Organik Tarım (MYO) Bölümü

Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Organik Tarım İşletmeciliği, üniversitelerde Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. 4 yıllık eğitim süresi içerisinde, çalışma hayatına yönelik pek çok eğitim verilir. Doğanın korunması ve daha sağlıklı bir çevre oluşması için, bölümde bu konulara yönelik dersler de yer alır. 

Bu bölüm eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Eşit ağırlık alanında tercih edilebilecek kaliteli ve iş olanağı olan bölümlerden bir tanesidir. Organik Tarım açıköğretim olarak da okunabilen bir bölümdür. 

Organik Tarım lisans tamamlama bölümleri; bahçe bitkileri, bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması, biyosistem mühendisliği, bitki koruma, bitkisel üretim teknolojileri şeklinde sıralanabilir. Her öğrenci, kendi puanına uygun olan bölüme geçiş yapabilir.

Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Organik Tarım İşletmeciliği, toprakta biyolojik çeşitliliğin geliştirilmesi ve toprak verimliliğinin artırılması amaçlı bakım ve ikmali hakkında eğitim veren akademik bir disiplindir. Organik Tarım Bölümü, doğal çevrenin korunması ve temiz tutulabilmesine yönelik eğitimler de vererek, bilinçli bireylerin yetiştirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, gıda üretimi alanında da eğitimler verir.

Organik tarım, doğal, sentetik olmayan, girdi kullanımına dayalı bir tarım şeklidir. Biyolojik döngüleri ve toprak biyolojik aktivitesini destekleyen ve geliştiren ekolojik bir üretim yönetim sistemidir. Toprak florasını ve faunasını geliştirmek için yeniden kullanılabilen veya geri dönüştürülebilen materyaller, mikroorganizmalar ve bitkiler ile hayvanları kullanarak gıda üretiminde ilkeleri güçlü bir şekilde takip ederler. Organik uygulamaları takip etmenin temel amacı, minimum çevre kirliliği ile toprak verimliliğini korumak ve arttırmaktır.

Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Organik Tarım İşletmeciliği bölümünü kazanan öğrenciler; organik tarım, ekoloji, organik meyvecilik ve pratiğe dönük pek çok dersi bir arada görür. Aynı zamanda, Organik Tarım yüksek lisans dersleri de tarımsal üretimde çoğalma, müşteri ilişkileri yönetimi, uygulamalı araştırma yöntem ve teknikleri, tarımsal üretimde iş güvenliği gibi dersleri içerebilir. Organik Tarım İşletmeciliği üzerine eğitim almayı amaçlayan ve bu bölüme tercih listelerinde yer verecek olan aday öğrenciler;

  • Organik Tarım,
  • Toprak Bilgisi,
  • İşletme Bilimi,
  • Temel Bilgi Teknolojileri,
  • Ekoloji,
  • Girişimcilik,
  • Organik Tarımda Hayvancılık,
  • Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği,
  • Genel Bahçe Bitkileri
  • Tarımsal Mekanizasyon,
  • Organik Sebzecilik,
  • Sürdürülebilir Toprak Yönetimi,
  • Tarımsal Kredi ve Pazarlama,
  • Organik Tarım Ürünlerinin Pazarlanması,
  • Sulama Teknikleri,
  • Organik Tarımda Meyvecilik

ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıl boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Organik Tarım İşletmeciliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Lisans diploması almaya hak kazanan öğrenciler, staj süreleri sonunda, kendi alanları doğrultusunda iş yapmaya baslayabilirler. Aynı zamanda, yüksek lisans da yaparak, eğitimlerini daha üst seviyelere taşımaları mümkündür. 

Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Organik çiftçiler toprak ve ekosistem sağlığını iyileştiren, koruyan ve geliştiren uygulamalar kullanarak ürün yetiştirilmesini sağlarlar. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, organik tarım işletmeciliğine dair pek çok donanıma sahip olur. Organik gıda işlemesine dair kapsamlı bir eğitim alan öğrenciler, gıda işleme ve pazarlamasının yapıldığı yerlerde iş imkanı bulabilir. 

Organik tarım işletmelerinde ve bu alanda hizmet veren büyük çaplı firmalarda da yönetici pozisyonunda iş bulmak mümkündür. Organik tarım teknikeri iş ilanları, bu alanda çalışmak isteyen kişiler tarafından incelenebilir. Bölüm, 4 yıllık lisans eğitimi verdiği için Organik Tarım DGS geçiş bölümleri bulunmaz. Puana göre geçiş yapılan tarım ekonomisi gibi bölümler ile daha fazla iş imkanı bulmak da mümkündür.

Bu bölümden mezun olan kişiler, tarım ve gıda sektöründe danışman olarak da iş bulabilir. Danışma ve üst düzey yöneticilik görevlerine de gelebilen bireyler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları gibi yerlerde de çalışabilir.

Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Mezun olan kişiler verimli bir staj süreci geçirerek, iş bulmak için araştırma yapabilir. Organik Tarım staj yerleri, kamu kurumları ve özel sektörde iş yapan firmalar olabilir. Staj süresinin sonunda da hem kamuda hem de özel sektörde geniş bir iş ağı da bulunabilir.  Organik tarım uzmanları için iş olanakları;

  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri
  • Tarım Araştırma Enstitüleri,
  • Üniversiteler,
  • Tarım Kredi Kooperatifleri,
  • Seracılık İşletmeleri,
  • Tarım Satış Kooperatifleri,
  • Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri,
  • Fidan Yetiştiriciliği İşletmeleri,
  • Belediyeler

başta olmak üzere birçok alanda bulunmaktadır. Bunların haricinde mezunlar diledikleri takdirde iş hayatlarına kendi kişisel işletmelerini kurarak da devam edebilirler, bu sayede hem üretim hem de satış gerçekleştirebilirler. Kişisel işletmesini kuran mezunlar, organik tarım alanında danışmanlık da verebilir. Bu bölümden mezun olan öğrencilerin, özel sektörde, organik gıda üretimi ve denetimi yapan firmalarda da iş olanağı bulmaları mümkündür. 

Söz konusu iş imkanlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olacaktır. KPSS sınavından başarı ile geçen mezunlar, Tarım ve Orman Bakanlığı, çevre ve şehircilik bakanlığı gibi kuruluşlarda da iş imkanı bulabilir. Organik tarım bölümü iş ilanları hakkında daha detaylı bilgiler, kariyer.net yardımı ile incelenebilir.  

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ağrı İbrahim Çeçen ÜniversitesiOrganik Tarım (2 Yıllık)TYT32235,337241,913,674
2Akdeniz ÜniversitesiOrganik Tarım (2 Yıllık)TYT74287,109941,058,085
3Akdeniz ÜniversitesiOrganik Tarım (2 Yıllık)TYT42256,996421,532,629
4Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiOrganik Tarım (2 Yıllık)TYT37238,637951,853,908
5Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiOrganik Tarım (2 Yıllık)TYT32233,994421,938,193

Organik Tarım (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Organik Tarım (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

4.496Toplam Kullanıcı
1. Tarım / Ziraat
%17.96
2. Gıda
%6.2
3. Çağrı Merkezi Hizmetleri
%3.43
4. Turizm
%2.78
5. Sağlık
%1.96

Organik Tarım (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Satış
%14.45
2. Teknikerlik
%8.82
3. Hizmet
%6.38
4. Üretim / İmalat
%5.25
5. Pazarlama
%4.5
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!