TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bir derneği olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı desteği ile 2003 yılında Ankara’da kurulan yükseköğretim kurumudur. “Liderliğin, Yenilikçiliğin ve Girişimciliğin Üniversitesi” sloganıyla 2004 yılında ilk öğrencilerini kabul eden üniversite araştıran ve geliştiren, böylece toplumun ihtiyaçlarına cevap veren ve ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınması başta olmak üzere her alanda gelişmesini sağlayan bireyler yetiştirme misyonu ile ve girişimci mezunlar verme ve uluslararası alanda tanınır bir üniversite vizyonu ile eğitim öğretim faaliyetlerini yürütmektedir. Uluslararası ve ulusal işbirliği ile öğrencilerini her açıdan donanımlı ve evrensel değerler doğrultusunda yetiştirmeyi amaçlayan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi profesyonel, yenilikçi ve sorumluluk sahibi bireyleri çalışma alanlarına kazandırmayı hedeflemektedir.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsü Ankara’nın Söğütözü semtinde bulunmaktadır. Şehir içi ve şehirlerarası ulaşım açısından oldukça işlek bir yerde bulunan kampüste, sağlıktan spora pek çok faaliyet için imkan bulunmaktadır. Rektörlük gibi idari birimler ile eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü derslikler, amfiler ve laboratuvarların bulunduğu kampüste iki adet donanımlı kütüphane bulunmaktadır. Kampüste aynı zamanda öğrencilerin spor faaliyetlerini gerçekleştirmesi amacıyla olimpik yüzme havuzu, fitness salonu, Fin hamamı ve sauna da bulunmaktadır. Spor merkezinde bir de lig standartlarında basketbol sahası bulunmaktadır. Öğrencilerin sosyal faaliyetlerini yürütmeleri amacıyla kampüste birçok alan ve kafe bulunmaktadır. Ayrıca üniversitede her yıl Öğrenci Konseyi tarafından bahar şenlikleri ve konserler organize edilmektedir. Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı ve öğrencilerin sağlık ihtiyaçlarını gidermeleri için TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hastanesi ve bir revir de kampüs içerisinde bulunmaktadır. Öğrencilerin barınma ihtiyaçları ise TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğrenci Konukevi tarafından karşılanmaktadır.
Öğrencilerine çift ana dal ve yan dal programları ile aynı anda iki farklı bölümde eğitim alma imkanı sağlayan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yatay geçiş programı ile de şartları sağlayan öğrencilerine kurum içi, kurumlar arası ve merkezi yerleştirme puanı ile geçiş imkanı tanımaktadır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde eğitim akademik takvime bağlı olarak güz ve bahar döneminde sürdürülmektedir. Üniversite yaz döneminde de dileyen öğrencilere yaz okulu kapsamında açılan dersler doğrultusunda eğitim vermektedir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde bulundurduğu 6 fakülte ve 3 enstitü ile öğrencilerine lisans ve lisansüstü eğitim vermektedir.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi lisans eğitimi vermek amacıyla bünyesinde 6 fakülte bulundurmaktadır. Fakültelere göre TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bölümleri şu şekilde ayrılmaktadır:
- İşletme Bölümü
- İktisat Bölümü
- Uluslararası Girişimcilik Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Tarih Bölümü
- Matematik Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Mekatronik Mühendisliği (Yan dal Programı)
- Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü
- Biyomedikal Mühendisliği Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Endüstriyel Tasarım Bölümü
- Sanat ve Tasarım Bölümü
- Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi 2 yıllık bölümler olan ön lisans bölümlerinde eğitim vermemektedir. Üniversite bünyesinde ön lisans eğitimi verilmesi amacıyla herhangi bir meslek yüksekokulu bulunmamaktadır.
Lisans eğitimi aldıktan sonra alanlarında uzmanlaşmak isteyen öğrencilere lisansüstü eğitim vermek amacıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yüksek lisans eğitimini bünyesindeki 3 enstitüde sürdürmektedir. Enstitülerde eğitim verilen anabilim dalları şu şekildedir:
- Moleküler Tıp (Tezli YL, Doktora)
- Bilgisayar Mühendisliği (Tezli YL, Tezsiz YL, Doktora)
- Endüstri Mühendisliği (Tezli YL, Tezsiz YL, Doktora)
- Makine Mühendisliği (Tezli YL, Tezsiz YL, Doktora)
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği (Tezli YL, Tezsiz YL, Doktora)
- Biyomedikal Mühendisliği (Tezli YL, Doktora)
- Mikro ve Nanoteknoloji (Tezli YL, Doktora)
- Siber Güvenlik (Tezli YL, Tezsiz YL)
- Mimarlık (Tezli YL)
- Matematik (Tezli YL, Doktora)
- İşletme (Tezli YL, Tezsiz YL)
- İktisat (Tezli YL, Tezsiz YL, Doktora)
- Uluslararası İlişkiler (Tezli YL, Tezsiz YL)
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Doktora)
- Uygulamalı Ekonomi ve Finans (Tezsiz YL)
- Kamu Hukuku (Tezli YL, Tezsiz YL)
- Özel Hukuk (Tezli YL, Tezsiz YL)
- Türk Dili ve Edebiyatı (Tezli YL, Tezsiz YL)
- Tarih (Tezli YL, Tezsiz YL)
- Klinik Psikoloji (Tezli YL, Tezsiz YL)
- Güvenlik Çalışmaları (Tezli YL, Tezsiz YL)
- Göç Çalışmaları (Tezli YL, Tezsiz YL)
- Tasarım (Tezli YL, Tezsiz YL)
Bu bölümlerin yanı sıra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Yabancı Diller bölümünde de öğrencilere eğitim verilmektedir. Bu bölümde hazırlık eğitimi ve lisans düzeyinde İngilizce eğitiminin yanında ikinci yabancı dil eğitimi de verilmektedir. Üniversiteye başlayan öğrenciler Düzey Belirleme Sınavı’na girer ve yeterli puanı alamayan öğrenciler İngilizce hazırlık eğitimi alırlar. Lisans düzeyinde İngilizce eğitimi ise lisans öğrencilerine verilen dönemlik İngilizce derslerini kapsamaktadır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencilerine İngilizcenin yanında ikinci dil olarak Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Arapça, Çince, Japonca ve Rusça dillerinden dilediklerini öğrenme imkanı sunmaktadır. Böylece öğrenciler uluslararası alanlarda çalışabilecek donanıma sahip olarak yetişmektedir.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir. Ayrıca TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi aracılığı ile öğrencilere uzaktan eğitim verilmektedir. Bu merkezde açılan eğitimlerden dileyen öğrenciler çevrim içi olarak faydalanmaktadır. Böylece teknolojik gelişmeler eğitim alanında kullanılmakta ve eğitim sürekli hale getirilmektedir. Ancak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Üniversitelerin taban puanları her yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın zorluk derecesi, sınava giren aday sayısı, tercih edilen bölümler ve kontenjan sayıları, bölümleri tercih eden öğrencilerin başarı sıralaması gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi taban puanları da bu gibi değişkenler nedeniyle her yıl farklılaşmaktadır. Bu nedenle taban puanlarından ziyade başarı sıralamalarını göz önünde bulundurmak daha doğru olacaktır. Böylece üniversite tercihleri daha sağlıklı bir şekilde yapılacaktır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi sıralama puanları nispeten daha doğru sonuç vermektedir.
Her yıl geçerli olacak veriler olmasa da genel olarak şunlar söylenebilir:
- Sayısal puan bazında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi tam burslu programlarının sıralamaları görece daha yüksektir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Fakültesi diğer bölümleri de bu puan türünde başarılı öğrencileri kabul etmektedir. Yine alanında başarılı mezunları yetiştiren TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık bölümü de sayısal puan türündeki tercihler arasında yer almaktadır.
- Sözel puan bazında Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinin tam burslu programlarının başarı sıralamaları diğer sözel bölümlere göre daha yüksektir.
- Eşit ağırlık puan bazında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinin tam burslu programları daha yüksek başarı sıralaması ile öğrenci kabul etmektedir.
- Dil puanı bazında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü bu puan bazındaki tek bölümdür.
Ülkemizde her yıl binlerce yabancı uyruklu öğrenci ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimi almaktadır. Üniversite bünyesinde ön lisans eğitimi verilmediğinden lisans eğitimi almak isteyen, lise ve dengi okullardan mezun olmuş yabancı uyruklu öğrenciler TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Öğrenciler Ofisi tarafından düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na girmelidir. Bu sınavdan geçerli notu alan öğrenciler kendilerine ayrılan kontenjanlar doğrultusunda diledikleri bölümde eğitim alma hakkına sahiptir. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na yalnızca yabancı uyruklu öğrenciler değil aynı zamanda mavi kart sahipleri, yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık hakkı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen bireyler, T.C. uyruklu olup yurt dışında ortaöğretime başlayan adaylardan ortaöğretimin tamamını (KKTC hariç) yabancı bir ülkede tamamlayan kişiler, ortaöğretimin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkedeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir Türk okulunda bitirenler ve KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet ettiği gibi yine bu ülkede lise eğitimini bitirenler GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan öğrenciler de girebilmektedir. Yüksek lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler ise Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Enstitülerinin aradığı Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı ve Yabancı Dil Sınavı şartlarını taşımalıdır.
Öğrencilerine uluslararası standartlarda eğitim vermeyi amaçlayan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ikili anlaşmalar da yapmakta ve öğrencilerine Erasmus + Öğrenci Değişim Programı ile Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkede eğitim alma imkanı da sağlamaktadır.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi her yıl alanlarında donanımlı, evrensel değerlere sahip ve konusunda yetkin yüzlerce öğrenci mezun etmektedir. Yeni mezun öğrencilerin büyük çoğunluğunun problemi olan deneyim sorununu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi mezunları yaşamamaktadır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde uygulanan Ortak Eğitim Programı gençlere okurken deneyim kazanma imkanı sağlamaktadır. Üniversite ile iş dünyası arasında sağlanan iş birliği ile öğrencilere hem deneyim kazandıran hem de istihdam olanağı sağlayan bu programda, farklı sektörlerden birçok şirket ile anlaşma sağlanmıştır. Program kapsamında yalnızca yurt içindeki firmalarla değil yurt dışında da firmalarla anlaşmalar yapılmaktadır. Öğrenciler birçok kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde yer edinmiş köklü şirketlerde çalışarak deneyim kazanmaktadır. Bunun yanında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde bulunan Garaj isimli oluşumda girişimci öğrenciler destek bulmakta ve proje fikirlerini hayata geçirmektedir. Bu girişimcilik desteği ile gençler, henüz öğrencilik yıllarında kendi şirketlerini dahi kurma imkanı bulmaktadır. Özellikle TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Girişimcilik bölümü mezunları bu konuda aldıkları teorik ve uygulamalı eğitim ile istihdam aşamasında ön plana çıkmaktadırlar.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi mezunları ulusal ve uluslararası alanlarda pek çok farklı sektörde istihdam imkanı bulmaktadır. Özellikle teknik alanda kapsamlı bir teorik eğitim veren ve bunu uygulamalı olarak destekleyen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi mimarlık ve mühendislik bölümleri mezunları donanımları ve kazandıkları deneyim ile başarılı birer mimar, İç mimar, endüstri mühendisi, bilgisayar mühendisi, yazılım danışmanı olarak istihdam imkanı bulmaktadır.
Ayrıca Yabancı Diller Bölümünde eğitimi verilen İngilizce ile ikinci yabancı dil kapsamında verilen Arapçadan Çinceye, Almancadan İspanyolcaya kadar pek çok dili öğrenme imkanı bulan yeni mezun gençler, bu avantajı da iş arama sürecinde kullanmaktadır. Öğrendikleri diller sayesinde mezunlar, uluslararası şirketlerde ve uluslararası ticaret yapan ulusal firmalarda istihdam edilme imkanı yakalamaktadır.
Her öğrenci, yeni mezun ya da deneyimli bireyler gibi TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi mezunları da Kariyer.net iş ilanlarını takip etmektedir. Siz de seçeceğiniz bölümün iş imkanları hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir, Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasıyla sizin için en doğru alana yönelebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.