Yüksek İhtisas Üniversitesi 2013 yılında Ankara’da kurulan, Türkiye Devlet Hastaneleri Vakfı ve Yüksek İhtisas Hastanesi Vakfı tarafından desteklenen bir yükseköğretim kurumudur. Ankara Bilge Üniversitesi ismi ile kurulma kararı alınan üniversite, kurulum aşamasında Yüksek İhtisas Üniversitesi adını almıştır. Sağlık bilimleri alanında eğitim vermek amacıyla kurulan Yüksek İhtisas Üniversitesi, bu alanda lider konuma gelmeyi, sağlık alanında yaratıcı çalışmalar yürütmeyi vizyon edinmiştir. Bu doğrultuda Ar- Ge çalışmaları yürütmektedir. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri takip ederek sağlık alanında toplumun yararına kullanmayı ve öğrencilerini bu hedefler doğrultusunda yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Araştıran, sorgulayan, üreten, etik değerlere saygılı ve evrensel değerleri benimseyen öğrenciler yetiştirme misyonuyla 2013 yılından beri eğitim öğretim faaliyetlerini yürüten Yüksek İhtisas Üniversitesi, Türkiye'nin sağlık sistemine donanımlı bireyler kazandırmayı amaç edinmiştir.
Yüksek İhtisas Üniversitesi’nin Ankara Balgat ve Bağlum olmak üzere iki farklı noktada yerleşkesi bulunmaktadır. Balgat Yerleşkesi’nde Rektörlük, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Personel Daire Başkanlığı gibi idari birimler bulunmaktadır. Ayrıca Yüksek İhtisas Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi de Balgat Yerleşkesi’nde bulunmaktadır. Yüksek İhtisas Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile üniversitede eğitim verilen diğer meslek yüksekokulları ise Bağlum Yerleşkesi’nde yer almaktadır.
Uluslararası alanda tanınır bir üniversite olmayı ve sağlık alanında dünya standartlarında eğitim vermeyi amaçlayan Yüksek İhtisas Üniversitesi, öğrencilerinin yurt dışında eğitim almasını desteklemekte ve bu doğrultuda çalışmalar yürütmektedir. Erasmus + Öğrenci Değişim Programı ile öğrencilerinin dönemlik ya da yıllık olmak üzere Avrupa ülkelerinde eğitim almalarını sağlamaktadır. Öğrenciler, yapılan ikili anlaşmalar ile Avrupa’da yer alan pek çok farklı üniversitede eğitim alma ve Avrupa ülkelerindeki sağlık alanındaki gelişmeleri takip etme olanağı yakalamaktadır. Erasmus + Değişim Programı dışında Mevlana Değişim Programı ile de Avrupa'nın dışında farklı kıtalarda yer alan ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarında da eğitim alınabilmektedir. Ayrıca Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı olan ve Farabi Değişim Programı olarak adlandırılan değişim programı ile de öğrenciler yurt içindeki pek çok üniversitede bir ya da birkaç dönem eğitim alabilmektedir. Böylece sağlık alanında çalışmalar yürüten farklı akademisyenlerden ders alma ve farklı üniversitelerde okuyan gelecekteki meslektaşları ile ilişki kurma imkanı yakalayabilmektedir.
Üniversite dikey geçiş programı ile öğrencilerine ön lisans eğitimlerini lisans eğitimlerine tamamlama fırsatı vermektedir. Dikey Geçiş Sınavı’ndan geçerli puanı alan ve ilgili ön lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, üniversite bünyesinde lisans eğitimlerine devam etmektedir. Ayrıca Yüksek İhtisas Üniversitesi yatay geçiş programı ile öğrencilerine kurum içi, kurumlar arası ve merkezi yerleştirme puanı ile geçiş imkanı tanımaktadır. Aynı zamanda üniversite bünyesinde eğitim almak isteyen sağlık bilimleri alanında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim alan öğrenciler, gerekli şartları sağladığı takdirde yatay geçiş yaparak Yüksek İhtisas Üniversitesi bünyesinde eğitim alabilmektedir.
Yüksek İhtisas Üniversitesi akademik takvime bağlı olarak güz ve bahar döneminde eğitim vermektedir. Bünyesinde 3 fakülte, 1 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu ve 1 enstitü bulunmaktadır. Ayrıca üniversite bünyesinde yer alan araştırma ve uygulama merkezlerinde bilimsel ve akademik faaliyetler yürütülmektedir. Sağlık alanındaki gelişmelerde son teknolojiyi ve yeni gelişmeleri yakalamayı amaçlayan Yüksek İhtisas Üniversitesi bu merkezlerde çalışmalar yürütmesi konusunda akademisyen ve öğrencileri desteklemektedir.
Yüksek İhtisas Üniversitesi bünyesindeki fakülteler üniversitenin Balgat Yerleşkesi’nde yer almaktadır. Lisans eğitimi vermek amacıyla bünyesinde Yüksek İhtisas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile birlikte 3 fakülte barındıran Yüksek İhtisas Üniversitesi bölümleri fakültelere göre şu şekilde ayrılmaktadır:
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Sağlık Yönetimi Bölümü
Yüksek İhtisas Üniversitesi 2 yıllık bölümler olan ön lisans bölümlerinde eğitim vermek amacıyla bünyesinde 2 meslek yüksekokulu bulundurmaktadır. Üniversite bünyesinde Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu dışında bir de yüksekokul bulunmaktadır. Öğrencilerin yabancı dil öğrenmeleri amacıyla Yabancı Diller Yüksekokulu’nda İngilizce hazırlık eğitimi verilmektedir. Meslek yüksekokullarına göre eğitim verilen ön lisans programları şu şekildedir:
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü
- Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Bölümü
- Anestezi Bölümü
- Optisyenlik Bölümü
- Ameliyathane Hizmetleri Bölümü
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bölümü
- Elektronörofizyoloji Bölümü
- Eczane Hizmetleri Bölümü
- Bilgisayar Programcılığı Bölümü
Lisans eğitimini tamamlayıp alanlarında uzmanlaşmak isteyen, kariyerlerine akademik alanda devam etmek isteyen öğrencilerin eğitim alabilmeleri için Yüksek İhtisas Üniversitesi yüksek lisans eğitimi kapsamında 1 enstitüye sahiptir. İlgili lisans alanından mezun olduktan sonra Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı’nda geçerli puanı alan ve Yabancı Dil Sınavı’nda senato tarafından belirlenen puan barajını da geçen öğrenciler, lisansüstü eğitime başvuru yapabilmektedir. Enstitüde eğitim verilen anabilim dalları şu şekildedir:
- Tıbbi Genetik (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Tıbbi Mikrobiyoloji (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Anatomi (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Histoloji ve Embriyoloji (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- İç Hastalıkları Hemşireliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
Yüksek İhtisas Üniversitesi ön lisans, lisans ve lisansüstü olmak üzere 3 farklı düzeyde eğitim öğretim yürütmektedir. Eğitimler örgün olarak verilmektedir. Örgün eğitim Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından altyapısı sağlanan uzaktan eğitim ile desteklenmektedir. Böylece hem teknolojik gelişmeler eğitim öğretim faaliyetlerinde uygulanmaktadır hem de eğitim öğretime süreklilik kazandırılmaktadır. Ancak Yüksek İhtisas Üniversitesi bünyesinde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Üniversiteler her yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre öğrenci kabul etmektedir. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen kontenjanlar doğrultusunda öğrenciler ilgi alanlarına göre ileride yapmak istedikleri mesleğe uygun bölümü seçmektedir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile öğrenci alan üniversitelerin taban puanları her yıl sınavın zorluğu, bölümlerin kontenjanları, bölümlerin tercih edilme durumu, tercih eden öğrencilerin başarı sıralaması gibi pek çok değişkene bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu nedenle tercih döneminde taban puanlarından ziyade başarı sıralamasını göz önünde bulundurmak daha doğru olacaktır. Genel olarak Yüksek İhtisas Üniversitesi sıralama değerlendirmeleri hakkında şunları söylemek mümkündür:
- Sayısal puan bazında Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü ile Tıp Fakültesi'nin tam burslu programları diğer fakültelere ve bölümlere kıyasla daha yüksek sıralama ile öğrenci kabul etmektedir. Bu bölümleri başarı sıralaması olarak Yüksek İhtisas Üniversitesi Hemşirelik Bölümü ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerinin tam burslu programları ile Tıp Fakültesi'nin ücretli programı takip etmektedir.
- Üniversite eşit ağırlık puan bazında Sağlık Yönetimi Bölümünde eğitim vermektedir. Sağlık Yönetimi tam burslu programı ise diğer programlara kıyasla daha yüksek sıralama ile öğrenci almaktadır.
- Yükseköğretim Kurumları Sınavı Temel Yetenek Testi ve Alan Yetenek testi olmak üzere iki aşamalıdır. ön lisans bölümleri sınavın ilk aşaması olan Temel Yetenek Testi (TYT) ile öğrenci kabul etmektedir. Yüksek İhtisas Üniversitesi Anestezi bölümü tam burslu programı, üniversite bünyesinde yer alan diğer ön lisans bölümlerine kıyasla daha yüksek sıralama ile öğrenci kabul etmektedir.
Türkiye’deki üniversitelerde her yıl binlerce yabancı uyruklu öğrenci ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimi almaktadır. Her üniversite bünyesinde Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) düzenlenmektedir. Lise ve dengi okullardan mezun olan ya da mezuniyetlerine bir yıldan az süre kalmış olan öğrenciler, mavi kart sahipleri, yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık hakkı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen bireyler, T.C. uyruklu olup yurt dışında ortaöğretime başlayan adaylardan ortaöğretimin tamamını (KKTC hariç) yabancı bir ülkede tamamlayan kişiler, ortaöğretimin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkedeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir Türk okulunda bitirenler ve KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet ettiği gibi yine bu ülkede lise eğitimini bitirenler GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan öğrenciler üniversiteler tarafından düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na girebilmektedir. Sınavdan geçerli puanı alan öğrenciler, kendilerine ayrılan kontenjan doğrultusunda diledikleri bölümde eğitim alabilmektedir.
Yüksek İhtisas Üniversitesi’nde ön lisans ve lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’nda başarılı olmak durumundadır. Üniversite bünyesindeki enstitüde lisansüstü eğitim görmek isteyen öğrenciler ise enstitü senatosunca belirlenen şartlar doğrultusunda ilgili lisans alanından mezun olmalıdır ve Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı’nda başarılı olmak zorundadır.
Yüksek İhtisas Üniversitesi her yıl sağlık alanında donanımlı bireyler mezun etmekte ve sağlık sistemine yeni mezunlar kazandırmaktadır. Üniversitede eğitim teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Üniversite eğitimi süresince yapılan stajlar neticesinde öğrenciler teorik bilgiyi uygulamaya geçirmeyi öğrenmektedir. Böylece birçok yeni mezun açısından sorun teşkil eden deneyim engeli aşılmaktadır.
Yüksek İhtisas Üniversitesi Kariyer Planlama, Araştırma ve Uygulama Merkezi sayesinde öğrenciler üniversitenin ilk yıllarından itibaren kariyer planlama konusunda destek almaktadır. Seminerler, konferanslar ve söyleşiler aracılığı ile öğrencilere yol gösteren merkez, öğrencilerin kendilerine en uygun alanda çalışmalarını sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile öğrenciler yaşam boyu öğrenme ilkesi doğrultusunda eğitim hayatlarını devam ettirmektedir.
Yüksek İhtisas Üniversitesi mezunları Sağlık Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe sağlık müdürlüklerinde, hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde ve toplum ruh sağlığı merkezlerinde koruyucu sağlık hizmetleri yürütmekte, tedavi vermekte ve bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir. Yalnızca hastalardan tanı alınmasında ve hastaların tedavi edilmesinde değil toplumsal sağlığın korunmasında da önemli rol oynamaktadır. Ayrıca kamu hizmetinin yanı sıra mezunlar özel hastanelerde ve kliniklerde de istihdam edilmektedir. Bunun yanı sıra Yüksek İhtisas Üniversitesi tıp, beslenme ve diyetetik mezunları ile dil ve konuşma terapisi mezunları, diyetisyen , dil ve konuşma terapisti olarak kendi kliniklerini açma imkanı da bulmaktadır.
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde eğitim alan bireyler ise yürüttükleri bilimsel araştırmalar ve akademik çalışmalar ile literatüre katkı sağlamakta ve sağlık alanına yeni uygulamalar kazandırmaktadır.
Her öğrenci, yeni mezun ve deneyimli birey gibi Yüksek İhtisas Üniversitesi öğrencileri ve mezunları da Kariyer.net iş ilanlarını inceleyerek geleceklerini planlamaktadır. Siz de Kariyer.net aracılığı ile seçeceğiniz bölümün iş imkanları hakkında bilgi sahibi olabilir, pozisyon rehberi ile sizin için en doğru alana yönelebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Yüksek İhtisas Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.