İçindekiler
İletişimin artık belli dar sınırlar içerisinde iki birey arasında olmaktan çıkması ve evrensel bir boyut kazanması İletişim ve Tasarım bölümünün oluşması için en önemli etkenlerden birisidir.
İletişim ve Tasarım bölümünün amacı, gelecek meslek hayatlarında çalışacakları kurumlarda iletişim ve tasarım görevlerini en iyi şekilde yerine getirecek, sektöre ve çalıştığı kuruma fayda sağlayacak kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
İletişim ve Tasarım bölümünü tercih etmeyi düşünen aday öğrencilerin reklamcılık ve medya kavramlarına ilgili ve meraklı olması ve diyalog yeteneği kuvvetli, sosyal ve disiplinli olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
İletişim ve Tasarım bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Bu bölüm genellikle lisans düzeyinde eğitim veren bir programdır ve eğitim süresi genellikle dört yıldır. Öğrenciler, iletişim ve tasarım yatay geçiş bölümlerinde; teoriler, görsel iletişim, medya etiği, reklamcılık stratejileri, dijital medya üretimi ve tasarımı gibi konuları içeren geniş bir müfredatla karşılaşırlar.
Teorik derslerin yanı sıra iletişim ve tasarım staj yerlerinde; proje tabanlı çalışmalar, atölye çalışmaları ve seminerler gibi pratik deneyimler de kazanırlar. Bu sayede hem akademik bilgi hem de saha deneyimi kazanarak donanımlı bir şekilde mezun olurlar.
Bu bölüm, öğrencilere iletişim becerilerini geliştirme, yaratıcı düşünme, problem çözme yeteneklerini artırma, teknolojiyi etkili bir şekilde kullanma ve görsel anlatım becerilerini güçlendirme fırsatı sunar. Bu nedenle, iletişim ve tasarım çift anadal bölümleri eğitim süresi, öğrencilere tasarım alanlarında kapsamlı bir eğitim sağlamak için genellikle dört yıl olarak belirlenir.
İletişim ve Tasarım bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca verimli iletişim nasıl olacağı ile ilgili detaylı dersler ile karşı karşıya geleceklerdir.
İletişim ve Tasarım bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘İletişim ve Tasarım Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomasını alan kişilere “İletişim ve Tasarım Uzmanı” unvanı verilir.
İletişim ve Tasarım bölümü mezunu bireyler web tasarımcılığı, kültürel ve sanatsal etkinliklerin organize edilmesi ve yönetilmesinde, medya kurumlarında ve reklam ajanslarında da iletişim uzmanı olarak görev yapabilmektedirler. İletişim ve tasarım çalışma alanları ve yerine getirmeleri istenen görevler şu şekilde sıralanabilir:
Mezunlar ayrıca serbest çalışma ve danışmanlık kariyerine de yönelebilirler. Sen de ilgili bölümden mezunsan bu çalışma alanlarını değerlendirebilirsin.
İletişim ve Tasarım bölümü mezunu kişiler mezun olduklarında çoğunlukla yazılım şirketlerinde, reklam şirketlerinde, medya kurumlarında iş imkanına sahip olurlar. Mezun bireyler kamu sektöründe de kendilerine yer bulabilmektedirler. İletişim ve tasarım DGS geçiş bölümlerinden mezun olanlara sunulan iş olanakları şu şekilde lsitelenebilir:
Dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi alanında da İletişim ve Tasarım Bölümü mezunları iş bulabilirler. Şirketlerin dijital pazarlama stratejilerini oluşturma, sosyal medya hesaplarını yönetme, içerik üretme ve dijital reklam kampanyaları tasarlama gibi konularda uzmanlaşarak kariyer yapabilirler. Sen de kariyerini bu alanda yapmak istiyorsan Kariyer.net’te yer alan iş ilanlarına başvuru gerçekleştirebilirsin.
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
AnkaraBeykent Üniversitesi
İstanbulAnadolu Üniversitesi
Eskişehirİstanbul Kültür Üniversitesi
İstanbulBaşkent Üniversitesi
Ankara