“Baba mesleğini devam ettirme” geleneği tarihe karışıyor


Kariyer.net’in Babalar Günü kapsamında hazırladığı anket, meslek seçiminde ebeveyn davranışlarının değiştiğini gösteriyor.


Kariyer.net’in Babalar Günü kapsamında hazırladığı anket, meslek seçiminde ebeveyn davranışlarının değiştiğini gösteriyor. Geçmişte kariyer seçiminde belirleyici olan “Baba mesleği” geleneği, çalışanların %92’si tarafından artık tercih edilmiyor. Ankete göre; babaların %64’ü, “Çocuğumun meslek seçimine karışmam, ne istiyorsa onu seçsin” derken, %30’u kendi mesleğinin zor olması nedeniyle çocuğunun başka bir işi yapmasını istiyor. Çalışanların sadece %6’sı, “Çocuğumun benimle aynı işi yapmasını isterim” diyor.
 
Türkiye’de çalışanların ve işverenlerin en çok tercih ettiği online insan kaynakları platformu Kariyer.net, “Babalar Günü” kapsamında veri tabanındaki erkek çalışanlara yönelik anket düzenledi. Toplam 1.233 çalışanın katıldığı ankette meslek seçimindeki ebeveyn etkisinin değiştiği ve “Baba mesleğini devam ettirme” geleneğinin de yavaş yavaş sona erdiği ortaya çıktı.
 
Ankette çalışanlara sorulan “Meslek seçiminizde babanızın etkisi oldu mu?” sorusuna çalışanların %32’si olumlu yanıt verirken, çalışanların %68’i meslek seçiminde babasının herhangi bir etkisinin olmadığını ifade ediyor. Ankete yorum yapan katılımcılardan biri meslek seçimiyle ilgili olarak, “Meslek seçimimde babamın iş ararken yaşadıkları etkili oldu” derken bir diğer katılımcı, “Yönlendirme ya da örnek olmadı ancak babam meslek tercihime sonuna kadar destek oldu” yorumunu yapıyor. Ankete katılan çalışanlar meslek seçiminde yalnızca babalarının değil ağabeyi, dayı ve amca gibi diğer aile büyüklerinin de etkisi olduğunu belirtiyor.
 
Baba mesleği yerini bireysel tercihlere bırakıyor
 
Anket sonuçlarına göre, baba mesleğini devam ettirme geleneğinin hayli azaldığı görülüyor. Ankete katılan çalışanların %92’si baba mesleği yerine başka bir mesleği seçtiğini dile getirirken katılımcıların sadece %8’i baba mesleğine devam ettiğini belirtiyor. Anketi ebeveyn olarak yanıtlayan katılımcıların %71’inin çocuğu bulunuyor. Çocuğu olan çalışanlara yönetilen, “Çocuğunuzun sizin mesleğinizi devam ettirmesini ister misiniz?” sorusuna katılımcıların %64’ü, “Çocuğumun meslek seçimine karışmam, ne istiyorsa onu seçsin” yanıtını veriyor. Katılımcıların %30’u kendi mesleğinin zor olması nedeniyle çocuğunun da kendisiyle aynı işi yapmasını istemiyor. Çalışanların sadece %6’sı, “Evet, isterim, bu beni mutlu eder” diyor.
 
Babalar etkilemeyi değil yönlendirmeyi seçiyor
 
Ankette, babaların meslek seçiminde ısrarcı olduğu dönemlerin büyük oranda geçmişte kaldığı; ebeveynlerin yönlendirici rolünün ise daha çok ön plana çıktığı görülüyor. Ankette yöneltilen, “Çocuğunuzun meslek seçiminde onu etkiler misiniz?” sorusuna katılımcıların %71’i “Çocuğumu bildiklerim doğrultusunda yönlendiririm” yanıtını verirken, katılımcıların %25’i çocuğunu alacağı kararlarda etkilemek istemediğini söylüyor. Ankette, “Evet, benim dediğim mesleği yaparsa başarılı olur” diyen babaların oranı %3 olurken, “Hayır, meslek seçimi beni ilgilendirmiyor” diyenlerin oranı %1’de kalıyor. Soruya yorum yapan adaylardan biri, “Son söz her zaman kişiye ait olmalı” derken bir diğeri, “Çocuğumun aldığı kararların pozitif ve negatif yönlerini kendisiyle paylaşırım, ancak son kararı ona bırakırım” yorumunu yapıyor.
 
Babalar doğum izni haklarının farkında
 
Yeni yasal düzenlemeler sonrasında eşi doğum yapan babalar mazeret izinlerini kullanmak yerine yasal olarak beş günlük doğum izni hakkına sahip oldu. Bu gelişmeden hareketle anket kapsamında Kariyer.net üyesi 1.406 firma yetkilisine de Kariyer.net’in ana sayfasında, “Babalık izni hakkınızın olduğunu biliyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Firma yetkililerinin %74’ü, “Evet, biliyorum” derken, katılımcıların %26’sı, “Hayır, böyle bir şey duymadım” yanıtını verdi.
 
*Anket, Survey Monkey aracılığıyla Kariyer.net aday veri tabanında bulunan erkekler tarafından doldurulmuştur. Ayrıca anketten bağımsız olarak Kariyer.net ana sayfası üzerinden firma yetkililerine soru yöneltilmiştir.

İşlemler

Paylaş: Facebook twitter
Word/Pdf Olarak Kaydet: word   pdf
Yazdır : mail

Görseller

  
Fotoğraf

<< Önceki Bülten Tümü Sonraki Bülten >>