Toros Üniversitesi 2009 yılında Mersin ilinde kurulan vakıf üniversitedir. Üniversite Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuştur ve ilk ve ortaöğrenim veren Özel Toros Okulları'nın devamı niteliğinde bulunan yükseköğrenim kurumudur. 2010- 2011 yılında ilk öğrencilerini alan üniversite, eğitim öğretim faaliyetlerini Mersin'in şehir merkezinde bulunan kampüsünde idame ettirmektedir.
Toros Üniversitesi uluslararası alanda tanınan ve geleceğe katkı sunan bir üniversite olma vizyonuyla akademik kadrosunu ve fiziksel altyapısını güçlendirmektedir. Sorgulayan, araştıran, çalışan, donanımlı ve alanlarında yetkin, toplumsal sorunlara duyarlı öğrenciler yetiştirmeyi amaçlayan Toros Üniversitesi Türkçe ve İngilizce dillerinde eğitim vermektedir. Halihazırda mühendislik ve iktisadi, idari ve sosyal bilimler fakültesinde İngilizce eğitim veren Toros Üniversitesi psikoloji bölümünde de 2021- 2022 eğitim öğretim yılında ilk kez İngilizce dilinde eğitim verilecektir. Ayrıca Erasmus + Değişim Programı ile lisans öğrencilerine, Erasmus Staj Hareketliliği Programı ile de ön lisans ve lisans öğrencilerine yurt dışında dönemlik/ yıllık eğitim alma imkanı sağlayan Toros Üniversitesi, kendi bünyesinde eğitim almak isteyen, ikili anlaşmaların sağlandığı üniversitelerdeki öğrencilere de kapılarını açmaktadır.
Öğrencilerine eğitim gördükleri lisans bölümü dışında bir başka lisans bölümünde de çift anadal yapma imkanı tanıyan Toros Üniversitesi yatay geçiş ile öğrenci geçişlerine de olanak sağlamaktadır.
Öğrencilerin ve akademik personelin bilimsel projeler geliştirmesini destekleyen Toros Üniversitesi. lisans öğrencilerini akademik çalışmalara ve bilimsel projelere yönlendirmek ve özendirmek amacıyla Lisans Öğrencileri Bilimsel Araştırma Desteği (TORLAD) Projesi'ni yürütmektedir. Bu proje ile öğrencilerinin bilimsel araştırma sürecinde yer almasını teşvik etmektedir.
Öğrencilerinin uluslararası iletişim becerilerinin ve akademik başarılarının yanı sıra sosyal becerilerinin de gelişmesini destekleyen Toros Üniversitesi'nde birçok öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Dayanışma ve iş birliğini sağlayan bu topluluklardan bazıları şunlardır:
- Amerikan Futbolu Topluluğu
- Türk Halk Müziği Topluluğu
- Toros Doğa Sporları Topluluğu
- Araştırma Geliştirme ve Kişisel Gelişim Topluluğu
- Bilim ve Sanat Topluluğu
- Proje ve İnovasyon Topluluğu
- Genç Girişimciler Topluluğu
- Endüstri Müh. ve Verimlilik Topluluğu
- Psikoloji Topluluğu
- Lösev Toros Topluluğu
- Hayvanları Koruma Topluluğu
- Yeşilay Topluluğu
Üniversitenin Mersin şehir merkezinde 4 kampüsü bulunmaktadır. Bahçelievler , 45 Evler ve Uray Kampüsü'nde idari birimler ile eğitim öğretim binaları bulunurken 50. Yıl Kampüsü'nde spor kompleksi ve öğrenci yurdu bulunmaktadır. Vakıf üniversitesi statüsünde bulunan Toros Üniversitesi; eğitim ücretleri, ödeme seçenekleri ve indirim oranları her sene eğitim yılının başında üniversite tarafından belirlenmektedir.
Toros Üniversitesi bünyesinde lisans eğitimi verilen 4 fakülte ve 1 yüksekokul bulunmaktadır. Mühendislik Fakültesi ile İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi'ndeki bölümlerin eğitim dili İngilizce olarak belirlenmiştir. Bu fakültelerde okuyacak öğrencilerden Yabancı Dil Yeterlik Sınavı'nda başarısız olanlar bir yıl süreyle Yabancı Diller Yüksekokulu'nda İngilizce hazırlık eğitimi almaktadır. Ayrıca Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri de isteğe bağlı olarak İngilizce hazırlık eğitimi alabilmektedir. Yüksekokul ve fakültelere göre Toros Üniversitesi bölümleri şu şekildedir:
- Hemşirelik Bölümü
- Sağlık Yönetimi Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- İşletme Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
- Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Gastronom, ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
Toros Üniversitesi'nde öğrencilerin ön lisans eğitimi alabilecekleri 2 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Sağlık ve teknik hizmetler alanında meslek yüksekokullarında bulunan ön lisans programları şu şekildedir:
- İlk ve Acil Yardım Programı
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı
- Anestezi Programı
- Ameliyathane Hizmetleri Programı
- Diyaliz Programı
- Ağız ve Diş Sağlığı Programı
- Optisyenlik Programı
- Fizyoterapi Programı
- Çocuk Gelişimi Programı
- Bilgisayar Programcılığı Programı
- Mekatronik Programı
- İnşaat Teknolojileri Programı
- Grafik Tasarım Programı
- Aşçılık Programı
- Adalet Programı
Toros Üniversitesi yüksek lisans ve doktora programları eğitimi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde verilmektedir. Tezli yüksek lisans için Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı puanı kriter olarak aranırken, tezsiz yüksek lisans başvurularında ALES puanı aranmamaktadır. Doktora programları içinse ALES puanı, yabancı dil puanı ve lisans mezuniyeti not ortalaması başvuru kriteri olarak aranmaktadır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans eğitimlerinden önce gereken durumlarda öğrenciler bir yıl bilimsel hazırlık eğitimi almaktadır.
Üniversitede eğitim verilen yüksek lisans ve doktora programları şu şekildedir:
- Toros Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans Programı
- Toros Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
- Toros Üniversitesi İşletme Doktora Programı
- Toros Üniversitesi İşletme Ekonomisi Yüksek Lisans Programı
- Toros Üniversitesi Girişimcilik Yüksek Lisans Programı
- Toros Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yüksek Lisans Programı
- Toros Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
- Toros Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı
- Toros Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
- Toros Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
- Toros Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Toros Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Toros Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı
- Toros Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans Programı
- Toros Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
Toros Üniversitesi'nde ön lisans, lisans ve yüksek lisans olmak üzere üç sistemde eğitim verilmektedir. Üniversitede açık öğretim fakültesi bulunmamaktadır. Ancak Toros Üniversitesi uzaktan eğitim imkanı ile öğrencilerinin müfredatta yer alan bazı dersleri çevrimiçi olarak almalarına imkan sağlamaktadır.
Toros Üniversitesi puanları 4 yıllık lisans puanları ve 2 yıllık ön lisans puanları olarak değerlendirilebilir. Üniversitelerin taban puanları her yıl sınavın zorluk derecesi, tercih eden kişi sayısı gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterir. Bu nedenle üniversitelerde yer alan bölümler için net bir taban puanı söylemek doğru olmayacaktır. Taban puanları her yıl öğrenci başarı sıralamasına göre farklılık arz etmektedir. Toros Üniversitesi sıralama puanlarının takip edilmesi tercih döneminde daha avantajlı olacaktır.
Ülkemizde eğitim görmek isteyen lise ve dengi okullardan mezun olmuş ya da mezuniyetine bir yıl kalan yabancı uyruklu öğrenciler. her yıl düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na girmektedir. Ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarında lisans ve ön lisans eğitimi almak isteyen;
- Mavi Kart sahipleri,
- Yabancı uyruklu öğrenci adayları,
- Yabancı uyruklu olup sonradan vatandaşlık kazanarak Türk vatandaşlığı statüsüne sahip olanlar,
- Yabancı bir ülkede bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Türk lisesinde eğitimini tamamlayanlar, bu kategoriye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dahil değildir,
- KKTC uyruğuna sahip olup yine bu ülkede ikamet eden ve ortaöğrenimini bu ilkede tamamlayan adaylardan GCE AL sınav sonucu sahibi aday öğrenciler,
- Türkiye Cumhuriyeti uyruğuna sahip olup yurt dışında ortaöğretime başlayıp orta öğretimini yine KKTC hariç yurt dışında tamamlayan adaylar
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde kendilerine ayrılan kontenjanlar doğrultusunda diledikleri bölümde eğitim görebilmektedir.
Toros Üniversitesi öğrencilerini uluslararası kriterlere uygun olarak alanlarında yetkin, duyarlı, araştıran bireyler olarak yetiştirmekte ve güçlü akademik kadrosuyla teorik eğitim sağlamaktadır. Toros Üniversitesi her yeni mezun öğrencinin önüne iş ararken engel olarak çıkan deneyim faktörünü en aza indirmek amacıyla lisans öğrencilerine yönelik 'İntern Mühendislik veya Mesleki Eğitim' ve ön lisans öğrencilerine yönelik “İş yeri Eğitim Uygulaması' adı altında uygulama programları yürütmektedir. Mühendislik Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısında eğitim gören lisans öğrencileri mesleki eğitim almaktadır. Aldıkları mesleki eğitimin yanı sıra farklı yerlerde staj da yapmaktadırlar. Eğitim hayatları boyunca aldıkları teorik eğitime ek olarak uygulama yapma şansı da yakalayan Toros Üniversitesi lisans öğrencileri. mezun olunca tecrübe açısından avantajlı konuma geçmektedirler. Özellikle Toros Üniversitesi hemşirelik bölümü öğrencileri lisans eğitiminin son yılında intern hemşire olarak alanda çalışma fırsatı yakalamaktadırlar. Mezun olduktan sonra da Sağlık Bakanlığı'na bağlı aile sağlığı merkezleri ve hastaneler başta olmak üzere işyerlerinde ve okullarda, belediyelerde, yurtlarda, evde bakım hizmeti veren kurumlarda istihdam edilmektedirler. Ayrıca öğrenciler lisans dönemlerinde uygulama yaptıkları kurumlarda da çalışma fırsatı yakalamaktadırlar.
Toros Üniversitesi 2 yıllık bölümler olan ön lisans bölümlerinde eğitim gören öğrencilerine de deneyim kazandırmak amaçlı İş yeri Eğitim Uygulaması programını yürütmektedir. Bünyesindeki 20'ye yakın programda teorik eğitime ek olarak yürütülen uygulama programını tamamlayan mezunlar. sağlık alanında ve teknik hizmetler alanında istihdam edilmektedir.
Toros Üniversitesi yüksek lisans ve doktora mezunları da aldıkları eğitim ile hem alanlarında uzmanlaşmakta hem de yaptıkları bilimsel çalışmalar ile literatüre katkı sağlamaktadır. Yüksek lisans ve doktora mezunları da diğer mezunlar gibi alanlarda istihdam edilmekte ve ayrıca Toros Üniversitesi başta olmak üzere diğer üniversitelerin akademik kadrolarında yer almaktadır.
Toros Üniversitesi öğrencileri ve mezunları Toros Üniversitesi Kariyer Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden (TORKARMER) aldıkları destek ile kendilerine en uygun kariyeri belirlemektedir. TORKARMER üniversite bünyesinde eğitim alan öğrencilerin kendilerini ve ilgi alanlarını keşfetmelerini sağlamak, kariyer planlarını yapmalarına destek olmak ve bu kariyer planı doğrultusunda kendilerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla uygulama, araştırma, seminer ve konferanslar düzenlemektedir. Ayrıca öğrencilerinin kendilerine uygun iş alanlarında istihdam edilmeleri için çaba harcayan Toros Üniversitesi Kariyer Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde öğrenciler ile yetkililer yüz yüze görüşmekte ve öğrencilere danışmanlık ve CV düzenleme gibi uygulamalar yapılmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle sanayi sektörü başta olmak üzere birçok sektör ile işbirliği yapılmakta ve sertifika programları düzenlenmektedir. Ayrıca TORKARMER, Toros Üniversitesi mezunları ile öğrencileri arasındaki ilişki ve iletişimi de güçlendirmektedir.
Toros Üniversitesi öğrencileri olarak sizler de her öğrenci, yeni mezun ya da deneyimli bireyler gibi Kariyer.net sitesini ziyaret edebilir, düşündüğünüz bölümle ilgili iş ilanları seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Tercih edeceğiniz bölümle ilgili detaylı bilgi almak için pozisyon rehberi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Toros Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.