Tarihi Osmanlı dönemine dayanan Polis Akademisi (PA) yerleşkesi Ankara’da olan bir devlet üniversitesidir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunur. Polis akademisi mezunları kamu güvenliğini sağlamaya yönelik aldıkları eğitimlerle nitelikli amir ve polisler olarak kamu hizmetinde görev alırlar. Polis Akademisi Polis Amirleri Eğitim merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO), Polis Meslek Eğitim Merkezi (POEM) gibi okullarıyla polis adaylarını eğitir. Bunun yanı sıra Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE), Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) farklı alanlarda uzmanlaşmak isteyenlere nitelikli eğitimler verir.
Polis Akademisi logosunda yer alan çift başlı kartal, sekiz köşeli yıldız, koç boynuzu ve su yolu figürleri hem Türk geleneğinde hem de Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminde kullanılan kahramanlığı, gücü, varoluşu sembolize eden motiflerdir. 1937 tarihi ise Polis Akademisi’nin kuruluş yılı olan 6 Kasım 1937’yi ifade eder.
Polis Akademisi’nde akademik yapı diğer üniversitelerden farklıdır. Polis Amirleri Eğitim Merkezi 2015 yılında alınan bir kararla Güvenlik Bilimleri Fakültesi adını almıştır. Polis Akademisi çatısı altında yer alan Güvenlik Bilimleri Fakültesinin amacı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 1. derece amir ihtiyaçlarını karşılamaktır. Polis Akademisi Başkanlığına bağlı çalışır. Polis Akademisi bünyesinde yer alan eğitim birimleri aşağıdaki gibidir.
Polis İç Güvenlik Fakültesi (İGF)
Polis İç Güvenlik Fakültesi 23 Kasım 2022 tarihinde kurulmuştur. Fakülte dekanlığı 1 Mart 2023 itibariyle Gölbaşı yerleşkesinde faaliyetini sürdürmektedir.
Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM)
Polis Akademisi bünyesinde yer alan Polis Amirleri Eğitim Merkezi’nin görevi emniyet teşkilatının ihtiyacı olan polis amirleri yetiştirmektir. Merkez lisansüstü düzeyde eğitim verse de enstitü özelliği taşımaz. Parasız yatılı bir eğitim kurumu olduğundan öğrencilerin beslenme, barınma ve sağlık gibi giderleri devlet tarafından karşılanır. Polis Amirleri Eğitim Merkezi ‘ne mevcut durumda polislik mesleğini devam ettirenlerin yanı sıra kurum dışından da başvurular kabul edilmektedir.
Polis Amirleri Eğitim Merkezinde eğitim almak isteyen adayların en az 4 yıllık lisans eğitimi veren bir yükseköğretim programı ya da yurtdışında denkliği olan bir üniversiteden mezun olmaları aranan ilk şarttır. Bunun yanı sıra başvuru yapan aday bir emniyet mensubuysa; en az 2 yıllık polis olması, performans değerlendirme puanlarının kurumun beklentilerini karşılıyor olması ve herhangi bir ceza almamış olması gerekir. Emniyet mensubu olmayan adayların ise Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmaları, lisans mezunu ya da Yükseköğretim Kurulu’nun kabul ettiği yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olmaları, KPSS sınavından yeterli puanı almış olmaları, 1 Ocak tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış olmaları, herhangi bir suça karışmamış olmaları, silah bulundurma ve taşıma ile ilgili herhangi bir hukuki engellerinin olmaması gibi şartlar yer alır. Bu şartlar hem erkek hem de kadın adaylar için geçerlidir.
Polis Amirleri Eğitim Merkezi’nde eğitimlerine devam eden öğrenciler teorik eğitimlerini pekiştirmek ve yerinde deneyimlemek amacıyla yetkili birimler tarafından onaylanan birim ve illerde staj eğitimine tabi tutulurlar. Staj eğitimine hem emniyet mensubu olanlar dahil değildir.
Polis Eğitim Merkezi (POMEM)
Polis Eğitim Merkezi eğitimi alabilmek için adayların 4 yıllık eğitim veren bir yükseköğrenim programını bitirmiş olması gerekir. Polis Akademisi’ne bağlı eğitim kurumunun eğitim süresi 6 ile 12 ay arasıdır. Bir tür kurs gibi de değerlendirilebilir. Polis Eğitim Merkezi’ni bitiren öğrenciler Emniyet Teşkilatı kadrolarında polis memuru olarak göreve başlarlar. Polis memuru olanlar aynı zamanda aday polis olarak da atanırlar. Türkiye’de yer alan Polis Eğitim Merkezi Müdürlükleri aşağıdaki listede yer almaktadır.
Polis Akademisinde 2 yıllık ön lisans programı polis okullarının 2001 yılında dönüştürülmesiyle kurulmuştur. Polis Akademisi ön lisans programlarına devam eden öğrencilerin lise ve dengi okul mezunu olmaları gerekir. Polis Akademisi çatısı altında bulunan Polis Meslek Yüksekokulu Mezunları Emniyet Teşkilatının çeşitli kadrolarında göreve devam ederler. Görevleri sırasında rütbeleri Polis Memuru olsa da aday polis olarak atanırlar. Türkiye’de farklı illerde bulunan 9 Polis Meslek Yüksekokulu aşağıdaki gibidir. Bunun yanı sıra Yabancı Diller ve Türkçe Öğretimi Bölümü öğrencileri hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde yetkinlik kazandırmaktadır.
Polis Meslek Yüksekokulları
Yabancı Diller ve Türkçe Öğretimi Bölümü
Yabancı Diller ve Türkçe Öğretimi Bölümü 01.02.2023 tarihinde eğitim-öğretime başlamıştır. Yerleşkesi Gölbaşı’dır. Bölüm altında yer alan birimler aşağıdaki gibidir.
Polis Akademisi'nde uygulamalı ve teorik dersler okutulur. Bunun yanı sıra Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi, Temel Hukuk gibi dersler de okutulur. Hem temel polislik hem de uygulamalı polislik derslerini alan öğrenciler başarıyla mezun olduktan sonra polis memuru olarak göreve başlarlar.
Polis Akademisi çatısı altında alanlarında kendilerini geliştirmek isteyen lisans mezunlarının başvurabileceği Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, Adli Bilimler Enstitüsü, Trafik Enstitüsü yer alır. Enstitüler mevcuttur. Bahse konu enstitüler ve bağlı bölümler ile ilgili detaylar aşağıdadır.
Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
Güvenlik Bilimleri Enstitüsü aşağıdaki anabilim dallarında yüksek lisans programlarına sahiptir. Bu şekilde güvenlik amiri gibi pozisyonlara yükselebilirsiniz. Yüksek lisans programlarından Uluslararası Güvenlik Yüksek Lisans Programı ve İstihbarat Araştırmaları Tezli ve Tezsiz olarak düzenlediği Yüksek Lisans Programlarını hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde vermektedir.
Adli Bilimler Enstitüsü
Polis Akademisi altında yer alan Adli Bilimler Enstitüsü olay yerindeki delillerin incelenmesi için gerekli teknikler ve temel bilgiler hakkında eğitim verir. İngilizce eğitim veren Adli Psikoloji bölümü ise suçlu ve suç psikolojisini anlama ve değerlendirme konularında eğitim verir. Adli Bilimler Enstitüsü altında yer alan diğer bölüm Fen Bilimleri Programıdır. Adli olayları çözerken son bilimsel uygulamaların kullanılmasını esas alır. Son olarak Trafik Enstitüsü 28 Nisan 2023 tarihinde kurulmuştur. Trafik alanında verdiği akademik eğitimlerle trafik alanında uzman yetiştirir. Enstitü altında Ulaşım Yönetimi ve Güvenliğiyle birlikte Trafik ve Ulaşım Psikolojisi programlarında yüksek lisans verilmektedir. Bu eğitimleri alan öğrenciler uluslararası düzeyde kazandıkları beceriler sayesinde mezun olduktan sonra kendi alanlarında yurtiçi ve yurtdışı kurumlarda çalışma olanağı bulurlar.
Delil Bilimi (Kriminalistik)
Adli Psikoloji Anabilim Dalı Başkanlığı
Fen Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı
Bilişim, Teknoloji ve Mühendislik Anabilim Dalı
Trafik Enstitüsü
Polis akademisinde 2 yıllık ön lisans, 4 yıllık lisans, 2 yıllık yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Eğitimler örgün eğitimdir. Dolayısıyla Polis Akademisi bünyesinde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Polis Akademisi taban puanları kapsamında 2 yıllık Polis Akademisi puanları değerlendirilir. Bu puanlar Polis Meslek Yüksekokuluna girebilmek için geçerli puanlardır. Lise mezunları üniversite sınavından aldıkları Polis Meslek Yüksek Okuluna girebilmek için yeterli puanın (TYT 250.000 puan) yanı sıra en az 18 en çok 26 yaş sınırı içinde olmaları da gerekir. Akademik başarının ve yaş sınırının yanı sıra erkeklerin 167 cm’den, kadınların ise 162 cm’den kısa olmamaları şartı vardır.
Polis Akademisi 2 yıllık ön lisans eğitiminin yanı sıra 4 yıllık eğitim de vermektedir. 4 yıllık eğitim veren Polis Akademisi bölümlerinde Polis Merkezi giriş puanı olarak KPSS puanı baz alınır. Bununla birlikte en az ön lisans veya lisans mezunu olan adaylar Polis Eğitim Merkezine başvurabilirler. 4 yıllık bir lisans programını bitirenlerin başvuru için alması gereken en altı puan 60, iki yıllık ön lisans mezunlarının ise KPSS sınavından 65 puan almaları gerekir. Diğer yandan Polis Akademisi’ne başvurmak için ön lisans ya da lisans mezunu olanların yanı sıra lise mezunları da başvurabilir. Lise mezunlarının KPSS’den alması gereken puan 65’tir. Lise mezunları için istenen yaş aralığı ise 18 ile 28 yaş aralığıdır.
Polis Akademisi yabancı ülkelerle yapılan ikili anlaşmalar ve Güvenlik İş birliği Protokolleri çerçevesinde yabancı uyruklu öğrenci kabul eder. Polis Akademisi’nde eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler Polis Akademisi Başkanlığı İç Güvenlik Fakültesi (İGF)’nde lisans eğitimi alabilirler. Bunun yanı sıra Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM)’nde tezsiz yüksek lisans da yapabilirler. Polis Akademisi bünyesinde eğitimler Türkçe olarak verildiğinden başvuran yabancı öğrencilerin Türkçe diline hakim olmaları önemlidir.
Gerekli koşulları yerine getirerek Polis Akademisi’ne girmeyi başaran öğrenciler parasız yatılı okullarda kalma imkanı yakalarlar. Polis Akademisi Meslek Yüksekokullarını kazanan ve diğer gereklilikleri yerine getiren adaylar öncelikle Polis Akademisi’ne geçici kayıtlarını yaptırırlar. Geçici kayıtla birlikte intibak eğitimi başlayacağından okulda yatılı kalmaya başlarlar.
Polis Akademisi bünyesinde diğer üniversitelerde olan öğrenci kulüpleri bulunmamaktadır. Disiplin ve genel kurallar çerçevesinde verilen eğitimlerin çerçevesi önden belirlendiğinden öğrenci faaliyetleri eğitim ve kültürel amaçlı gezi ve faaliyetlerden oluşmaktadır.
Polis Akademisi Ankara’dadır. Akademi Ankara’da 3 ayrı yerleşkede eğitim vermektedir. Bu yerleşkeler; Polis Akademisi Başkanlığı Gölbaşı Yerleşkesi, Polis Akademisi Başkanlığı Anıttepe Yerleşkesi, Polis Akademisi Başkanlığı Çamlıca Yerleşkesidir.
İlk modern polis eğitim merkezi II. Abdülhamid zamanında 1879 yılında Zaptiye Nezareti altında iki farklı sivil polis örgütü olarak kurulmuştur. Bununla birlikte 29 Mart 1891 tarihinde İstanbul’da açılan polis dershanesi ilk polis okulu olarak kabul edilmektedir. Polis okullarının kurumsal hale gelmesi ise 20.YY’ın başlarına denk gelir. Farklı zamanlarda polis okulları açılsa da Cumhuriyet döneminde İstanbul Polis Okulu’nun yenilenmesi sonrasında 1923 yılında Konya, 1926 yılında Trabzon’da da polis okulları açılmıştır. Ankara Polis Enstitüsü ise 6 Kasım 1937 tarihinde açılmıştır. Enstitü günümüzdeki Polis Akademisi’nin temelini oluşturmuştur. 15 Haziran 1938 tarihinde Polis Koleji ve 1939 yılından itibaren de Ankara, İstanbul (Beyoğlu), İstanbul (Eminönü), Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Gaziantep, Hatay, İzmir, Adana, Zonguldak ve Trabzon gibi illerde polis kursları açılmış bu kurslarda polis ilk tahsil diploması verilmiştir. 1940 yılında iki yıllık yüksek okul olarak faaliyetine başlayan Polis Akademisi 1962 yılından sonra 3 yıllık genel yüksekokul olarak eğitim vermeye devam etmiştir. 1984 yılında ise adı Polis Akademisi olmuştur. Fakülte ve Yüksekokulların Polis Akademisi bünyesinde yapılanmaya başlama tarihi 1991 yılıdır. 2001 yılında yeni bir yapılanma olmuş ve Polis Akademisi 4 yıllık eğitimini Güvenlik Bilimleri Fakültesi altında vermeye başlamıştır. Fakülte, meslek yüksek okulu, yüksek lisans ve doktora programlarıyla okul üniversite statüsü kazanmıştır.
Polis Akademisi mezunları polis memuru olarak görev yapabildikleri gibi Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM)’deki eğitimlerini başarıyla tamamlayanlar komiser yardımcısı olarak görevlerine devam ederler. Bunun yanı sıra Polis Akademisi bünyesindeki Yüksek Lisans programlarına devam edenler aldıkları eğitimleri farklı alanlarda uygulama imkanı bulurlar. Özellikle İngilizce eğitim veren programlara devam edenler yurtdışında da çalışma olanağı yakalarlar. Polis Akademisi mezunlarının hangi işlerde çalışabileceklerini öğrenmek için Kairyer.net platformunda yer alan iş ilanları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Polis Akademisi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.