İçindekiler
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi bölümü binaların ya da endüstriyel iş alanlarının soğutma ve ısıtma sistemlerinin projelendirilmesi, üretilmesi ve kurulması alanında öğrenci yetiştiren eğitim programıdır. Günümüzde hem iş yerlerinde hem de yaşam alanlarında soğutma ve ısıtma sistemlerinin projesi, kurulumu, üretimi, bakım ve onarımı için uzmanlara ihtiyaç bulunur. Bölüm bu ihtiyacın karşılanması için alanında uzman kişilerin yetiştirilmesini sağlar. İlgili bölümden mezun olanlar iklimlendirme ve soğutma teknikeri olarak hem gıda hem de sanayi sektöründe görev alma şansına sahiptir.
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi iş olanakları birçok alanda mevcut olduğu için kendine farklı alanlarda kariyer yapabilirsin. İklimlendirme ve soğutma teknikerleri olarak sektörde faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlarda ve işletmelerde bakım ve kontrol teknikeri ve bölüm şefi olarak da görev alabilirsin. Küçük ya da orta büyüklükteki şirketlerde yöneticilik rolü üstlenebilirsin. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi ne iş yapar sorusuna daha net yanıt verebilmek amacıyla çalışma alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Tüm bunların yanı sıra araştırma görevlisi olarak fakülte ya da yüksekokullarda bölümle alakalı dersler verebilirsin. Yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladıktan sonra akademisyen olarak faaliyet gerçekleştirebilirsin.
İklimlendirme ve Soğutma Teknikeri olarak çalıştığında alacağın maaş kuruma göre değişim gösterdiği için bölüm mezunlarının maaşlarında standart bir fiyattan söz etmek mümkün değildir.
Tekniker olarak mesleki tecrüben ve çalıştığın birim de maaşının değişiminde etkili olabilir. Yeni mezun iklimlendirme ve soğutma teknikeri olarak alacağın maaşla tecrübeli olduğunda alacağın maaş farklılık gösterir. İklimlendirme ve soğutma teknikerleri olarak çalışmak istiyorsan Kariyer.net üzerinden iklimlendirme ve soğutma teknikeri iş ilanları inceleyebilirsin.
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Bu bölüme dair eğitimler üniversitelerin meslek yüksekokullarında verilir. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi taban puanları ve başarı sıralaması üniversitelere ve yıllara göre farklılık gösterir. İlgili bölüm hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin eğitim programına dahildir. Bu sayede iklimlendirme bölümü olan üniversiteler içerisinden kendi puanına uygun olan bir üniversiteyi tercih edebilirsin.
Bölüm için en yüksek taban puanı isteyen eğitim kurumu 286,45959 puanla İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa’dır. Bu eğitim kurumunu 280,57677 taban puanıyla İstanbul Kültür Üniversitesi takip eder. Çankırı Karatekin Üniversitesi ise 2.038.934 sıralama ile bölüm için en düşük başarı sıralaması isteyen eğitim kurumudur.
İklimlendirme ve Soğutma bölümü açıköğretim programına sahiptir. Dilersen açık öğretimden DGS ile farklı bölümlere geçiş de yapabilirsin. Bölümü açıköğretim programında okurken DGS ile geçiş yapabileceğin alanlar şu şekilde sıralanır:
Bölüm ön lisans programı olmasına rağmen gerekli şartları yerine getirerek lisans programına tamamlayabilirsin. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi 4 yıla tamamlama yapmak istiyorsan DGS’de başarılı olman istenir. İklimlendirme ve soğutma teknoloji 4 yıllığıa tamamlama şansının bulunduğu bölümler şu şekilde sıralanabilir:
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Bölümü dersleri öğrencilere iklimlendirme ve soğutmanın teorik altyapısını öğretmeyi planlayan derslerdir. Bölüm derslerinin amacı sektörde çalışabilecek nitelikli uzmanlar yetiştirmektir. İlgili dersler şu şekilde sıralanabilir:
Bu dersleri başarıyla verdikten sonra İklimlendirme ve Soğutma Teknikeri olarak mezun olabilirsin. Eğer okuduğun üniversitenin staj şartı varsa mezun olman için İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi staj yerleri arasında bulunan soğutma ya da ısıtma teknolojileri üreten fabrikalarda staj yapabilirsin. Akademik kariyer yapmak istiyorsan mezun olduktan sonra ALES ve YDS’ye girerek üniversitelerin yüksek lisans programlarına yerleşebilirsin.
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Bölümünden mezun olduktan sonra İklimlendirme Soğutma Teknikeri unvanını almaya hak kazanırsın. Bölümü bitirdikten sonra binaların, araçların, soğuk hava depolarının ısıtma, soğutma ve havalandırma projelerinde çalışabilirsin. Bu sistemlerin kurulumu ve çalıştırılması için planlanan faaliyetleri yürütebilirsin. İklimlendirme ve soğutma teknikeri olarak makine mühendisinin yönetimi altında binaların ısıtma, soğutma ve havalandırma gibi sistemlerinden sorumlu olursun. Bu sistemlerin kurulması ve çalıştırılması aşamasında aktif bir rol üstlenirsin. Tekniker olarak sistemin bakım ve onarımı işlerini yürütürsün.
Bölümden mezun olduktan sonra hem kamu hem de özel sektörde çalışabilirsin. İklimlendirme ve Soğutma bölümünde okurken tarım ürünlerinin saklama koşulları konusunda da ders alacağın için mezun olduğunda gıda fabrikalarında da çalışabilirsin.
Uludağ Üniversitesi
Bursaİstanbul Üniversitesi (İÜ)
İstanbulÇukurova Üniversitesi
AdanaKocaeli Üniversitesi
KocaeliSakarya Üniversitesi
Sakarya