sürdürülebilir ve etkileşim tasarımı odaklı dersleriyle yaratıcı ve yenilikçi öğrenciler yetiştirmeyi amaçlar. Sadece Mimarlık bölümü hem Türkçe hem de İngilizce eğitim verir. Diğer bölümlerin eğitim dili Türkçedir.Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesine bağlı bölümler aşağıdaki gibidir:
Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi iki ayrı lisans programıyla 4 yıllık örgün eğitim vermektedir. Bölüm olarak Türkiye’de ilktir. Fakülte altında yer alan bölümler aşağıdadır.
Özyeğin Üniversitesi bünyesinde 2 yıllık ön lisans programı olarak geçen meslek yüksekokulu bulunmaz. Sadece Yabancı Diller Yüksekokulu vardır.
Özyeğin Üniversitesi bünyesinde 3 enstitü bulunur. Lisans eğitimini tamamlayan ve kendi alanlarında ya da farklı alanlarda eğitimlerine devam etmek isteyen öğrenciler istedikleri yüksek lisans programlarına başvurabilirler. Özyeğin Üniversitesinin başvuru koşullarını sağlayan öğrenciler programa kabul edilir. Programı bitirenler ise akademik kariyer yapabilme imkanının yanı sıra özel sektörde de yetkinliklerine uygun iş bulabilirler. Öğrenciler sene içinde bahar ve güz olmak üzere iki dönemde de yüksek lisans başvurusu yapabilirler. Üniversite bünyesinde tezli ve tezsiz olmak üzere 2 farklı yüksek lisans programı vardır. Özyeğin Üniversitesi yüksek lisans programları ve bağlı oldukları enstitüler aşağıdaki gibidir.
Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı programların tamamında tezli ve tezsiz yüksek lisans imkanı vardır.
Tezli Yüksek Lisans Programları
Tezsiz Yüksek Lisans Programları
Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı bölümlerin çoğunda sadece tezli yüksek lisans imkanı bulunmaktadır. Sadece Mimarlık hem tezli hem de tezsiz yüksek lisans imkanı sunmaktadır.
Özyeğin üniversitesi sadece lisans ve lisansüstü eğitimleri verilir. Eğitimler örgün eğitim statüsündedir. Her ne kadar bazı eğitimler uzaktan eğitim olarak da verilse de bu eğitimler açık öğretim kapsamında değildir. Dolayısıyla Özyeğin Üniversitesinde açık öğretim bölümü yoktur.
Özyeğin Üniversitesi taban puanları hem bölümlere göre hem de üniversite sınavının zorluk derecesine göre değişir. Tercih yaparken bir önceki yılın taban puanlarını baz alabileceğiniz gibi bölüm puan ve sıralamalarının yıllar içindeki değişimini de inceleyerek tercihlerinizi ve tercih sıralamanızı yapabilirsiniz. Özyeğin Üniversitesinde bazı bölümlerde tam burslu programlar da olduğundan diğer bölümlere göre puanları yüksek olabilir. Değerlendirmenizi yaparken hem burslu bölüm puanlarının hem de diğer bölümlerin daha da yükselebileceğini göz önünde bulundurmanızda ve sıralamayı öncelikli baz almanızda fayda var.Özyeğin Üniversitesi taban puanları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Kariyer.net platformunu ziyaret edebilirsiniz.
Özyeğin Üniversitesi Türk öğrencilerin olduğu kadar yabancı uyruklu öğrencilerin de tercih ettiği üniversiteler arasında yer alır. Üniversite lisans ve lisansüstü programlarına yabancı uyruklu öğrenci kabul eder. Üniversitenin herhangi bir bölümünde eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin Özyeğin Üniversitesinin yabancı uyruklu öğrenciler için düzenlediği sınavdan yeterli puanı almaları gerekir. Sınavdan yeterli puanı alan lise ve dengi okul mezunu öğrenciler ya da 1 yıl sonra mezun olacak olanlar üniversite tarafından belirlenen kontenjan dahilinde üniversitenin diğer şartlarını da yerine getirerek istedikleri lisans programına başvurabilirler. Lisansüstü eğitim almak isteyenler de Özyeğin Üniversitesi altında yer alan Fen Bilimleri, İşletme ve Sosyal Bilimler Enstitüleri arasından istedikleri enstitüye başvurabilirler. Başvuru yapabilmeleri için programın üniversite tarafından belirlenen kriterlerini yerine getirmeleri beklenir. Her bölüm Özyeğin Üniversitesinin belirlediği kadar yüksek lisans öğrencisi kabul ettiğinden öğrenciler kontenjana göre yüksek lisans programlarına başvuru yapabilirler.
Özyeğin Üniversitesi öğrenci değişim programları vasıtasıyla öğrencilerine Erasmus Öğrenci Değişim Programıyla Avrupa ülkelerindeki anlaşmalı üniversitelerde eğitim alma olanağı sunar. Bunun yanı sıra Erasmus Staj programı ise öğrencilerin yurt dışındaki şirketlerde staj yapmasına olanak verir. Diğer yandan Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin Global Değişim Programı ise Swiss European Mobility Programıyla da öğrenci değişimine dahil olmak mümkündür.
Özyeğin Üniversitesi bünyesinde 2.729 kişilik kapasiteye sahip 5 adet yurt binası bulunur. Yurtlarda kablosuz internet ve kamera sistemiyle birlikte merkezi ısıtma, ücretsiz çamaşırhane, sıcak su, ortak mutfak, misafir odaları ve televizyon salonları mevcuttur. Yurt binalarına yakın kafeteryalar, sinema salonu, market, fitness salonu, açık tenis kortu, basketbol ve futbol sahası yer alır. Öğrenciler bütçe ve tercih kriterlerine göre içinde banyosu olan odaları ya da ortak banyolu odaları seçebilirler. Ayrıca yurt bursu imkanının da olması ayrıca avantajdır.
Özyeğin Üniversitesinde öğrenci kulüplerinin kurulabilmesi için öğrencilerin talebi yeterlidir. Öğrenci kulüpleri Sosyal Etkinlikler Birimine bağlı olarak çalışır. Kulüp prosedürleri akademik ya da idari kadrodan bir danışman ile birlikte belirlenir. 2023-2024 öğretim yılında Sosyal Etkinlikler Birimine bağlı 56 kulüp bulunur.
Özyeğin Üniversitesinin ilk kurulan kampüsü Altunizade Kampüsüdür. Altunizade Kampüsü Çekmeköy Kampüsü kurulduktan sonra tahliye edilmiştir. Yaklaşık 283 bin metrekare alana kurulan Çekmeköy Kampüsü mimarisiyle dikkat çeker. Modern laboratuvarları, 15.000 m2’lik alana sahip spor merkezi, 2.825 m2’lik kütüphanesi, 350, 372 kişi arası kapasiteye sahip 2 oditoryumu ile oldukça geniş imkanlara sahiptir. Çekmeköy kampüsü şehir merkezine yakın konumdadır. Kampüse metro, otobüs ve minibüs ile ulaşım mümkündür.
Özyeğin Üniversitesi’nin kuruluş çalışmaları 2005 yılında Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından başlatılmıştır. Üniversitenin kuruluş yılı olan 18 Mayıs 2007’ye kadar üniversitenin misyon ve vizyonunu belirlemek amacıyla hem akademisyenlerin ve öğrencilerin hem de iş dünyasının ileri gelenlerinin katılımıyla çeşitli araştırmalar ve çalıştaylar yapılmıştır. İlk kurulan kampüs Eylül 2008’de eğitime başlayan Altunizade kampüsüdür. Eylül 2011 yılında da Üniversite Çekmeköy Kampüsünü kurmuş ve Altunizade Kampüsünü tahliye ederek tüm faaliyetlerini Çekmeköy Kampüsüne taşımıştır.
Özyeğin Üniversitesi yenilikçi ve modern eğitim anlayışıyla girişimci, donanımlı ve yetkin öğrenciler yetiştirir. Üniversitede verilen sektörel dersler ve seçmeli dersler öğrencileri bir yandan iş imkanlarından haberdar ederken bir yandan da farklı sektörler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar. Bir yandan teorik eğitimler verirken staj imkanlarıyla da öğrencilerin teoride öğrendiklerini pratiğe dökmelerine olanak verir. Özyeğin Üniversitesi mezunları mezun oldukları bölüme göre kamudan özel sektöre kadar birçok sektörde iş bulma imkanı yakalarlar. Ayrıca üniversitenin mezunlar birliğinin de güçlü bir network ağı vardır. Bu ağ sayesinde mezun öğrencilerin iş bulması kolaydır. Özyeğin Üniversitesi mezunlarının iş olanakları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Kariyer.netiş ilanları sayfasını inceleyebilirsiniz.
Öğrenciliğin yanı sıra profesyonel olarak eskrim sporuyla uğraşıyorum. Rahatlıkla söyleyebilirim ki Özyeğin Üniversitesi’nde spor ve akademik hayatı başarılı bir şekilde yürütmek mümkün. Dört sene boyunca okulun hem eğitim hem de spor imkânlarından çok yararlandım. Geçen yaz okulumuz sayesinde, Credit Europe Bank Amsterdam’da yapma fırsatı bulduğum yaz stajı, bana çok farklı bir deneyim kazandırdı. Yeni bir bakış açısı elde ettim, teoride öğrendiklerimi pratiğe dökme fırsatı yakaladım. İş hayatında karşılaşılabileceğim zorluklarla, soğukkanlılıkla mücadele edilebileceğini gözlemledim. Bütün bu tecrübelerin, iş hayatında bana çok yardımcı olacağını biliyorum.
Haziran 2015’te Özyeğin Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldum. Mezuniyet öncesinde hayallerimin işini buldum, IBM’de Danışman olarak işe başladım. Kendi ilgi alanlarımı ve kariyer hedeflerimi göz önünde bulundurarak müşteri deneyimi stratejisi konusunda uzmanlaştım. Müşterilerimin işletmelerini dijital olarak dönüştürmelerine, organizasyonlarında tasarım kültürü oluşturmalarına, müşterilerine daha iyi deneyimler sağlayabilecekleri ürünler ve servisler yaratmalarına destek oldum. IBM’de çalıştığım 4 senede gördüm ki bir inovasyonun başarılı olabilmesi için market ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, kârlı olması ve teknik acıdan uygulanabilir olması gerekli. Bu bütünsel bakış açısına sahip olabilmek için tasarım, işletme ve mühendisliği harmanlayan bir yüksek lisans yapmak istedim.
Aşağıdaki veriler, Özyeğin Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.