Piri Reis Üniversitesi Türk Deniz Eğitim Vakfı (TUDEV) tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Kuruluş amacı Türkiye’de ihtiyaç duyulan gemi adamı ihtiyacını karşılamaktır. Bunun yanı sıra Piri Reis Üniversitesi mevcut denizcilik eğitimi veren kurumlara yardımcı olmak ve gemi adamı yetiştiren bir eğitim kurumunu Türkiye’ye kazandırmak gibi hedefler çerçevesinde yola çıkılarak faaliyete geçmiş bir üniversitedir. TUDEV sadece Piri Reis Üniversitesi’ne değil denizcilik eğitim kurumlarına da destek olmaya devam etmektedir.
Adını büyük Türk amirali ve denizci Piri Reis’ten alan Piri Reis Üniversitesi İstanbul’un Tuzla ilçesindedir. Deniz kenarında olması üniversitenin faaliyetlerinde kolaylık sağlarken yelken sporuna ilgiyi arttırmak amacıyla hazırladığı yelken projesiyle de öne çıkmıştır. Piri Reis Üniversitesi bünyesinde 5 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 1 yabancı diller yüksek okulu ve 1 enstitü bulunmaktadır. Bünyesinde bulunan fakülteler ve bölümlerden bazıları üniversite kurulduktan bir süre sonra açılmıştır.
Piri Reis Üniversitesi çatısı altında örgün eğitim veren 5 fakülte vardır. Piri Reis Üniversitesi her ne kadar Denizcilik Fakültesiyle bilinse de Fen Edebiyat, Hukuk, İktisadi İdari Bilimler ve Mühendislik Fakülteleri de üniversite adayları tarafından tercih edilir. Bununla birlikte üniversite bölümlerine bakıldığında yoğun denizcilik eğitimi veren bölümler olduğu görülmektedir. Gemi İnşaatı ve Gemi Makineler Mühendisliği bölümü her türlü gemi, denizaltı ve su altı araçlarının bakım ve onarımı konusunda eğitim vermektedir. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümü ise öğrencilere gemi makinelerinin işletilmesi konusunda eğitim verir. Mühendislik ve İktisadi İdari Bilimler Fakültelerinin altında da denizcilik eğitimi veren bölümler bulunmaktadır. Fen Edebiyat Fakültesi altında yer alan fizik, kimya, matematik gibi bölümler diğer bölümleri de destekleyici eğitimler verirler. Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'ne YKS puanına göre girmeye hak kazanan öğrencilerin bölüme başlamadan önce Gemi adamı olur belgesi almaları şarttır. Bunun yanı sıra adayların bedeni yeterlilik ve sözlü mülakat sınavlarını da geçmeleri gerekir.
Piri Reis Üniversitesi Fakülteleri ve bağlı olan bölümler aşağıdaki listede sıralanmıştır:
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümünün eğitim dili İngilizcedir. Öğrencilerin üniversiteye gelirken üniforma giyerler. Öğrenciler eğitimleri boyunca 2 staj yaparlar. Birinci staj 6 ay Deniz Stajı ve ikinci staj 6 ay Deniz Stajı olmak üzere toplam 12 ay gemide staj yaparlar. Gemi Makineleri İnşaat Mühendisliği'nin de eğitim dili İngilizcedir. Öğrenciler toplam 12 ay staj yaparlar. Bu stajın 6 ayı atölyede, 6 ayı gemidedir. Fakültedeki bölümler şunlardır:
Hukuk Fakültesi 2017 yılında kurulmuş, 2019-2020 akademik yılı güzünde eğitim öğretime başlamıştır. Fakültenin eğitim dili Türkçedir. Özel Hukuk ve Kamu Hukuku olmak üzere iki alanda eğitim vermektedir.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi altında yer alan bölümler farklı zamanlarda kurulmuştur. Bazı bölümlerin kuruluş yılları arasında 1 yıl vardır. Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü ve Ekonomi ve Finans Bölümü 13 Mart 2013, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü 12 Şubat 2014, Lojistik Yönetimi Bölümü 28 Nisan 2015, Yönetim ve Bilişim Sistemleri ise 3 Mart 2016 yılında kurulmuştur.
Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bölümlerinin eğitim dili de İngilizcedir. Mühendislik Fakültesi çatısı altında ilk kurulan bölüm 2010 yılında açılan Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği'dir. 3 yıl sonra 2013 yılında Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği, 2016 yılında Endüstri Mühendisliği ve 2019 yılında Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümleri kurulmuştur. Daha sonra 2024 yılında Bilişim Sistemleri Mühendisliği programının adı Bilgisayar Mühendisliği programı olarak değişmiştir
Piri Reis Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi 2008 yılında kurulmuştur. Diğer fakültede okuyan öğrenciler ilk yıllarında Fen Edebiyat bölüm derslerini alırlar.
Piri Reis Üniversitesi lisans ve yüksek lisans programlarının yanı sıra 2 yıllık ön lisans programlarında da eğitim verir. Piri Reis Üniversitesi 2 yıllık ön lisans programını başarıyla bitiren öğrenciler dikey geçiş sınavıyla 4 senelik lisans bölümlerinden birine geçiş yapabilirler. Piri Reis Üniversitesi 2 yıllık bölümlerin yer aldığı meslek yüksekokulu programları aşağıdaki gibidir.
Denizcilik Meslek Yüksekokullarının kuruluş yılı 2014'dür. İki yıllık ön lisans eğitimi veren Denizcilik Meslek Yüksekokulu 11 ön lisans programıyla eğitim öğretime devam etmektedir.
Piri Reis Üniversitesi 4 yıllık lisans programlarından birini başarıyla tamamlayan öğrencilere bölümlerine uygun yüksek lisans programlarında eğitim alma imkanı tanımıştır. Yüksek lisans başvurusu yapacak öğrencilerin Piri Reis Üniversitesi’nin talep ettiği kabul şartlarını yerine getirmiş olmaları beklenir. Bölümlere ait yüksek lisans başvuru ve kabul şartları Piri Reis Üniversitesi’nin internet sitesinde yayınlanır. Tüm Yüksek Lisans Programları Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlıdır. Enstitü bünyesinde Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programları mevcuttur. Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı bölümler aşağıdaki gibidir.
Tezli Yüksek Lisans Programlarının eğitim dili İngilizcedir. Tezli Yüksek Lisans Programlarına kabul edilen öğrenciler sektörel anlamda kendilerini geliştirirken uluslararası standartlarda eğitim alma imkanına sahip olurlar. Bunun yanı sıra hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerle Piri Reis Üniversitesi sektörel alanında bilgi sahibi profesyoneller yetiştirir. Piri Reis Üniversitesi bünyesinde buluna Tezli Yüksek Lisans Programları aşağıdadır.
Piri Reis Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans Programları öğrencilere sektörel gelişmeler konusunda da bilgi verirken bu bilgileri kariyer gelişimlerinde kullanabilmelerine olanak sağlar. Tezsiz Yüksek Lisans ’ta Makine Mühendisliği haricindeki bölümler Türkçedir. Piri Reis Üniversitesi çatısı altında yer alan Tezsiz Yüksek Lisans Programları aşağıdaki gibidir.
Piri Reis Üniversitesi’nde 2 yıllık ön lisans, 4 yıllık lisans, 2 yıllık yüksek lisans ve doktora programları vardır. Programların tamamı örgün eğitimdir. Uzaktan eğitim için güçlü ve teknolojik altyapısı olsa da Piri Reis Üniversitesi’nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Piri Reis Üniversitesi taban puanları seçeceğiniz bölüme göre değişir. Bununla birlikte puanlar ve sıralamalar her sene değişmektedir. Tercih yapmadan önce önceki yılların puanlarını ve sıralamalarını incelemenizde fayda var. Bölüm puanlarındaki değişiklikleri incelerken özellikle sıralamalardaki değişiklikleri detaylıca inceleyerek tercihinizi yaparsanız istediğiniz bölümlerden birine girme şansınız yükselir. Piri Reis Üniversitesi taban puanları hakkında daha fazla bilgi almak için Kariyer.net platformunda yer alan Piri Reis Üniversitesi taban puanları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Piri Reis Üniversitesi sadece Türk öğrencilere değil yabancı uyruklu öğrencilere de kapısını açar. Lise mezunu ya da lise son sınıfta okuyan yabancı öğrenciler Piri Reis Üniversitesi’nin ön lisans ya da lisans bölümlerine başvurabilirler. Üniversite başvuru koşullarını yerine getiren adayları ayrılan kontenjan dahilinde kabul eder. Başvuru için ayrıca üniversitenin istediği YÖS(Yabancı Öğrenci Sınavı) sınavında yeterli puanı almak ya da uluslararası geçerliliği olan bir dil puanının olması, mezun oldukları lisenin Türkiye’de denkliği olması gibi kabul kriterlerini yerine getirmeleri önemlidir. Piri Reis Üniversitesi’nin istediği evrakları tamamlayan adaylar evraklarını posta yoluyla ya da direkt üniversiteye teslim ettikten sonra kabul edilip edilmediklerini Piri Reis Üniversitesi’nin internet sitesi üzerinden takip edebilirler.
Piri Reis Üniversitesi’ni kazanan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel yurtlarda konaklayabilirler. Üniversite Turkuaz, Pendik Han erkek öğrenci ve Medeniyet kız öğrenci, Özel İstanbul Maltepe Turkuaz öğrenci yurtlarıyla işbirliği protokolü imzalamıştır. Bunun yanı sıra Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Anadolu Hisarı Yurdu, Taksim Yurdu, Şişli Yurdu, Ümraniye Yurdu da Piri Reis Üniversitesi’nin protokol imzaladığı yurtlardır. Öğrenciler bu yurtlarda üniversitenin imzaladığı protokol dahilinde kalabilirler.
Piri Reis Üniversitesi öğrenci kulüpleri çalışmalarını Rektörlüğe bağlı Öğrenci Kulüpleri Koordinasyon Kurulu aracılığıyla yürütürler. Öğrenciler akademik eğitimle kendi alanlarında bilgi ve yetkinlik kazanırken üye oldukları öğrenci kulüpleri vasıtasıyla da sosyalleşerek farklı alanlarda da bilgi ve beceri kazanırlar. Piri Reis Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri aşağıdaki gibidir.
Piri Reis Üniversitesi Kampüsü Tuzla’dadır. Kampüs 2013 yılında hizmete sunulmuştur. Marmara Denizi sahilinde 30 dönüm arazi üzerine kurulan ve Yeşil Kampüs olarak anılan yerleşke çevre ve deniz kirliğini önleme gibi konulardaki hassasiyetiyle Türkiye’nin ilk ve tek çevre duyarlı yeşil kampüs olma unvanına sahiptir. Piri Reis Üniversitesi kampüsü 60 bin metrekare kapalı alana sahiptir. Kampüs içinde eğitim binalarının yanı sıra kültür hizmetleri, sağlık hizmetleri, basketbol, voleybol, futbol, masa tenisi, yüzme, dragon bot, taekwondo, bok sutopu, karate gibi spor kulüplerinin çalışmalarını yürüttükleri spor alanları bulunmaktadır. Kampüste ayrıca sağlık ve psikolojik rehberlik ve danışma hizmeti ve 4 çeşit yemeğin verildiği yemekhane mevcuttur.
Kampüsün özellikleri arasında; doğal kaynakları tekrar kullanılabilir duruma getirebilecek sistemin kurulması, güneş enerjisinden faydalanma, aydınlatmada güneş elektrik panelleri kullanma, çevre düzenlemesinin en az suya ihtiyaç duyulacak şekilde tasarlanması, inşaat sırasında kullanılan malzemelerin geri dönüştürülebilir olması gibi doğa dostu projeler sayılabilir.
Piri Reis Üniversitesi Piri Reis Denizcilik Üniversitesi olarak da bilinir. Üniversite 8 Şubat 2008 tarihinde vakıf üniversitesi olarak İstanbul’da kurulmuştur. Üniversitenin kampüsü Tuzla’dadır. Piri Reis Üniversitesi’nin kurucusu Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV)’dır. Vakıf üniversiteyi kurmadan önce Mart 1995’te TÜTEV Deniz Eğitim Merkezi’ni kurmuştur. TÜDEV vakfın kendi eğitim merkezidir. Bu merkezde 2000 üzerinde zabit eğitim almış ve denizcilik sektörüne kazandırılmıştır. TÜDEV, 4 Aralık 2003 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında Deniz Eğitim Merkezinin Türk Denizcilik Üniversitesi olmasına karar verilmiştir. Bu karardan sonra çalışmalar başlamış ve Piri Reis Üniversitesi kurulmuştur. Piri Reis Üniversitesi 8 Şubat 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan kanunla tüzel kişilik kazanmıştır.
Uluslararası Denizcilik Örgütünde de görev alan Piri Reis Üniversitesi akademisyenleri dünyadaki 164 ülkenin denizcilik alanındaki çalışmalarında önemli rol oynayan Dünya Denizcilik Birliği’nin kurulmasında da aktif rol üstenmişlerdir. Bunun yanı sıra deneyimli akademik kadrosu ve sahip olduğu akademik bağlantıların yanı sıra AB projeleriyle de dünya denizcilik platformlarında tanınırlığı olan bir üniversitedir.
Piri Reis Üniversitesi denizcilik alanında hem Türkiye’de hem de dünya çapında tanınan bir üniversitedir. Üniversiteyi başarıyla bitirenler bulundukları okulda yüksek lisans ve doktora yaparak akademide kalabilecekleri gibi gemi adamı olarak ya da Gemi İşletmeleri Makine Mühendisi veya Gemi İnşaat Mühendisi olarak gemilerde çalışabilirler. Aynı zamanda üniversite 2 yıllık ön lisans eğitimi veren meslek yüksek okuluna da sahiptir. Meslek yüksek okullarında verdiği kaliteli eğitimle sektörün ara eleman ihtiyacını da karşılar. Öğrenciler üniversite eğitimleriyle birlikte farklı alanlarda staj yapma olanağı bularak öğrendiklerini uygulayabilme fırsatı yakalarlar.
Üniversitenin denizcilik dışında da Hukuk, Endüstri Mühendisliği, Fizik gibi bölümlerinin olması öğrencilere farklı bölümleri de tercih etme olanağı tanır. Bazı bölümlerin eğitim dilinin İngilizce olması ise ayrıca avantajdır. Dil avantajını kullanan öğrenciler uluslararası firmalarda da çalışma imkanı yakalarlar. Mezunlar kamu sektöründe veya özel sektörde rahatlıkla iş bulabilirler. Diğer yandan Meslek Yüksek Okulu Denizcilik bölümlerinden herhangi birini bitirenler de gemilerde ve limanlarda kolaylıkla iş bulabilir. Gemilerde çalışanlar uzun süre denizde kalacağından uzun süre denizde kalmak istemeyenler limanda çalışmayı tercih edebilir. Piri Reis Üniversitesi mezunlarının hangi sektörlerde iş bulabileceği konusunda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Kariyer.net platformunda yer alan iş ilanları sayfasını inceleyebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Piri Reis Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.