Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Nedir?

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü temel anlamda finans, bankacılık ve sigorta işlemlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini amaçlayan bir programdır. Bu sebeple banka ve sigortacılığın temel ilkelerine hâkim; finans, sigortacılık ve para piyasalarının işleyişi ve mevzuatı hakkında bilgi ve yetki sahibi bireyler yetiştirilmesini hedeflemektedir. Ayrıca bu bölümden mezun olan kişilerin, sigorta ve finans kuruluşlarının sahip olduğu ürün ve hizmetler için etkin bir şekilde pazarlama, danışmanlık ve denetim sağlayabilmesi de çok önemlidir. Bankacılık ve sigortacılık uzaktan eğitim ya da örgün eğitim programlarından birini tercih ederek alanında önemli olan dersleri başarıyla tamamlayabilirsin.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü, üniversite ve kurumların eğitim sistemine bağlı olarak bazı kurum ve meslek yüksekokullarda 2 yıllık ön lisans programı olarak uygulanırken, bazı üniversitelerde 4 yıllık lisans programı şeklinde sunulmaktadır. Eğer ön lisans programında okuyorsan DGS’ye girerek bankacılık ve sigortacılık lisans tamamlama yapabilirsin. 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık ön lisans eğitiminin başarı ile tamamlanması ve mezuniyet hakkının kazanılması için öğrencilerin minimum 40 günlük zorunlu staj süresini ve 120 AKTS gerekliliğini sağlamaları gerekir. Ayrıca 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’na girebilir. Yeterli puanı alırlar ise alanlarında kendilerini daha da geliştirmek için 4 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümüne veya bankacılık, sigortacılık, finans ve pazarlama ile ilgili olan ÖSYM’nin belirlediği lisans programına geçiş yapabilirler. Direkt olarak üniversitelerin Bankacılık ve Sigortacılık 4 yıllık bölümünde öğrenimlerini tamamlamak isteyen öğrencilerin ise mezun olabilmeleri için 240 AKTS doldurmaları ve aynı şekilde belirtilen mecburi yükümlülüklerini yerine getirerek mezuniyet koşullarını başarılı bir şekilde sağlamaları gerekmektedir. Bankacılık ve sigortacılık bölümü öğrencisi olmak isteyenler için eğitim alabilecekleri pek çok üniversite bulunmaktadır. Marmara üniversitesi, İstanbul üniversitesi, Pamukkale üniversitesi bunlardan birkaçıdır. Bankacılık ve Sigortacılık taban puanları üniversitelere göre her sene değişiklik göstermektedir. Bankacılık ve sigortacılık açıköğretim ya da örgün öğretim puanlarını inceleyerek tercihini buna göre yapabilirsin.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü başarı ile tamamlayan ve diplomasını alarak mezuniyet hakkı kazanan öğrenciler iki alana da hâkim oldukları için hem bankacılık hem sigortacılık alanlarında çalışabilirler. Kamu ve özel sektöre ait bankalarda çalışabilir, finans uzmanı olabilir, muhasebe veya bilgi işlem merkezlerinde deneyim kazanabilirler. Bu sayede ticari bankaların risk yönetimi, yatırım bankaları ve sigorta şirketleri, bankacılık değerlendirmeleri, yatırım ve sigorta ürünleri ile ilgili alanlarda uzmanlık elde edebilirler. Bu sebeple bankacılık ve sigortacılık ne iş yapar sorusunun en genel cevabı ekonomi, finans, sigorta ve bankacılık gibi alanlarda çalışmaları sürdürmektir.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bankacılık ve Sigortacılık bölüm dersleri, uygulamalı ve teorik bir sisteme sahiptir. Aktarılan derslerin çoğu finans ve ekonomi ağırlıklı olmakla birlikte pek çok üniversitede bulunan zorunlu staj uygulaması da uygulamalı sistemin önemli bir parçasıdır. Bankacılık ve sigortacılık staj yerleri, eğitim aldığın üniversite tarafından sınırlandırılır. Programda bulunan zorunlu dersler arasında ticaret ve bankacılık hukuku derslerine de yer verilmiştir. Tüm bunlarla birlikte uygulamalı bilgisayar dersleri, iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik dersler ve yabancı dil eğitimi de bulunmaktadır. Bu bölümden başarı ile mezun olmak isteyen öğrencilerin sayısal ve sözel tüm derslere ilgi ve yetenekleri olması gerekir. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü eğitim süresince alınan dersler şu şekilde özetlenebilir:

  • Hukukun Temel Kavramları
  • Genel İşletme
  • Bankacılık ve Sigortacılığa Giriş
  • İktisada Giriş
  • Genel Muhasebe
  • İşletme Hukuku
  • Finans Matematiği
  • Bankacılık Hizmet Ürünler
  • Finansal Kurumlar
  • Hayat Dışı Sigortalar
  • Yabancı Dil
  • Hayat Sigortaları ve Bireysel Emeklilik Sistemi
  • Finansal Yönetim
  • Bankalarda Kredi Yönetimi
  • Menkul Kıymet Yatırımları
  • Mali Analiz
  • Banka ve Sigorta Muhasebesine Giriş
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi
  • İthalat ve İhracat İşlemleri

Bankacılık ve sigortacılık yüksek lisans yapmak istersen alacağın derslerin daha farklı olduğunu bilmelisin. 

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Mezunu İş İmkanları Nelerdir?

Bölüm mezunları hem kamu hem de özel kuruluşlarda çalışabilirler. Kamu sektöründe çalışmak için KPSS’den yeterli puanı alarak başvuru yapmaları gerekmektedir. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mezunları; sigorta şirketlerinde, kamu ve özel bankalar ile finans kurumlarında, işletmelerin sigorta ve muhasebe departmanlarında, kurumsal acenteler, eksperlik ve brokerlik şirketleri gibi pek çok alanda iş imkânı bulabilirler. Ayrıca üretim, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, eğitim, emlak faaliyetleri, ulaştırma ve depolama, inşaat, bilgi ve iletişim, sosyal hizmetler, kamu hizmetleri, kültür, sanat ve eğlence gibi sektörler her daim bankacılık ve sigortacılık bölümü mezunları için iş imkânı barındırmaktadır. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler işe alım sürecinde avantaj sağlamak için Sermaye Piyasası Kurulu’nun lisanslama sınavlarına girebilir ve uzmanlık belgesi alabilirler. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan alınacak lisans belgeleri bankalar başta olmak üzere tüm özel sektör kuruluşlarının önem verdiği ve aradığı kriterlerdendir. Zorunlu olmamakla birlikte işe alım şansını arttırmaktadır. Bankacılık ve Sigortacılık maaşları başvuru yapılan kurumun özellikleri, kişinin yeterlilikleri ve eğitimine de bağlı olarak değişiklik gösterir. Özellikle deneyim ve bilgi birikimi bu alandaki maaş aralığını doğrudan etkileyen faktörlerdendir. Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun olarak ilgili alanda çalışmalarını sürdürmek isteyenler Kariyer.net üzerinden bankacılık iş ilanlarına ulaşabilirler. 

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Adıyaman ÜniversitesiBankacılık ve Sigortacılık (2 Yıllık)TYT40243,609141,764,957
2Adıyaman ÜniversitesiBankacılık ve Sigortacılık (2 Yıllık)TYT40254,393321,577,232
3Adıyaman ÜniversitesiBankacılık ve Sigortacılık (2 Yıllık)TYT40249,946341,653,616
4Afyon Kocatepe ÜniversitesiBankacılık ve Sigortacılık (2 Yıllık)TYT42238,96741,847,976
5Afyon Kocatepe ÜniversitesiBankacılık ve Sigortacılık (2 Yıllık)TYT64248,323491,681,804

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Bankacılık ve Sigortacılık mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Medipol Üniversitesi Bankacılık ve SigortacılıkEA40.8
2İstanbul Gelişim ÜniversitesiBankacılık ve SigortacılıkEA37.3
3Trakya ÜniversitesiBankacılık ve SigortacılıkEA36.0
4Afyon Kocatepe ÜniversitesiBankacılık ve SigortacılıkEA28.0
5Anadolu ÜniversitesiBankacılık ve SigortacılıkEA27.9

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

41.198Toplam Kullanıcı
1. Sigortacılık
%15.78
2. Bankacılık
%14.5
3. Otomotiv
%2.94
4. Gıda
%2.63
5. Mali Müşavirlik - Muhasebe
%2.49

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Sigorta
%12.87
2. Muhasebe
%10.3
3. Satış
%9.99
4. Finans
%9.72
5. Hizmet
%4.76
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!