2018 yılında Mersin'de kurulan bir devlet üniversitesi olan Tarsus Üniversitesi, Türkiye'nin genç ve dinamik üniversiteleri içerisinde dikkat çeken bir gelişme hızına sahip. Bulunduğu bölgenin avantajlarını çok iyi değerlendiren üniversite, özenle kurduğu akademik kadrosu ile öğrencilerine sağlam adımlar atacakları bir gelecek planlıyor. Saygın ve sürekli gelişen bir üniversite olma noktasında kısa sürede çok yol kat eden Tarsus Üniversitesi, Mersin'in ve Akdeniz'in stratejik konumu dolayısıyla akademik yapılanmasında özel bir plana sahip. Organize Sanayi Bölgesi ile yakın temas içindeki Tarsus Üniversitesi'nde öğrencilerin doğrudan meslek yaşamlarına hazırlandıkları uygulamalı eğitim anlayışı, geleceğe yön verecek bireylerin yetişmesine öncülük ediyor. Tarsus Üniversitesi özel mi sorusunun yanıtını genç, dinamik bir devlet üniversitesi şeklinde veren üniversitede, toplum yararına hizmet edecek, sorumluluk sahibi, girişimci gençleri geleceğe hazırlanıyor.
Tarsus Üniversitesi, nitelikli eğitimi merkeze aldığı öğretim yaklaşımıyla gündemi takip eden, toplumsal değerlere sahip çıkan ve geleceğe yön veren araştırmaları ile dikkat çekiyor. Genç kadrosunun heyecanı ile daima mükemmelin izinden giden Tarsus Üniversitesi, Mevlana'nın insanoğlunun gayreti ile kanatlanacağı felsefesini kendine ilke ediniyor ve “Kanadımız gayretimizdir” sloganı ile gelişimini hızla sürdürüyor. Tarsus Üniversitesi akademik birimlerini oluştururken bu sloganın da etkisiyle, 21. yüzyılın mesleklerine yönelik bir planlamayı hayata geçiriyor. Tarsus Üniversitesi bölümleri, bu yaklaşımdan hareketle alanında aranan, bilinen bilim insanlarını, uzmanları, araştırmacıları yetiştiriyor. Bu kapsamda Tarsus Üniversitesi'nde lisansüstü eğitimin gerçekleştirildiği 1 enstitü, lisans eğitiminin sürdüğü 7 fakülte, ön lisans eğitimi için 3 meslek yüksekokulu bulunuyor.
Modern teknolojiler kullanılarak planlanan fiziki yapılanmasıyla birlikte Tarsus Üniversitesi'nde akademik birimler içerisinde fakülteler ve bölümleri de çağın ihtiyaçları dikkate alınarak yapılandırılıyor. Buna göre Tarsus Üniversitesi'nin fakülteleri şu şekildedir:
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği
- Havacılık Yönetimi
- Pilotaj
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- Türk Dili ve Edebiyatı
- İngiliz Dili ve Edebiyatı
- Sosyoloji
- Tarih
- Bilgisayar Mühendisliği
- Elektrik Elektronik Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Mühendislik Temel Bilimleri
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Beslenme ve Diyetetik
- Çocuk Gelişimi
- Dil ve Konuşma Terapisi
- Ebelik
- Ergoterapi
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Hemşirelik
- Enerji Sistemleri Mühendisliği
- Finans ve Bankacılık
- Gümrük İşletme
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
- Sağlık Yönetimi
- Sosyal Hizmet
Fakülteler arasında dikkat çeken Tarsus Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Fakültesi, bölümleriyle de Türkiye'nin geleceğine yapılan önemli bir yatırım olarak değerlendirilmektedir. Çağın dinamiklerine uygun olarak tasarlanan bu bölümlerin yanı sıra diğer fakültelerdeki Enerji Sistemleri Mühendisliği, Gümrük İşletme, Mühendislik Temel Bilimleri gibi bölümler üniversitenin konumu itibarıyla da öğrencilerine yeni kapılar aralamaktadır.
Tarsus Üniversitesi staj imkanları için bulunduğu bölgede bu bölümlere uygun avantajları öğrencilerine sunabilmektedir.
Üniversitede lisans eğitiminin yanı sıra meslek yüksekokullarında ön lisans eğitimi de aşağıdaki meslek yüksekokulları vasıtasıyla verilmektedir. Öğrencileri doğrudan meslek yaşamlarına son derece donanımlı bir şekilde hazırlayan ve toplumsal beklentilerine yanıt verecek şekilde tasarlanan meslek yüksekokulları programları şu şekildedir:
- Adalet
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Bilgisayar Programcılığı
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
- Dış Ticaret
- Grafik Tasarımı
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Lojistik
- Moda Tasarımı
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Pazarlama
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
- Tekstil Teknolojisi
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Elektrik ve Otomasyon
- Elektrik ve Enerji
- Gıda İşleme
- Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri
- Makine ve Metal Teknolojileri
- Çocuk Gelişimi
- Eczane Hizmetleri
- İlk ve Acil Yardım
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Sosyal Hizmet
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
- Yaşlı Bakımı
Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Meslek Yüksekokulu ve programları bölgenin nabzını tutarken, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'da yaşadığımız yüzyılın önemli ihtiyaçlarını karşılayacak mesleklere yönelik hazırlık yapmaktadır. Bunların yanı sıra sektörel düzeyde her dönem ihtiyaç duyulacak iş gücünü yetiştiren diğer programlar Tarsus Üniversitesi'ni bölgede önemli bir konuma taşımaktadır. Gerçekçi ve sonuç odaklı yaklaşımı ile üniversite, dış ticaretten moda tasarımına, pazarlamadan turizm ve otel işletmeciliğine kadar farklı alanlarda uzmanlar yetiştirmeyi amaçlamıştır.
Tarsus Üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü ve fen bilimleri enstitüsü "Lisansüstü Eğitim Enstitüsü" çatısı altında birleştirmiştir. Farklı alanlarda geleceğin bilim insanlarını ve konusunda uzmanlıkları ile dikkat çekecek araştırmacıları yetiştiren Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde Tarsus Üniversitesi yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri disiplinlerini bir arada sunan Enstitüde, her iki alanın da özel temas noktaları dikkate alınarak tezli-tezsiz yüksek lisans ve doktora programları yapılandırılmıştır. Genç bir üniversite olarak Tarsus Üniversitesi bilimsel katkıyı en üst seviyede sunma gayretini bu programlar ile ispatlamaktadır.
- Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- İşletme Ana Bilim Dalı
- İktisat Ana Bilim Dalı
- Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Açık öğretim programı bulunmayan üniversitede, uzaktan eğitim süreci mevcut akademik birimlerde sorunsuz bir şekilde sürdürülmüştür. Yalnızca eğitim faaliyetleri ile yetinmeyen Tarsus Üniversitesi çevrimiçi ortamda gerçekleştirdiği, Türkiye ve dünya gündemindeki önemli başlıkları konu alan webinarları ile de öğrencileriyle temasını korumaktadır. Öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel anlamda zengin bir bilgi birikimine sahip olmasını amaçlayan üniversitede, farklı ilgi alanlarına yönelik etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Tarsus Üniversitesi taban puanları ÖSYM üniversite tercih kılavuzunda mevcut döneme göre güncellenmektedir. Tarsus Üniversitesi'nin fakülte ve meslek yüksekokullarındaki bölümler ve programları tercih etmek isteyen adaylar sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türleri ile kontenjan bilgilerini bu kılavuzlardan öğrenebilmektedir.
Tarsus Üniversitesi yatay geçiş koşullarını ise Kurumlar arası Yatay Geçiş Uygulama İlkeleri ile belirlemiştir. Buna göre yükseköğretim kurumlarına lisans, ön lisans programları arasında yatay geçiş için uygulanacak ilkeler şu şekilde belirtilmiştir:
- Ayrılmak istenen yüksek öğretim kurumundaki alınması gereken tüm derslerin alınarak, başarılı şekilde tamamlanmış olması
- Herhangi bir disiplin cezası alınmaması (disiplin cezası bulunanlar yatay geçiş başvurusunda bulunamazlar)
- Başvurusu yapılan yarıyıla kadar, kayıt dondurma hariç olmak üzere, öğrenime ara verilmemiş olması
- Tek bir programa yatay geçiş başvurusunda bulunulması
Bu ilkeleri eksiksiz şekilde yerine getirerek yatay geçiş başvurusunda bulunan adaylar, üniversitenin değerlendirme puanına göre sıralanır ve sonuçlar adaylara bildirilir.
Tarsus Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından Uluslararası Öğrenci Başvuruları altında planlanan yabancı öğrenci başvuru şartları, başvuru takvimi, başvuru kılavuzu gibi tüm ayrıntıları öğrencilere sunmaktadır. Uluslararası Öğrenci Başvuru Sistemine kayıt ile başlayan süreçte, üniversitenin belirlediği takvim esas alınmaktadır. Buna göre başvuru adımları genel olarak şu şekildedir:
- Uluslararası Öğrenci Sınavı Puanı (YÖS)
- Üniversiteye giriş sınavı statüsü (GRE, GMAT, vd.)
- Uluslararası ve ulusal geçerliliğe sahip lise bitirme puanı
Tarsus Üniversitesi mezunları aldıkları eğitim sonrasında farklı iş alanlarında meslek yaşamlarına başlayabilmektedir. Her bir bölüm ve program toplumsal gerçeklikleri ve gereklilikleri dikkate alarak öğrencilerinin mezuniyet sonrası kariyer planlarını belirlemiştir. Bunun yanı sıra daha net çözümler geliştirmek ve öğrencilerinin mezuniyet sonrası süreçteki kariyer adımlarında onlara yol gösterebilmek için Tarsus Üniversitesi tarafından, Kariyer ve Mezun Ofisi oluşturulmuştur. Bu ofis kendi yönergesi kapsamında öğrencilere destek olmayı amaçlamaktadır.
Mezunları için iş imkanlarını öğrenim sürecinde araştırmaya başlayan Tarsus Üniversitesi Kariyer ve Mezun Ofisi faaliyet alanlarını özetle şu şekilde belirlemiştir:
- Öğrencilerin bireysel kariyer gelişimleri için eğitimler düzenlemek
- Öğrencileri iş arama ve başvuru süreci hakkında bilgilendirmek
- Öğrencilerin staj ve iş başvuruları için kamu ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı etkinlikler düzenlemek
- Kariyer planlamada proje odaklı araştırmaları öğrenci topluluklarını da dahil ederek gerçekleştirmek
- Kariyer danışmanlığı yapan ulusal ve uluslararası platformlar ile iş birliği geliştirmek
- Kariyer planlama konusunda bilimsel çalışmalar gerçekleştirmek
- Mezun bilgi sistemini kurmak ve öğrenciler ile mezuniyet sonrası süreçte temas halinde kalabilmek
- Öğrencilerin kariyer planlamalarını profesyonel ve bilinçli bir şekilde gerçekleştirmeleri konusunda gerekli ortaklıkları kurmak, kariyer hikayelerinden ilham almalarını sağlamak.
Tüm bu kariyer planlama sürecinde öğrencilerine destek olmak için kurumsal bir yapılanma gerçekleştiren ve her ayrıntıyı düşünen Tarsus Üniversitesi, mezunlarının mühendislik bilimleri başta olmak üzere, sağlık sektörü, yönetim bilimleri alanlarında ihtiyaç duyulan tüm pozisyonlarda kamuda ve özel sektörde çalışabilmelerini hedeflemektedir. Özellikle Mersin ve yakın çevresinin sahip olduğu önemi dikkate alan Tarsus Üniversitesi, bölgenin istihdam ihtiyacını da planlayarak bölümlerinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kısa sürede kurumsal ve akademik yapılanmasını tamamlayan Tarsus Üniversitesi, kurulduğu bölgenin yükselen bir değeri olarak dikkat çeken devlet üniversitesidir. Öğrencilerinin eğitim süreçleri boyunca ve mezuniyet sonrasında da akademik gelişimlerini tamamlama noktasında takip eden Tarsus Üniversitesi, gelecek yıllarda adından daha çok söz ettirecektir. Fakülteleri, meslek yüksekokulları ve lisansüstü eğitim imkanları ile bilimsel yaklaşıma değer katan Tarsus Üniversitesi, alanında uzman ve saygın bilim insanlarına akademik kadrosunda yer vermektedir. Sektörle kurduğu iletişimi, bilimsel yaklaşımı ile bütünleştiren üniversite Mersin'de eğitime devam etmektedir.
Öğrencilerinin sosyal-kültürel anlamda da kendilerine ve çevrelerine katkı sunacak bireyler olarak yetişmesini amaçlayan Tarsus Üniversitesi hakkındaki bilgilere erişmek için Kariyer.net sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Geleceğin mesleklerine yönelik pozisyon rehberi sayfasına göz atabilir, iş ilanlarını ve kariyer fırsatlarını inceleyebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Tarsus Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.