Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Nedir?

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi bölümü, üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarında bulunan bir ön lisans programıdır. Programın amacı; alternatif enerji kaynaklarının kurulum, işletim, üretim ve dağıtım aşamalarında çalışacak uzman personeller yetiştirmektir. Bu bireylerin geleceğin enerji politikaları hakkında bilgi ve donanım sahibi olmaları sağlanarak sektörün gelişmesi hedeflenir. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi bölümünü seçerek iş hayatında ilerlemek isteyen öğrencilerde analitik düşünme becerisi ve ekip çalışmasına yatkınlık özellikleri bulunmalıdır.

Alternatif enerji kaynakları teknolojisi, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin depolanması, iletimi ve kullanımını optimize etmeyi içerir. Geleneksel fosil yakıtlara bağımlılığı azaltarak enerji güvenliğini arttırırken, çevresel etkileri minimize etmeyi ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi desteklemeyi amaçlar. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi yatay geçiş bölümleri ile de ilgili alanlarda eğitim görmek ve kariyer yapmak mümkündür.

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi eğitim süresi iki yıl olan bir bölümdür. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi (2 yıllık taban puanları) ve sıralamaları her sene değişiklik göstermektedir. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi taban puanı üniversitelere göre dedeğişiklik göstermektedir. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi eğitimi boyunca öğrencilere, uygulamalı laboratuvar çalışmalarıyla pratik yapma ve kendilerini geliştirme imkânı sunulur. Bu alanda 30 günlük staj yapma zorunluluğu bulunur. Mezuniyet için öğrencilerin 120 AKTS'yi tamamlamış olmaları gerekir.

Öğrenim süresi boyunca öğrenciler, çevre mühendisliği, enerji mühendisliği, elektrik mühendisliği veya benzeri alanlarda eğitim alırlar. Alternatif enerji kaynakları teknolojisi, ilgili mühendislik disiplinlerinin bir parçası olarak sunulur ve öğrencilere yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve uygulanması konularında uzmanlık kazandırır. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi DGS bölüm alternatiflerinin uzmanlık alanları da benzerdir. İlgili bölümde eğitim görmek için DGS seçeneği düşünülebilir. 

Eğitim sürecinin ilerleyen aşamalarında, öğrenciler proje tabanlı çalışmalar yaparlar ve saha çalışmalarına katılırlar. Saha çalışmaları; öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamaya dönüştürmelerine ve gerçek dünya problemleri üzerinde çalışmalarına olanak tanır. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi staj yerleri programları aracılığıyla öğrenciler, sektördeki profesyonellerle işbirliği yapma ve pratik deneyim kazanma fırsatı bulabilirler.

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Dersleri Nelerdir?

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi bölümü öğrencileri iki dönemlik eğitim süreleri boyunca özellikle fizik, matematik ve teknoloji ağırlıklı dersler alırlar. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi bölümünden mezun olmak isteyen adayların şu dersleri almaları gerekir;

  • Temel Enerji Kaynakları,
  • Enerji Depolama,
  • Geri Kazanım Yöntemleri,
  • Enerji Fiziğine Giriş,
  • Güneş Enerjisi ile Bina Isıtma Sistemleri,
  • Elektrik Kontrol Devreleri,
  • Radyoaktif Malzemeler ve Atık Yönetimi,
  • Radyasyon ve Korunma Yöntemleri,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği,
  • Temel Algoritma ve Blog Kodlama,
  • Elektriksel Güç Aktarımı ve Dağıtımı,
  • Termodinamik ve Isı Transferi,
  • Rüzgar Gücü ile Elektrik Üretimi,
  • Elektrik Makineleri,
  • Enerji Yönetimi ve Politikaları,
  • Endüstriyel Uygulamalar,
  • Rüzgar Gücü İle Elektrik Üretimi,
  • Kalite Güvence Sistem ve Standartları,

Mezuniyet koşullarını yerine getirerek bu derslerde başarılı olan öğrenciler, tekniker unvanıyla Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Diplomasını almaya hak kazanırlar. Bu alanda üniversite eğitimine devam etmek isteyenler için dört yıllık lisans bölümlerine dikey geçiş (DGS) hakkı da bulunmaktadır.

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Mezunu Ne iş Yapar?

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi ne iş yapar sorusu birçok kişinin cevabını merak ettiği bir sorudur. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi mezunu bireylerin, alternatif enerji politikaları ve teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmaları; periyodik olarak analiz ve raporlama yapmaları beklenir. Makine ve alet kullanımında, saha çalışma uygulamalarında ve elektrik üretim aşamalarında bulunmak başlıca görevlerindendir. Geliştirici programlarla testler yapmak ve sistem gereksinimlerini sağlamak, çalışanların görevlerini ve projelerini denetlemek de bu bölümden mezun olan teknikerlerin sorumluluklarındandır. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi mezunlarının maaşları, sektörde edinilen deneyime ve firmaların yapısına göre değişkenlik gösterir.

Birçok mezun, enerji şirketlerinde veya yenilenebilir enerji şirketlerinde çalışmayı tercih eder. Proje mühendisi olarak çalışabilirler ve enerji tesislerinin tasarımı, kurulumu ve bakımı süreçlerinde görev alabilirler.

Alternatif enerji teknolojisi mezunları enerji danışmanlık firmalarında da iş bulabilirler. Söz konusu firmalarda, müşterilere enerji verimliliği, yenilenebilir enerji entegrasyonu ve sürdürülebilirlik konularında danışmanlık yapabilirler. Hükümet kurumları ve kamu sektöründe de alternatif enerji kaynakları teknolojisi mezunları için iş olanakları bulunmaktadır. İlgili kurumlarda, enerji politikalarının oluşturulması, yenilenebilir enerji projelerinin teşvik edilmesi ve enerji sektöründeki düzenlemelerin yönetilmesi gibi alanlarda çalışabilirler.

Araştırma ve geliştirme kuruluşları veya akademik kurumlar da Alternatif Enerji Teknolojisi çalışma alanları arasındadır. Söz konusu pozisyonlarda, yenilikçi enerji teknolojilerinin geliştirilmesi, yeni uygulamaların araştırılması ve endüstriyel çözümlerin iyileştirilmesi üzerine çalışabilirler.

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi mezunu ne iş yapar sorusunun cevabı, bölüm mezunları ve bölümü okumak isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi mezunları, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında faaliyet gösteren tüm özel ve kurumsal firmalarda elektrik teknikeri ve mekanikçi olarak çalışabilirler. Birimlerin kontrolü ve koordinasyonu için denetimci sıfatıyla şirketlerin ilgili departmanlarında görev alabilir, enerji uzmanı olarak çeşitli kuruluşlara danışmanlık hizmeti verebilirler. Ayrıca mezunların işverenlerin ihtiyaçlarına uygun projeler üreterek bağımsız olarak çalışmaları da mümkündür. Bu alanda çalışarak kariyer sahibi olmak isteyen adaylar, Kariyer.net üzerinden iş ilanlarına ulaşabilirler.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Aksaray ÜniversitesiAlternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi (2 Yıllık)TYT32251,663111,623,775
2Ankara ÜniversitesiAlternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi (2 Yıllık)TYT67307,95037785,426
3Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiAlternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi (2 Yıllık)TYT42274,051271,254,279
4Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiAlternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi (2 Yıllık)TYT27263,147951,429,442
5Batman ÜniversitesiAlternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi (2 Yıllık)TYT22254,875361,568,847

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Enerji
%11.61
2. Elektrik & Elektronik
%8.71
3. Yenilenebilir Enerji
%6.77
4. Enerji Üretim ve Dağıtım
%6.45
5. Elektrik Üretim ve Dağıtımı
%3.87

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Mühendislik
%17.73
2. Teknikerlik
%14.89
3. Bakım / Onarım
%9.93
4. Üretim / İmalat
%7.09
5. AR-GE
%5.67
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!