Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, ülkemizde kurulan en genç üniversitelerden biridir. 2018 yılında Sivas'ta kurulan üniversite bilim ve teknoloji alanlarında yetişmiş profesyonel ihtiyacını karşılamayı hedef almıştır. Yeni kurulmuş sayılabilecek üniversitede 3 fakülte , 1 meslek yüksekokulu, 1 yabancı diller yüksekokulu ve 1 enstitü kurulmuş; kuruluş aşaması için 351 idari, 300 akademik personel işe alınmıştır. Değişen ve gelişen dünyada bilginin gücü her geçen gün artarken, bilimsel bilginin de sınırları aşan bir yönü olduğu bir gerçektir. Bu nedenle üniversitelerin günümüzde üstlendikleri rol ve sorumluluklar da bu gelişmelere paralel olarak değişim göstermiştir. Ülkemizin ulusal kalkınma ve özellikle ulusal güvenlik konusunda dışa bağımlılığına son vermesi adına, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı üniversitelerin farklı alanlarda uzmanlaşması ve bu alanlara yönelik yetişmiş personel vermesi hedeflenmiş ve bu nedenle bilim ve teknoloji üniversiteleri süreci başlatılmıştır. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de bu üniversiteler arasında yer almaktadır.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin misyonu özgün ve uygulamalı programlarla donanımlı bireyler yetiştirmek ve geliştirmektir. Üniversite bu noktada ilerlerken öğrencilerini sosyal, kültürel, yerel düzeyde topluma katkı ve fayda sağlayan bireyler olmalarına katkı sağlamaya çalışmaktadır. Bilimsel tarım araştırmaları ile savunma ve havacılık teknolojilerinde çağın en son gelişmelerini ve teknik bilgilerini öğrencilerine aktarmaya çalışan üniversite, bu alanda ülkemizin en önemli üniversitelerinden biri olmayı hedeflemektedir. Girişimcilik altyapısı güçlü, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden bir konumda bulunan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, öğrencilerini ileri doğru adım atmaktan çekinmeyen bireyler haline getirmeye çalışmaktadır. Üniversite, bu doğrultuda çalışarak, bilimin evrensel ilkelerine bağlı çalışma metotları geliştirir ve bu konuda sektörden destek almaktadır. Üniversite ve sanayi iş birliğini eğitim hayatına uyarlayan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, yenilikçi yaklaşımlara açıktır ve sektörün aktörleriyle iyi ilişkilere sahiptir. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi mühendislik fakültesi başta olmak üzere eğitim gören öğrencilerine kaliteli eğitim vermeyi hedef haline getirmiştir. Sektörle olan iş birliği, bu hedefe ilerlerken üniversitenin en büyük destekçisi olmaktadır. Kendisini araştırma üniversitesi olarak da kabul eden üniversite öğrencilerinin girişimci ve araştırmacı olmasını destekler.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adından da anlaşılacağı üzere bilim ve teknoloji alanında eğitim vermek amacıyla kurulmuştur. Bu nedenle bünyesinde teknoloji ve mühendislik alanlarında eğitim veren fakülteler bulunmaktadır. Fakülteler arasında havacılık ve uzay bilimleri fakültesi bulunduğu gibi tarım bilimleri ve teknolojisi fakültesi de bulunmaktadır. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bölümleri aşağıdaki listede sıralanmıştır:
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Kimya Mühendisliği Bölümü
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Mühendislik Temel Bilimleri Bölümleri
- Uçak Mühendisliği Bölümü
- Uzay Mühendisliği Bölümü
- Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü
- Bitki Koruma Bölümü
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sivas Meslek Yüksekokulu 2019 yılında ülkemizin savunma sanayi kuruluşlarına nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Meslek Yüksekokulunda Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri bölümü bünyesinde Uçak Teknolojisi Ön Lisans Programı yer almaktadır. Bu program ile hava aracı parçalarının imalatı ve hava aracı bakım onarımı ile ilgili faaliyet gösteren işletmelerde ve havayollarında, havacılık sektörünün ihtiyaçlarına yanıt veren, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gereken mesleki yetkinlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır; ancak Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi şu an ön lisans eğitimi vermemektedir.
- Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri
- Uçak Teknolojisi
- Hazırlık
Tüm üniversitelerde olduğu gibi Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de lisans mezunu öğrencilerine akademik kariyerlerinde ilerlemek için yüksek lisans imkanı tanımaktadır. İsteyen öğrenciler lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Yüksek Lisans eğitimine katılabilmektedirler. Başvuru tarihleri ve başvuru şartları üniversite tarafından ilan edilmektedir. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yüksek lisans adayı Öğrenciler Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına başvurabilirler. Lisansüstü eğitim Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde bulunan tek bir enstitü tarafından verilmektedir. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına 2019-2020 akademik yılı bahar döneminde başlamıştır. Enstitüde, Savunma Teknolojileri ve Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalları'nda Yüksek Lisans ve Doktora Programları yeni ve yenilikçi anlayışla eğitim vermektedir. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde Savunma Teknolojileri Anabilim Dalı tezli yüksek lisans ve doktora programları (disiplinlerarası) ile Tarım Bilimleri Anabilim Dalı Tezli yüksek lisans (disiplinlerarası) ve Bitki Koruma doktora programında lisansüstü düzeyde eğitime devam edilecektir. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, sürekli ilerleme ve gelişmeyi amaçlayarak nitelik ve nicelik olarak ileri seviyelere ulaşmak; Türkiye'nin kalkınmasına ve bilime katkı yapmak, eğitim programlarının sürekli olarak, geliştirilmesini, değerlendirilmesini ve güncellemesini hedefler. Etkin bir lisansüstü eğitim ile tarım, mühendislik ve doğa bilimleri alanlarında nitelikli araştırmacılar, bilimsel ve teknolojik yetkinliğe sahip bireyler yetiştirmeye katkıda bulunur.
- Tarım Bilimleri Ana bilim Dalı Yüksek Lisans
- Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı Doktora
- Savunma Teknolojileri Doktora
- Savunma Teknolojileri Yüksek Lisans
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Üniversite kendi verdiği derslerde gerekli donanıma ve ekipmana sahiptir. Bu nedenle açık öğretim uygulaması yapmadan okul eğitimi sürdürmektedir. Aynı şekilde okulun uzaktan eğitimi olan bir bölümü bulunmamaktadır. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, çoğu üniversitelerde olduğu gibi online eğitim altyapısına sahiptir. Yükseköğretim Kurumu ya da üniversite rektörlüğünün kararı ile derslerden bazıları ya da tamamı online olarak verilebilmektedir. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde dersler uzaktan verilebilmektedir. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde ayrıca uzaktan eğitim sistemi aracılığı ile sınavlar da çevrimiçi ortamda gerçekleştirilebilmektedir. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 2 yıllık bölümler ve 4 yıllık bölümler başta olmak üzere tüm akademik birimlerinde uzaktan eğitim sistemine sahiptir.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi taban puanları ile birlikte sıralama sonuçları da tüm üniversitelerde olduğu gibi her yıl tercih yapan öğrencilerin yoğunluğu ve tercihlerine göre değişim göstermektedir. Bu anlamda Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bölümlerini tercih etmek isteyen aday öğrenciler, son birkaç yılın taban puanlarına göz atabilirler; ancak şu unutulmamalıdır ki sıralama puanları, taban puanlardan daha doğruya yakın sonuçlar vermektedir. Bu nedenle tercih öncesi sıralama puanlarını baz almak, aday öğrencilere daha doğru yol gösterebilir ve aday öğrencilerin daha isabetli tercihte bulunmasını sağlayabilir. Unutulmamalıdır ki ister taban puanı isterse sıralama puanı olsun bu bilgiler sadece öngörüdür. Her şey öğrencilerin tercihlerine bağlıdır. Tercih listesinde Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi sıralama durumu hakkındaki bilgi de ÖSYM tarafından yayınlanan güncel tercih kılavuzundan öğrenilebilir. Lisans bölümleri olduğu kadar Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi taban puanları 2 yıllık ön lisans programları hakkındaki bilgi de aynı kılavuzda yer almaktadır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kararı ile ülkemizde ön lisans ve lisans eğitimi alabilmek için yabancı öğrencilerin öncelikle bir ortaöğretim kurumundan mezun olması gerekir ve daha sonra tercih ettikleri üniversiteler tarafından belirlenen bazı sınav ve puanlara sahip olması gerekmektedir. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yönetimi, aday öğrencinin girdiği ve geçer puan aldığı sınav belgesini istemektedir. Yabancı Öğrenci Sınavı sonucunu resmi olarak belgeleyemeyen ya da geçer not alamamış öğrencilerin üniversite başvurusu geçersizdir ve üniversite tarafından kabul edilmez. Yabancı aday öğrenciler, lise mezuniyet diplomalarını üniversite yönetimine sunmalılardır. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi , yabancı öğrenci kabul şartlarını her yıl eğitim dönemi başında ilan eder ve dönem içinde şartları değiştirme ya da yenileme hakkını saklı tutar. Bu nedenle aday öğrenciler, yabancı öğrenci yönergesini takip etmelidirler.
Üniversitede ayrıca yatay geçiş konusunda da gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yatay geçiş imkanları öğrencilerin bu üniversitede eğitim görmeleri için akademik takvimin ilgili dönemlerinde öğrencilere duyurulmaktadır. Öğrenciler , şartları Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından belirlenen bu imkanı rahatça kullanabilmektedirler.
Her üniversitede olduğu gibi Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde de yeni mezunlar aldıkları eğitim sayesinde kendi alanlarından farklı olarak başka meslek gruplarına da yönelebilirler. Öğrenciler , üniversite döneminde yaptığı stajlar ve uygulama dersleri sayesinde iş hayatına kolayca alışma imkanı da yakalamaktadır. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ya da Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi mezunu olan adaylar, savunma sanayii sektörüne Ar-Ge hizmeti verecek, nitelikli personel ihtiyacını karşılarlar. Uzmanlar ülkemizdeki havacılık ve savunma sanayi sektörü kurumları olan ASELSAN ve ROKETSAN gibi işletmelerde iş imkanına sahiptirler. Bunun yanında TÜBİTAK SAGE, TUBİTAK UZAY ve TUSAŞ-TAİ gibi bilim ve havacılık kurumlarında da çeşitli iş fırsatlarına ulaşabilirler. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin sektör üniversite iş birliği ilkesi sayesinde bu kurumlardan bilgi alınmış ve yetişmiş personel ihtiyacı olan alanlar belirlenmiştir. Bu alanlara yönelik eğitim ya da ders programı yapılmıştır. Mezun öğrenciler, bahsedilen alanlarda teorik ve pratik eğitim aldıkları için savunma ve havacılık kurumlarında çalışabilecek niteliklere sahip olurlar. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunları yazılım, kodlama gibi teknik alanlarda uzmanlaşıp sektörde mühendis olarak çalışabilmektedirler. Öte yandan tecrübeli mühendisler orta ve üst düzey yönetici olarak iş bulabilmektedirler.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi mezunları yeni nesil tarım teknolojileri hakkında donanımlı olarak profesyonel hayata atılırlar. Mezunlar, özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı merkez teşkilatında ya da merkeze bağlı taşra teşkilatlarında iş imkanlarına sahiptirler. Tarım politikaları planlama ve hayata geçirmede uzmanlaşan bireyler; ülkemizin tarım politikalarını düzenleyen ya da değiştiren konumda olabilmektedirler. Resmi kurumların yanında mezunlar, farklı tarım firmalarında orta ve üst düzey yönetici olabildikleri gibi sektöre kendi firmalarıyla da katılım gösterebilirler. Sivas'ın bir tarım şehri olmasından ve tarımsal Ar-Ge merkezi olmaya aday olmasından dolayı bölgenin ve ülkenin gıda ve tarımsal ürün anlamında kendine yetmesi adına Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencilerini bu amaca uygun yetiştirmektedir. Bu bağlamda aday öğrenciler, dış piyasada rekabet edebilecek güce sahip olmak için çözümler üretecek niteliktedir ve iş imkanı olarak bu şehirde kendine yer edinebilecektir. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi mezunları da diğer mezunlar gibi Kariyer.net'in iş ilanları sayfasını inceleyebilir. Geleceği konusunda kararsız olan aday öğrenciler Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atarak meslekler konusunda bilgi sahibi olabilir.
Aşağıdaki veriler, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.