Baskı Sanatları Bölümü

Baskı Sanatları Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Teknoloji ve ürünlerinin ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan ürünlerin de yardımıyla, çağdaş görseller üreterek iletişime katkı sağlar. Baskı sanatları çalışma alanları geniş bir çerçeveye sahiptir. Sanat galerilerinden tekstil sektörüne kadar pek çok alanda iş yapabilirsin. Baskı Sanatları mezunları dijital baskı teknikleri konusunda da eğitim aldığı için bölümden mezun olduktan sonra grafik tasarımı alanında da çalışabilirsin. Teknik konular dışında sanat tarihi konusunda da eğitim verildiği için bölümden mezun olunca sanat danışmanlığı gibi alanlarda da çalışma hayatına atılabilirsin. Bölüm mezun olunca Pedagojik formasyon alarak öğretmenlik yapabileceğin gibi yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayarak üniversitelerde akademisyenlik de yapabilirsin.

Baskı Sanatları Bölümü Nedir?

Baskı Sanatları, günümüz teknolojisinde özellikle de birtakım ürünlerin meraklılarına tanıtımları konusunda ortaya çıkarılan basılı ürünlerin akademik bir boyutta sanat faaliyetlerine uygun bir şekilde incelenmesidir. Baskı Sanatları; akılda kalıcı, göze hitap eden, çağdaş sanat anlayışına uygun ve yaratıcı görsellerin ortaya çıkmasını amaçlar.  Baskı Sanatları Bölümü güzel sanatların alanına girdiği için Tıp ya da Hukuk gibi fakültelerin aksine YÖK sınavı dışında yetenek sınavına da girmelisin. TYT sınavına girdikten sonra gitmek istediğin, bölümü eğitim kapsamına alan bir üniversitenin yetenek sınavına girmek için üniversitelerin duyurularını takip etmelisin. Hem serbest sanatçı hem de sanat danışmanı olarak çalışabilme imkanı sunan Baskı Sanatları bölümünü sanat alanına ilgi duyuyorsan ve bu konuda el becerisine sahipsen tercih edebilirsin. Sanata ilgi duyan, meraklı, iş disiplini olan ve kendini sürekli geliştirebilen kişilerin daha fazla başarı elde edebileceği bir bölüm olan Baskı Sanatları bölümünde klasik el baskısı dışında bilgisayar teknolojilerini de kullanabilirsin.  Baskı sanatları yatay geçiş bölümleri farklı yerlerde eğitim almak isteyenler için yeni bir fırsattır. Baskı sanatları DGS geçiş bölümleri ise yetenek sınavı ile öğrenci seçmesi sebebiyle mevcut değildir. Baskı sanatları çift anadal bölümleri ise güzel sanatlar fakültesi altında aynı zamanda farklı bir eğitim dalında da eğitim alma fırsarı sunar. 

Baskı Sanatları Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Baskı Sanatları, üniversitelerde Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan ve yalnızca özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Söz konusu özel yetenek sınavı her üniversitenin kendi internet sitesinden duyurulur. Sınava girmek isteyen adaylar her üniversitenin duyurularını takip etmekle bireysel olarak bir yükümlülüğe sahiptir. 8 yarıyıllık eğitim dönemini kapsayan Baskı Sanatları Bölümü Güzel Sanatlar Fakültesi bulunan çoğu üniversitenin ders programına dahil olduğu için sana uygun olan bir üniversiteyi tercih edebilirsin. Bazı üniversitelerin burs programı da mevcut olduğu için 4 yıllık eğitim dönemi içerisinde burs şartlarını karşılayarak üniversite eğitimini burslu olarak tamamlayabilirsin. 

Baskı Sanatları Bölümü Dersleri Nelerdir?

Özel yetenek sınavını başarı ile geçen aday öğrenciler;

  • Temel Baskıresim Eğitimi,
  • Mitoloji ve İkonografi,
  • Kağıt Üretimi ve Yöntemleri,
  • Artistik Perspektif,
  • Özgün Baskı ve Desen,
  • Elek Baskı Teknikleri,
  • Modernizm ve Postmodernizm,
  • Dijital Baskı Teknikleri,
  • Serigrafi,
  • Endüstriyel Baskı Teknikleri,
  • Litografi,
  • Gravir,
  • Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku

Gibi birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklar demektir. Bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Baskı Sanatları Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır. Baskı Sanatları bölümü ders programı üniversiteden üniversiteye değişkenlik gösterdiği için tercih edeceğin üniversitenin ders programı ve akademik kadrosunu dikkatli bir şekilde incelemen sana eğitim aşamasında avantaj sağlar. Bölümden mezun olduktan sonra akademik kariyer yapmak istiyorsan ders programında yer alan bölüm derslerinin notlarını yüksek tutmalısın. Ayrıca eğitim süresince teorik olduğu gibi uygulama eğitimi de almak için baskı sanatları staj yerleri arasında birçok alanı değerlendirebilirsin. 

Baskı Sanatları Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Baskı sanatları mezunu olan sanatçılar kariyer seçenekleri konusunda birbirinden farklı yollar izleyebilirler. Bir mezun dilediği takdirde serbest sanatçı olarak iş hayatına atılabilir ve kişisel eserlerini üretip, kitlelerin beğenisine sunmayı tercih edebilirler.

Öte yandan baskı sanatçıları;

  • Sanat Danışmanı,
  • Öğretmen (Pedagoji Formasyonu ile),
  • Akademisyen

Gibi kariyer tercihlerinde bulunabilirler. Bunların haricinde bir de ev dekorasyon konusunda ürünler ortaya koyan çeşitli firmalarda da yer almayı tercih edebilirler.

Söz konusu kariyer imkanlarından devlet kurumlarında istihdam olanaklarından faydalanmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek sonuç aday için belirleyici olacaktır. Resim, baskı ve fotoğrafçılık konusunda eğitim alacağın için bölümden mezun olunca hem serbest hem de sanat galerisi, araştırma merkezleri, ev dekorasyonu yapan işletmelerde iş yapabilirsin. Kendi işini yapabileceğin gibi çeşitli firma ve işletmelerde sanat danışmanı ya da baskı uzmanı olarak çalışabilir yenilikleri yakından takip ederek kendi üretimlerini sosyal medya üzerinden satışa sunabilirsin. Hem özel hem de kamu kuruluşlarında sanat yönetmeni olarak da çalışma imkanı bulabileceğin için tiyatro ya da televizyon programları için de sanat yönetimi ve danışmanlığı işini yürütebilirsin. Bölümden mezun olduktan sonra üniversite ya da yüksekokullarda ders verebileceğin gibi güzel sanatlarla alakalı araştırma yapılan kurumlarda araştırma görevlisi olarak çalışabilirsin.  Baskı Sanatları bölümünde matbaacılık, ambalaj tasarımı, dijital baskı gibi dersler gösterildiği için bölümden mezun olduktan sonra matbaa, yayınevi ya da reklam ajanslarında tasarımcı olarak da iş bulabilirsin.  Baskı Sanatları Bölümünden mezun olan bir kişinin alacağı maaş çeşitli etkenlere bağlı olarak değişir. Bölümden yeni mezun olan birisi ile uzun süre boyunca sektörde çalışan birisi aynı maaşı almaz. Yine kişinin çalışacağı kurum da alacağı maaşın değişiminde etkili olan faktörler arasındadır.  Sen de bu alanda kariyer yapmak istiyorsan Kariyer.net sitesine giderek yayınevleri, reklam ajanslarının verdiği baskı uzmanı ilanlarını inceleyebilirsin.  

Baskı Sanatları Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Balıkesir Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Baskı Sanatları Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Satış Danışmanı

Baskı Sanatları Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Tekstil
%10
2. Eğitim Kurumları
%6.67
3. Reklam ve Tanıtım
%5.56
4. İnşaat
%4.44
5. Kamu / Devlet
%4.44

Baskı Sanatları Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Müşteri Hizmetleri / Çağrı Merkezi
1. Eğitim
%24.07
2. Tasarım / Grafik
%22.22
3. Reklam
%7.41
4. Müşteri Hizmetleri / Çağrı Merkezi
%5.56
5. Üretim / İmalat
%5.56
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!