Türkiye'nin ilk teknik üniversitelerinden birisi olan Yıldız Teknik Üniversitesi
1911 yılında kurulup 03 temmuz 1992 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi adını alarak Osmanlı Devleti'nden cumhuriyet dönemine aktarılan bir bilimsel mirastır. Gerek şehrin merkezinde yeşil ve mavinin buluştuğu tarihi Beşiktaş Kampüsü gerekse teknoloji üssü olma yolunda ilerleyen Davutpaşa Kampüsü ile öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversitelerin başında gelmektedir. Ülkemizin özellikle teknik bilgi ve mühendislik anlamında ihtiyaçlarını gidermeyi kendisine misyon edinen kurum, bugün pek çok alanda başarılı mühendisler yetiştirmiş ve yetiştirmeye de devam etmektedir. Mühendislik ve teknik bölümlerin yanı sıra sosyal bilimler alanından da pek çok disiplini bünyesinde bulunduran üniversite, nitelikli ve katma değeri yüksek olan bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Üniversiteye bağlı olarak 11 fakülte, 2 meslek yüksekokulu, 1 yabancı diller yüksekokulu, 2 enstitü ve 4 tane rektörlüğe bağlı bölüm bulunmaktadır.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde farklı fakültelere bağlı lisans düzeyinde pek çok bölüm vardır. Fakülteler iki yerleşke üzerine kurulmuştur. Üniversitenin ilk yerleşkesi Beşiktaş Yıldız Kampüsüdür. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü ile son şeklini alan üniversite, akademik dünyaya olan katkısını sürdürmektedir. Yabancı dil hazırlık sınıfı olan bölümler 5 yıl, hazırlık sınıfı olmayan bölümler ise 4 yıl eğitim sunmaktadır. 2 dönem olarak planlanan yabancı dil hazırlık sınıflarındaki dersler yabancı diller yüksekokulu tarafından verilmektedir. 4 ya da 5 yılın sonunda bölümlerin belirlediği şartları sağlayan öğrenciler, bu bölümlerden mezun olarak yüksek öğretim diploması almaya hak kazanırlar. Özellikle mühendislik bölümleri için teorinin yanında laboratuvar dersleri de büyük önem arz etmektedir. Öğrencilerin laboratuvar derslerini özenli takip etmeleri daha kolay bir öğrencilik dönemi geçirmelerine ve mesleki gelişim açısından kendilerini daha özgüvenli hissetmelerine katkı sunacaktır. Bölümlerin her biri bağlı olduğu fakültede faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu fakülteler şunlardır:
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 2 yıllık eğitim veren ön lisans bölümleri meslek yüksekokullarına bağlıdır. Bu meslek yüksekokulları şu şekilde listelenmektedir:
- İktisadi ve İdari Programlar
- Teknik Programlar
- Teknik Programlar Bölümü
Yabancı Diller Yüksekokulu
- Temel İngilizce
- Modern Diller
2 yıllık bölümleri başarı ile tamamlayan öğrenciler belirlenen şartları sağlamak koşuluyla 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedirler. 4 yıllık eğitime geçiş yapmak istemeyen öğrenciler yüksekokulun belirlediği staj yönergesi doğrultusunda stajlarını tamamladıktan sonra çeşitli sanayi kuruluşları ve ofislerde iş dünyasına atılmaktadırlar. Staj süresi boyunca öğrenciler Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğrendikleri bilgi ve teorileri uygulama imkanı bulmakta ve kendilerini geliştirmektedirler. Son yıllarda organize sanayi bölgelerindeki artışa paralel olarak ortaya çıkan ara eleman ihtiyacı meslek yüksekokullarından mezun olan öğrencilerle giderilmektedir. Milli saraylar ve Tarihi Yapılar Meslek Yüksek Okulu mezunları
Yıldız Teknik Üniversitesi kampüsü ile çok yakın mesafede bulunan Yıldız Sarayı, Şale Köşkü ve Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası gibi tarihi kurumların restorasyon ve rölöve gibi işlemlerine katkıda bulunarak hem geleceğe aktarılması gereken kültürel mirasların korunmasına yardımcı olmaktadırlar hem de eğitim gördükleri alan üzerine istihdam edilebilmektedirler.
Yıldız Teknik Üniversitesi yüksek lisans programları Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü olmak üzere iki farklı enstitü tarafından verilmektedir. Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler enstitülerin istediği koşulları sağlamak kaydıyla ve belirlenen akademik takvim içerisinde başvurularını yaparak yüksek lisans eğitimine kabul edilirler. Tezli ve tezsiz yüksek lisans sunan bu enstitülerde, tezli yüksek lisans 2 yıllıktır ve ikinci yılda öğrencilerden seçtikleri konularla ilgili tez yazmaları ve bunu savunmaları istenmektedir. Tezsiz yüksek lisans ise belli bir ücret karşılığında 1 yıllık derslerin ardından yapılan proje çalışması ile mezun olunabilen programlardan oluşmaktadır. Tezsiz yüksek lisans programları genelde iş dünyası ihtiyaçlarına cevap veren nitelikteki programlardan oluşmakta ve iş dünyasında çalışan ve aynı zamanda akademik kariyer ve gelişimini sürdürmek isteyen insanlara hitap etmektedir.
Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tezli 28 bölüm ve tezsiz 12 bölümden oluşmaktadır. Fen Bilimleri Enstitüsü ise tezli 28 bölüm ve tezsiz 17 bölümden oluşmaktadır. Tezli yüksek lisans programları bilimsel hazırlık hariç 4 dönemde tamamlanmaktadır. Bu süre en fazla 6 dönem olmaktadır.
- Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
- Eğitim Programları ve Öğretim
- Eğitim Yönetimi
- Eski Türk Dili
- Felsefe
- İktisat ( Türkçe- İngilizce)
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İnsan ve Toplum Bilimleri
- İnteraktif Medya Tasarımı
- İnovasyon Girişimcilik ve Yönetim
- İşletme Yönetimi
- Müzecilik
- Müzik ve Sahne Sanatları
- Okul Öncesi Eğitimi
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
- Sanat ve Tasarım
- Sınıf Öğretmenliği
- Türkçe Eğitimi
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
- Sosyal Bilgiler Eğitimi
- Sosyoloji
- Tarih
- Türk Edebiyatı
- Türk Sanatları Tasarımı
- Yabancı Diller (İngilizce) Eğitimi
- Yabancılara Türkçe Öğretimi
- Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Eğitimi
Fen Bilimleri Enstitüsü tezli yüksek lisans programları şunlardır:
- Aviyonik Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri
- Biyomühendislik
- Biyoteknoloji
- Çevre Mühendisliği
- Elektrik Mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Enerji Teknolojileri
- Fizik
- Gemi İnşaatı ve Gemi Mühendisliği
- Gıda Mühendisliği
- Harita Mühendisliği
- Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
- İnşaat Mühendisliği
- İstatistik
- Kimya
- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Matematik
- Mimarlık
- Matematik Mühendisliği
- Şehir ve Bölge Planlama
- Mekatronik Mühendisliği
- Metalürji ve Malzeme Mühendisliği
- Moleküler Biyoloji ve Genetik
- Bilgisayar Mühendisliği
- Biyomühendislik
- Elektrik Mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Fizik
- Gıda Mühendisliği
- Harita Mühendisliği
- Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
- İnşaat Mühendisliği
- İstatistik
- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Matematik
- Makine Mühendisliği
- Mekatronik Mühendisliği
- Matematik Mühendisliği
- Metalürji ve Malzeme Mühendisliği
- Mimarlık
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde açık öğretim bölümleri yoktur; ancak üniversite Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde sertifikalı olarak uzaktan eğitim modeli ile dersler verilmektedir. Kendilerini ilgi alanlarına göre geliştirmek isteyen öğrenci ve mezunlar buradaki ders içeriklerini inceleyebilir ve gerekli bilgileri edinebilirler. Bu merkezde ayrıca kurumsal eğitimler de verilmektedir. Bu sayede özel sektör ve üniversiteler arasında karşılıklı bilgi alışverişi artmakta ve istihdam sağlama konusunda karşılıklı adımlar atılmaktadır.
Üniversitelerin taban puanları her yıl sınava giren öğrencilerin başarı ve tercih sıralamasına göre değiştiği için ÖSYM tarafından yayınlanan tercih atlasları kontrol edilmelidir. 4 yıllık bölümler için
Yıldız Teknik Üniversitesi taban puanları ve 2 yıllık bölümler için YTÜ
taban puanları yıllara göre değişmektedir. Ancak öğrencinin sınava gireceği yıl bir önceki yılın taban puanlarını kontrol etmesi ve kendine ona göre bir plan ve hedef belirlemesinde fayda olacaktır.
Yabancı öğrencilerin kabulü için YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) tarafından tasdik edilmek şartıyla üniversitenin kendisi tarafından belirlenir. Yıldız Teknik Üniversitesi lisans bölümlerine yabancı öğrenci kabulü için SAT ve ACT gibi sınavlara göre değerlendirme yapmakta ya da öğrencilerin geldikleri ülkelerdeki orta öğretim başarı puanına göre değerlendirme yapmaktadır. SAT (Scholastic Assessment Test) değerlendirmesi sonucunda adaylardan en az 1000 puan almaları beklenir. ACT (American College Test) değerlendirmesine göre adaylardan en az 21 puan almaları istenmektedir. Türkiye Cumhuriyetinin yaptığı YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) değerlendirmesine göre temel öğrenme beceri testinden adayların en az 40 almaları beklenmektedir. Ancak bu sınav en son 2009-2010 eğitim ve öğretim yılında yapılmıştır. Değişim öğrencilerinin (Erasmus öğrencileri) kabul şartları Yıldız Teknik Üniversitesi ve partner üniversiteleri arasında yapılan ikili anlaşmalara göre belirlenmektedir.
Özellikle yabancı öğrencilerin sıklıkla sorduğu Yıldız Teknik Üniversitesi özel mi
sorusuna göz atacak olursak, Yıldız Teknik Üniversitesi bir devlet üniversitesidir. Sadece 2. öğretim programlarına kayıt olan lisans öğrencileri hem güz hem de bahar dönemi için belirlenen miktarlarda harç ödemektedir.
Yıldız Teknik Üniversitesi mezunları başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere özel sektör, hizmet sektörü ve eğitim sektörü gibi çok çeşitli alanlarda iş imkanı elde etmektedirler. Yıldız Teknik Üniversitesi bölümleri öğrencilerin sahip olması gereken temel teknik beceri ve kazanımları öğrencilerine lisans derslerinde gerek teori gerekse staj yoluyla pratikte öğretmektedir. Dolayısıyla bugün Türkiye'de sektöründe öncü pek çok mühendislik firmasında Yıldız Teknik Üniversitesi mezunlarına rastlamak mümkündür. Özellikle Aselsan, Havelsan ve Roketsan gibi kamu kurumları olmak üzere, özel sektörde faaliyet gösteren enerji firmaları, yazılım firmaları ve makine firmalarında iş imkanı bulabilmektedirler. Yıldız teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsüne kurulan Yıldız Teknopark ile birlikte özel sektör-akademi iş birliğini somut adımlara taşımaya yönelik girişimlerde bulunulmuştur. Yıldız Teknopark'ta 438 AR-GE firması, 109 kuluçka firması ve 83 akademisyen firması faaliyet göstermektedir. Öğrenciler ya da mezunlar akıllarına gelen inovatif fikirleri bu teknopark ile rahatlıkla paylaşarak geleceğin başarılı araştırmacıları, mühendisleri ve bilim insanları olabileceklerdir. Bunların yanında Yıldız Teknik Üniversitesi tarihi misyonundan ötürü mimarlık, şehir planlama ve kültür varlıklarını koruma alanında da uzmanlar yetiştirmektedir. Yıldız Teknik Üniversitesi mimarlık bölümü teknik bilgi, inovatif çizim teknikleri ve geleneksel yapıları harmanlayarak ortaya koyduğu temel yaklaşım ile son yıllarda ihtiyacı giderek artan akıllı şehir anlayışını şehrin dokusunu bozmadan ortaya koyabilecek mimarlar yetiştirmektedir. Mimarlık bölümü gibi Yıldız Teknik Üniversitesi fizik bölümü de ön plana çıkmaktadır. Özellikle mühendislik fakültelerine sağladıkları temel bilgi, teori ve hesaplamalarla aslında ülkemizde ihtiyacı en çok hissedilen bölümlerden birisidir. YTÜ fizik bölümü mezunları firmaların kalite kontrol merkezlerinde, sağlıkta öncü ülke olmayı hedefleyen Türkiye'deki özel ve kamu hastanelerinin radyoloji biriminde ve son yıllarda ciddi yatırımların yapıldığı uzay teknolojileri alanında çalışabilirler.
Yıldız Teknik Üniversitesi sadece mühendislik ve teknik alanlarla ilgili iş imkanları sağlamamaktadır. Bunların yanında sosyal bilimler alanında ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli akademisyenler ve toplum bilimciler de yetiştirmektedir. Eğitim fakültesinden mezun olan öğrenciler çeşitli okullarda ve kurumlarda öğretmenlik yapabilmektedir. Sanat ve tasarım fakültesinde öğrenim gören öğrenciler iletişim, müzik ve sahne sanatları alanında çalışabilmektedir. Yıldız Teknik Üniversitesi dünyadaki ve Avrupa'daki çeşitli ülkelerle de ikili iş birliği sayesinde sanat alanında evrensel nitelikleri yakalayacak bireyler yetiştirmeye ve istihdam etmeye son derece elverişli bir ortam sunmaktadır. Sahne sanatları için gerekli tasarım ve mekanik ürünleri ve aletleri kendi bünyesinde üretebilmesi bu alanda öğrenim gören öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda mühendislik alanındaki öğrenciler için pratik yapma açısından son derece faydalı olmaktadır. Öğrencilerin ve üniversitelerin akademik araştırmaların yanında bu tarz üretim süreçlerinde yer alması bütçe açısından ve düşük maliyet açısından üniversitelere katkı sağlamaktadır. Son olarak üniversitelerin böyle yatırımlar ve tasarımlar yapmaları özel sektörün üniversitelere olan yatırımını ve o üniversitelerden mezun adayların istihdam edilmek üzere kendi şirket bünyelerine katılmalarını kolaylaştırmaktadır.
Yıldız Teknik Üniversitesi 2020-2021 eğitim ve öğretim yılından itibaren resmi verilere göre ön lisans, lisans, lisans üstü ve doktora olmak üzere toplamda 35 bini aşkın öğrencisi ile birlikte Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biridir. Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerine sağladığı teori ve pratik eğitimler vasıtasıyla onları iş dünyasının rekabetçi ve yenilikçi koşullarına hazırlamaktadır. Bunun yanı sıra zengin kaynaklara ve veri tabanına sahip kütüphanesi, sosyal tesisleri ve öğrenci kulüpleriyle birlikte öğrencilere sosyalleşme, kendini geliştirme ve network kurabilme imkanı sağlamaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi'nin yeni mezunları ve deneyimli çalışanlar olan eski mezunları yayınlanan iş ilanlarını Kariyer.net'ten takip edebilmekte ve yeni ve eski mezunlar arasında bilgi alışverişi bu platformlar üzerinden sağlanabilmektedir.
Aşağıdaki veriler, Yıldız Teknik Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.