Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Nedir?

Teknolojinin gelişmesi her alanda olduğu gibi sağlık alanında da yeni gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Bu bölümde, bilgisayar programcılığı bölümü derslerine ek olarak sağlık bilgi sistemleri ile ilgili dersler verilerek sağlık bilgi sistemleri teknikerleri yetiştirilir. Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği nedir sorusunu, sağlık bilgi teknolojileri ile ilgili program ve yazılımlarını kullanarak geliştiren kişilerdir şeklinde yanıtlamak mümkündür. Bölümde eğitim gören öğrencilerin sorumluluk sahibi, bilgisayar programcılığına ilgi duyan ve sağlıkla ilgili bilgi sistemlerini geliştirmeye uygun kişiler olması önemlidir. Bölümü tercih etmek isteyen öğrenciler için Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği yorumları yol gösterici olabilir. 

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği 2 yıllık bir önlisans programıdır. Bölümde okuyan öğrencilerin mezun olabilmesi için 120 AKTS alması ve eğitim gördüğü üniversitenin mezuniyet koşullarını yerine getirmesi gereklidir. Sağlık Bilgi Sistemleri taban puanları, bölümün bulunduğu üniversitenin devlet veya vakıf üniversitesi olmasına bağlı olarak farklılık gösterir. Vakıf üniversitelerinde tam burslu, % 50 ve % 25 burslu taban puanları ile paralı taban puanları birbirinden faklıdır. Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü mezunlarının Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği dgs geçiş bölümleri ile 4 yıllık lisans eğitimi alabilecekleri pek çok farklı bölüm vardır. Bu bölümler; Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Fizik, Fizik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği Bölümleri'dir. Bazı üniversitelerin sunduğu Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği uzaktan eğitim imkanı da çğrenciler tarafından seçilir.

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği dersleri, üniversitelere göre farklılık gösterir. Bilgisayar okuryazarlığı, programlama, veri tabanı, mesleki matematik, internet programcılığı , görsel programlama, sağlık bilişimi ve hastane bilgi yönetim sistemleri gibi dersler bu bölümde öğrencilerin eğitim almaları gereken derslerdendir. Bölüm ile ilgili teorik derslerin yanında uygulamalı dersler de verilir. Bölümden mezun olabilmek için Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği staj zorunluluğu bulunur.

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği bölümü, sağlık sektöründe bilgi teknolojileri ve bilişim sistemlerinin kullanımıyla ilgili eğitim veren bir alandır. Bu bölüm, sağlık kuruluşlarında bilgi sistemlerinin planlanması, uygulanması, bakımı ve güvenliğini sağlayacak teknik personelin yetiştirilmesini amaçlar. Dersler genellikle bu hedeflere odaklanır ve sağlık bilgi sistemlerinin karmaşıklığını ve gereksinimlerini ele alır.

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği açıköğretim fakültelerinde de aynı amaçla öğrenci yetiştirir. Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği bölümü öğrencileri, sağlık sektöründeki bilgi sistemleri ve teknolojileri konusunda geniş bir eğitim alır. Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği yatay geçiş bölümleri değerlendirilerek eğitimin çeşitlendirilmesi de öğrenciler için mümkündür.

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Ne İş Yapar?

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerleri ne iş yapar sorusunu cevaplayabilmek için bu alanda görev alan kişilerin çalışma alanlarını incelemek gerekir. Bu bölümden mezun olan teknikerler, kamu ve özel sağlık kuruluşlarında bilgisayar destekli tıbbi cihazların çalıştırılması, bakımlarının yapılması ve onarımlarının sağlanması gibi görevleri üstlenir. Sağlık bilgi sistemleri teknikerleri bilgisayar destekli tıbbi cihazların nasıl çalıştığını da öğreterek bağlı bulunduğu kurumun sağlık teknolojilerini geliştirir. Bölümde eğitim gören öğrenciler sağlık ve bileşim teknolojileri alanında gerekli bilgiye sahip olur. Sağlık teknolojileri alanında yeni yazılımlar üreterek ortaya çıkabilecek sorunları çözebilen kişiler olarak yetiştirilmesi amaçlanır. Bölüm mezunları programın gerektirdiği temel bilgisayar kullanımı becerilerine sahiptir. Tıbbi terimleri, hastalıkları ve çalıştığı kurumun yapısını bilir. Sağlık teknolojileri ile ilgili gelişmeleri takip ederek bu gelişmelerden yararlanır. Yabancı dil bilmesi bu gelişmeleri daha kolay takip etmesini sağlar. 

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği bölümü, sağlık sektöründe bilgi teknolojileri altyapısının yönetimi ve bakımı konusunda uzmanlaşmış profesyoneller yetiştirmeyi hedefler. Bu teknikerler, hastane ve kliniklerde sağlık bilgi sistemlerinin kurulumu, entegrasyonu ve bakımı üzerinde çalışarak sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulmasına katkıda bulunurlar. Sistemlerin sorunsuz çalışmasını sağlamak için yazılım ve donanımı kurar, yapılandırır ve güncellerler. Ayrıca, teknik sorunları çözerek kesintisiz hizmet sağlarlar.

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerleri, sağlık kuruluşlarında çalışan diğer personeli bilgi teknolojileri konusunda eğitme görevini üstlenirler. Yeni sistem kullanacak personeli eğitir, güvenlik protokolleri hakkında bilgi verir ve sistemle ilgili sorunları çözme konusunda destek sağlarlar. Bu şekilde, sağlık personelinin bilgi teknolojileri konusundaki yetkinliğini artırarak daha verimli bir çalışma ortamı oluştururlar.

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Sağlık Bilgi Teknikerliği iş imkanları arasında devlet ve özel sektör sağlık kuruluşları öncelikli olmak üzere pek çok çalışma alanı yer alır. Bölüm mezunları, KPSS'den geçerli puanı almaları şartı ile devlet hastanelerinde ve sağlıkla ilgili devlet kurumlarında çalışabilir. Özel hastaneler ve sağlık sektörü ile ilgili özel kuruluşlar da çalışma alanlarını oluşturur. Sigorta şirketleri, tıbbi ilaç üretimi ve dağıtımı yapan şirketler ile sosyal güvenlik kurumları da mezunların girebileceği iş olanaklarındandır. Çalışma alanları arasında; Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlar, üniversite hastaneleri ve Kızılay gibi kuruluşlar da yer almaktadır. Sağlık sektöründeki tüm bilişim firmaları ve basın yayın kurumlarının sağlık ile ilgili bölümleri de sağlık bilgi sistemleri teknikerliği mezunlarının çalışabileceği iş yerlerindendir. Bu alanda mesleki kariyerini ilerletmek isteyen kişiler, Kariyer.net sitesinde yer alan bilgi sistemleri teknisyeni iş ilanlarını inceleyerek kriterlerine uygun ilanlara başvurularını gerçekleştirebilirler.

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Amasya ÜniversitesiSağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği (2 Yıllık)TYT42287,237341,056,277
2Ardahan ÜniversitesiSağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği (2 Yıllık)TYT32246,720781,710,045
3Başkent ÜniversitesiSağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği (Burslu) (2 Yıllık)TYT5358,0928364,327
4Başkent ÜniversitesiSağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT9239,202881,843,786
5Bayburt ÜniversitesiSağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği (2 Yıllık)TYT42253,377691,594,468

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Ahi Evran Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Satış Danışmanı
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!