Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü

Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler bölümü sana global çapta etkili olabileceğin bir kariyer imkanı sağlar. Bu bölüm sayesinde farklı kültürler arasında köprüler kurabileceğin beceriler kazanabilirsin. Mezun olduğunda ise oldukça geniş çaplı şekilde iş fırsatları bulunur. Kamu sektörü ve özel sektörde birçok kuruluşta önemli rollerde görev yapabilme şansın mevcuttur. Eğitim hayatında aldığın dersler ile birçok farklı alanda ki disiplinlere hakim olduğun için bu da iş arayışında sana önemli bir destek sağlar. Kamu sektöründe ki çalışma alanlarına örnek olarak Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı gibi birçok devlet kurumu gösterilebilir. Bu kurumlarda bürokrat ya da diplomat olarak çalışabilir veya birçok uzmanlık pozisyonlarında görev alabilirsin. Ayrıca özel sektörde uluslararası proje koordinatörü olarak çalışabilirsin. Yine uluslararası arenada Birleşmiş Milletler, IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşlar da kariyer fırsatı bulabileceğin önemli alanlardır. Kariyet.net üzerinde yer alan güncel iş ilanlarını da takip ederek yine iş fırsatlarını anlık olarak takip edip başvurularını yapabilirsin.

Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Nedir?

Devlet, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve diğer birçok aktörün global çapta ki ilişkilerinin incelenmesi küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler nedir sorusuna yanıt olabilir. Savaşlardan, müzakerelere, silahlanma konularından terörizm ve uluslararası ticarete kadar çok geniş çapta ilişkileri inceleyen bu bölüm sana birçok konuda derinlemesine uzmanlık bilgisi katar. Böylesine zengin bir alan içeriğine sahip bölümde ekonomi, hukuk, siyaset bilimi, psikoloji, sosyoloji gibi birçok farklı konu başlığı hakkında bilgi ve deneyim kazanabilirsin. Bölüm birçok üniversitede dört yıllık lisans eğitimi olarak verilir ve oldukça zengin bir kariyer imkanı kazanmana yardımcı olur. Dünya tarihi, Türk dış politikası, Uluslararası hukuk gibi dersler sana referans olabilecek başlıca örnekler arasında gösterilebilir. Bölümden mezun olduğunda hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında uluslararası ilişkiler uzmanı pozisyonunda iş imkanlarına sahip olabilmen mümkündür. Ayrıca yurtdışı odaklı ithalat ve ihracat firmaları, uluslararası kuruluşlar ve birçok sivil toplum kurumları da çalışma imkanı bulabileceğin yerlerdir.

Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler bölümü, dünya siyasetini ve uluslararası ilişkileri derinlemesine inceleyen, öğrencilere geniş bir perspektif kazandıran dört yıllık bir lisans programıdır. Bu bölüm, öğrencilere uluslararası politika, ekonomi, hukuk ve kültürel çalışmalar gibi çeşitli disiplinlerde bilgi ve beceri sağlamayı amaçlar. Mezunlar, kamu ve özel sektörde, uluslararası örgütlerde, sivil toplum kuruluşlarında ve medya gibi alanlarda çeşitli kariyer fırsatlarına sahip olabilirler. Bu seçenekleri incelemek istersen medya iş ilanları listesini inceleyebilirsin.

Eğitim süreci boyunca, küresel siyasetin temel konularını, uluslararası ilişkiler tarihini, uluslararası hukuku ve çağdaş siyasal teorileri kapsayan dersler alırsın. Ayrıca, küresel ekonomi, uluslararası iktisat ve politik sosyoloji gibi alanlarda da eğitim görürler. Programın amacı, mezunların küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler alanında etkin görevler üstlenebilecek düzeyde donanımlı olmalarını sağlamaktır. Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler bölümünün eğitim süresi, Türkiye'deki üniversitelerde genellikle dört yıldır. Bu süre zarfında öğrenciler, teorik bilgilerin yanı sıra pratik beceriler de kazanarak mezun olduklarında alanlarında uzmanlaşmış bireyler olarak sektöre adım atarlar. Uluslararası ilişkiler bölümü gibi küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler bölümü de donanımlı olmanı sağlar. 

Eğitim süresince aynı zamanda araştırma projeleri yaparak ve stajlar gerçekleştirerek deneyim kazanma fırsatı bulabilirsin. Bu deneyimler, iş dünyasına hazırlanmana ve küresel siyasetin dinamiklerini daha iyi anlamana yardımcı olur. Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler bölümü, günümüzde hızla değişen ve giderek daha karmaşık hale gelen uluslararası arenada, öğrencilere kritik düşünme, analitik problem çözme ve etkili iletişim becerileri kazandırarak onları geleceğin liderleri olarak yetiştirmeyi hedefler. Bu bölüm, global sorunlara çözüm üretebilecek, farklı kültürler arası köprüler kurabilecek ve uluslararası ilişkilerde yeni vizyonlar geliştirebilecek bireylerin yetişmesine katkıda bulunur.

Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölüm, uluslararası arenada etkili olabilecek bilgi ve becerileri kazanmanı sağlayacak oldukça dinamik ve çok yönlü bir eğitim imkanı sunar. Sunulan dersler, sana küresel siyasetin temel kavramları ve teorileri, güncel sorunlar, araştırma yöntemleri ve etik, politik ekonomi, ve küresel yönetimde güç dinamikleri gibi konularda derinlemesine bir bilgi seviyesi kazandırır. Bölüm içerisinde alacağın başlıca dersler aşağıda şekilde gösterilebilir:

  • Uluslararası ilişkiler teorileri dersi, uluslararası ilişkilere kuramsal açılardan bakmanın önemi üzerinde durur ve gerçekçilik, idealizm, Marksizm, İngiliz okulu, postmodernizm, eleştirel okul, yapısalcılık ve feminizm gibi çeşitli kuramlar hakkında bilgi sahibi olmanı sağlar.
  • Küresel siyasette güncel sorunlar dersi, güncel olaylar ve gelişmelerle bağlantılı olarak küresel ölçekte siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkileri ve yapıları sana tanıtır ve mevcut küresel siyasi bağlamın tarihsel evrimi, kavramsallaştırmaları, nedensel süreçleri, dinamikleri ve sosyo-ekonomik sonuçları gibi konuları ele almanı sağlar.
  • Araştırma yöntemleri ve etik dersi bilimsel araştırmaya dair temel kavramlar dersinde ise nitel ve nicel araştırma yöntemleri, araştırma sorusu oluşturma, literatür taraması gibi konular hakkında bilgi sahibi olursun ve araştırma becerilerini geliştirme fırsatı yakalarsın.
  • Küresel politik ekonomi dersinde piyasalar ile devlet arasındaki etkileşimi farklı teoriler perspektifinden incelersin. Ticaret ve üretim, finansal sistemler, güvenlik, bilgi ve teknoloji gibi alanlarda politika ile ekonominin küresel düzeydeki etkileşimini analiz ederek bu alanlar arasında bağlar kurmayı öğrenirsin.
  • Küresel yönetimde batılı ve yükselen güçler dersi batılı güçlerin ve BRICS ülkeleri gibi yükselen güçlerin küresel yönetişimdeki rollerini ve politikalarını inceleyerek, güncel küresel düzenin dinamiklerini anlama imkanına sahip olmana yardımcı olur.

Bu dersler ile küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler alanında kritik düşünme becerisi kazanır, analitik değerlendirme ve stratejik planlama gibi konularda uzmanlaşarak mezun olduğunda kariyerinde önemli bir adım atma fırsatı yakalamış olursun.

Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bölümün mezunları için iş olanaklarının oldukça fazla olduğu özellikle belirtilebilir. Eğitim süresi boyunca aldığın dersler ve sahip olduğun beceriler ile bu iş olanakları arasında kariyerini şekillendirebilmen mümkündür. Bu konuda gerek kamu sektörü gerek ise özel sektör ve uluslararası kuruluşlar bölüm mezunlarına iş olanakları sunan alanlardır. Kamu sektöründe yer alan iş imkanlarını değerlendirmek için genellikle KPSS'ye girerek kurumun talep ettiği puanları alman gerekecektir. Özel sektörde ise daha farklı becerilerin değerlendirildiği kriterler ve seçim aşamaları bulunur. Yine uluslararası kuruluşlarda başta yabancı dil faktörü olmak üzere senden çeşitli yetenek değerlendirmeleri talep edebilirler.

Bilgi ve deneyimin yanında iletişim becerileri gibi hususlarda iş bulman konusunda sana yardımcı olacak konular arasındadır. Bu konuda dikkat etmen gereken nokta iş bulma konusunda iyi bir okuldan mezun olmanın ve yabancı dil becerisi gibi artıların seni her zaman bir adım öne çıkaracak olmasıdır. Ayrıca, yabancı dil yeterliliği için YDS, YÖKDİL ve TOEFL gibi sınavlardan alınan sonuçların talep edilebileceğini de bilmen gerekir. Gerekli donanımları sağlaman halinde dilediğin alanda ki iş olanaklarından rahatlıkla yararlanabilirsin. İş bulma sürecinde gelişmiş filtreleme seçenekleri ve oldukça çeşitli iş ilanları ile Kariyer.net sana oldukça yardımcı olacaktır. Sen de güncel küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler alanında ki iş ilanlarına Kariyer.net fırsatları ile ulaşabilirsin.

Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Atatürk Üniversitesi
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri 2 40 207,87697 974,000
2
Atatürk Üniversitesi
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri 2 50 224,8085 1,219,199
3
Atatürk Üniversitesi
Ekonometri 2 50 218,57433 1,308,702
4
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) (UOLP-Suny Binghamton) (%50 İndirimli) 2 1 421,9839 18,764
5
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) (UOLP-Suny Binghamton) (Ücretli) 2 14 331,22417 234,253