Türk ve Alman yükseköğretim felsefesini, tek bir çatı altında birleştirmeyi amaçlayan Türk-Alman Üniversitesi, İstanbul'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Akademik yaklaşımını bilimsel araştırma prensibi üzerine geliştirmeyi hedefleyen üniversite, iki ülkenin bilimsel anlamdaki kazanımlarını bir araya getiren etkili bir eğitim sistemini hayata geçirmiştir. Öğrencilerin ücretsiz olarak eğitimlerini sürdürebileceği Türk-Alman Üniversitesi, aynı zamanda çok dilli bir üniversite olmanın da ayrıcalığına sahiptir. Türk-Alman Üniversitesi'nde ayrıca öğrencilerin, Almanya'daki paydaş üniversitelerin diplomalarını da alabilmeleri konusunda çalışmalar yapılmaktadır. İstanbul Beykoz'daki kuzey kampüsünden, küresel ölçekte dünyaya seslenebilen bir üniversite olarak Türk-Alman Üniversitesi, gelecekte farklı sektörlerde söz sahibi olacak bireyleri yetiştirmeye kararlı bir yüksek öğretim kurumudur.
Türk-Alman Üniversitesi sıralama konusunda her geçen gün başarılı adımlarını sıklaştırmakta, kurulduğu günden bu yana yükseköğretim konusuna getirdiği dinamik bakış açısı ile Türkiye'nin tercih edilen üniversiteleri arasında yer almayı başarmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti ve Alman Federal Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşma ile kurulan Türk-Alman Üniversitesi'nde öğrenci olmak için Almanca bilme şartı aranmamakla birlikte, kabul edilen ve Almanca bilmeyen öğrenciler için kapsamlı bir şekilde 1 yıl süren hazırlık programı uygulanmaktadır. Bu programın ardından öğrenciler, tercih ettikleri bölümde eğitimlerine başlamaktadır. Almanca konusunda yeterli olan öğrenciler ise Türk-Alman üniversitesi hazırlık sınıfını okumadan doğrudan eğitimlerine başlayabilmektedir. Kariyer odaklı bir eğitim planı tasarlayan Türk-Alman Üniversitesi'nde farklı disiplinlerde eğitim sürdürülmektedir.
Türk-Alman Üniversitesi kampüs imkanlarıyla da öğrencilerinin eğitim yaşamları boyunca modern imkanlara sahip olmalarını amaçlamaktadır. Yeşili koruyan, çevreye saygılı kampüsünde fiziksel imkanları ile dikkat çeken Türk-Alman Üniversitesi, modern derslikleri, sosyal-kültürel faaliyetleri için uygun alanları ile öğrencilerinin unutulmaz anılar biriktirmelerine yardımcı olur. Öğrencilerinin kampüs içerisinde barınmaları için de gerekli imkanları sunmaya hazırlanan Türk-Alman Üniversitesi özgün profilini kampüs yaşamına da yansıtmaktadır.
Türk-Alman Üniversitesi iş birliği partneri olarak Alman Konsorsiyumu (K-TDU) ile kurduğu güçlü iletişim sayesinde öğrencilerini öğrenim hayatlarından mezuniyet sonrası sürece kadar güçlü bir şekilde desteklemektedir. İki ülke arasındaki diyaloğun bilimsel zemindeki temsilciğini de üstlenen Türk-Alman Üniversitesi, iki ülke bilim insanlarının çalışmaları kapsamında öğretim programına zengin bir profil kazandırmıştır. Partner olunan Alman Üniversiteleri ile kariyer odaklı değişimler de gerçekleştiren Türk-Alman Üniversitesi, öğrencilerinin de bu avantajdan yararlanabileceği bir ortam hazırlamaktadır.
Üniversite adaylarının aklına gelebilecek Türk-Alman Üniversitesi özel mi sorusunun yanıtını devlet üniversitesi şeklinde verirken, Türk- Alman Üniversitesi'ndeki akademik birimlerden de söz etmek gerekir. Farklı disiplinlerde özel ve güncel konular kapsamında kurulan akademik birimler, güncelin sorunlarının çözümünün yanı sıra geleceğin çözüm önerilerini de geliştirmeye odaklı bir yaklaşımı benimsemektedir. Bu kapsamda, üniversitede lisans öğreniminin sürdürüldüğü 5 fakülte ve 17 farklı bölüm bulunmaktadır. Üniversite adaylarının tercih edeceği Türk-Alman Üniversitesi fakülteleri ve bölümleri şunlardır:
Fen Fakültesi
- Malzeme Bilimi ve Teknolojileri
- Moleküler Biyoteknoloji
- Enerji Bilimi ve Teknolojileri
- Özel Hukuk
- Kamu Hukuku
- İşletme
- İktisat
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
- Kültür ve İletişim Bilimleri
- Psikoloji
- Bilgisayar Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
Gündemi yakından takip ederek, geleceğe yön verecek mesleklerde öğrencilerini yetiştirmeyi ilke edinen Türk-Alman Üniversitesi'nin her fakültesinde yer alan her bir bölümde özel bir eğitim süreci gerçekleştirilmektedir. Mühendislik alanında, Türk – Alman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü başta olmak üzere diğer bölümlerde de öğrenciler dinamik ve motive edici bir eğitim sürecinden geçmektedir. Örneğin; Türk-Alman Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde temel mühendislik alanındaki tüm bilgiler, endüstriyel gelişmenin farkındalığı ile öğrencilerle paylaşılmaktadır. İktisadi ve İdari Bilimler alanında Türk-Alman Üniversitesi İşletme bölümü, bu disiplinde öğrencilerin sahip olması gereken mesleki bilgiyi en doğru şekilde onlara aktarmaktadır. Hukuk Fakültesi, hukuk teorisi ve uygulamasını küresel ölçekte değerlendirip, araştırmaları uluslararası düzeyde gerçekleştirecek hukukçuları mezun etmek için tasarlanmıştır. Fen Fakültesi, Türk ve Alman bilim insanlarından oluşan akademik kadrosu ile üniversitenin ilk kurulan akademik birimi olarak tecrübesini eğitim politikasında da hissettirmektedir. Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde disiplinler arası yaklaşım, toplumun değişen dinamiklerinin farkındalığı ile kültürel yaklaşımlar konusunda araştırmayı merkeze alan, sorgulayan, eleştirel düşünceyi teşvik eden bir öğretim felsefesini temellendirmektedir.
Türk-Alman Üniversitesi bölümleri, öğrencilerini bilimsel anlamda donanımlı bireyler olarak yetiştirirken, iletişim becerileri konusunda da yetkin özelliklere sahip olmaları için teşvik etmektedir. Bu konuda özellikle, Türk-Alman Üniversitesi öğrencilerinin uluslararası alanda, yetkinliklerini gösterebilecekleri iş birlikleri dikkat çekicidir. Örneğin; Fen Fakültesi'nde, Potsdam Üniversitesi, Darmstadt Teknik Üniversitesi, Siegen Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi, Braunschweig Teknik Üniversitesi ve Berlin Helmholtz Araştırma Merkezi ile Türk-Alman Üniversitesi arasındaki ortaklık sonucunda öğrenciler bu üniversitelerde bir süre öğrenim görme imkanına sahiptir. Tabii tercih döneminde bu anlaşmaların güncelliği mutlaka kontrol edilmelidir.
Türk-Alman Üniversitesi'nde, ön lisans bölümü bulunmamaktadır. Türk-Alman Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim almak isteyenler için pek çok seçenek bulunmaktadır.
Türk-Alman Üniversitesi'nde Türkiye'nin ve dünyanın nabzını yakından takip eden güncel konular ekseninde yüksek lisans ve doktora programları yer almaktadır. Geleceğin bilim insanlarını donanımlı bir şekilde meslek yaşantılarına hazırlayan bu programlar ayrıca, öğrenmenin sınırlarını aşmak isteyenler için de eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kapsamda Türk-Alman Üniversitesi'ndeki yüksek lisans ve doktora programları şu şekildedir:
- Robotlar ve Akıllı Sistemler
- İmalat Teknolojisi (İngilizce)
- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Elektrik Elektronik Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Robotlar ve Akıllı Sistemler
- Bilgisayar Mühendisliği
- Avrupa ve Uluslararası İlişkiler
- Uluslararası İletişim ve Medya Araştırmaları
- Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretimi
- Uluslararası Finans (İkinci Öğretim, İngilizce)
- İşletme Yönetimi (İkinci Öğretim, İngilizce)
- Özel Hukuk
- Kamu Hukuku
- Kültürlerarası Yönetim
- Özel Hukuk
- Özel Hukuk Türkçe
- Kamu Hukuku
- Kamu Hukuku Türkçe
- İşletme ve Ekonomi Doktora Programı (İngilizce)
Türk-Alman Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerindeki bu programlar ile aynı zamanda kendi mezunları için de akademik gelişimin önünü açmakta, benzer disiplinlerden mezun olan öğrencilerinin lisansüstü eğitimlerini sürdürmeleri için fırsat sunmaktadır.
Açık öğretim bölümü bulunmayan Türk-Alman Üniversitesi'nde, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Üniversitede, uzaktan eğitim sistemi içerisinde öğrenciler eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürebilmektedir. TAÜ Uzaktan Eğitim Sistemi'nde, sanal sınıf, canlı ders ve dijital geribildirim başlıkları altında öğrenciler derslerini takip edebilmektedir. TAÜ Uzaktan Eğitim Sistemi'nde görevli teknik ekip öğrencilerin ve öğretim elemanlarının tüm sorularını yanıtlamakta, senkron ve asenkron eğitim hakkındaki bilgilendirmeler yapılmaktadır.
İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesi olan Türk-Alman Üniversitesi taban puanları, ÖSYM tarafından sağlanan verilere göre güncel olarak incelenmelidir. Sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türünde bölümlerine öğrenci kabul eden Türk-Alman Üniversitesi'nin kontenjan bilgileri de her bölüm için farklılık göstermektedir.
Üniversiteye öğrenci kabulü konusunda Almanca eğitim veren Türkiye'deki liselerden mezun olan Türk vatandaşı olan ve olmayan öğrenciler için kabul şartları belirlemiştir. Üniversite ayrıca yurt dışından öğrenci kabulü için de şartlarını belirlemiştir.
Türk-Alman Üniversitesi'nde lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler için üniversitenin belirlediği başvuru koşulları şu şekildedir:
- Resmi dil olarak Almanca konuşulan ülkelerden alınacak, o ülke vatandaşları tarafından devam edilen 12 yıllık öğretim kurumlarından yükseköğretime giriş yeterliliğine sahip olmak (Üniversite tarafından belirlenip ilan edilen diploma ve dil yeterliliğini sağlamak)
- Almancanın resmi dil olmadığı ülkelerden 12 yıllık eğitim süreci sonucunda yükseköğretime geçiş yeterliliği sağlamak (Üniversite tarafından belirlenip ilan edilen diploma ve dil yeterliliğini sağlamak)
Bu koşullarla birlikte üniversite tarafından istenen belgeleri eksiksiz olarak tamamlayıp, belirtilen süre içerisinde başvurusunu yapan yabancı öğrenciler, Türk-Alman Üniversitesi'nin ilgili yönergesine göre değerlendirmeye alınır.
Türk-Alman Üniversitesi yatay geçiş için de merkezi yerleştirme puanıyla, yurt içi kurumlar arası, yurt dışı kurumlar arası ve kurum içi yatay geçiş başlıkları altında ilgili birimlerce değerlendirmeler yapılır.
Türk-Alman Üniversitesi mezunları, üniversitenin ortak olduğu 37 Alman Üniversitesi'nin ve DAAD (Alman Akademik Değişim Servisi) desteği ile küresel ölçekte kariyerlerini geliştirme avantajına sahiptir. Almanya ve Türkiye'nin başarılı akademisyenlerinin yürüttükleri çalışmalar çerçevesinde eğitimlerini tamamlayan mezunlar, ileri düzeyde Almanca ve İngilizce dil becerisine sahip olarak meslek yaşamlarına başlarlar. Mezuniyet öncesi Türk ve Alman kuruluşlarında yaptıkları stajlarla da kariyer basamaklarını hızla tırmanma ayrıcalığına sahip olurlar.
Hukuk Fakültesi mezunları avukatlık, hakimlik, savcılık mesleklerinde, Türk-Alman ve Avrupa Hukuk yaşamında Türkçe ve Almanca dil yetenekleri ile aranan hukukçular olabilecekleri gibi alanlarında birçok farklı sektörde de kariyer yapabilme fırsatına sahip olurlar.
Türk-Alman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunları, öğrenimleri boyunca Türk ve Alman firmalarında katıldıkları teknik projelerde elde ettikleri deneyimleri, mezuniyet sonrası süreçte yetkin şekilde gösterebilecekleri, mühendislik alanında önemli sanayi kuruluşlarında ve araştırma merkezlerinde iş bulabilmektedir.
Fen Fakültesi mezunları, öğrenim yaşamları boyunca modern teknolojileri kullanabilme konusunda kazandıkları yetkinlikle birlikte alanlarında söz sahibi kurumsal yapılanmalarda iş bulabilmektedir. Ayrıca Almanya'daki partner üniversitelerde de eğitimlerinin bir kısmını sürdürmeleri, Fen Fakültesi mezunlarının lisansüstü eğitim çalışmalarında da yeterli akademik alt yapıya sahip olmalarını sağlamakta, geleceğin bilim insanları olarak mezun olmaktadırlar.
Aynı şekilde Türk-Alman Üniversitesi Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi mezunları küresel ve yerel konular konusunda alanlarına hâkim bireyler olarak iş yaşamına atılırlar. Toplumsal konular kapsamında önemli bir araştırma merkezi olma yolunda ilerleyen Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi, mezunlarına da bu araştırma merkezi bünyesinde aldıkları eğitim sayesinde fırsatlar sunmaktadır. Fakülte, ulusal ve küresel konulara, Türk ve Alman ortaklığı kapsamında bilimsel bakış açısı ile eğilebilen mezunlar yetiştirmektedir.
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunları, üniversitenin ortaklıkları ile sahip olduğu avantajlardan yararlanarak, kariyerlerini uluslararası alanda da sürdürebilecek yetkinlikle meslek hayatlarına başlayabilirler. Türk-Alman Üniversitesi'nin sanayi ortakları ile kurduğu ilişkiler çerçevesinde öğrencilerin staj ve kariyer konusunda fırsatlar yakalaması da her zaman mümkündür.
Üniversite tercih sürecinde, geleceğe yön verecek bilimsel bakış açısından yararlanmak ve bu yaklaşım kapsamında eğitimini sürdürmek isteyen öğrenciler için Türk-Alman Üniversitesi önemli fırsatlar sunmaktadır. İlgi duyduğunuz alanda doğru tercihi yaparken, geleceğinizi de güvence altına almak ve toplumsal konularda farkındalığınızı bilgi birikiminizle göstermek isterseniz, Kariyer.net sayfasından Türk-Alman Üniversitesi mezunları için en uygun iş ilanları seçeneklerine ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Türk-Alman Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.