Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü

Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi Nedir?

Günümüzde sosyal medyanın etkisiyle öne çıkmış bir çok meslek dalı var. Bunlardan birisi de kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü. Sosyal medyada İnstagram ve özellikle Youtube kanallarına hazırlanan ve yüklenen içeriklerin artmasıyla kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümüne olan ilginin artması da çok rastlanır bir durumdur. Radyo, televizyon ve sinema eğitimlerine bu endüstrilere üretim yapan, mezun yetiştiren bölümlerden biri olan kurgu-ses ve görüntü yönetimi bölümü, başta film sektörü olmak üzere medya içindeki teknik departmanlarda en başta gelir. Bir film ya da anlık görüntü için hazırlanan tüm hazırlıkları, kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü etkinleştirir. Fazla geniş çalışma alanına sahip bölüm, radyo, televizyon ve sinema bölümü ile aynı içeriklere sahip olmasına rağmen öğrenciler tarafından daha az bilinir. Aynı zamanda bölümün her üniversitede yer almadığı da bilinir.

Kurgu Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü Nedir?

Kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü ortaöğretim sözel puan türüne sahip öğrenciler tarafından tercih edilebilir. Lisans süresi dört yıl olarak belirlenen bölümde fil ve medya sektörüne kurgu yapan, ses tasarlayan kişiler ve görüntü yönetmenleri yetiştirir. Kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü güzel sanatlar fakültesine bağlı olarak eğitim verir. Genel olarak radyo televizyon ve sinema bölümü ile ilişkilendirilen bölümün belirgin farkları kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümünün daha geniş ve ayrıntılı olarak uygulamalı eğitimler sunmasıdır. Kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü pratik ve teorik eğitim içeriklerine birden sahiptir. Yani bu bölümde eğitim alırsan yalnızca teorik bilgilerle kalmaz ve tecrübe kazanman için uygulamalı dersleri de alırsın.

Sinema alanına dair geniş bilgi sunan kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü ayrıca kuram ve uygulama ile birlikte projeler de geliştirilmesi istenerek öğrencileri aktif tutmayı amaçlar. Film, televizyon, sosyal medya alanlarında geniş bilgi ve uygulamalara sahip olan bölüm öğrencileri aynı zamanda filmlerin, reklamların kurgusu ve ses tasarımları hazırlayarak görüntü yönetmenliği alanında farklı beceriler geliştirme fırsatı bulurlar. Genel hatlarıyla bu üç alana ait bilgi ve uygulamaları içeren bölümde daha sonra sen de kendi ilgine göre kurgulama, ses ya da görüntü yönetmenliği alanında uzmanlaşabilirsin. 

Kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü tercih etmek isteyenler için bu sektörde başta sinema olmak üzere dijital medya ve televizyon, sosyal medya sektörlerinde çalışmaya ve üretmeye istekli olmak gerekir. Çünkü bölümün genelinde film yapımları, kamera teknikleri ve kurgusal fotoğraf alanlarına dair fazla uygulamalar yapılacağı için tercih edecek öğrencilerin bu teknikler için eğilimli ve istekli olmaları da gerekir.

Kurgu Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Eğitim süresi 4 yıllık lisans olarak belirlenen bölüme girmeye hak kazanmak için TYT ve AYT aşamalı üniversite sınavlarından sözel alanında gerekli puan haritasını tutturmak yeterlidir. Bu 4 yıllık süre boyunca kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü film endüstrisi için görüntü yönetmenleri, kurgu ve prodüksiyon çalışanları yetiştirmek amacıyla öğrencileri görüntü yönetimi, ses ve ışık prodüksiyonu gibi alanlarda hazırlayarak mesleği yapmaya yeterli düzeye getirecek bir eğitim programı sağlamayı amaçlar. Bu bölümde eğitimini tamamlayanlar TRT, özel televizyon kanallarında, film yapım şirketlerinde, kameraman olarak, ses ve ışıkçı olarak, sanat yönetmeni olarak, film yapım asistanı olarak çalışabilirler. Sinema sektörü için teorik olarak eğitilmenin yanında pratik olarak da donatılan lisans mezunları sektörde çalışmaya da böylece hazır hale gelirler. Pozisyon için iş fırsatlarına radyo TV iş ilanları listesinden de ulaşabilirsin.

Kurgu Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü lisans eğitimleri genel olarak sinema ve film yapımı odaklı derslere sahip bir bölüm. Kuram ve uygulama odaklı derslerle öğrencilerin teorik bilgilerini geliştirerek aynı zamanda alanında pratik yapmalarına da olanak sağlar. Lisans eğitimi boyunca alınan dersler genel itibariyle iletişim, film yapımı, sinema tarihi, fotoğraf düzenleme teknikleri, film analizi gibi derslerdir. Bu derslerin yanında her öğrencinin kendini göstermesi adına lisans eğitimi sonlarına doğru bitirme projeleri de verilir. Kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü derslerini baştan sıralayacak olursak bunlar; çağdaş sinema tarihi, deneysel film, dünya sinema tarihi, film çözümleme, film kuramları, film yapım ve yönetimine giriş, filmde üslup ve sahneleme, fotoğraf ve kamera tarihi, fotoğraf ve kamera uygulama, görsel işitsel anlatım ve uygulama, görüntü yönetimi, görüntü yönetimi ve aydınlatma, iç mekan tasarımı, iletişim ve toplum bilimi, kamera teknikleri, kamera ve ışık bilgisi, kitle iletişim kuramları, kurgu uygulama, kurgu ve ses teknikleri, kurgunun temel ilkeleri, medya etiği ve görsel kültür, post prodüksiyon, ses bilgisi, simülasyon kuramı ve sinema, sinema estetiği, sinemada türler ve uygulama, sinemada yapım, Türk sinema tarihi, video art, yazım denemeleri gibi derslerdir. 

Kurgu Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü Ne İş Yapar?

Kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü, mezuniyet sonrası hangi iş imkanlarını sunacağı konusunda da merak uyandırır. Bu bölüm mezunları çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev alabilir. Bu kuruluşlarda alabileceği çeşitli görevler bulunur. Kurgu ses ve görüntü yönetimi mezunu çekim öncesi ve sonrası malzemeleri koruyucu görev üstlenir. Çekim sırasında gereken ışık düzenlemelerini yapar. Çekim esnasında ses kaydını kontrol ederek gerekli düzenlemeleri yapar. Film kaydı yapan elektronik cihazlara görüntü ve ses kaydı çekimi yapar. Yine çekimler için kullanılacak her malzemeyi çekime hazırlar. Stüdyo için gerekli ses ve ışık kontrollerini mühendislerin eşliğinde çekim için ses ve ışık sistemlerini düzenler. Çekim sonrası ses kayıtlarını oluşturur. Çekimin yönetmeni kontrolünde yönetmen yardımcısı ve diğer çekim ekibini koordine eder. Bu tarz seçeneklere montaj kurgu iş ilanları listesinden inceleyebilirsin.

Kurgu Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Kurgu ses ve görüntü yönetimi mezunları, film yapımı sektöründe görev alır. Sinema alanında reklam veya dizi kurgusu, ses tasarımı ve görüntü yönetmeni olarak sorumluluk alırlar. Kurgu ses ve görüntü yönetimi mezunu, görüntü yönetmeni, ses tasarımı ve kurgu sorumlusu olarak medya alanlarında, post prodüksiyon şirketlerinde ve reklam ajanslarında çalışabilirler. Bu bölüm mezunları genelde kapalı mekanlarda ve stüdyo gibi düzenlenmiş iç mekanlarda faaliyet gösterirler. Bazı durumlarda da içeriğin gerektirdiği yerlerde, dış mekanlarda, açık havada, şartlara göre sıcak ya da soğuk havalarda çalışmaları gerekebilir. Benzer alanlar için medya iş ilanları listesini inceleyebilirsin.

Günümüzde sosyal medyanın aktif kullanımıyla görüntü altyapılı meslek gerekliliği de doğduğundan kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü de popüler meslek dallarından biri olarak anılmaya başlandı. Bu lisans alanı video, reklam ve sinema alanında üretim yapabilecek ve çalışabilecek mezunları sektöre kazandırmayı amaç edinmiş görünür. Bunun yanında kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümü mezunları video editörü olarak çeşitli reklam ajanslarında ve işletmelerinde çalışabilir. Görüntü yönetmeni olarak görev alabilen mezunlar, reklam filmi, çeşitli televizyon programı ve televizyon kuşağında dizi ve filmleri çekebilirler. Bu biraz da bölümün eğitimini almış kişinin yetenek ve eğilimlerine bağlı değişkenlik gösterebilir. Kurgu ses ve görüntü yönetimi bölümünde bu görevleri yerine getirirken kullanılan araç gereçler arasında bilgisayar, film ve bantlar, her türlü elektronik malzeme, kamera ve kamera aparatları, projeksiyon alet ve makineleri, sahne ve dekor malzemeleri vardır.

Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Türk Dili ve Edebiyatı 3 60 315,5876 153,000
2
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
El Sanatları 3 24 274,94077 343,000
3
Dokuz Eylül Üniversitesi
Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi 3 35 339,81066 84,800
4
Dokuz Eylül Üniversitesi
Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi (KKTC Uyruklu) 3 1 303,37923 200,000
5
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Türk Dili ve Edebiyatı 3 60 274,38446 209,851