Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon; kas-iskelet , sinir veya kalp damar sistemlerindeki fiziksel ve fonksiyonel bozuklukların tanı ve tedavisini kapsayan bir uzmanlık dalıdır. Bu programda okuyan kişiler,, anatomiden ve fizyolojiden kinezyoloji, fiziksel değerlendirme, hareket bilimi, elektroterapi, hidroterapi, masaj, egzersiz terapisi ve psikolojik danışmanlık gibi birçok önemli konuda eğitim alırlar. 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünün genel amacı, hastaların, yaşlıların, ağrı çekenlerin, kaza veya benzeri durumlarda yaralanan kişilerin fonksiyon bozukluklarını tedavi edecek, iyileştirecek öğrencileri, bilimsel metotlarla eğiterek Fizyoterapist mesleğine hazırlamaktır. Bunun dışında sağlıklı bireylerin fiziksel aktivitelerini programlama, bireyleri fiziksel olarak daha aktif hale getirmek, bu bölümden mezun kişilerin amaçlarındandır. Eğitim ve meslek hayatlarında teknoloji ve bilimden faydalanarak görevlerini yerine getirirler. Türkiye’de Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü mezunları sayısı artıyor olsa da yeni yeni gelişen bir bölümdür.

Öğrenciler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon yüksek lisans bölümlerini değerlendirerek kendilerine çok yönlü bir kariyer inşa etme fırsatına sahiptir. Bu bölümün sana uygun olduğunu düşünüyorsan Kariyer.net aracılığıyla iş olanaklarına göz atabilirsin.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Eğitimi Süresi Kaç Yıldır?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Toplam 240 kredi ile mezun olurlar. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde staj eğitimi gören öğrencilerin ikinci ve üçüncü sınıflarında zorunlu yaz stajları vardır ve dördüncü sınıfta haftanın dört günü olmak üzere zorunlu stajları vardır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesindeki eğitim, temel sağlık bilimleri ve fiziksel rehabilitasyon prensipleriyle başlar. Öğrenciler; insan anatomisi, fizyolojisi, patolojisi ve farmakolojisi gibi konularda geniş bir teorik bilgi edinirler. Fizik tedavi ve rehabilitasyonun temel ilkelerini ve uygulamalarını öğrenirler. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü uzaktan eğitim olanağı mevcut değildir. Öğrencilerin fiziki olarak derslere katılım sağlaması beklenir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü, öğrencilere klinik beceriler kazandırmak için pratik eğitim de sağlar. Staj ve uygulama dönemleri, öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirmelerine imkan sunar. Bu süreçte, mentor sağlık profesyonellerinin gözetiminde, öğrenciler hasta değerlendirmesi, tedavi planlama ve rehabilitasyon süreci yönetimi gibi pratik beceriler edinirler.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon DGS geçiş bölümleri arasında Hemşirelik gibi alanlar mevcuttur. Öğrencilerin bu alanları değerlendirme imkanı bulunur. 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Dersleri Nelerdir?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde, birçok stajla ile teorik ve uygulamalı dersler de yer alır. Uygulamalı dersler ile iş tecrübesi kazanma şansına sahiptirler.

  • Anatomi,
  • Fizyoloji,
  • Beslenme,
  • Biyofizik,
  • Hidroterapi,
  • Fizyoterapistlik Mesleğine Giriş,
  • Manipulatif Tedavi,
  • Ortopedi Ve Travmatoloji,
  • Egzersiz Fizyolojisi,
  • Sporda Fizyoterapi,
  • Uygulama Ve Staj Dersleri 
  • Elektroterapi,
  • Fizyoterapide Temel Ölçme ve Değerlendirme,
  • Tedavi Hareketleri ve Prensipleri,
  • Pediatrik Rehabilitasyon,
  • İşitme ve Konuşma Tedavisi,
  • Sağlık Departmanlarında Araştırma Yöntemleri,
  • Biyomekanik.

Bu dersler dışında Atatürk İlke Ve İnkılapları ve Türk Dili gibi zorunlu dersler de bulunmaktadır. Birçok üniversitede bu alanda alabileceğin farklı seçmeli dersler de vardır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon yan dalları arasında Algoloji gibi alanlar mevcuttur. Öğrenciler, bu alanları da değerlendirme imkanına sahiptir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Almış oldukları eğitimler doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine doğru fizik tedaviyi uygulamak ve rehabilitasyon süreçlerine yardımcı olmaktır. Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon bölümü mezunları, fizyoterapi tekniklerini hastalara öğretir ve onlara bu süreçte destek olurlar. Hastaların fiziksel fonksiyonunu değerlendirip, tedavi planları yaparlar ve bu planları uygularlar. Bazı iş fırsatları şu şekildedir:

  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon mezunları, hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde ve özel kliniklerde fizyoterapist olarak görev alabilirler. Burada, çeşitli hastalıklar, yaralanmalar veya cerrahi müdahaleler sonrası hastaların rehabilitasyonunu yönetirler. Egzersiz programları, manuel terapi, elektroterapi ve diğer tedavi yöntemlerini kullanarak hastaların yaşam kalitesini artırırlar.
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon mezunları, spor eğitim merkezlerinde, spor kulüplerinde veya özel fitness merkezlerinde çalışabilirler. Sporcuların performansını artırmak, sakatlanmaları önlemek veya rehabilitasyonlarını sağlamak için fizyoterapi hizmetleri sunarlar. Ayrıca, spor yaralanmaları sonrası sporcuların iyileşme sürecini yönetirler.
  • Mezunlar, evde bakım hizmetleri veren sağlık kuruluşlarında veya özel olarak çalışarak bireylerin evlerinde fizyoterapi hizmetleri sunabilirler. Bu şekilde, yaşlılar, engelliler veya kronik hastalığı olan bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmaya ve bağımsızlıklarını artırmaya yardımcı olurlar.
  • Bazı fizik tedavi ve rehabilitasyon mezunları, üniversitelerde akademik kariyer yapmayı tercih edebilirler. Araştırma yapabilir, dersler verebilir veya yeni fizyoterapi teknikleri geliştirmek için çalışabilirler.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden mezun bireyler yaralanma yaşamış, hasta, doğuştan gelen engellilik, kas sistemi bozuklukları, eklem rahatsızlıkları olan bireylere tedavi uygulamak ve iyileştirmek başta gelen işlerindendir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden mezun kişiler birçok sektörde iş bulabilme özelliğine sahiptir. 

  • Kamu,
  • Özel Hastaneler,
  • Huzurevleri,
  • Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon,
  • Merkezleri,
  • Protez-ortez Rehabilitasyon Merkezleri,
  • Evde Bakım Merkezleri,
  • Kaplıca ve Kür Merkezleri,
  • Spor Kulüpleri,
  • Araştırma Enstitüleri,
  • Askeriye.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü mezunları, sağlık sektöründe çeşitli alanlarda çalışma fırsatlarına sahiptirler. Bu bölüm, hastaların fiziksel fonksiyonlarını iyileştirmek ve yaşam kalitelerini artırmak için fizyoterapi tekniklerini kullanmayı öğretir. Ayrıca Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon bölümü mezunları, evde hasta bakımına gidip, bakıma ve fizik tedaviye muhtaç insanlara özel olarak eğitim verebilirler.  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü mezunları, iş hayatına başlamak için önlerinde birçok farklı alan olur, ilgi ve alakalarına göre istedikleri alana yönelebilirler. Özel ve kamu başta olmak üzere birden fazla seçenekleri vardır.

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Bilim ÜniversitesiFizik Tedavi ve RehabilitasyonSAY21.3
2Dumlupınar ÜniversitesiFizik Tedavi ve RehabilitasyonSAY18.7
3Afyon Kocatepe ÜniversitesiFizik Tedavi ve RehabilitasyonSAY17.9

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Dokuz Eylül Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Fizyoterapist Stajyeri

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

5000+Toplam Kullanıcı
1. Sağlık
%47.1
2. Sağlık Hizmetleri
%9.5
3. Hastaneler
%8.19
4. Sağlık Kuruluşları
%4.71
5. Sağlık Hizmetleri
%4.48

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Hizmet
1. Sağlık
%78.47
2. Satış
%3.62
3. Eğitim
%3.22
4. Spor
%1.61
5. Hizmet
%1.21
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!