Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğrencileri, öğrenimleri sırasında birbirinden farklı alanlar üzerine eğitim almaları ile birlikte bu farklı alanlarda uzmanlaşmayı da tercih etmek adına akademik bir kariyer hedefine girebilirler. Bunların haricinde pedagojik formasyon ile birlikte MEB’e bağlı eğitim kurumlarında tarih öğretmenliği de yapabilirler.

Bölüm mezunları için bir başka kariyer seçeneği ise kazı alanlarında bulunmak, tarihi aydınlatma çalışmalarında yer almak, bunlara ek olarak sergileme aşamalarında görev almak adına müze ve sergi galerilerinde de çalışabilirler.

Bölümden mezun olanlar çalışma yaşamına birçok kurumda staj yaparak başlayabilir. Arkeoloji ve Sanat Tarihi staj yerleri arasında yer alan kültürel miras alanında faaliyet gerçekleştiren kurumlar, müzeler, araştırma-uygulama merkezleri, bilişim, yayıncılık, iletişim ve reklam ajansları, arkeolojik laboratuvar, turizm şirketleri, kültür-sanat vakıfları gibi alanlarda çalışma fırsatı elde edebilir. 

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Nedir?

Arkeoloji bölümü, en son teorik ve metodolojik yaklaşımları ve uygulamalı yaklaşımı kullanarak arkeoloji, sanat ve görsel kültür tarihi, kültürel miras yönetimi ve müze çalışmalarına çok disiplinli bir yaklaşım sunan akademik bir çalışma alanıdır.

Bu bölümde, birbirinden farklı bölgelerde binlerce yıl önce yaşamış olan uygarlıklara dair henüz aydınlatılmamış olan şeyleri bularak, kültürel açıdan inceleyerek aidiyetinin belirlenmesi için birbirinden farklı çalışmalar gerçekleştirilir.

Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü öğrenciler için müzecilik, kültürel miras, arkeoloji ve sanat tarihi bilimi başta olmak üzere birçok eğitim imkanı sunar. Arkeoloji ve Sanat Tarihi, insanlık tarihinde dünya üzerinde yer alan birçok ülkenin arkeolojik kalıntılarını inceler. Bahsedilen bilim alanında çalışan kişiler, geçmiş yaşamdan günümüze kadar ulaşan sanat yapıtlarını ve eski yerleşim yerlerini keşfeder. Bilim dalı, görsel sanatların tarihte yaşadığı evrimi inceler. Üniversitelerde lisans programı olarak yer alan bölüm özel ve devlet kurumlarında çalışma fırsatı elde edebilir. Arkeoloji ve Sanat Tarihi yüksek lisans ve doktora lisansüstü programları sayesinde akademik kariyer imkanı da sunar.

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, üniversitelerde İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sözel puan türüne göre tercih edilebilir.

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü 2018-2019 tercih döneminde yalnızca tek bir üniversitede 2 farklı seçenek ile öğrenci kabul etmiştir.

Üniversitelerin İnsani Bilimler ve Eğitim Fakültesinde yer alan bölüm, toplam 8 yarıyılı kapsar. Bölümü 8 yarı yılda tamamlayan kişiler, akademik hayatını lisansüstü programlar ile devam ettirebilir. Bölümü başarı ile bitiren öğrenciler, üniversitelerin yüksek lisans ve doktora lisansüstü programlarına başvuru yapabilir. 2 ve 4 yılda eğitim hayatını tamamlayabilir. Eğitim hayatını başarı ile sürdüren öğrenciler, arkeoloji ve sanat tarihi çift anadal bölümleri tercih ederek aynı anda iki farklı bölümden mezun olma fırsatı elde edebilir. Bölümde öğrenim gören öğrencilerin çift anadal programlarına başvuru yapabileceği bölümler;

  •   Sanat Tarihi,
  •  Mimarlık Fakültesinde yer alan bölümler,
  •  Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarımı,
  • Turizm Fakültesi’nde yer alan bölümler,
  •  Tarih,

Olarak sıralanabilir.

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sanat Tarihi ve Arkeoloji biliminin araştırma alanını inceleyen bölüm, öğrenciler için birbirinden farklı ders içeriklerine sahiptir. Üniversitenin lisans programı olarak eğitim imkanı sunan bölümün öğrencileri 8 yarıyıl içerisinde birçok dersi başarı ile tamamlaması gerekir.

Bölümde insanlık tarihinin geçmiş zamanlarında meydana gelen sanatsal yapıtlar günümüze göre yorumlanır. Bölüm sanat tarihi ve arkeolojik kazılara meraklı olan kişiler için kariyer fırsatı sunar. Arkeoloji ve Sanat Tarihi program içeriği eğitim müfredatı ile kişilerin birçok alanda çalışmasını sağlar. 

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümüne üniversite tercih döneminde listelerinde yer vermek isteyen aday öğrenciler;

  • Mimari Çizim,
  • Osmanlıca,
  • Görsel Kültürün Anlaşılması,
  • Sanat Tarihi ve Görsel Kültür,
  • Anadolu Arkeolojisi,
  • Geç Antik Çağ ve Bizans Uygarlıkları,
  • Müzecilik Çalışmaları,
  • Eski Mısır Sanatı ve Arkeolojisi,
  • Eski Yakın Doğu Sanatı ve Arkeolojisi,
  • Osmanlı Dönemi Sanatı ve Arkeolojisi,
  • Eski Yunanlar ve Romalılar

Başta olmak üzere birbirinden farklı geneli teorik olan birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır.

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Tarihi aydınlatmak ve sanat alışkanlıklarını derleyip detaylı bir şekilde araştırarak meraklılarıyla buluşturmak bu bölüm mezunlarının görevleri arasındadır.

Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünden mezun olan kişiler, kamu ve özel sektör başta olmak üzere birçok alanda çalışma imkanına sahiptir. İnsanlık tarihinin geçmiş zamanlarında yapılan sanatsal yapıtlar ve yerleşim yerlerini ortaya çıkaran arkeolojik kazı ve araştırmalar bölüm mezunlarının başlıca iş tanımları arasında yer alır.

Arkeolojik kazı ve araştırmaların yanı sıra antik yapılar ve sanat eserlerinin restorasyonları gerçekleştirir. Bölümden mezun olanların uyguladığı kazı ve restorasyon çalışmaları sayesinde geçmiş dönemde meydana gelen yerleşim yerleri, antik yapılar ve sanat eserleri günümüze kadar korunarak ulaşır. Kamu ve özel sektör haricinde Arkeoloji ve Sanat Tarihi çalışma alanları olarak üniversiteler bölümün akademik kariyer fırsatları arasında yer alır.

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Koç ÜniversitesiArkeoloji ve Sanat Tarihi (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SÖZ3520,0809967
2Koç ÜniversitesiArkeoloji ve Sanat Tarihi (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SÖZ7389,6288645,969

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Arkeoloji ve Sanat Tarihi mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Gazi ÜniversitesiArkeoloji ve Sanat TarihiSÖZ20.9

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Karabük Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Satış Danışmanı

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

10 bin+Toplam Kullanıcı
1. Eğitim
%6.54
2. Sağlık
%4.75
3. Gıda
%3.7
4. Turizm
%3.08
5. Tekstil
%2.78

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Hizmet
1. Satış
%13.99
2. Eğitim
%8.86
3. Sağlık
%6.29
4. Yönetim
%5.94
5. Hizmet
%5.48
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!