En geçerli ve en çok kazanan mühendislik alanı “Bilgisayar ve Yazılım”


Kariyer.net tarafından düzenlenen ve yaklaşık 32 bin kişi tarafından online olarak gerçekleştirilen “Mühendislik” anketine göre katılımcıların %38’i en geçerli mühendislik alanını Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği olarak belirtiyor.


Türkiye’nin istihdam nabzını tutan Kariyer.net tarafından düzenlenen “Mühendislik” anketinde katılımcılara sorulan, “Sizce en geçerli mühendislik alanı hangisi?” sorusuna gelen yanıtlara göre katılımcıların %38’i Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, %21’i Makine Mühendisliği, %19’u Elektrik&Elektronik Mühendisliği, %18’i İnşaat Mühendisliği ve %4’ü Çevre Mühendisliği diyor. Katılımcılara, “Sizce en çok para kazanan mühendislik alanı hangisi?” diye sorulduğunda ise ilk sırada yine Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği olarak yer alsa da diğer alanlarda sıralama ve oranların değiştiği gözleniyor. Buna göre katılımcıların %43’ü Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, %26’sı İnşaat Mühendisliği, %15’i Elektrik&Elektronik Mühendisliği, %14’ü Makine Mühendisliği ve %2’si ise Çevre Mühendisliği diyor.

En çok Makine Mühendisi aranıyor!
Kariyer.net’te yayınlanan iş ilanları incelendiğinde en çok iş ilanı yayınlanan mühendislik alanlarının sırasıyla Makine Mühendisi, İnşaat Mühendisi, Satış Mühendisi, Elektrik Mühendisi, Üretim Mühendisi, Elektrik&Elektronik Mühendisi, Proje Mühendisi, Yazılım Mühendisi, Endüstri Mühendisi ve AR-GE Mühendisi olduğu görülüyor.

En çok ilan yayınlanan mühendislik alanı olan Makine Mühendisliği’nde son beş yılda yayınlanan iş ilanları incelendiğinde ise 2013 yılına kadar artan trendin 2013 itibariyle azaldığı görülüyor. 2013 yılında yayınlanan ilanlarda bir önceki yıla oranla %2, 2014 yılında %4, 2015 yılında %12 ve 2016 yılında ise %11 azalma yaşandığı rakamlara yansıyor.

En çok İnşaat Mühendisi ve Makine Mühendisi yetiştiriyoruz
Kariyer.net veri tabanı incelendiğinde en çok aday bulunan mühendislik alanlarının İnşaat Mühendisi (15.592), Makine Mühendisi (14.531), Proje Mühendisi (11.807), Üretim Mühendisi (10.566) ve Elektrik&Elektronik Mühendisi (10.174) olduğu görülürken iş hayatında en tecrübeli mühendislerde (11 yıl ve üzeri) ise sıralama şöyle: İnşaat Mühendisi, Makine Mühendisi, Satış Mühendisi, AR-GE Mühendisi ve Proje Mühendisi.

Kariyer.net veri tabanında en çok aday bulunan onuncu mühendislik alanı olan Endüstri Mühendisliği’nde 3.508 aday bulunurken bu alandaki adayların yıldan yıla artması dikkat çekiyor. 11 yıl ve üzeri tecrübeye sahip Endüstri Mühendisi aday sayısı 192 iken; 1-2 yıl tecrübeli aday sayısı 1.122 olarak görülüyor ve tecrübesiz, yeni mezun aday sayısının da 736 olduğu görülüyor.


İşlemler

Paylaş: Facebook twitter
Word/Pdf Olarak Kaydet: word   pdf
Yazdır : mail

Görseller

  
Fotoğraf

<< Önceki Bülten Tümü Sonraki Bülten >>