Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Özel Eğitim Öğretmenliği, herhangi bir zihinsel, duygusal ya da fiziksel engeli olan bireylerin eğitim hayatlarına kesintisiz devam edebilmeleri için kalifiye hale gelmiş öğretmenlerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir.

Özel Eğitim Öğretmenleri, alışılagelmiş öğretmenlik tekniklerinin yetersiz kaldığı noktalarda almış oldukları eğitimleri ışığında ihtiyaç duyan öğrencilere uygulayarak onların öğrenimlerinde fayda sağlarlar.

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü, doğuştan veya sonradan engeli ortaya çıkmış kişilerin, sağlıklı ve verimli bir şekilde eğitilebilmesi için, donanımlı bireyler yetiştirir. Bu bölümde okuyan öğrenciler, engelli insanlar ile ilgilenebilmeyi ve onların daha kolay bir şekilde öğrenebilmesini sağlamayı hedefler. Bu sayede, engelli bireylerin de topluma kazandırılması konusunda aktif bir rol oynarlar.

Bu bölüm, üniversitelerdeki eğitim fakültelerinin içerisinde yer alır. Bu bölümden mezun olan kişiler, duygusal, fiziksel ve zihinsel engeli olan bireylerin eğitilmesi konusunda donanımlı hale gelir. Bu bölümde verilen eğitimlerde, özel çocukların nasıl eğitilebileceği hakkında öğretim metodları da yer alır.

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Özel Eğitim Öğretmenliği, üniversitelerde Eğitim Fakültesi bünyesinde eğitimi verilmekte olan ve yalnızca sözel puan türüne göre öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Sözel puan türü ile tercih edilebilen bu bölümü, başarı sıralamasına göre tercih etmek mümkündür.

Sözel bölümler arasında yer alması sebebi ile dersler de sözel ağırlıktadır. 4 yıllık eğitimin sonunda, özel eğitim öğretmenliği konusunda yetkin ve donanımlı bir hale gelen öğrenciler yetiştirilir. 

Özel Eğitim Öğretmenliği açıköğretim olarak da bazı üniversitelerde okunabilir. Anadolu Üniversitesi, bu bölümü açıköğretim olarak okunabilmesine olanak tanıyan üniversiteler arasında yer alır. 4 yıllık eğitim süresinin içerisinde, hem teorik hem uygulamalı dersler yer alır. Uygulamalı dersler sayesinde, çalışma hayatına yönelik bir eğitim de alınmış olur. 

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Özel eğitim bölümünde, öğretmenliğe dair pek çok ders bulunur. Hem öğretmenlerin bilgilendirilmesinin hem de özel insanların eğitilmesinin önemi ve içeriği de bu fakülte sayesinde anlaşılabilir. Özel bireylerin eğitilmesinde kullanılacak olan yöntemler ve eylemler de bu bölümün ders konuları arasında yer alır. Üniversite eğitimi süresince bu konuya yoğunlaşmayı amaçlayarak tercih listelerinde yer veren aday öğrenciler;

  • Eğitim Psikolojisi,
  • Zihin Yetersizliği ve Otizm Spektrum Bozukluğu,
  • Özel Eğitim,
  • Öğrenme Güçlüğü ve Özel Yetenek,
  • İşitme ve Görme Yetersizliği,
  • Erken Çocuklukta Özel Eğitim,
  • Uygulamalı Davranış Analizi,
  • Özel Eğitimde Teknoloji Destekli Öğretim,
  • Braille Okuma ve Yazma,
  • Özel Eğitimde Sanatsal Beceriler,
  • Özel Eğitimde Sosyal Uyum Becerilerinin Geliştirilmesi

başta olmak üzere birçok bölüm dersinden 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Bu süre zarfında derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler “Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır. Özel Eğitim Öğretmenliği bölümü lisans diplomasını almaya hak kazanan öğrenciler, stajlarına devam ederek, eğitim sürecini tamamlayabilir. 

2 yıllık farklı bölümlerden Özel Eğitim Öğretmenliği bölümüne DGS ile geçilebilir ancak dört yıl eğitim veren Özel Eğitim Öğretmenliği DGS geçiş bölümleri bulunmuyor.

Özel Eğitim Öğretmenliği uzaktan eğitim yolu ile de sürdürülebilir. Özel eğitim programı içerisinde yer alan derslerden bir tanesi de eğitim psikolojisidir. Eğitim psikolojisi dersinde, özel çocukların ve yetişkinlerin nasıl eğitilebileceği, hangi metotlar kullanılarak, eğitim sürecine sokulabilecekleri öğretilir. Bu ders sayesinde, uygulamaya dönük bir eğitim verilmiş olur.

Özel Eğitim Öğretmenliği Mezunu Ne İş Yapar?

Özel eğitim öğretmenleri, ihtiyaç sahibi vatandaşlara eğitim vererek onlara zihinsel, duygusal ya da fiziksel eksikliklerini hissettirmeden eğitim verebilmektir. Özel Eğitim Bölümünden mezun olmuş öğretmenler, öğrencilerinin dertlerini anlama, sorunlarını çözme ve eğitimlerini sağlama gibi konularda yetkin hale gelir. Özel eğitim konusundaki eğitim tekniklerini ve değerlendirme yöntemlerine de hakim olarak, özel bir öğrenciye nasıl eğitim verileceği konusunda donanımlı olurlar.

Bu bölümden mezun olan kişilerin, her bir öğrencinin farklı bir engeli ve durumu olabileceği için, birden fazla eğitim metodunu bilmeleri gerekir. Her öğrenciye özel olacak şekilde, eğitim programı ve planlaması düzenlemek de özel eğitim öğretmenlerinin görevleri arasında yer alır. 

Özel Eğitim Öğretmenliği yüksek lisans da yapılabilen bir bölümdür. Yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler, öğretim görevlisi olarak üniversitede eğitim verebilir.

Özel Eğitim Öğretmenliği Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bölüm mezunları için gerek özel, gerekse kamuya ait kurum ve kuruluşlar kariyer fırsatı tanımaktadır.

Özel eğitim öğretmenleri;

  • Özel Eğitim Merkezlerinde;
  • Okullarda,
  • Hastanelerde

çalışma fırsatı bulabilirler. Söz konusu devlet kurumlarında istihdam elde edebilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olacaktır. Tüm bunların dışında kişisel eğitim danışmanlığı da yapabilecekleri işler arasındadır. Özel öğrencilerin yer aldığı okullarda ve hastanelerde, özel eğitim öğretmenlerini olması gerekir. Bununla birlikte, normal devlet okullarında özel çocuk sınıfları da olabilir. Özel çocuklara yönelik eğitimlerin verildiği kuruluşlar da mevcuttur.

Özel eğitim öğretmenliği formasyon alarak da yapılabilecek bir meslektir. Formasyon eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, özel eğitim öğretmeni olarak hem kamu kurumlarında hem de özel kurumlarda görev alabilir.

Özel eğitim öğretmenliği çift anadal yapılabilen bir bölümdür. Sosyal öğretmenliği, sınıf öğretmenliği ve PDR gibi pek çok bölümle çift anadal yapılabilir. Özel eğitim öğretmenliği hakkında daha detaylı bilgiye kariyer.net yardımı ile ulaşmak mümkündür.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Adıyaman ÜniversitesiÖzel Eğitim ÖğretmenliğiSÖZ30421,489158,261
2Afyon Kocatepe ÜniversitesiÖzel Eğitim ÖğretmenliğiSÖZ40412,5295412,446
3Akdeniz ÜniversitesiÖzel Eğitim ÖğretmenliğiSÖZ60426,596746,434
4Aksaray ÜniversitesiÖzel Eğitim ÖğretmenliğiSÖZ60410,8428413,493
5Anadolu ÜniversitesiÖzel Eğitim ÖğretmenliğiSÖZ130429,883055,524

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Marmara ÜniversitesiÖzel Eğitim ÖğretmenliğiSÖZ27.8
2Sakarya ÜniversitesiÖzel Eğitim ÖğretmenliğiSÖZ25.3
3İstanbul Medipol Üniversitesi Özel Eğitim ÖğretmenliğiSÖZ25.0
4Trakya ÜniversitesiÖzel Eğitim ÖğretmenliğiSÖZ24.8
5Hacettepe ÜniversitesiÖzel Eğitim ÖğretmenliğiSÖZ24.5

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1.345Toplam Kullanıcı
1. Eğitim
%46.84
2. Eğitim Kurumları
%5.49
3. Okullar
%4.22
4. Sağlık
%2.11
5. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
%2.11

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Eğitim
%63.04
2. Akademik
%4.35
3. Hizmet
%3.26
4. Sağlık
%2.17
5. Satış
%2.17
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!