Sahne Sanatları Bölümü

Sahne Sanatları Bölümü Nedir?

Sahne Sanatları bölümünün amacı, Türkiye’de ve dünyada opera, koro, tiyatro, bale, hokkabazlık, genel jimnastik, dans çeşitleri, pandomim, palyaço, sirk gösterileri akrobasi ve birçok sanat alanında kendini geliştirmiş, yetenekli, sahneye hakim, profesyonel bireyler yetiştirmek için öğrencilere sanatsal eğitim vermektir. İletişim ve anlatım gücünü vurgulu, doğru ve güzel yansıtma, sahneyi doğru kullanma, dik durma, göz teması kurabilmek tepkileri ölçüp, ona göre harekette bulunma, mimiklerini doğru kullanabilme, duygu ve düşünceleri sahneden, doğru aktarabilme, izleyicileri doğru şekilde etkileyebilme gibi eğitimler verilir. Türkiye'de ve dünyada belirtilen tüm sanat bölümlerinde görev alabilecek şekilde sahne sanatçısı yetiştirilme amacıyla eğitim verilir. 

Sahne Sanatları bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür. Güzel Sanatlar Fakültesine bağlıdır. Üniversiteye geçiş sınavı dışında Sahne Sanatları Bölümü yetenek sınavı ve performans sınavın da da başarılı olmaları gerekmektedir. Yine öğrencilerin yetenek ve performans sınavına katılırken ön kaydı tamamlayıp belgelerini de yanında bulundurmaları gerekmektedir. Öğrenciler, yetenek sınavını geçtikten sonra bu okullarda öğrenim görmeyi hak ederler. Yazılı sınav sahne ve gösteri alanına ait yazılı yorum ve testlerden oluşmaktadır. Adayların kendi yorumlarını katarak yazılı sınavda başarı göstermeleri gerekir. Yazılı olarak gerçekleşen sınavı başarılı bir şekilde geçen öğrenciler sırasıyla mülakata alınır. Mülakattan sonra performans sınavı yapılır.

Sahne Sanatları bölümünü tercih edecek öğrencilerin operaya, tiyatroya, baleye, ses sanatlarına karşı ilgisi olması beklenir ve iş disiplinlerinin yüksek olması istenir.

Sahne Sanatları Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Sahne Sanatları bölümü 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS kotasını doldurmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra öğrenciler okulun akademik takvimine riayet ederek belirli şart ve devamlılığı sağlamaları gerekir. 

Sahne Sanatları Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sahne Sanatları bölümünde öğrencilere birçok uygulamalı, sahne sanatlarını tam anlamıyla kavramaları için de teorik dersler verilmektedir. Bölümün öğrencileri için ses eğitiminden makyaj eğitimlerine kadar birçok eğitim verilmektedir.

Sahne Sanatları bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler;

  • Rol,
  • Sahne Uygulaması,
  • Ses ve Konuşma,
  • Dünya Tiyatro Tarihi,
  • Oyun İnceleme,
  • Doğaçlama,
  • Temel Oyunculuk,
  • Türk Tiyatro Tarihi,
  • Dramaturgi,
  • Dans,

başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bunun yanı sıra sahne ve iş disiplini konusunda iyi bir eğitim almaları gerekir. Bölümde önemli olan bir diğer konu da diksiyon ve ses eğitimidir. Sanatsal becerinin yanı sıra akademik başarıya ulaşan öğrencilerden sahne tozunu yutmaları da beklenir. 

Sahne sanatları bölümü dersleri, üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermekle birlikte, üzerinde durulan sanatsal konular aynıdır. Öğrenciler, sanatın ve sanatçının önemini anlayarak, dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Sahne Sanatları Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.

Bölüm mezunlarının farklı üniversitelerin bünyesinde Sahne Sanatları yüksek lisans şansı vardır. Sen de bu alanda kendini daha da geliştirme istersen yüksek lisans yapabilir ya da Sahne Sanatları çift anadal bölümleri arasından birini seçerek yetkinlerine bir yenisini ekleyebilirsin.

Sahne Sanatları Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Sahne Sanatları bölümü mezunları, televizyon radyo gibi birçok kurum ve kuruluşta görev alabilir. Gazete ve dergilere sanatla ilgili tasarımlar ve buna benzer içerik hazırlayabilirler. Diksiyon ve mimik eğitimleri aldıkları için birçok alanda konuşmacı olarak da görev alabilirler. Radyo ve televizyon programlarında sunuculuk yapabilir ya da büyük organizasyonlarda sahne gösterisi yapabilirler. Bu etkinliklerle ilgili çalışmalar yürütüp, plan ve program düzenleyebilirler. 

Dünya genelindeki birçok sanat ve kültür merkezlerinde sanat icra edebilir, ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bölümlerde görev alabilirler. Yine sahne sanatları bölümü bulunan üniversitelerde, akademik personel olarak eğitim vermeye devam edebilirler. Özel veya devlet kurumlarında sanat icra edilen tüm salonlarda eğitmen danışman olarak görev yapabilirler. Turizm beldelerinde insanların kalabalık olduğu yerlerde; palyaço gösterileri, tiyatro gösterileri, opera ve bale gibi gösteriler düzenleyebilirler. 

Sahnede veya kamera karşısında birçok iş imkanı bulabilirler. Oyunlarda yer almanın dışında, yöneticilik koltuğuna da geçebilme şansları bulunmaktadır. Sanat ve kongre merkezlerinde yönetim birimlerinde görev yapabildikleri gibi eğlence ve kültür merkezlerinde de iş bulabilirler. Radyo ve televizyon kurumlarında da sanatçılık dışında sanat adına yapılan tüm çalışmalarda görev alabilirler. Sanatçı makyajına dair eğitim aldıkları için bu bölümlerde de istihdam edilebilirler. Radyo kurumlarında seslendirme yapabilirler. Sahne Sanatları çalışma alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Opera
  • Sinema
  • Tiyatro
  • Bale
  • Televizyon

Sahne Sanatları Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Sahne Sanatları bölümü mezunları kariyerleri için birçok eğlence ve kültür merkezlerinde iş bulabilirler. Ancak işe girmeden önce deneyim kazanmak istersen Sahne Sanatları staj yerleri deneyim kazanman için sana sayısız fırsat sunabilir.

Bölüm mezunları; sahne yöneticiliği, danışmanlık, oyunculuk gibi birçok farklı alanlarda da iş bulabilir. Yerli ve yabancı turistlerin ağırlandığı, birçok otel ve tatil beldelerinde, görev alabilirler. Büyük eğlence ve organizasyon merkezlerinde istihdam edilebilirler. Televizyon radyo, dergi gibi basın yayında görev yapabilirler. Performans sanatçısı, eğitmen, akademisyen sanat direktörü, koreograf yönetmeni, seslendirme, dans hocalığı, sanat direktörlüğü yapabilirler. 

Televizyon ve radyoda seslendirme yapabilir, radyo programı sunuculuğu yapabilirler. Devlet konservatuarına bağlı olan devlet sanatları sanatçısı olarak da görev yapabilirler. 4 yıllık lisans bölümü olması sebebiyle diğer üniversitelerden mezun olan öğrenciler gibi farklı alanlarda da istihdam edilebilirler.

Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!