Optisyenlik (MYO) Bölümü

Optisyenlik Bölümü Nedir?

Optisyenlik bölümü bir ön lisans programıdır ve amacı eğitim görecek olan öğrencilere görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için üretilmiş olan optik araç ve gereçleri uygun şekilde kullanabilmeyi öğretmektir. Bölümde, görme sorunları yaşayan hastaların tedavi sürecinde kullanılan araçları kullanabilen bireyler yetiştirmek amaçlanır. Optisyenlik bölümünü tercih edecek olan öğrencilerde olması gereken temel özelliklerin başında iletişim yeteneğinin kuvvetli olması, sorumluluk sahibi olması, sosyal becerilerin yüksek olması, karar kabiliyetinin gelişmiş olması, el-göz koordinasyonunun iyi olması, sabırlı, anlayışlı olunması gibi nitelikler sıralanabilir. Optisyenlik bölümünden mezun olan bireyler çalışma süreci boyunca insanlarla birebir iletişim halinde olacaklardır. Dolayısıyla iletişim ve sosyal becerilerin yetkinliği önem kazanmaktadır. Bunun için özellikle kişilerarası iletişim konusunda kendini geliştirmiş adaylar işe alım sürecinde ön plana çıkar. Pratik olarak bireyler optik araç ve gereçlerin yapımında önemli rol oynarlar. Bu sebeple el becerileri de bölüm içinde oldukça önem kazanır. Bunların yanı sıra bölümde, detaylı teorik ve pratik bilgiler öğrencilere iki yıllık eğitim süresi boyunca verilmektedir. Öğrenciler bu bilgiler ile yetkili ve başarılı optisyenler olarak çalışma hayatında öne çıkarlar. 

Optisyenlik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Optisyenlik kaç yıllık bir bölümdür sorusuna cevap verirken, optisyenlik bölümünün bir ön lisans programı olduğunu ve eğitim süresinin iki yıl olduğunu belirtmek gerekir. Toplam dört dönemden oluşan bu iki yıllık süre içerisinde öğrenciler 120 AKTS haklarını doldurarak mezun olabilirler. İki yıllık eğitim sürecinin içine staj programı dahildir. Öğrenciler zorunlu stajlarını yaparak bunu staj dersi kredisine saydırabilirler. Üniversite Merkezi Yerleştirme Sınavı sonrasında bu bölümde öğrenim görmek isteyenler, optisyenlik sıralama bilgilerini de dikkate alarak tercihlerini yaparlar. 

Optisyenlik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Optisyenlik mezunları kişisel istek ve tercihlerine göre bu bölüm içerisinde çeşitli çalışma alanlarına yönelebilir. Optisyenlik mezunu olan bireylerin optik mağaza gibi çalıştıkları yerlerde reçeteye uygun şekilde optik ürünlerin hazırlanması ve satışı, camın hazırlanması, pazarlama gibi alanlarda sorumlulukları bulunmaktadır. Optisyenler reçeteyi doğru bir şekilde okuyarak bireye uygun olan ürünleri sunmalıdır. Astigmat, hipermetrop ve miyop gibi göz hastalıklarının tedavisinde kullanılacak cam tercihlerinin reçeteye ve bireyin isteklerine uygun olacak şekilde belirlenmesi konusunda optisyenlerin görevi önemlidir. Optik ürünlerde gözlüğe doğru cam seçimi yapılması çok önemlidir. Çünkü aksi takdirde bireylerde bulanık görme, baş ağrısı gibi yan etkiler oluşabilmektedir. Çerçeve seçimi ise kişinin yüz hatlarına, saç ve ten rengine uygun olacak şekilde belirlenmelidir. Gözlük dışında kontak lens seçiminde de reçeteye uygun ürün sunulmalıdır.

Optisyenlik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Optisyenlik iş imkanı açısından geniş bir çalışma alanına sahiptir. Mezunlar optik mağazalarda, gözlük, lens ve cam şirketlerinde, hastanelerde, göz sağlığı ile ilgili laboratuvar alanlarında çalışabilirler. Ayrıca Optisyenlik bölümü mezunu olan bireyler dilerlerse kendi optik mağazalarını açabilme yetkisine de sahiptirler. Optik mağazalarda optisyen bulundurma zorunluluğu olması sebebiyle Optisyenlik bölümü mezunu bireyler bu sektörde öne çıkmaktadırlar. Optisyenlik maaşları da görev yapılan yere ve sahip olunan niteliklere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Optisyenlik bölümü mezunları için yabancı dil bilmek, tercihen İngilizce konusunda yeterli yetkinliğe sahip olmak oldukça önemlidir. Optisyenlik bölümü mezunları ayrıca yurt dışında da çalışma imkanlarına sahiptir. İhtiyaca bağlı olarak bu bölümden mezun olan adayların iş olanakları da artmaktadır. Optisyenlik bölümü mezunu olarak kariyerinizi doğru şekilde planlamak istiyorsanız Kariyer.net'i ziyaret edebilirsiniz. Kariyer.net'te yer alan farklı kurumlar tarafından ilan edilen optisyen iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Çalışmak istediğiniz şehre göre filtreleme yaparak o şehirdeki iş ilanlarını değerlendirebilirsiniz.

Optisyenlik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Optisyenlik dersleri teori ve pratik dersler farklı meslek yüksekokullarının ders planlarında aşağıdaki dersleri öğrencilere sunmaktadır. Bu zorunlu derslerin dışında seçmeli derslerle de eğitim sürecinin planlaması yapılmaktadır. Bölümdeki zorunlu dersler şu şekilde listelenebilir:

  • Temel Fizik
  • Optisyenliğe Giriş
  • Gözün Anatomi ve Fizyolojisi
  • İletişim
  • İş Güvenliği
  • Fizikte Geometrik Optik
  • Temel Matematiğe Giriş
  • Optisyenlik I
  • Araştırma Yöntem ve Teknikleri
  • Sektörel Uygulama I
  • Muhasebe
  • Kontak Lens
  • Göz Hastalıkları
  • Optisyenlik I-II-III
  • Sektörel Uygulama I-II
  • Satış Teknikleri ve Pazarlama
  • Görme Optiği ve Refraksiyon
  • Yaz Stajı
  • Türk Dili I-II
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I-II
  • İngilizce I-II 

Bu dersleri başarılı şekilde tamamlayan öğrenciler iki yıllık “Optisyenlik Ön Lisans Diplomasını” almaya hak kazanacaklardır. Mezun olan bireylere “Optisyen” unvanı verilmektedir. 

Ders içeriklerinde ise öğrenciye reçete yazma, cam özellikleri, çerçeve türleri, araç-gereçlerin kullanımı, montaj yapma hakkında teorik bilgiler verilir. Optisyenlik I-II-III derslerinde ise teorik bilgiler pratiğe dökülmelidir. Optisyenlik dersleri laboratuvar ortamında işlenir. Öğrenciler uygulamalı olarak cam ölçmeyi, odak noktasını bulmayı, uygun çerçeveye göre camın montajını yapmayı, cam kesmeyi ve gözlük çerçevesinin ayarlarını yapmayı öğrenir. Kontak Lens dersinde ise lens türleri hakkında bilgi verilir. Öğrenciler bu derste lenslerin içeriğine dair detaylı bilgiye sahip olurlar. Göz Hastalıkları dersinde öğrencilere gözle ilgili olan rahatsızlıklar ve bunların tedavi yöntemleri öğretilir. Temel Fizik birinci sınıfın güz döneminde alınan bir derstir. Bu ders lise öğretim yılında görülen fizik derslerinin temel bilgilerine dair bilgi verir. Bu ders ile öğrenciler optik konusunun temel bilgilerini öğrenir. Geometrik Fizik dersi birinci sınıfın bahar döneminde görülen bir derstir. Bu ders ile öğrenciye optik konusunun detayları anlatılır. Öğrenciler birinci sınıfın sonunda yaz stajı görmektedir. Yaz stajı programı zorunludur ve bir ay sürmektedir. Bir sene boyunca öğrenilen teorik ve pratik bilgileri uygulamalı biçimde deneyimleyebilmek öğrencinin gelişimine ve sektörel deneyimine büyük katkı sağlamaktadır. Yaz stajını optik mağazada yapan bir öğrenci, iletişim becerilerini daha çok geliştirir, deneyim kazanarak sektöre dair özgüven kazanır. Staj süresi boyunca reçeteye uygun cam ve çerçeve seçimini en doğru şekilde yapmaya özen gösterir. Seçim yapıldıktan sonra atölye kısmında cam montajı yapılır. Montaj yapımı sürecinde camın odak noktası belirlenerek cam kesimi uygun şekilde yapılır. Ardından kesilen cam çerçeveye montaj edilir ve optik gözlük hazır hale gelir. Dolayısıyla tüm bu süreç içinde öğrenci optik alandaki ilk çalışma deneyimini yaparak bölüme dair bilgi ve birikimini artırmış olur. İkinci sınıfta da Sektörel Uygulama I-II derslerinde zorunlu staj yapılmaktadır. Bunlar eğitim süreci içinde olduğundan okulun öğrenciye uygun gördüğü şekilde haftanın belirli günlerinde yapılmaktadır. Yani öğrenci hem okuldaki eğitim sürecine devam eder hem de belirli günlerde staj yaparak deneyimini artırır. Optisyenlik bölümünde el ve göz koordinasyonu önemli olduğu için deneyim ve tecrübe kazanmak oldukça önemlidir. Muhasebe, İletişim, Satış Teknikleri ve Pazarlama gibi dersler ile öğrenci sektörel alanda kullanabileceği finansal ve pazarlama bilgilerine sahip olur. Bu bilgileri müşteriyle iletişim kurarken ve optik araç-gereç satışı yaparken kullanır. Doğru iletişim tekniklerini kullanabilmek, etkili bir pazarlama ve satış yapabilmek için bu derslerde öğretilen teorik bilgiler önemlidir.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiOptisyenlik (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT38243,094311,774,224
2Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiOptisyenlik (Burslu) (2 Yıllık)TYT8351,33626403,749
3Adıyaman ÜniversitesiOptisyenlik (2 Yıllık)TYT40306,08574807,494
4Ağrı İbrahim Çeçen ÜniversitesiOptisyenlik (2 Yıllık)TYT54269,403491,328,198
5Akdeniz ÜniversitesiOptisyenlik (2 Yıllık)TYT79319,74299657,021

Optisyenlik (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Optisyenlik (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

8.718Toplam Kullanıcı
1. Optik
%46.81
2. Sağlık
%8.59
3. Eğitim
%3.34
4. Sağlık Hizmetleri
%2.33
5. İlaç Sanayi
%2.07

Optisyenlik (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Sağlık
%32.78
2. Satış
%20.08
3. Eğitim
%6.48
4. Hizmet
%5.59
5. Pazarlama
%3.43
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!