Anestezi (MYO) Bölümü

Anestezi Bölümü Nedir?

Anestezi bölümü bir önlisans programıdır ve bölümün amacı ameliyat gibi anestezinin gerebileceği işler için anestezi işlemini başarıyla uygulayabilecek kişileri yetiştirerek sektöre katkı vermeleri beklenmektedir.

Anestezi bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, soğukkanlı ve sağlık sektörüne karşı ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır.

Anestezi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Anestezi bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aday öğrencilerin Anestezi bölümüne alımı TYT puanı ile gerçekleşmektedir. Tıp fakültelerinin bir parçası olarak sunulan bir lisans programıdır ve genellikle uzmanlık eğitimi olarak anesteziyoloji ve reanimasyon olarak adlandırılır. Bu program, anestezi uzmanı olmak isteyen tıp öğrencilerine yöneliktir ve eğitim süresi genellikle 5 ila 6 yıl arasında değişir.

Anestezi bölümünde öğrencilere, anesteziyoloji alanında temel bilgiler, preoperatif değerlendirme, anestezi uygulamaları, yoğun bakım yönetimi ve acil durum müdahaleleri gibi konularda kapsamlı bir eğitim verilir.  Anestezi staj yerlerinde görev alan ğrenciler hem teorik dersler alırken hem de klinik rotasyonlar, stajlar ve cerrahi operasyonlarda pratik deneyim kazanırlar. Bu sayede, cerrahi prosedürlerde anestezi yönetimi, postoperatif bakım ve acil durum müdahaleleri gibi becerilerini geliştirirler.

Anestezi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Anestezi bölümü öğrencileri 4 dönemlik eğitim hayatları temel tıp bilimi ve anestezi üzerine birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir.

Anestezi bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Enfeksiyon Kontrol ve Sterilizasyon Esasları,
  • Beslenme İlkeleri, Enteral, Parenteral Beslenme
  • Sistem Hastalıkları,
  • Temel Anestezi,
  • Cerrahi Hastalıklar ve İşlemler,
  • Enfeksiyon Kontrol ve Sterilizasyon Esasları,
  • Biyomedikal Teknolojisi,
  • Enfeksiyon Hastalıkları,
  • Klinik Anestezi,
  • İleri Yaşam Desteği Uygulamaları,

Başta olmak üzere, birçok dersten 2 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde “Anestezi Önlisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.

Anestezi öğrencileri için DGS sınavı ile geçebilecekleri birçok 4 yıllık lisans bölümleri aşağıdaki listede belirtilmiştir.

  • Sosyal Hizmet,
  • Hemşirelik,
  • Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri,
  • Sağlık Yönetimi,
  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi

Anestezi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Anestezi bölümü mezunu bireyler hastanelerde ameliyathane birimleri içerisinde görev alırlar, ameliyat edilecek hastayı hazırlamak ve anestezi işlemini gerçekleştirmek başlıca görevleridir. Ameliyathane birimindeki bütün sağlık personelleri ile uyum içerisinde çalışmaya özen gösterir.

Anestezi bölümü mezunları, tıbbi prosedürler sırasında hastaların acı duymamasını sağlayan ve cerrahi müdahalelerin daha güvenli ve etkili bir şekilde yapılmasına yardımcı olan anesteziyoloji ve reanimasyon alanında uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir. Anestezi geçiş bölümleri mezunları, cerrahi operasyonlar, doğumlar, yoğun bakım tedavileri ve acil müdahaleler gibi çeşitli tıbbi prosedürlerde anestezi uygularlar.

İşlerinin bir parçası olarak hastaların tıbbi geçmişlerini değerlendirir ve anestezi uygulanması için uygun bir plan geliştirirler. Anestezi ilaçlarını ve tekniklerini kullanarak, hastaların ağrı duymadan cerrahi operasyonlar geçirmelerini sağlarlar. Ayrıca, operasyon sırasında hastanın vital fonksiyonlarını yakından izlerler ve gerektiğinde müdahale ederler.

Anestezi bölümü mezunları ayrıca doğum sürecinde epidural anestezi veya spinal anestezi gibi yöntemler uygulayarak anne adaylarının doğum sırasında ağrı duymasını önlerler. Yoğun bakım ünitelerinde, hastaların solunumunu ve dolaşımını desteklemek için entübasyon ve ventilasyon gibi prosedürler uygularlar. Acil durumlarda, travma veya kritik hastalıklarda hızlı bir şekilde müdahale ederek hayat kurtarabilirler. Anestezi bölümü mezunları, genellikle hastane ortamında, cerrahi merkezlerde, doğumhanelerde, yoğun bakım ünitelerinde ve acil servislerde çalışırlar. Anesteziyoloji uzmanı olarak özel kliniklerde veya polikliniklerde de görev alabilirler.

Anestezi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Anestezi mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler üniversite hastaneleri, özel hastaneler, eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleridir. Anestezi lisans tamamlamayı başaranların değerlendirebilecekleri iş olanakları şu şekilde sıralanabilir:

  • Anestezi bölümü mezunları, sağlık sektöründe önemli bir role sahip olan anestezi ve reanimasyon alanında uzmanlaşmış profesyonellerdir. Bu bölümü tamamlayanlar, cerrahi operasyonlar ve diğer tıbbi müdahaleler sırasında hastaların anestezi yönetimini ve bakımını üstlenirler. 
  • Anestezi bölümü mezunlarının iş olanakları genellikle hastanelerde, cerrahi merkezlerde, acil servislerde ve yoğun bakım ünitelerinde bulunur.
  • Hastanelerde anestezi teknisyeni veya asistanı olarak çalışma fırsatları vardır. Bu pozisyonlarda, cerrahi ekiplerle iş birliği yaparak, hastaların ameliyat öncesi hazırlıklarını yaparlar. Anestezi ekipmanlarını hazırlar ve anestezi sırasında hastaların durumunu izlerler. Ameliyat sonrası bakım sürecinde de hastalara destek sağlarlar.
  • Anestezi yan dallarından mezun olanlar da ayrıca yoğun bakım ünitelerinde de çalışabilirler. Yoğun bakım ünitelerinde, hastaların kritik durumlarında anestezi uygulamak ve yaşam fonksiyonlarını desteklemek için gereken tıbbi müdahaleleri gerçekleştirirler. Yoğun bakım hemşiresi veya yoğun bakım teknisyeni olarak görev alabilirler.
  • Anestezi lisans tamamlama bölümleri mezunları ayrıca eğitim ve araştırma kurumlarında da iş bulabilirler. Üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışabilirler veya klinik araştırmalarda yer alabilirler. Bu şekilde, yeni anestezi tekniklerinin geliştirilmesine ve tıp öğrencilerinin eğitimine katkıda bulunabilirler.

Sen de bu alanda iş sahibi olmak istiyorsan Kariyer.net’i ziyaret edebilirsin. Kariyer.net’te yer alan ilanları inceleyerek senin için uygun olana başvuruda bulunabilirsin.

Anestezi (MYO) Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiAnestezi (Burslu) (2 Yıllık)TYT6401,00468188,555
2Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiAnestezi (İÖ) (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT31284,44441,096,855
3Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiAnestezi (İÖ) (Burslu) (2 Yıllık)TYT6366,16336322,313
4Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiAnestezi (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT31305,41544815,373
5Altınbaş ÜniversitesiAnestezi (%25 İndirimli) (2 Yıllık)TYT59260,38581,475,303

Anestezi (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

İstanbul Gelişim Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Anestezi (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Anestezi Teknikeri

Anestezi (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

10 bin+Toplam Kullanıcı
1. Sağlık
%42.21
2. Hastaneler
%11
3. Sağlık Hizmetleri
%6.87
4. Sağlık Hizmetleri
%6.72
5. Sağlık Kuruluşları
%2.39

Anestezi (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Hizmet
1. Sağlık
%63.67
2. Teknikerlik
%6.06
3. Satış
%5.56
4. Hizmet
%3.76
5. Eğitim
%3.11
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!