Samsun Üniversitesi, 18 Mart 2018 tarihinde Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve bölümlerin kendisine bağlanması ile Samsun'da kurulan ikinci devlet üniversitesidir. Eğitime Kavak Meslek Yüksekokulunun ön lisans bölümü ile başlayan SAMÜ; ön lisans, lisans, yüksek lisans eğitimi vermektedir. Lisans eğitimi fakülteleri arasında mimarlık ve tasarım, mühendislik fakültesi, iktisadi idari ve sosyal bilimler fakültesinin yanı sıra kendisine bağlanan sivil havacılık yüksekokulu, gemi inşaatı ve deniz bilimleri fakültesi, havacılık ve uzay bilimleri gibi teknik eğitim veren fakültelerden oluşmaktadır. Üniversitenin lisansüstü yapısı ise yeni kurulan eğitim enstitüsüdür. Samsun Üniversitesi çalışmaları, düzenledikleri etkinlikleri, eğitim düzeyi, akademik kadrosu ve çağdaş zengin altyapısı ile başarısını her geçen gün arttırmaya devam ediyor.
Samsun Üniversitesi iki kampüse sahiptir. Canik kampüsü adı verilen kampüs Samsun Üniversitesi'nin merkez yeridir. Canik kampüsünde iktisadi idari ve sosyal bilimler fakültesi ile mimarlık ve tasarım fakültesi olmak üzere iki fakülte öğrenci kabul etmektedir.
Ballıca kampüsü, Ballıca semtinde yer alan yerleşkede bulunuyor. Ballıca kampüsü teknik eğitim veren mimarlık ve tasarım fakültesi ve mühendislik fakültesinin yanında havacılık ve uzay bilimleri fakültesi ile gemi inşaatı ve deniz bilimleri fakülteleri bulunmaktadır. Fakültelerin yanında öğrenciler için yurt imkanı da vardır.
Sivil Havacılık Yüksekokulu, üniversitenin Ballıca yerleşkesinde eğitime devam etmektedir. Fakülte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetki belgesi verilmiş bir fakültedir. Bu alan Türkiye'de eğitim veren iki devlet üniversitesi fakültesinden biridir. Uygulamalı eğitim için havaalanı ve laboratuvar imkanları öğrencilere sunulmaktadır. Yüksekokul yerleşkesinde öğrencilerin ihtiyacını karşılayacak gerekli tüm sosyal imkânlar mevcuttur. Öğrencilerin sosyal tesislerden de rahatlıkla yararlanmaları için tüm imkanlar sağlanmıştır. Yerleşkede, yemekhane, kantinler, kafeteryalar ve KHK'ya bağlı yurt bulunmaktadır. Yüksekokul binasında her öğrenciye bir bilgisayarın düştüğü laboratuvar ayrıca öğrencilerin kolaylıkla faydalanacağı kütüphane mevcuttur. Teknik eğitimin ağırlıklı olduğu yüksekokulda öğrencilerin kendini rahatlıkla geliştirebileceği birçok lisanslı ve genel amaçlı mesleki programlar da bilgisayarlarda bulunmaktadır. Samsun Üniversitesi yaz okulu yönergesine göre yaz dönemine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Yaz dönemi akademik takvimini her yılın başında web sitesinden takip etmeniz doğru olacaktır.
Samsun Üniversitesi'nde 3 fakülte ve 2 yüksekokulu bulunmaktadır. Farklı puan türlerinde ve teknik alanda pek çok bölüme sahiptir. Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Ballıca kampüsünde eğitim faaliyetlerini yürütmektedir.
4 yıllık eğitim veren fakülteleri ve fakültelerde yer alan Samsun Üniversitesinin bölümleri sıralaması şu şekilde yapılmaktadır:
- Uçak Bakım ve Onarım
- Meteoroloji Mühendisliği
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği
- Sağlık Yönetimi
- Tarih
- Siyaset Bilimi
- Denizcilik İşletmeleri Yönetimi
- Ekonomi ve Finans
- Coğrafya Bölümü
- İletişim Tasarımı ve Yönetimi
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
- Psikoloji
- Felsefe
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Sosyoloji
- Temel Bilimler Bölümü
- Endüstri Mühendisliği
- Elektrik - Elektronik Mühendisliği
- Yazılım Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Hava Trafik Kontrol Bölümü
- Pilotaj Bölümü
- Havacılık Yönetimi
Samsun Üniversitesi'nde 2 yıllık eğitim veren iki adet yüksekokul bulunmaktadır. Kavak Meslek Yüksekokulu, eğitim-öğretim faaliyetlerinde ağırlıklı mesleki uygulama vermekle beraber, öğrencilere gelişmiş uygulama olanakları sağlamaktadır. Üniversite bu nedenle bünyesinde 1 adet bilgisayar laboratuvarı, 1 adet beton laboratuvarı, 1 adet ölçme laboratuvarı, 1 adet çini-seramik atölyesi ve 1 adet ahşap atölyesi bulundurmaktadır. Bu uygulama laboratuvarlarıyla pratik eğitim de verilmektedir. Ayrıca bilgisayar otomasyon ağı ve kütüphane imkanı da bulunmaktadır.
- Uçak Teknolojisi
- Uçuş Harekat Yöneticiliği
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
- Raylı Sistem Teknolojileri
- Elektrik
- Yapı Denetimi
- Gaz ve Tesisatı Teknolojisi
- İnşaat Teknolojisi
- Coğrafi Bilgi Sistemleri
- İş Makineleri Operatörlüğü Programı
- Mimari Restorasyon
- Harita ve Kadastro
Samsun Üniversitesi yüksek lisans eğitimi tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans programları olarak verilmektedir. Bu enstitüler bünyesinde güz ve bahar döneminde, belirli kontenjanlar ve kayıt koşulları belirlenerek öğrenci kabul edilir. Gerekli şartları sağlayan adaylar, lisans mezuniyetine uygun olan yüksek lisans programını tercih edebilirler. Yüksek lisans programının yanı sıra doktora programları da bulunmaktadır.
- Kamu Yönetimi
- Makine Mühendisliği
- Tarih
- Yazılım Mühendisliği
- Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
- Makine Mühendisliği
- Uluslararası Ticaret (Tezsiz)
- Biyomedikal Mühendisliği
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
- Coğrafya
- Uçak ve Uzay Mühendisliği
Samsun Üniversitesi'nde açık öğretim eğitimi verilmemektedir ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Samsun Üniversitesi'nin uzaktan eğitim altyapısı vardır. Samsun Üniversitesi, online eğitim için teknolojik altyapıya sahip olup öğrencilere gereken imkanı sağlamaktadır. Samsun Üniversitesi Uzaktan Eğitim ve Araştırma Merkezi; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Türk Dili derslerini tüm fakültelerde ortak olarak uzaktan yürütmektedir.
Samsun Üniversitesi taban puanları lisans bölümleri ve ön lisans programları YÖK atlasta her yıl güncellenmektedir. Bu yüzden, üniversite sınavına girdiğiniz yılın bir önceki yılındaki taban puanları dikkate alarak, tercihlerinizi yapabilirsiniz. Samsun Üniversitesi sıralama puanlarını dikkate alarak tercihte bulunmak taban puanlarını esas alarak tercih yapmaktan daha doğru olacaktır. Sıralamalar çok değişmemekle beraber puanlar arasında farklar olabilir.
Samsun Üniversitesi yabancı uyruklu öğrenci kontenjanından başvuran öğrenciler için her yıl senato tarafından belirlenen tarihlerde karar alınır ve Samsun Üniversitesi web sitesinde duyuru yapılır. Başvuru yapmadan önce üniversitenin sitesinden gerekli şartları taşıyıp taşımadığınızı kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Lisansüstü programlara başvuracak yabancı uyruklu adaylar da aranan genel şart mezun durumda olmaları, ön lisans ve lisans programlarına başvuracak yabancı uyruklu adayların başvuru yapabilmesi içinse lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşulu vardır.
Sivil Havacılık Yüksekokulu Mezunları; temel uçuş bilgisi, havaalanı yer hizmetleri ve terminal işletmeciliği, uçuş emniyeti ve işletme bilgisiyle donanırlar ve bu alanlarda çalışabilecek seviyeye getirilirler. Mezunlar havacılık alanında yetkinlik kazanır; sürekli kendini geliştirebilecek, kısa sürede mevcut sistemlere ve gelişen sistemlere uyum sağlayabilecek, takım çalışmasına uyum sağlayabilecek bireyler olarak yetiştirilirler.
Elektrik Programı mezunları; kamu kurumları ve özel kuruluşları, haberleşme altyapısı ve hizmeti sunan GSM şirketleri, Enerji iletim ve dağıtım şirketleri, endüstriyel otomasyon hizmeti veren kurumlara istihdam edebilirler.
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı mezunları; Ortaöğretim Kurumları, Turizm Sektörü, DSİ, MTA, AFAD, Karayolları Bölge Müdürlükleri, Akademisyenlik, Meteoroloji Müdürlükleri, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri, Tarımsal Araştırma Merkezleri gibi kurum ve kuruluşlarda çalışma imkanına sahiptir.
İnşaat Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler kazandıkları mesleğe uygunluk becerileri sonucunda; inşaat sektörü için mal üreten inşaat firmalarında, mimari şubelerde, şantiyede uygulama işletme şirketlerinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında yetkin bir şekilde çalışabilirler.
Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri bölümünden mezun adaylar üretim, servis ve satış sonrası hizmet sektöründe yönetici/mühendis ile işçi arasındaki teknik eleman pozisyonunda yer alabilirler.
4 yıllık eğitimin ardından Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencileri teorik ve uygulamalı eğitimlerini tamamladıktan sonra; Türk Hava Yolları, Türk Hava Kuvvetleri bağlı Hava İkmal Bakım Merkezleri veya özel havayolu işletmelerinin bakım onarım işlerinde; Türk uçak sanayisinde, motor sanayisinde ve havacılık alanında faaliyet gösteren diğer işletmelerin teknik bölümlerinde mühendislik hizmetleri vermek üzere çalışma imkanları bulabilir ayrıca TUBİTAK-MAM, sanayi ve araştırma merkezlerinde, ROKETSAN, HAVELSAN gibi firmalarda görev alabilirler. Mezun öğrenciler, dört yıllık eğitimin ardından dünya İngilizce diline profesyonel anlamda hâkim olacakları için yurt dışında da havacılık ve uzay teknolojisi firmalarında pozisyonlarını alabilirler. Mezunların bir kısmı ise akademi dünyasında yerlerini alırlar.
Meteoroloji Mühendisliği mezunu adaylar; Meteoroloji Genel veya Bölge Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı gibi kamu kurumlarında Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) da mühendis pozisyonunda ; yenilenebilir enerji ve inşaat firmalarında, afet yönetim enstitülerinde, araştırma ve geliştirme merkezlerinde, Dünya Meteoroloji Örgütü'nde, Meteorolojik Uydu İşletmesi'nde; ayrıca Avrupa'nın önde gelen araştırma merkezlerinde istihdam edilebilirler. Ayrıca mezun adaylara ilgili ulusal ve uluslararası üniversitelerde akademik kariyerlerini geliştirme imkânı sunulur.
“Sağlık Kenti Samsun” ifadesinin güçlü bir şekilde hayat bulduğu Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler artık başarılı doktor adaylarıdır. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi; temel tıp bilimleri, dahili tıp bilimleri, cerrahi tıp bilimleri olmak üzere 3 alanda hizmet vermektedir. Öğrencilerine ve akademisyenlerine gerekli tüm öğretim ve araştırma imkanları sunan, ülkemizin öncelikli sorunlarına çözüm üreten, sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlara küresel bakış açısıyla yaklaşan bir tıp fakültesidir ve bu doğrultuda nitelikli öğrenciler yetiştirmekte başlıca hedefleri arasındadır.
Samsun Üniversitesi Psikoloji bölümü, 2018 yılında eğitime başlamıştır. Bölümün başlıca amacı; psikolojinin çeşitli alanlarda yetkinlik kazanmış bireyleri ve donanımlı psikologları yetiştirmektir. Teorik öğretiminin yanı sıra, öğrencilerin uygulama yapabileceği ve lisans yıllarından itibaren araştırmaların ve projelere uygulamalı olarak dahil olabilecekleri altyapı imkânları sağlanmaktadır. Uluslararası şartları sağlayan bir eğitim vizyonuyla kurulan psikoloji bölümünde, bilim dünyasının birer parçası olacak mezunların yetiştirilmesi en temel ilkelerinden biridir. Eğitim süresi dört yıldır. Eğitim boyunca öğrencilere psikoloji tarihi, araştırma yöntemleri, temel bilim dersleri, seçmeli psikoloji alan dersleri ve seçmeli psikoloji tamamlayıcı dersleri verilmektedir.
Samsun Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesinde 12 bölüm eğitim vermektedir. Eğitim Türkçe işlenir ve eğitim süresi 4 yıldır. Fakültenin vizyonu, şehrine, bölgesine, ülkesine ve bilim dünyasına nitelikli öğrenciler yetiştirmekle beraber çağdaş dünyanın bireylerini yetiştirmektir.
Samsun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde altı bölüm bulunmaktadır. Eğitim dili Türkçe olup, eğitim süresi 4 yıldır. Fakültenin öncelikli amaçları arasından; şehrine, bölgesine, ülkesine ve bilim dünyasına nitelikli mühendisler yetiştirmektir. Bununla beraber öğrencilerin ve akademisyenlerin imkanlarını arttırarak gelişimlerine sürekli katkı sağlar.
Yeni mezun, tecrübesiz iş arayan adaylar; Kariyer.net'ten ilanları inceleyebilir, pozisyon rehberi sayfasını ziyaret ederek meslekler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir.
Aşağıdaki veriler, Samsun Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.