Piri Reis Üniversitesi'nin kurucu vakfı olan TÜDEV (Türk Deniz Eğitimi Vakfı), ülkemizde de ihtiyaç duyulan gemi adamı ihtiyacını karşılayabilmek, gemi adamı yetiştiren eğitim kurumunun faaliyet göstermesini sağlayabilmek, mevcutta var olan denizcilikle ilgili tüm eğitim kurumlarına yardımcı olmayı sağlamak üzere yola çıkmıştır. Bu amaca yönelik öncelikli olarak denizcilik fakültelerine ve bunun yanı sıra denizcilik ile ilgili gerekli tüm girişimlere maddi desteği sağlamıştır. Türk Deniz Eğitim Vakfı tarafından 4 Aralık 2003 tarihinde gerçekleştirilen genel kurul toplantısında üniversitenin, deniz eğitim merkezinin yüksek bir öğretim düzeyinde gerçekleştirilmesi adına Türk Denizcilik Üniversitesi olarak hizmet vermesi için çalışmalar başlatılmıştır. Sonraki yıllarda ise Resmi Gazete'de yayınlanan kanun ile Piri Reis Üniversitesi adıyla yüksek öğretim kurumu olarak akademik çalışmalarına başlamıştır. Böylelikle üniversite Türk denizciliği ve dünya denizciliğine katkı sunmayı amaçlamıştır. Piri Reis Üniversitesi'nin vizyonu; dünya standartlarında ve kalitesinde eğitim ve öğretimi gerçekleştirmek, küresel anlamda rekabet ortamında akademik ve mesleki eğitim arasında sinerji yaratmayı hedeflemektir. Piri Reis Üniversitesi'nin misyonu ise; dünyanın hemen hemen her yerinde çalışabilecek nitelikte, muntazam eğitilmiş, özgür düşünen, ekip çalışması yapabilen, yaratıcı, kendini sürekli geliştirebilen, çağdaş, insanı seven ve sayan bilinçli gençler yetiştirmeyi ilke edinmektir. Piri Reis Üniversitesi bünyesinde başta Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi olmak üzere, Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Piri Reis Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi gibi 5 fakülte yer almaktadır. Üniversitede ayrıca 1 meslek yüksekokul ve lisansüstü eğitim enstitüsü bulunur. Piri Reis Üniversitesi, tüm öğrencilerine yatay geçiş imkanı da sağlamaktadır. Öğrencilerin, Piri Reis Üniversitesi yatay geçiş imkanını kullanabilmeleri için üniversite şartlarını takip etmeleri yeterlidir. Piri Reis Üniversitesi içerisinde öğrenciler için sürekli gelişim merkezi de yer alır. Burada STCW temel eğitimleri, Güverte eğitimi, ISPS güvenlik, tanker, polar kod, kılavuz kaptan, GMDSS, yat kaptanı, mühendislik temelli iş hayatına yön veren çok sayıda eğitim verilmektedir.
Eğitimini örgün olarak veren Piri Reis Üniversitesi'nde 5 fakülte bulunmaktadır. Denizcilik fakültesiyle öne çıkan üniversitede Piri Reis Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği ile Piri Reis Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği dikkat çeken bölümler arasında yer alır. Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendislik Bölümünde ticari gemiler, savaş gemileri, yolcu gemileri, feribotlar, denizaltı ve su altı araçları, yüksek hızlı tekneler, petrol üretim ve depolama gemileri, yatlar ve pek çok gezi amaçlı teknelerin üretimi, bakım ve onarımı eğitimleri konusunda öğrenciler yetiştirilmektedir. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümünde öğrencilere temel olarak deniz ticaret gemilerinde makine vardiya zabiti ve mühendisliği konularında bilgiler verilmektedir. Öğrenciler, bu müfredatta matematik, kimya, fizik ile beraber temel mühendislik derslerini alırlar ve gemi makinelerinin işletilmesi konusunda uzmanlaşırlar. Üniversite bünyesindeki fakültelerde hazırlık eğitimi olan bölümler haricinde 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Piri Reis Üniversitesi Hukuk Fakültesi bulunmamakla birlikte, öğrenciler daha yoğun olarak denizcilik alanındaki özellikli konularda eğitim almaktadır. Piri Reis Üniversitesi bölümleri ve bu bölümlerin bağlı olduğu fakülteler aşağıdaki listede sıralanmıştır:
- Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
- Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü
- Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü
- Ekonomi ve Finans Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
- Lojistik Yönetimi Bölümü
- Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Bilişim Sistemleri Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
Piri Reis Üniversitesi, lisans öğrenimi ve yüksek lisans eğitimi haricinde 2 yıllık eğitim süreci bulunan ve meslek yüksekokullarında öğrenimi gerçekleştirilen, ön lisans olarak da adlandırılan eğitimi bünyesinde barındırmaktadır. Ön lisans mezunları, okul bitiminde dikey geçiş sınavına girerek öğrenim durumlarını 4 senelik lisans ile tamamlayabilmektedirler. Bunun yanı sıra teknik açıdan yüksek bilgi sahibi oldukları meslek yüksekokullarında öğretim süresince zorunlu staja tabi tutulurlar. Böylelikle meslek hayatına çok daha kolay adapte olabilmektedirler. Piri Reis Üniversitesi 2 yıllık bölümlerin yer aldığı meslek yüksekokulu programlarının tümü aşağıdaki listede belirtilmiştir:
- Gemi Makineleri İşletmeciliği Programı
- Deniz Ulaştırma İşletme Programı
- Sualtı Teknolojisi Programı
- Gemi İnşaatı Programı
- Marina ve Yat İşletmeciliği Programı
- Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı
- Mekatronik Programı
- Deniz Brokerliği Programı
- Aşçılık Programı
- Lojistik Programı
- Bilgisayar Programcılığı Programı
Diğer tüm üniversitelerde olduğu üzere Piri Reis Üniversitesi de lisans mezuniyetini tamamlamış öğrencilere akademik alanda kariyer imkanı tanır. Lisans mezunu olan yüksek lisans adayları, akademik olarak kariyer basamaklarını tırmanmak üzere Piri Reis Üniversitesi Yüksek Lisans eğitimine katılabilirler. Yüksek lisans başvurusu için başvuru başlangıç tarihleri ve tüm başvuru şartları üniversite web sitesi üzerinden ilan edilir. Yüksek lisans aday öğrencileri Piri Reis Üniversitesi Tezli Yüksek Lisans Programı ve Piri Reis Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans programlarından herhangi birini seçebilirler. Lisansüstü eğitim, Piri Reis Üniversitesi bünyesinde bulunan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından verilir. Bu enstitüye bağlı eğitim veren ana bilim dalları aşağıda belirtildiği gibidir:
- İşletme YL Programı (MBA) (Tezsiz-Türkçe)
- Deniz İşletmeciliği ve Ekonomisi YL Programı (Tezli-İngilizce)
- Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi YL Programı (Tezsiz-Türkçe)
- Makine Mühendisliği Tezsiz YL Programı
- İşletme (İngilizce) Doktora Programı
- Makine Mühendisliği Tezli YL Programı
- Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Tezli YL Programı
- Yüksek Performanslı Deniz Platformları Tezli YL Programı
- Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Doktora Programı
- Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Tezli YL Programı
- Yüksek Performanslı Deniz Platformları Doktora Programı
- Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Doktora Programı
- Deniz Hukuku Tezli YLProgramı
Piri Reis Üniversitesi bünyesinde açık öğretim fakültesi ve buna bağlı olarak herhangi bir açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Piri Reis Üniversitesi kendi bünyesinde öğrencilerine gerekli tüm yüksek kalite donanım ve ekipman gereçlerine sahiptir. Bu sebeple gerekli eğitimleri öğrencilerine örgün eğitim olarak sunmaktadır. Piri Reis Üniversitesi'nin güçlü teknolojik altyapısı ile desteklediği bir uzaktan eğitim sistemi bulunmaktadır.
Piri Reis Üniversitesi taban puanları ve tüm aday sıralamaları her sene olduğu gibi değişiklik göstermesi durumu oldukça mümkündür. Bunun sebepleri arasında, öğrencilerin girdikleri üniversite yerleştirme sınav sorularının zorluk derecesi, adayların tercih listesi gibi pek çok faktör yer alabilir. Yine de aday öğrenciler Piri Reis Üniversitesi'nin taban puan ve sıralamaları hakkında bilgi edinebilmek için kurumun web sitesinde yayınladığı listeyi dikkatle inceleyip fikir sahibi olabilirler. Adaylar taban puandan ziyade başarı sıralamasını kontrol ederek çok daha sağlıklı bir tercih yapabilirler. Piri Reis Üniversitesi sıralama bilgilerinin yanı sıra lisans programlarıyla birlikte Piri Reis Üniversitesi 2 yıllık taban puanları da ÖSYM'nin ve üniversitenin yayınladığı kaynaklardan takip edilebilir.
Yurt dışı üzerinden öğrenci kabulü için adaylar Piri Reis Üniversitesi lisans veya da ön lisans programlarına doğrudan başvuru yapabilirler. Türkiye'de yer alan liseler ile denk sayılabilecek bir okuldan mezun olan ve tüm başvuru koşullarını sağlayan, yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları dahilinde eğitim görmek isteyen tüm öğrenciler, üniversitenin gerekli programlarında öğrenim görmek için başvuru yapabilir. Ancak bunun için belirli şartları yerine getirmelidirler. Öncelikle Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) üzerinden geçerli puanı almaları gerekir. Ardından sınav sonuç belgesi, diploma, transkript, yabancı dil yeterlilik belgesi gibi belgeleri Piri Reis Üniversitesi'ne şahsen veya posta yolu ile göndermeleri gerekmektedir. Tüm bunların haricinde Piri Reis Üniversitesi'nin belirlediği diğer koşulları kurumun resmi web sitesi üzerinden de inceleyebilirler.
Piri Reis Üniversitesi mezunları, başarıyla tamamladıkları eğitimlerinin ardından, çok farklı alanlarda iş imkanı bulabilirler. Piri Reis Üniversitesi, öğrencilerini staj ve yarı zamanlı çalışma olarak destekler ve öğrencilerin her zaman kendilerini geliştirmelerinin yolunu açar. Piri Reis Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan adaylar, gerek kamu sektöründe gerekse özel sektörde pek çok dalda endüstri mühendisi olarak iş sahibi olabilmektedirler. Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler, sanayide kullanılan yüksek teknolojili üretimde verimlilik çalışmaları, iş emniyeti, finans, sigortacılık, bankacılık sektörü, otomotiv, enerji, gıda, sağlık, turizm, telekomünikasyon gibi pek çok sektörlerde kariyer hayatına adım atabilmektedirler. Endüstri mühendisliği bölümünün getirdiği geniş iş imkanı sayesinde mezun adayların birçok işletmede yetişme imkanı bulunur. Mezun adaylar, çalıştıkları kuruma maksimum düzeyde verimlilik sağlayabilir, sanayilerin kar oranını yükseltebilir. Tüm bunların yanı sıra endüstri mühendisleri, alanında profesyonelleştikten sonra ilerleyen yıllara orta düzey, daha sonra üst düzey yönetici olabilirler. Piri Reis Üniversitesi bünyesinde yer alan bir diğer önemli bölümlerden biri de Gemi Makineleri İşletme Mühendisliğidir. Bu bölümden mezun olan adaylar gemilerde gemi operasyon memuru olarak görev alabilirler. Bölüm mezunları ayrıca ilgili gemilerin tüm bakımından sorumlu mühendisler olup, ticari gemi filolarının teknik sorumlusu olarak da iş bulabilirler. Gemi makineleri işletme mühendisleri; karada, turizm sanayide, enerji alanında teknik personel olmak üzere pek çok geniş alanda meslek sahibi olabilirler. Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan Deniz ve Liman İşletmeciliği Bölümünden mezun adaylara da çeşitli alanlarda iş imkanı sunulmaktadır. Bu bölümden mezun olan adaylar tüm limanların işletme yönetiminde görev alabilir, sınırlı vardiya zabiti ehliyetleri sayesinde küçük teknelerde kaptan olabilmektedirler. Deniz ve liman işletmeciliği bölümü mezunları, tüm bu olanakların yanı sıra yerli ve yabancı liman operatörü olabilecekleri gibi gemi acentelerinde ve armatörlük şirketlerinde de kendilerine oldukça rahat iş imkanı bulabilirler.
Piri Reis Üniversitesinde dikkat çeken bir diğer program ise Su Altı Teknolojisi Programıdır. Bu programdan mezun olan adaylar; sanayi dalgıçlığı, deniz altı boru ve iletişim hatlarının döşenme ve muayene işlemleri, su altı arama ve kurtarma, su altı enkaz kaldırma, petrol platformu inşası ve bakımı, gemi bakırım onarım işlemleri, basınç odası operatörü, su altı araştırmaları, su altı fotoğraf ve videoculuk gibi pek çok alanda dalgıç olarak mesleklerini yerine getirebilirler. Daha çok teknik alanda eğitim veren ve yüksek iş imkanı sağlayan Piri Reis Üniversitesi'nden mezun adaylar hem özel sektörde hem de kamu hizmetleri için görev yapabilmektedirler. Piri Reis Üniversitesi mezunları da diğer tüm üniversite mezunlar gibi Kariyer.net'in sunmuş olduğu iş ilanları ve iş hayatına büyük ölçekte adayları hazırlayan staj fırsatlarını değerlendirebilir. Üniversite tercihi ve kendi geleceği konusunda kararsız olan tüm üniversiteye aday öğrenciler Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atıp tüm meslekler, görev tanımları, işin gereklilik ve nitelikleri konusunda kolayca bilgi sahibi olabilirler.
Aşağıdaki veriler, Piri Reis Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.