Biyomedikal Mühendisliği Bölümü

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Nedir?

Nispeten yeni bir mühendislik disiplini olan Biyomedikal Mühendisliği dereceleri, mühendisliğin tıbbi problemleri çözmek için kullanılabileceği teknikleri keşfetmek için matematik, biyoloji ve tıp çalışmalarını birleştirir. Bu mühendislik meraklılarını sağlık sektörüne fayda sağlayacak yenilikçi ürünleri ve süreçleri araştırmaya, tasarlamaya ve geliştirmeye hazırlar. Bu bölüm sayesinde daha iyi bakıma gerçekten katkıda bulunan tıbbi yenilikler geliştirilir. Mühendislik, biyoloji, nanoteknoloji, fizik, elektrik mühendisliği, kimya ve makine mühendisliği gibi doğa ve yaşam bilimlerini birleştiren dinamik, disiplinler arası bir alandır. Tıp, biyoloji ve mühendislik bilimini birleştiren bir bölüm olan Biyomedikal Mühendisliği bölümü okumak istiyorsan bu üç alana ilginin olması dışında analitik düşünme becerisine de sahip olman gerekir.

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Biyomedikal Mühendisliği, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türünden öğrenci kabul eder. Üniversitelerin mühendislik fakültesi bünyesinde eğitim veren bölüm diğer mühendislik bölümleri gibi sayısal puanı ile öğrenci kabul eder. Bu sebeple bölümde okumak istiyorsan TYT sınavına ek olarak sayısal alan sınavına da girmen gerekir.  Hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin eğitim programına dahil olan Biyomedikal Mühendisliği uzaktan eğitim ya da açıköğretim programı mevcut değildir. Bunun için bölümü eğitim programına dahil eden üniversitelerin birinci ya da ikinci öğretim programlarında örgün öğretim görürsün. Biyomedikal mühendisliği okuman için bölümü eğitim programına dahil eden üniversitelerin bölüm için istediği taban puanı ve başarı sıralamasını yerine getirmen gerekir. Bölüm için istenen başarı sıralaması ve taban puanı üniversitenin devlet ya da vakıf üniversitesi olmasından eğitim dili ve burs durumuna kadar çeşitli faktör göre değişkenlik gösterir. Mühendislik bölümünde alınan eğitim sayesinde tam da aradığın gibi bir kariyer olanağına adım adım yaklaşman mümkündür. 

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Biyomedikal Mühendisliği konusunda eğitim almayı amaçlayan ve bu bölüme tercih listesinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;

  • Genel Biyoloji,
  • Klinik Mühendisliği,
  • Anatomi ve Fizyoloji,
  • Biyofizik,
  • Elektrik Devreleri,
  • Mesleki Sorumluluk ve Etik,
  • Elektromanyetik Alan ve Dalga Teorisi,
  • Biyomedikal Enstrümasyon,
  • Biyoistatistik,
  • Biyomedikal Görüntü İşleme,
  • Biyomalzemeler,
  • Biyosensörler

Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır. Mezunlara “Biyomedikal Mühendisi” unvanı verilir. Bölümden mezun olmak için bazı üniversiteler genellikle zorunlu staj şartı koyar. Eğer okuduğun üniversitenin staj şartı varsa Biyomedikal Mühendisliği staj yerleri arasında yer alan tıbbi cihaz üreten bir şirkette staj süreni doldurabilirsin. Eğer sahada çalışmak istemiyorsan üniversitede araştırma görevlisi ya da akademisyen olarak kalabilirsin. Lisansüstü eğitim almak istiyorsan okul puanını yüksek tutman ayrıca ALES ve dil sınavından da iyi bir puan alman gerekir. Bu şartları yerine getirdikten sonra Biyomedikal Mühendisliği yüksek lisans programları olan bir üniversiteye başvuru yapabilirsin. Tüm bu geniş kapsamlı eğitim süreci sayesinde biyomedikal mühendisliği alanında profesyonel bir kariyer alanı inşa edebilir. 

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

İnsanların hayatlarını değiştirmek için yenilikçi sağlık ekipmanı tasarlamak ve oluşturmak için mühendislik ve tıp kombinasyonunu keşfetmek biyomedikal mühendislerinin temel amacıdır. Mühendislik, fizik, matematik ve bilgisayar bilimleri, çığır açan yapay organların tasarımından kök hücre araştırması ve anahtar deliği cerrahisinin gelişimine kadar tıbbı dönüştürmeye fayda sağlar. Eğer farklı bir alanda kariyer yapmak istiyorsan eğitim sektörüne yönelebilir ya da danışmanlık yapabilirsin. Bölüm 4 yıllık lisans bölümü olduğu için Biyomedikal Mühendisliği formasyon eğitimi alıp öğretmenlik yapabilirsin. Bölümde okurken tıbbi cihaz, protez, yapay organ gibi konularda ders göreceğin için mezun olunca tıbbi ekipman ve cihazların üretim sürecinden test edilmesine kadar farklı pozisyonlarda görev alabilirsin.  Tıp ve biyolojiye ek olarak mühendislik bilimini de kapsadığı için yabancı dilin olduğu sürece Biyomedikal Mühendisliği yurtdışı iş imkanları da mevcuttur. Dilersen üniversite dilersen sağlık kurumu ya da sağlık ekipmanı üreten yabancı bir şirkette çalışabilirsin.

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Biyomedikal sektörü, sağlık alanında gerçekleştirilen her türlü tıbbi çalışmada yetkililerin işlemlerini kolaylaştıran her türlü cihazı, protezi üretmekle sorumlu oldukları için genel anlamda medikal firmalarında çalışırlar ya da kendi şirketlerini kurabilirler. Bunların haricinde hastanelerde de istihdamları söz konusudur. Biyomedikal mühendisliğinden mezun olduktan sonra farklı alanlarda kariyer yapabilirsin. Sağlık sektörü bölüm mezunlarının en çok tercih ettiği iş alanı olsa da pedagojik formasyon alarak eğitim alanında da çalışabilirsin. Araştırma görevlisi ya da akademisyen olarak üniversitede kalıp fakülte ve yüksekokullarda ders verebilir. Tez yazıp, araştırma yaparak bölümün gelişimine katkı sağlayabilirsin. Biyomedikal Mühendisliği yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra doktora eğitimi alıp akademisyen olarak bölümü eğitim kapsamına alan üniversitelerde ders verebilirsin.  Bölümden mezun olduktan sonra alacağın maaş hangi sektörde çalışacağına göre değişir. Sağlık sektöründe çalışırken alacağın maaşla eğitim sektöründe çalışırken alacağın maaş aynı değildir. Yine kamu ya da özel sektörde çalışırken de farklı ücrette maaş alırsın. Deneyimin de biyomedikal mühendisi olarak çalışırken alacağın maaşı etkiler. Sen de kariyerine biyomedikal mühendisi olarak yön vermek istiyorsan kariyer.net sitesinde ilgili iş ilanlarını inceleyip şartları sana en uygun olan firmaya başvuruda bulunabilirsin.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiBiyomedikal Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli)SAY34314,51319277,644
2Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiBiyomedikal Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)SAY5471,064343,972
3Afyon Kocatepe ÜniversitesiBiyomedikal MühendisliğiSAY20308,693622,965
4Ankara ÜniversitesiBiyomedikal Mühendisliği (İngilizce)SAY65421,333248,624
5Bahçeşehir ÜniversitesiBiyomedikal Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli)SAY30317,11031269,716

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Biyomedikal Mühendisliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Yeditepe ÜniversitesiBiyomedikal MühendisliğiSAY38.2
2Bahçeşehir ÜniversitesiBiyomedikal MühendisliğiSAY37.4
3Işık ÜniversitesiBiyomedikal MühendisliğiSAY34.8
4İstanbul Yeni Yüzyıl ÜniversitesiBiyomedikal MühendisliğiSAY33.4
5Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Biyomedikal MühendisliğiSAY32.5

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

6.066Toplam Kullanıcı
1. Sağlık
%18.8
2. Medikal Ürünler
%16.19
3. Tıbbi Cihaz ve Malzemeler
%15.37
4. Hastaneler
%5.53
5. Sağlık Hizmetleri
%4.2

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Mühendislik
%21.44
2. Sağlık
%18.92
3. Bakım / Onarım
%11.08
4. AR-GE
%7.93
5. Satış
%7.84
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!