Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Sosyal bilgiler öğretmenliği, ilk ve orta seviyede öğrenim gören öğrencilere coğrafya ve tarih üzerine eğitim veren öğretmenlerin yetiştirildiği akademik bir disiplindir. Sosyal bilgiler; yurttaşlık bilimi, coğrafya, genel tarih ve inkılap tarihini barındırır. Bunların haricinde bir de pedagoji desteğiyle yaş gruplarına göre kitlelere hitabet konusunda öğrencilere kolaylık sağlar. Sosyal bilgiler öğretmenliği, sosyal bilimler alanında uzmanlaşmış kişilerin yetiştirildiği bir lisans programıdır. Bu program; öğrencilere tarih, coğrafya, ekonomi, sosyoloji, siyaset bilimi ve kültürel çalışmalar gibi çeşitli disiplinlerde derinlemesine bilgi ve beceriler sağlar. Sosyal bilgiler öğretmenliği; ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde sosyal bilgiler derslerini öğretme yetkisi verir.

Bu bölümdeki öğrenciler, öğretim metotları, müfredat geliştirme, sınıf yönetimi ve öğrenci değerlendirmesi gibi eğitimle ilgili konuları öğrenirler. Öğrencilere farklı öğrenme stillerine ve öğrenci gereksinimlerine uygun ders planlama ve uygulama becerileri kazandırılır. Sosyal bilgiler öğretmenliği programı, dört yıl sürer. Teorik derslerin yanı sıra staj ve saha çalışmaları da içerir. Öğrenciler, stajyer öğretmen olarak sınıflarda deneyim kazanırken pedagojik yaklaşımlarını ve sınıf içi yönetim becerilerini geliştirirler. Sosyal bilgiler öğretmenliği yüksek lisans yapmayı tercih ederek de bu becerilerini üst seviyeye çıkarabilirsin. Sosyal bilgiler öğretmenliği yüksek lisans alanlarını inceleyerek senin için en uygun olan tercihi yapabilirsin.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Sosyal bilgiler öğretmenliği, üniversitelerde Eğitim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca sözel puan türüne göre öğrenci kabul eder. Sosyal bilgiler öğretmenliği yatay geçiş bölümlerinde de yine aynı süre zarfında eğitim görülür. Sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü, Türkiye'deki üniversitelerde dört yıllık lisans programı olarak sunulur. Bu süre boyunca öğrenciler, sosyal bilimler alanında genel bir eğitim alırken aynı zamanda öğretmenlik becerilerini geliştirirler. Program; sosyal bilgiler alanında derinlemesine bilgi edinmeyi ve aynı zamanda öğretme yöntemleri, sınıf yönetimi ve öğrenci değerlendirme gibi öğretmenlik becerilerini öğretmeyi amaçlar. İlk yıllarda temel sosyal bilim dersleri ve eğitim felsefesi gibi genel dersler alınır. Öğrenciler, ilerleyen yıllarda sosyal bilgiler alanında daha spesifik derslere ve pedagojik eğitime yönelik derslere katılırlar. Stajlar da programa dahildir ve öğrencilere saha deneyimi kazandırır.

Mezuniyetin ardından sosyal bilgiler öğretmenliği mezunları ilkokul ve ortaokul düzeyinde sosyal bilgiler dersleri verebilirler. Liselerde de sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev alabilirler. Öğretmenlik lisansını alabilmek için mezunların bir öğretmenlik sertifikası veya sosyal bilgiler öğretmenliği formasyon programını başarıyla tamamlamaları gerekir.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede sosyal bilgiler öğretmenliği üzerine eğitim almayı amaçlayan ve üniversite tercih listelerinde bu bölüme yer vermeyi düşünen aday öğrenciler;

  • Sosyal Bilgilerin Temeli,
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,
  • Türkiye Fiziki Coğrafyası,
  • İslam Öncesi Türk Tarihi ve Kültürü,
  • Genel Beşeri ve Ekonomik Coğrafya,
  • Bilim, Teknoloji ve Sosyal Değişme,
  • Vatandaşlık Bilgisi,
  • Antropoloji,
  • Türkiye Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası,
  • Ülkeler Coğrafyası,
  • Yeni ve Yakınçağ Tarihi,
  • İnsan Hakları ve Demokrasi,
  • Osmanlı Tarihi ve Uygarlığı,
  • Siyasi Coğrafya,
  • Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi,
  • Sosyal Bilgilerde Sözlü ve Yazılı Edebiyat İncelemeleri,
  • Çağdaş Dünya Tarihi,
  • Günümüz Dünya Sorunları ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olurlar. 

Tüm bu dersleri ve okul stajını başarı ile tamamlayan aday öğrenciler, “Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Bu bölümden mezun olanlara “Sosyal Bilgiler Öğretmeni” unvanı verilir. Dilersen sosyal bilgiler öğretmenliği çap yaparak farklı bölümleri aynı anda okuyabilir ve uzmanlığını artırabilirsin.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Sosyal bilgiler öğretmenleri, eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere sosyal bilgiler kapsamında yer alan derslerin eğitimini verirler. Sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü mezunları, sosyal bilimler alanında derinlemesine bilgi sahibi olan ve öğretmenlik becerilerine sahip olan profesyonellerdir. Bu alandan mezun olan kişiler, ortaokul ve lise düzeyinde sosyal bilgiler öğretmeni olarak çalışırlar. Ancak iş olanakları bununla sınırlı değildir. Sosyal bilgiler öğretmenliği mezunları, devlet ya da özel okullarda sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev alabilirler. Bu görev; öğrencilere tarih, coğrafya, ekonomi, sosyoloji ve siyaset gibi çeşitli sosyal bilim konularını öğretmeyi içerir. Öğretmenler, ders planları oluşturur, öğrencileri değerlendirir ve öğrencilere konuları anlamaları için rehberlik eder.

Sosyal bilgiler öğretmenliği mezunları, özel eğitim kurumlarında ya da eğitim merkezlerinde öğretmenlik yapabilirler. Bazı özel eğitim kurumları, öğrencilere özelleştirilmiş eğitim programları sunar ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin bu programlarda görev alması gerekebilir. Bu kişiler, aynı zamanda eğitim danışmanlığı yapabilirler. Eğitim danışmanları, öğrencilere akademik ve kariyer planlama konusunda rehberlik sağlarlar. Öğrencilere sosyal ve duygusal becerileri geliştirmeleri konusunda yardımcı olabilirler. Mezunlar, eğitim sektöründe dışında da iş bulabilirler. Örneğin; müze ya da kültürel miras kurumlarında rehberlik yapabilir, araştırma merkezlerinde çalışabilir veya eğitim materyali geliştirme şirketlerinde danışmanlık yapabilirler.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Sosyal bilgiler öğretmenleri kariyerlerine Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında yer alan devlet ve özel eğitim kurumlarında ilk ve ortaöğretim seviyesinde sosyal bilgiler öğretmenliği ya da lise seviyesi okullarda sosyal bilgiler kapsamında yer alan branşlardan bir tanesi üzerine öğretmenlik yapabilirler. Okulların haricinde özel eğitim kurumlarında da yine eğitmen olarak yer alabilirler ya da diledikleri takdirde akademik kariyerlerine devam ederek geleceğin öğretmenlerini yetiştirmeyi tercih edebilirler. Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan iş fırsatlarından faydalanabilmek için adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edecekleri puan atanmaları açısından belirleyici olur.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Adıyaman ÜniversitesiSosyal Bilgiler Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ39355,89995121,109
2Afyon Kocatepe ÜniversitesiSosyal Bilgiler Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ52356,33531119,802
3Ağrı İbrahim Çeçen ÜniversitesiSosyal Bilgiler Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ52346,64447151,581
4Akdeniz ÜniversitesiSosyal Bilgiler Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ31385,7014952,491
5Aksaray ÜniversitesiSosyal Bilgiler Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ52349,68322141,030

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Marmara ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ21.3
2Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)Sosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ21.3
3İstanbul Üniversitesi - CerrahpaşaSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ20.1
4Trakya ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ19.1
5Çanakkale 18 Mart ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ18.9

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

20.942Toplam Kullanıcı
1. Eğitim
%44.75
2. Eğitim Kurumları
%7.83
3. Okullar
%6.66
4. Dershane ve Kurslar
%3.36
5. Gıda
%2.09

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Eğitim
%60.22
2. Satış
%5.72
3. Akademik
%4.04
4. Hizmet
%3.8
5. Personel
%2.8
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!