İçindekiler
Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bir önlisans programıdır. Bölümün amacı doğalgaz enerjisi için kullanılan teknolojileri tanıyacak, doğru kullanabilecek kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, enerji sektörüne karşı ilgili ve meraklı olması aranan başlıca özellikler arasındadır. Isıtma ve sıhhi tesisat sistemlerinin çalışma prensibini bilen ara elemanlar yetiştirmek bölümün başlıca hedefleri arasında yer alır. Sürekli olarak gelişen doğalgaz sektöründe çalışmak üzere bu alanla ilgili teknoloji bilgisi yüksek olan kişilerin sektöre kazandırılması hedeflenir.
Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümünde 2 yıllık eğitim verilir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekir.
Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümü öğrencileri 4 dönemlik eğitim hayatları boyunca doğalgaz enerjisi hakkında detaylı birçok ders ile karşı karşıya gelir. Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler;
Öğrenciler, bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Önlisans Diplomasını’’ elde eder. Bu diplomayı elde ettikten sonra doğalgaz alanında hizmet veren çeşitli firmalarda çalışmaya hak kazanır. Mezunların iş yaptığı firmaları incelemek için kariyer.net aracılığıyla yayınlanan doğalgaz teknikeri iş ilanlarına göz atabilir, firmalar hakkında fikir sahibi olabilirsin.
Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümü mezunu bireyler çalıştıkları tesisat döşemlerini yapmak, müşteriye sistem hakkında bilgi vermek, cihazlara bakım ve onarım yapmak başlıca görevleri arasındadır. Doğalgaz teknolojilerinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak da bu mesleğin görev tanımları arasında yer alır.
Doğalgaz ve Boru Hatları Teknolojisi bölümü çalışma alanları oldukça geniştir. Bu bölümden mezun olanlar, memur olarak veya özel sektör içerisinde yer alan enerji kuruluşlarında yer alabilirler. Bunun dışında kendi iş yerlerini açabilirler. Doğalgaz teknikeri iş imkanlarını kariyer.net aracılığıyla araştırabilirsin. Çeşitli firmalar tarafından yayınlanan ilanlara göz atarak iş imkanları hakkında fikir edinebilirsin.
Doğalgaz hizmetinin sağlanması ve alanla ilgili çeşitli teknolojilerin verimli bir şekilde kullanılması için kalifiye eleman yetiştiren bu bölüm, insanların ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur. İki yıllık bir önlisans programı olan bu bölüm için öğrenciler mesleki deneyim kazanabilmek adına staj programlarına başvurur. Doğalgaz ve Boru Hatları Teknolojisi bölümü staj yerleri şu şekilde sıralanabilir:
Öğrenciler bu alanda hizmet veren çeşitli firmalarda staj görevlerini tamamlayabilir. Staj görevi boyunca yapılanların staj defterine kaydedilmesi gerekir. Zorunlu bir ders olarak verilen mesleki uygulama dersini başarılı bir şekilde tamamlamak isteyen öğrencilerin stajlarını bu şekilde takip etmeleri gerekir. Doğalgaz teknikeri iş ilanları araştırması yaparak öğrencilere iş veren firmalar hakkında bilgi sahibi olabilir, başvurunu yapabilirsin.
Doğalgaz ve tesisatı teknolojisi bölümü iki yıllık bir önlisans programıdır. Bu bölümü kazanmak isteyen öğrencilerin TYT sınavına girmeleri gerekir. TYT sınavına giren ve yeterli puanı elde eden öğrenciler doğalgaz ve tesisatı teknolojisi bölümünü tercih listesine eklemeye hak kazanır. Doğalgaz ve tesisatı teknolojisi bölümü iki yıllık bir önlisans programı olduğundan dolayı üniversitelerin meslek yüksekokullarında yer alır.
İki yıllık önlisans programlarında eğitim hayatlarına devam eden öğrenciler bu bölümleri dört yıllık bir lisans programına tamamlamak isteyebilir. Öğrenciler okudukları bölümden mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavlarına katılır. Bu sınavdan yeterli puanı alan öğrenciler dört yıllık lisans programlarını tercih listelerine eklemeye hak kazanır. Bu durum öğrenciler arasında lisans tamamlama olarak da bilinir. Doğalgaz ve tesisatı teknolojisi bölümü de iki yıllık bir önlisans programı olduğundan dolayı bu bölümü bitiren öğrenciler bir lisans diplomasına sahip olmak için DGS ile geçiş yapma hakkını kullanmak isteyebilir. Doğalgaz ve Boru Hatları Teknolojisi bölümü lisans tamamlama alanları şu şekilde sıralanır:
Doğalgaz ve Boru Hatları Teknolojisi bölümü açıköğretim fakültelerindeki lisans programlarında okuma imkanı da tanır. Açıköğretim fakültelerinde yer alan Maliye, İktisat, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Konaklama İşletmeciliği, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım öğrencilerin okuyabileceği bölümler arasında yer alır. Öğrenciler ilgi ve isteklerine göre çeşitli bölümler arasından tercihlerini yapabilir. Bunun yanı sıra öğrenciler, Doğalgaz ve Boru Hatları teknolojisi bölümü yatay geçiş imkanlarından da faydalanabilir.