Özyeğin Üniversitesi, 2007 yılında İstanbul’da kurulan ve Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından desteklenen yükseköğretim kurumudur. “Hayatınızın Girişimi” sloganı ile eğitim serüvenine başlayan Özyeğin Üniversitesi sloganında yer verdiği girişimcilik vizyonu ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Araştıran ve geliştiren bir üniversite olma hedefi ile eğitim veren Özyeğin Üniversitesi maddi yönden erişilebilir, ulusal ve uluslararası alanda tanınır bir üniversite olmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda evrensel değerlere sahip, toplumsal sorunların farkında, çözüm odaklı bireyler yetiştirmeyi ve böylece sürdürülebilir kalkınmaya fayda sağlamayı misyon edinmiştir. Üniversitenin temel değerleri arasında özgürlük, esneklik, çok boyutluluk ve erişilebilirlik bulunmaktadır. Bu ilkeler ile sürdürülebilir bir yönetim anlayışı benimsemektedir. Bu değerler ışığında toplumsal eşitsizlikleri en aza indirmeyi amaçlayan Özyeğin Üniversitesi, bünyesinde yürüttüğü “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı” ile idari ve akademik birimlerdeki eşitsizliği ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.
Özyeğin Üniversitesi kampüsü İstanbul ilinin Çekmeköy semtinde bulunmaktadır. Modern mimarisi ile dikkat çeken Çekmeköy Kampüsü’nde idari ve akademik birimler bulunmaktadır. Öğrencilerin teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitim almalarına da önem gösteren üniversitede fen, sosyal ve sağlık bilimlerinde kullanılmak amacıyla donatılmış birçok laboratuvar bulunmaktadır. Kampüste bulunan büyük bir kütüphane ile sessiz ve konforlu çalışma salonları da öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır. Akademik faaliyetlerin yanında sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere de önem veren Özyeğin Üniversitesi öğrencilerine pek çok imkan tanımaktadır. Geniş bir alana yayılmış spor salonunda yarı olimpik yüzme havuzu, futbol, basketbol, voleybol ve squash salonları, tenis kortları ve daha birçok spor dalına yönelik olarak tasarlanmış alanlar bulunmaktadır. Bunların yanında isteyen öğrencilere yelkencilik, binicilik ve scuba diving gibi eğitimler de verilmektedir. Sportif faaliyetlerin yanında sosyal ve kültürel etkinlikler de Sosyal Etkinlikler Birimi tarafından düzenlenmektedir. Üniversitede pek çok öğrencinin katıldığı toplumsal duyarlılık projeleri de yürütülmektedir. Ayrıca Özyeğin Üniversitesi "güvenli yaşam ve çevre" mottosu ile kampüs şartlarını öğrencilerin güvenliğine ve konforuna göre düzenlemektedir.
Üniversitede akademik takvime bağlı olarak güz ve bahar döneminde eğitim öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Ancak yaz okulu kapsamında dileyen öğrencilere açılan dersler doğrultusunda yaz döneminde de eğitim verilmektedir. Özyeğin Üniversitesi bünyesinde 6 fakülte, 2 yüksekokul ve 3 enstitü bulunmaktadır.
Özyeğin Üniversitesi lisans eğitimi vermek amacıyla bünyesinde 6 fakülte bulundurmaktadır. Fakültelere göre lisans eğitimi verilen bölümler şu şekildedir:
- İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü
- İşletme Bölümü
- Ekonomi Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü
- Uluslararası Finans Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
- Girişimcilik Bölümü
- Mühendislik Temel Bilimleri Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Pilotaj Bölümü
- Havacılık Yönetimi Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Endüstriyel Tasarım Bölümü
- İletişim ve Tasarımı Bölümü
Özyeğin Üniversitesi bünyesinde bulunan fakülte ve yüksekokullar ile lisans eğitimi ve enstitüler ile de lisansüstü eğitimi vermektedir. Özyeğin Üniversitesi’nde lisans eğitimi vermek amacıyla fakültelerin yanı sıra 2 adet yüksekokul bulunmaktadır. Yüksekokullar ve eğitim verilen bölümler şu şekildedir:
- Modern Diller Programı
- İngilizce Hazırlık Programı
- Lisans İngilizce Programı
- Otel Yöneticiliği
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Özyeğin Üniversitesi bünyesinde üç enstitü vardır. Lisans eğitimini tamamlayıp alanlarında uzmanlaşmak, akademik çalışmalar ile bilim dünyasına katkı sağlamak isteyen öğrenciler enstitülerde lisansüstü eğitimlerini alabilmektedir. Özyeğin Üniversitesi yüksek lisans başvuru şartlarını taşıyan lisans mezunları güz ve bahar dönemi öğrenci alımları ile eğitime başlamaktadır. Özyeğin Üniversitesi yüksek lisans eğitimi için kurulan enstitüler ve eğitim verilen anabilim dalları şu şekildedir:
- İşletme (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora)
- Finans Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans)
- Yöneticiler İçin İşletme (Tezli Yüksek Lisans)
- Psikoloji (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans)
- Endüstri ve Örgüt Psikolojisi (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans)
- Tasarım, Teknoloji ve Toplum (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans)
- Özel Hukuk (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans, Doktora)
- Kamu Hukuku (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans, Doktora)
- Bilgisayar Mühendisliği (Tezli YL)
- Veri Bilimi (Tezli YL)
- Yapay Zeka (Tezli YL)
- Endüstri Mühendisliği (Tezli YL)
- Makine Mühendisliği (Tezli YL)
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği (Tezli YL)
- İnşaat Mühendisliği (Tezli YL)
- Mimarlık (Tezli YL)
- Matematik (Tezli YL)
- Fizik (Tezli YL)
Özyeğin Üniversitesi lisans ve lisansüstü seviyede verdikleri eğitimleri örgün olarak sürdürmektedir. Örgün eğitimi ise uzaktan eğitim programları ile desteklemektedir. Ancak Özyeğin Üniversitesi’nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Üniversitelerin taban puanları her yıl başta Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın zorluk derecesi olmak üzere pek çok faktöre bağlı olarak değiştiği gibi Özyeğin Üniversitesi taban puanları da aynı şekilde değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tercih döneminde önceki yılların taban puanlarına bakarak bir öngörü elde edilebilir. Tercih dönemlerinde taban puanları yerine başarı sıralamalarını göz önünde bulundurmak daha doğru olacaktır. Özyeğin Üniversitesi sıralamaları hakkında genel olarak şunları söylemek mümkündür:
- Sözel puan bazında Özyeğin Üniversitesi gastronomi ve mutfak sanatları bölümü ile iletişim ve tasarım bölümünün tam burslu programlarının sıralamaları görece daha yüksektir.
- Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve endüstriyel tasarım bölümlerinin sıralamaları sayısal puan bazında öğrenci kabul eden bölümler içerisinde daha yüksektir.
- Eşit ağırlık puan bazında Özyeğin Üniversitesi ekonomi ve işletme bölümlerinin tam burslu programları görece daha yüksek sıralama ile öğrenci kabul etmektedir.
Türkiye’de bulunan yükseköğretim kurumlarında her yıl binlerce yabancı uyruklu öğrenci ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimi almaktadır. Özyeğin Üniversitesi de lisans ve lisansüstü eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilere kapılarını açmaktadır. Lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler Özyeğin Üniversitesi tarafından düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’ndan yeterli puanı almalıdır. Geçerli puanı alan lise ve dengi okullardan mezun olmuş ya da mezuniyetine bir yıldan az kalmış öğrenciler kendilerine ayrılan kontenjan kapsamında diledikleri bölümde eğitim alabilmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na yalnızca yabancı uyruklu öğrenciler değil aynı zamanda mavi kart sahipleri, yabancı uyrukluyken sonradan kazanılan vatandaşlık hakkı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen bireyler, T.C. uyruklu olup yurt dışında ortaöğretime başlayan adaylardan ortaöğretimin tamamını (KKTC hariç) yabancı bir ülkede tamamlayan kişiler, ortaöğretimin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkedeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir Türk okulunda bitirenler ve KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet ettiği gibi yine bu ülkede lise eğitimini bitirenler GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan öğrenciler de girebilmektedir. Lisansüstü eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler ise Özyeğin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve İşletme Enstitüsü tarafından belirlenen lisansüstü öğrenci alım koşullarını taşımalıdır. Gerekli şartları sağlayan yabancı uyruklu öğrenciler kendilerine ayrılan kontenjanlar doğrultusunda diledikleri anabilim dalında eğitim alabilmektedir.
Uluslararası alanda tanınır olma hedefi ile yüksek standartlarda eğitim vermeyi amaçlayan Özyeğin Üniversitesi öğrencileri için değişim programları da yürütmektedir. Erasmus + Öğrenci Değişim Programı ile Avrupa ülkelerindeki anlaşmalı yükseköğretim kurumlarına öğrenci göndererek yurt dışında eğitim alınmasına imkan sağlamaktadır. Erasmus + Staj Programı ile ise öğrencilerinin yurt dışındaki şirketlerde staj yapmasını ve deneyim kazanmasını sağlamaktadır. Erasmus + Programı dışında üniversite bünyesinde Global Değişim Programı ile Swiss European Mobility Programı ile de öğrenci değişimi sağlanmaktadır. Özyeğin Üniversitesi yalnızca kendi öğrencilerinin yurt dışında eğitim almasını desteklemekle kalmayıp, kendi bünyesinde eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilere de değişim programları ile kapılarını açmaktadır.
Özyeğin Üniversitesi öğrencilerine uluslararası standartlarda dil eğitimi vermek amacıyla bünyesinde Yabancı Diller Yüksekokulu bulundurmaktadır. Üniversiteye başlayan öğrenciler İngilizce hazırlık eğitimi almaktadır. Böylece alanlarına yönelik akademik İngilizce öğrenme fırsatı yakalamaktadır. İngilizcenin yanı sıra Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Çince ve Arapça gibi dillerde de eğitim verilmektedir. Ayrıca Özyeğin Üniversitesi Yazma Merkezi sayesinde öğrenciler farklı dillerde akademik yazma becerilerini geliştirmektedir.
Özyeğin Üniversitesi her yıl alanında yetkin, her açıdan donanımlı, yeniliklere açık ve girişimci binlerce öğrenci mezun etmektedir. Üniversite bünyesinde verilen sektörel çözüm dersleri sayesinde öğrenciler, sektörler hakkında bilgi edinen ve yatırım bankacılığı sektöründen sağlık sektörüne, PR ve iletişim sektöründen perakende sektörüne pek çok alandaki iş fırsatlarından haberdar olmaktadır. Özellikle Özyeğin Üniversitesi işletme bölümü mezunları farklı sektörlerdeki girişimleri ve yatırımları ile dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra mühendislik alanlarında verdikleri teorik eğitimi uygulamalı eğitimler ve stajlar ile destekleyen Özyeğin Üniversitesi, mezunlarının donanımlı ve deneyimli bir şekilde eğitim hayatlarını tamamlamalarını sağlamaktadır. Özellikle Özyeğin Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunları yazılım, savunma sanayi ve AR- GE departmanlarında kolaylıkla istihdam olanağı bulmaktadır.
Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde verilen pilotaj ve havacılık yönetimi bölümlerinde verilen eğitimler ile sivil havacılık sektöründe istihdam edilecek mezunlar verilmektedir. Pilotaj eğitimi ile havacılık sektöründeki pilot eksiği giderilme ve havacılık yönetimi eğitimi ile de alanlarında uzman yöneticiler yetiştirilmektedir.
Özyeğin Üniversitesi mühendislik alanında verdiği kaliteli eğitimin yanı sıra hukuk, psikoloji gibi sosyal bilimler alanlarında verdikleri eğitim ile donanımlı mezunlar vermektedir. Bu anlamda Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi başta olmak üzere, Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dikkat çeken fakülteler arasında yer almaktadır. Özyeğin Üniversitesi Tıp Fakültesi bulunmamakla birlikte, mevcut tüm fakültelerinde farklı disiplinler üzerine akademik çalışmalar teşvik edilmektedir.
Özyeğin Üniversitesi Mezunlar Ofisi sayesinde öğrenci- mezun dayanışması güçlenmekte ve mezunlar arasında iş birliği artmaktadır. Mezunlar Ofisi aracılığıyla pek çok öğrenci staj olanağı bulmakta ve birçok mezun da iş imkanı yakalamaktadır.
Her öğrenci, yeni mezun ve deneyimli birey gibi Özyeğin Üniversitesi öğrencileri ve mezunları olarak sizler de Kariyer.net iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Böylece seçeceğiniz bölümün iş imkanları hakkında bilgi sahibi olabilir, pozisyon rehberi ile sizin için en doğru alana yönelebilirsiniz.
Öğrenciliğin yanı sıra profesyonel olarak eskrim sporuyla uğraşıyorum. Rahatlıkla söyleyebilirim ki Özyeğin Üniversitesi’nde spor ve akademik hayatı başarılı bir şekilde yürütmek mümkün. Dört sene boyunca okulun hem eğitim hem de spor imkânlarından çok yararlandım. Geçen yaz okulumuz sayesinde, Credit Europe Bank Amsterdam’da yapma fırsatı bulduğum yaz stajı, bana çok farklı bir deneyim kazandırdı. Yeni bir bakış açısı elde ettim, teoride öğrendiklerimi pratiğe dökme fırsatı yakaladım. İş hayatında karşılaşılabileceğim zorluklarla, soğukkanlılıkla mücadele edilebileceğini gözlemledim. Bütün bu tecrübelerin, iş hayatında bana çok yardımcı olacağını biliyorum.
Haziran 2015’te Özyeğin Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldum. Mezuniyet öncesinde hayallerimin işini buldum, IBM’de Danışman olarak işe başladım. Kendi ilgi alanlarımı ve kariyer hedeflerimi göz önünde bulundurarak müşteri deneyimi stratejisi konusunda uzmanlaştım. Müşterilerimin işletmelerini dijital olarak dönüştürmelerine, organizasyonlarında tasarım kültürü oluşturmalarına, müşterilerine daha iyi deneyimler sağlayabilecekleri ürünler ve servisler yaratmalarına destek oldum. IBM’de çalıştığım 4 senede gördüm ki bir inovasyonun başarılı olabilmesi için market ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, kârlı olması ve teknik acıdan uygulanabilir olması gerekli. Bu bütünsel bakış açısına sahip olabilmek için tasarım, işletme ve mühendisliği harmanlayan bir yüksek lisans yapmak istedim.
Aşağıdaki veriler, Özyeğin Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.