Çanakkale KYK Yurtları

Üniversite hayatını Çanakkale’de geçirmek isteyenler, ilk önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne ve yerleşkelerine en yakın yurtların arayışına girebiliyor. Çanakkale’deki KYK yurtları ise il geneline dağılmış olarak bulunan on yurttan oluşuyor. Bu yurtlardan altı tanesi kız öğrenci yurdu. Diğer dört yurt ise erkek öğrencilere ayrılmış. Altı yurt Çanakkale/ Barbaros mevkiinde bulunuyor. Şehrin merkezi olarak nitelendirilen bu ilçe Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapıyor. İlde bulunan KYK yurtlarından iki tanesi Biga yarımadasında bulunuyor. Bir tane Gökçeada’da ve bir tane de Çan’da bulunan iki KYK yurdu daha mevcut.

Yurtların konumu, çevresindeki olanaklar, üniversite yerleşkelerine yakınlıkları ve şehir merkezine olan uzaklığı yurt arayışın sırasında merak ettiklerinden bazıları olabilir. Çanakkale’de bulunan yurtlara ait detaylı bilgiler için yazının devamını inceleyebilirsin!

Çanakkale şehir merkezinde bulunan yurtlar

Çanakkale, Marmara Bölgesi’nin iki boğazından birine sahip olması ve 1. Dünya Savaşı yıllarında oynadığı tarihi rol nedeniyle önemli bir noktada bulunan bir şehirdir. Çanakkale devlet yurtları şu şekilde sıralanabilir:

Çanakkale KYK (Devlet) Kız Yurtları

ŞehirSemtYurt Tipi

Adile Sultan Kyk Kız Öğrenci Yurdu

ÇanakkaleMerkezKız

Biga Kyk Kız Öğrenci Yurdu

ÇanakkaleBigaKız

Çanakkale Kyk Kız Öğrenci Yurdu

ÇanakkaleMerkezKız

Gökçeada Kyk Kız Öğrenci Yurdu

ÇanakkaleGökçeadaKız

Safiye Hüseyin Kyk Kız Öğrenci Yurdu

ÇanakkaleMerkezKız

Terzioğlu Kyk Kız Öğrenci Yurdu

ÇanakkaleMerkezKız

Çanakkale KYK (Devlet) Erkek Yurtları

ŞehirSemtYurt Tipi

Ahmet Bican Kyk Erkek Öğrenci Yurdu

ÇanakkaleBigaErkek

Çan Kyk Erkek Öğrenci Yurdu

ÇanakkaleÇanErkek

Kerime Sultan Kyk Erkek Öğrenci Yurdu

ÇanakkaleMerkezErkek

Nusrat Kyk Erkek Öğrenci Yurdu

ÇanakkaleMerkezErkek

Çan KYK Erkek Öğrenci Yurdu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çan Meslek Yüksekokulu, Karşıyaka Nurettin Paşa Caddesi’nde bulunan eğitim kurumlarından biri. Üniversite binası ile Çan KYK erkek öğrenci yurdu arasında yaklaşık 2 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Çan Meslek Yüksekokulu; Lojistik, Mekatronik ve Elektronik Teknolojisi gibi on iki farklı alanda eğitim sunuyor. Yurt, ilçe merkezine yakın olduğu için çeşitli kafe ve restoranlara ulaşım mümkün. Çan Çayı’nın hemen karşısında bulunan yurdun çevresinde İda Parkı, belediye yüzme havuzu, İsmet İnönü Parkı ve Çan Belediyesi Kültür Sanat ve Gençlik Merkezi gibi sosyo-kültürel hizmetler bulunuyor.

Yemekhane ve kantin hizmeti bulunan yurtta yaklaşık 530 öğrenciye konaklama imkanı sunuluyor. 2019 yılında hizmete açılan yurt, modern mimarinin olanaklarını öğrencilerine sunuyor. Tip 3-4 olarak nitelendirilebilecek olan yurt, ücretlendirmelerini bu banttan yapıyor. Çan ilçesi, 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında üçüncü kademe ilçeler arasında yer alıyor. Çan KYK erkek öğrenci yurdu, farklı bir yerde rahat ve doğayla iç içe bir üniversite hayatı arayışında olan öğrencilerin ilgisini çekebilecek yurtlardan biri.

Gökçeada KYK Öğrenci Yurdu

Ülkemizin en büyük adası ünvanına sahip olan Gökçeada’nın yüzölçümü yaklaşık 289 km²’dir. Çanakkale’nin bu ilçesi, yukarıda bahsettiğimiz çalışmada sosyo-ekonomik gelişmişliği ikinci kademe olan ilçeler arasında bulunuyor. 2011 yılında yapılan bir başka çalışma ile dünyanın ilk ve tek sakin adası seçilen Gökçeada, “Cittaslow” ünvanına sahip. Adaya ulaşım deniz yoluyla yapılıyor.

Çanakkale’da KYK yurtları arasında Gökçeada’da bulunan tek yurt, kız-erkek öğrenci yurdu olarak hizmet veriyor. Kaleköy-Bademli arasında bulunan Yenibademli mevkiindeki yurt, deniz manzarasına sahip. Yurt, Gökçeada Milli Sualtı Parkı ve Yıldız Koyu Plajına on beş dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor. Denize yakınlığı ve adanın turistik cazibe merkezi olması, üniversite yaşamında sosyalleşmeyi tercih eden öğrencilerin ilgisini çekebilir.

Gökçeada’nın merkezinde bulunan ÇOMÜ Gökçeada Meslek Yüksekokulu, Dış Ticaret ve İşletme Yönetimi Programları gibi çeşitli alanlarda eğitim imkanı sunuyor. Yenibademli’de bulunan KYK yurdunun bu okula uzaklığı yaklaşık dört kilometre. A ve B blokları olarak hizmete sunulan bu karma yurt, 280 civarında yatak kapasitesine sahip. Tip 3 olarak nitelendirilebilecek bu yurtta odalar üç kişiliktir.

Biga KYK Öğrenci Yurtları

İlçede iki adet KYK yurdu bulunuyor. Bunlardan birincisi Ahmet Bican KYK erkek öğrenci yurdu. Kalafat Köyü sınırlarında olan yurt, dört bloktan oluşuyor. Tip 3 niteliğindeki yurdun odaları 3 kişilik kapasiteye sahip. ÇOMÜ Biga Ramazan Aydın Yerleşkesine on dört kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu yerleşkede İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu bulunuyor. Yurt, Biga Atatürk Kültür Merkezi’ne yaklaşık üç kilometre mesafede yer alıyor. Şehir merkezine yakınlığı sayesinde AVM ve parklara ulaşımı ise kolay.

İlçede bulunan ikinci yurt ise Biga KYK kız öğrenci yurdu. Tip 5 sayılabilecek bu yurtta üç kişilik odaların dışında tek kişilik özel odalar da bulunuyor. Ağaköy mevkiindeki yurt, ÇOMÜ Biga Ramazan Aydın Yerleşkesi’ne on üç dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor. Ağaköy belde merkezine yarım saatlik yürüme mesafesinde bulunan yurt, doğayla iç içe imkanlarını öğrencilerine sunuyor.

Gün geçtikçe gelişmeye devam eden bu ilçede bulunan yurtların Çanakkale merkezine uzaklığı yaklaşık 90 kilometredir. Şehir merkezinden kalkan otobüslerle Biga ilçesine ulaşım sağlanıyor. ÇOMÜ’nün burada bulunan yerleşkesindeki çeşitli sosyo-kültürel aktivitelere ulaşımı bakımından, tercih edilebilecek yurtlar listesinde yerlerini alıyor.

Çanakkale KYK Erkek Yurtları

Çanakkale erkek KYK yurtlarının yarısı şehir merkezinde bulunuyor. İl genelinde kız erkek yurtlarının sayılarının eşit olmaması, erkek öğrencilerin yurtlara rağbetini arttırabiliyor. Gelin merkezde bulunan erkek öğrenci yurtlarının imkanlarını birlikte inceleyelim!

İlk adresimiz Nursat KYK Erkek Öğrenci Yurdu olacak. Yaklaşık 950 kişilik barınma kapasitesine sahip olan bu yurt, Tip 4-5 kategorisine alınabilir. Dört kişilik odaları; yatak odası, çalışma odası ve banyo olarak üç kısımdan oluşuyor. Odalarda otel tipi buzdolapları da bulunuyor. Oda girişlerindeki dolaplar, yatak başlarında bulunan çekmeceler ve çalışma masalarındaki kitaplıklarla saklama alanı imkanı artıyor. Terzioğlu Yerleşkesi’ne altı kilometre ve Anafartalar Yerleşkesi’ne yaklaşık dört kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bir diğer KYK erkek yurdu ile arasındaki mesafe ise neredeyse 850 metre. Çanakkale Çayı’nın karşısına yerleştirilmiş bu yurt, hem şehir hem doğa severlerin ilgisini çekebilir.

İkinci adresimiz Kerime Sultan KYK Erkek Öğrenci Yurdu. Tıpkı Nursat gibi bu yurt da merkezdeki İsmetpaşa’da bulunuyor. Tip 4-5 olarak nitelendirebileceğimiz bu yurdun imkanları da diğer erkek yurduyla neredeyse aynı. 950 kişilik barınma kapasitesi, dört kişilik odaları, odalardaki konfor ve benzeri imkanlarla birbirinin aynısı olan bu iki yurt son on yıl içinde yapılmıştır. Kerime Sultan yurdu, Terzioğlu yerleşkesine yaklaşık yedi kilometre uzaklıktadır. Anafartalar yerleşkesine olan mesafesi ise Nursat yurdu ile eşit uzaklıkta bulunuyor.

Çanakkale Kız KYK Yurtları

Çanakkale kız KYK yurtları, il genelinde altı tanedir. Bu yurtların dördü şehir merkezinde bulunuyor. Yurtların toplam kapasitelerini, merkeze uzaklıklarını ve diğer bütün özelliklerini gelin birlikte inceleyelim.

İlk inceleyeceğimiz yurt, Safiye Hüseyin KYK Kız Yurdu’dur. Çanakkale Merkez’de Sarıcaeli mevkiinde bulunan yurt, ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi’nin bir kilometre uzağındadır. Yurt ile kampüs arasındaki yakın mesafe çoğu öğrenci için bulunmaz bir fırsat sunuyor. Yurdun hemen yanında bulunan belediye otobüs istasyonu ise merkez ulaşımlarında öğrencilere büyük bir avantaj sağlıyor. Mehmet Akif Ersoy Gençlik Merkezi’ne on iki dakikalık yürüme mesafesinde olması, kültürel olanaklara önem veren öğrencilerin ilgisini çekebilir. Yaklaşık bin kişilik kapasiteye sahip olan yurdun odaları 4-5 kişiliktir. Tip 3 olarak değerlendirmemiz mümkündür.

İkinci yurt ise Adile Sultan KYK Yurdu. 250 kişi civarında öğrenci kapasitesi bulunuyor. İki bloku olan yurt karma hizmet veriyor. Tip 1 niteliğinde olan bu yurdun odaları, 4 kişilik ranzalardan ve dolaplardan oluşuyor. Barbaros mevkiindeki yurt, Terzioğlu yerleşkesine dört kilometre uzaklıktadır. Anafartalar yerleşkesine yaklaşık üç kilometre uzaklıkta olan bu yurt, Yeni Kordon’a yaklaşık on bir dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor. Halk kütüphanesine altı dakikalık yürüme mesafesinde bulunan yurt hem kültürel hem sosyal imkanları konaklayan öğrencilere sunuyor.

Merkezde yer alan Çanakkale KYK Kız Öğrenci Yurdu ise yeni yapılan yurtlardan biri. Tip 5 diyebileceğimiz bu yurta da 3 kişilik odaların dışında tek kişilik özel odalar da mevcut. Bu özel odaların kendine ait banyosu bulunuyor. ÇOMÜ Terzioğlu yerleşkesine on beş dakikalık yürüme mesafesindeki yurt, üniversitenin tıp fakültesi hastanesinin 350 metre uzağındadır. Çanakkale Boğazı’nın manzarasına yakın, düz ayak bir yurt arayışında olanların memnun kalabileceği imkanlara sahiptir.

Merkezde bulunan son yurt ise Terzioğlu KYK Kız yurdu. Yaklaşık 1200 kişilik yurtta dört kişilik odalar bulunuyor. Oda dekorasyonundan yurt imkanlarına kadar yapacağımız genel bir değerlendirme ile bu yurdun Tip 4-5 olarak nitelendirilmesi mümkün. Genel olarak her devlet yurdunda rastlanan imkanlara ek kuaför hizmeti de bulunan yurt, Çanakkale’deki en büyük yurt olma özelliğine sahip. Terzioğlu yerleşkesinden yaklaşık üç kilometre, Anafartalar yerleşkesine ise yaklaşık beş kilometre uzaklıktadır. Çanakkale Boğazı’na ve AVM gibi sosyal imkanlara on beş dakikalık bir yürüme mesafesinde ulaşmanız mümkün.

Çanakkale yurtları ve daha fazlası

Senin için on farklı yurdun incelemesini yaptık. Bu yurtlardan iki tanesi karma hizmet verirken diğerleri kız ve erkek yurtları olarak ayrılır. Genellikle Tip 3-5 arasında nitelendirilebilecek olan yurtlar konumlarına göre farklı imkanları öğrencilere sunuyor. Çanakkale; Merkez, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Biga, Bayramiç, Ayvacık, Çan ve Lapseki ilçelerine sahip bir doğa güzelliğine sahiptir. Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin geçiş noktası olan ilin, doğal hayatı ve tarihi güzellikleri hem turistlerin hem öğrencilerin ilgisini çekmesini sağlar. Çanakkale’nin turistik merkezlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Troya Antik Kenti
  • Gelibolu Yarımadası
  • Assos Antik Kenti
  • Kilitbahir
  • Apollon Smintheion Antik Kenti
  • Arkeoloji Müzesi
  • Gökçeada Kent Müzesi
  • Harp Eserler Müzesi
  • Hamidiye Tabyası
  • Seddülbahir Kalesi
  • Çamlıca Şelalesi
  • Kefalos Plajı
  • Gökçeada Tuz Gölü
  • Gökçeada Sualtı Milli Parkı
  • Marmaros Şelalesi
  • Anzak Koyu
  • Hıdırlar Kaplıcası
  • Biga Çayı
  • Ayazmapınarı Tabiat Parkı
  • Dardanos Plajı
  • Kum Adası
  • Çimenlik Kalesi
  • Çanakkale Şehitleri Anıtı
  • Gökçeada
  • Bozcaada
  • Babakale
  • Biga Çınarlık Parkı
  • Parion Antik Kenti
  • Karabiga
  • Truva Atı
  • Ballı Dağ Höyüğü

Listelediğimiz bu mekanlar öğrencilik hayatın boyunca gezip görebileceğin yerler arasında yer alıyor.