Endüstriyel Kalıpçılık (MYO) Bölümü

Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü Nedir?

Endüstriyel kalıpçılık bölümü, endüstri alanında teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilecek nitelikli ve donanımlı endüstriyel kalıp teknikerleri yetiştirmeyi amaçlar. Üniversitelerin ön lisans programında yer alan bu bölümde öğrencilere, eğitim süreci boyunca kalıp üretimi ve tasarımı için gerekli olan tüm bilgi ve donanımlar kazandırılır. Öğlenciler ileri imalat teknikleri ve ileri tasarım araçlarını birlikte kullanarak uygulama dersleri ile bu alanda pratiklik kazanırlar. Endüstriyel kalıpçılık nedir sorusuna yanıt verebilmek için bu alanda verilen eğitim içeriğini incelemek gerekir. Bu bölümünde; malzeme teknolojisi, bilgisayar destekli çizim, makine meslek resmi, temel imalat işlemleri, sac metal kalıpçılık tekniği ve teknik resim gibi dersler verilmektedir. Üniversitelerde uygulamalı olarak eğitimi verilen programın amacı; hızlı bir şekilde büyümekte olan kalıpçılık sektörüne alanında uzman teknik elemanlar kazandırmaktır. Verilen eğitim sayesinde çeşitli kalıp tasarımları yapabilen, talaşlı imalat bilgisi olan ve kalıp imalatına hakim alanında uzman teknik elemanlar yetişmektedir. Okuldan başarıyla mezun olan öğrencilere “Endüstriyel Kalıpçılık Teknikeri” unvanı verilmektedir.

Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Her üniversitenin endüstriyel kalıpçılık taban puanları farklıdır. Puan aralığına göre tercihlerini yapan öğrenciler bu bölümde ön lisans programına dahil olarak eğitim almaya başlarlar. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresinin yanı sıra, endüstriyel kalıpçılık bölümü öğrencileri genellikle stajyerlik veya endüstri ile işbirliği içinde gerçekleştirilen projeler aracılığıyla sektördeki uygulamalı deneyim kazanma fırsatı bulabilirler. Endüstriyel kalıpçılık staj yerleri ile bu deneyimi profesyonel hayata taşımak mümkündür.  Bu tür uygulamalı deneyimler, öğrencilere mezuniyet sonrasında iş dünyasına daha hazır bir şekilde girmelerine yardımcı olabilir. Eğitim süresince; endüstriyel alanda mesleğin gerektirdiği niteliklerle beraber teorik ve uygulamalı dersler verilir. Aynı zamanda endüstriyel kalıpçılık bölümünde yazları 30 iş günü staj zorunluluğu bulunmaktadır.Öğrenciler, bu süre zarfında endüstriyel kalıpların tasarımı, imalatı, malzeme bilimi, bilgisayar destekli tasarım (CAD), üretim teknikleri ve kalite kontrolü gibi konularda temel bilgi ve beceriler kazanırlar.

Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Endüstriyel kalıpçılık önlisans programı, öğrencilere endüstriyel üretimde kalıp tasarımı ve üretimi konularında sağlam bir temel oluşturmayı amaçlar. Bu dersler, öğrencilere sadece teorik bilgi değil, aynı zamanda bu bilgileri pratikte nasıl uygulayacakları konusunda da deneyim kazandırır.2 yıllık Endüstriyel kalıpçılık bölümünde, öğrencilerin mezun olana kadar gördükleri dersler şu şekildedir:

  • Bilgisayar Destekli Çizim 
  • Temel İmalat İşlemleri
  • Bilgisayar Destekli Üretim
  • Endüstriye Dayalı Eğitim
  • Makine Meslek Resmi
  • CNC Freze Teknolojisi
  • Sac Metal Kalıpçılık Tekniği
  • Plastik Şişirme ve Ekstrüzyon Kalıpçılığı
  • Ölçme ve Kontrol
  • Kalite Güvencesi ve Standartları
  • Sistem Analizi ve Tasarımı
  • CNC Elektro Erozyon
  • Makine Elemanları
  • Hidrolik Pnömatik
  • Plastik Enjeksiyon Kalıplama
  • Malzeme Teknolojisi
  • Polimer Malzemeler

Öğrencilerin başarıyla tamamlaması gereken mesleki derslerin yanı sıra Matematik, Fizik ve Teknik Resim gibi temel dersler de eğitim programında yer alır. Birçok ders iki yıl boyunca öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı bir şekilde verilmektedir.Eğitim süreci boyunca öğrenciler, endüstriyel kalıpçılık alanında karşılaşabilecekleri sorunları anlamak ve çözmek için gerekli becerileri geliştirirler. Programın sonunda başarıyla tamamlayan öğrenciler, endüstriyel kalıpçılık sektöründe çeşitli kariyer fırsatlarına hazır hale gelirler. Endüstriyel kalıpçılık yatay geçiş bölümleri ise aynı zamanda bu alandan farklı alanlara geçiş yapabilmeyi mümkün kılar. Endüstriyel kalıpçılık DGS bölümleri ise lisans tamamlama fırsatı sunar. Endüstriyel kalıpçılık yüksek lisans bölümleri ise bu süreçte eğitimini akademik alanda da ilerletmeni sağlar. 

Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Endüstriyel kalıpçılık ne iş yapar sorusunu cevaplamak için bu alanda çalışan kişilerin görevlerini incelemek gerekir. Endüstriyel kalıpçılık çalışma alanları, birbirinden farklı iş imkanı sağlar. Bu alanda çalışan kişilerin sorumlu olduğu görevler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tasarımı gerçekleşmiş olan kalıbın krokisini ve teknik resmini çizmek,
  • İmal edilecek ürünün proje aşamasını takip etmek ve şartnameleri incelemek,
  • Hazırlanmış olan kalıbı dikkatlice montaja hazırlamak ve monte etmek,
  • Meslek alanıyla ilgili işletmedeki gelişmeleri takip etmek,
  • Kalıp örneklerine uygun tasarımlar yapmak ve uygun kalıplar hazırlamak,
  • Presleri işçi sağlığı ve iş güvenlik kurallarına uygun şekilde bağlamak, 
  • Değişik türdeki kalıpları yapılacak üretimin niteliğine göre prese bağlayarak farklı parçalar üretmek,
  • Hiçbir aksaklık yaşamadan istenilen nitelikte kalıpları teslim etmek.

Endüstriyel kalıpçılık mezunları, teknik bilgilerini ve pratik deneyimlerini kullanarak, üretim süreçlerini optimize eder, maliyet etkin çözümler üretir ve kalite standartlarını yüksek tutarlar. Bu yetenekleri sayesinde, endüstriyel kalıpçılık mezunları, iş dünyasında talep gören profesyoneller haline gelir ve sektördeki değişimlere hızla adapte olabilirler.

Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Endüstriyel kalıpçılık iş imkanları oldukça geniştir. Bu bölüm mezunları almış oldukları eğitim kapsamında özel sektörde veya kamuya bağlı kuruluşlarda görev alabilirler. Ayrıca; otomotiv sektöründe, fabrikalarda, organize sanayi bölgelerinde ve kendi kuracakları işletmelerde de çalışabilirler. Teknikerler; üretim atölyelerinde, teknik bürolarda, kalıpçılık atölyelerinde, kalite kontrol ünitelerinde atölye şefi veya ustabaşı olarak da mesleklerini icra edebilirler. Her işletme için endüstriyel kalıpçılık maaşları farklılık göstermektedir.Endüstriyel kalıpçılık mezunları, genellikle metal ve plastik ürünlerin seri üretimiyle ilgilenen sektörlerde birçok farklı pozisyonda çalışabilirler. İş olanakları, sektördeki teknolojik gelişmelere ve mezunların kişisel uzmanlık alanlarına bağlı olarak sürekli olarak değişebilir. Endüstriyel kalıpçılık mezunları, edindikleri kapsamlı bilgi ve becerilerle endüstriyel üretim dünyasında çeşitli kariyer fırsatlarına sahiptirler. Sektördeki değişimlere hızla adapte olabilir, teknolojik gelişmeleri takip edebilir ve sürekli öğrenmeye istekli olarak sektörde yükselebilirler. Bu alanda mesleki kariyerini ilerletmek isteyen adaylar Kariyer.net sitesinde yer alan Endüstriyel Kalıpçılık İş İlanları seçeneklerine göz atarak kriterlerine uygun ilanlara başvurularını kolayca gerçekleştirebilirler. 

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Başkent ÜniversitesiEndüstriyel Kalıpçılık (Burslu) (2 Yıllık)TYT6284,227941,100,170
2Başkent ÜniversitesiEndüstriyel Kalıpçılık (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT9221,216882,174,214
3Bursa Uludağ ÜniversitesiEndüstriyel Kalıpçılık (2 Yıllık)TYT62301,3311865,589
4Düzce ÜniversitesiEndüstriyel Kalıpçılık (2 Yıllık)TYT32249,856611,655,156
5Gazi ÜniversitesiEndüstriyel Kalıpçılık (2 Yıllık)TYT47294,36343957,179

Endüstriyel Kalıpçılık (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Endüstriyel Kalıpçılık (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Endüstriyel Kalıpçılık (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Otomotiv
%25.06
2. Kalıp Sanayi
%9.35
3. Bilişim Makine ve Ekipmanları
%7.43
4. Üretim / Endüstriyel Ürünler
%5.21
5. Metal Sanayi
%3.45

Endüstriyel Kalıpçılık (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Üretim / İmalat
%24.55
2. AR-GE
%13.85
3. Teknikerlik
%9.74
4. Mühendislik
%5.49
5. Kalite
%5.21
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!