Tarih Bölümü

Tarih Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Tarih Bölümü, 4 yıllık lisans programıdır. Tarih mezunlarına “tarihçi” ünvanı verilir. Üniversitelerin Fen Edebiyat fakülteleri ya da İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi bünyesinde okutulan Tarih bölümü, sözel puanı ile öğrenci alımı yapar. 

Sözel puanı üzerinden öğrenci kabul ettiği için bölümde okumak istiyorsan TYT sınavına ek olarak sözel alan sınavına da girmelisin. Hem devlet hem özel üniversitelerin eğitim programında dahil olduğu için taban puanı ve başarı sıralamana yakın olan üniversiteleri tercih edebilirsin. 

Bölüm için üniversitelerin istediği taban puanı ve başarı sıralaması yıllara, öğretim durumuna, burslu olup olmadığına, öğretim diline göre değişiklik gösterir. Bu sebeple bölümü eğitim kapsamına alan üniversiteleri takip ederek puanlaması sınav sonuçlarına yakın olanları tercih listene alabilirsin. 

İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi gibi üniversitelerde Tarih bölümü açıköğretim eğitim programı da vardır. Bu sayede bölümü bu üniversitelerin online sayfalarından takip edip sadece sınavlarına girerek de bitirebilirsin. 

Bölümü eğitim kapsamına alan üniversiteler içerisinde en yüksek taban puanını isteyen üniversiteler değişiklik gösterebilir. Bu üniversitenin yer aldığı şehir, tercih edilme oranı, bir önceki yılın puanları gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Tarih bölümü için en yüksek başarı sıralaması isteyen üniversite de taban puanın da olduğu gibi farklılık gösterebilir. 

Bölümde okumak için taban puanı ve başarı sıralaması kadar üniversitelerin bölüm için ayırdığı kontenjan sayısının da önemi vardır. Örgün öğretim programları dışında açık ve uzaktan öğretim programlarında da yer alan Tarih bölümü için Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi farklı kontenjan sayılarına sahiptir.

Tarih Bölümü Dersleri Nelerdir?

YKS sonrasında tarih bilimi üzerine eğitim almayı düşünen aday öğrenciler;

  • Tarihsel Yöntem ve Kuram,
  • Modern Dünyanın Oluşumu,
  • Psikoloji,
  • Felsefeye,
  • Siyaset Bilimi,
  • Sosyoloji,
  • Ekonomiye Giriş
  • İslam Devletleri ve Medeniyet Tarihi,
  • Osmanlı Türkçesi,
  • Osmanlı Tarihi,
  • Tarih Yazıcılığı,
  • Bilimsel Araştırma Teknikleri,
  • Osmanlı Türkçesi,
  • Selçuklu Tarihi,
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,

ve daha birçok tarih dersinin eğitimini alacaklardır. 

Bölüm 4 yıllık lisans bölümü olduğu için dikey geçiş yapılmaz fakat okuduğun üniversiteden memnun değilsen Tarih bölümü yatay geçiş imkanından faydalanabilirsin.

Mezun olduktan sonra pedagojik eğitim programına katılarak öğretmenlik yapabilirsin. Fakat pedagojik formasyonu alman için sadece ders ve sınavlara girmen yeterli olmaz. Öğretmenlik stajı yapman da gerekir. Tarih bölümü staj yerleri arasında lise ve dengi okullar yer alır.

Eğer akademik bir kariyer planın varsa bölümden mezun olduktan sonra yüksek lisans yapman gerekir. Bunun için ders notlarını yüksek tutmanda fayda vardır. Yine ALES ve dil sınavından da iyi bir puan aldıktan sonra, bölümle alakalı lisansüstü programı olan bir üniversiteye başvurabilirsin. Hem tezli hem de tezsiz yüksek lisans olanağı sunan üniversitelerde Modern Türk Tarihi, Osmanlı Tarihi, Avrupa Tarihi gibi Tarih bölümü yüksek lisans alanları arasından seçim yapabilirsin.

Tarih Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm öğrencilerini tarihçilik kavramları ve araştırma yöntemleri ile tanıştırırken, onlara çağdaş dünyayı tarihsel bir bakış açısı ile değerlendirme konusunda bir donanım kazandırmayı amaçlar.

Bölümden mezun olduktan sonra eğitim sektöründe iş bulabilirsin. Yine Tarih bölümü yüksek lisans imkanlarından faydalanarak akademisyen ya da araştırma görevlisi olarak üniversitelerde ders verebilirsin. 

Hem kamu hem de özel sektörde iş bulabileceğin bölümden mezun olduktan sonra kendine farklı alanlarda kariyer yapma fırsatı yakalayabilirsin.

Tarih Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Tarih bölümü mezunları kariyerleri konusunda çeşitli seçeneklere sahiplerdir. Mezunların geneli;

  • Araştırma Görevlisi,
  • Okutman,
  • Öğretim Görevlisi ve Uzman

gibi akademik kadrolarda çalışabilecekleri gibi;

  • Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü,
  • Türk Tarih Kurumu,
  • Atatürk Araştırma Merkezi,
  • Türk Tarih Kurumu,
  • Müzeler,
  • Tarih Araştırma Merkezleri,

gibi kurumlarda iş bulabilirler. Bu seçeneklerin haricinde alacakları pedagoji formasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan okullarda tarih öğretmeni olarak görev alabilirler. Kariyer seçeneklerinde yer alan devlet kurumlarında göreve atanmaları için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’den yeterli puanı elde etmeleri gerekmektedir.

Bölümden mezun olduktan sonra alacağın maaş, hangi alanda kariyer yaptığına göre değişkenlik gösterir. Eğitim sektöründe çalıştığında alacağın maaşla müzede ya da Türk Tarih Kurumu gibi kamu kurumlarında çalışırken alacağın maaş aynı olmaz. 

Yine kamu ile özel sektörde çalıştığında da alacağın maaş değişir. Öğretmenlik ya da akademisyenlik yapacağını farz edelim. Kamuda öğretmen veya akademisyen olarak alacağın maaşla özel okul ya da üniversitede öğretmen veya akademisyen olarak alacağın maaş değişkenlik gösterir. 

Sen de bu alanda kariyer yapmak istiyorsan Kariyer.net sitesinde Tarih Öğretmeni iş ilanlarını inceleyebilir ve sana en uygun olan ilana başvuru yapabilirsin.

Tarih Bölümü Nedir?

Tarih, yazılı belgelerde anlatıldığı gibi geçmişin araştırılması ve bugünün yarınlara doğru şekilde aktarılmasını ele alan bilim dalıdır. Tarih ayrıca bir dizi geçmiş olayı incelemek ve analiz etmek, tüm bunları belirleyen neden - sonuç ilişkilerini objektif olarak belirlemek için bir anlatı kullanan akademik disiplini de içerir.

Tarih, zaman içindeki değişimin incelenmesidir ve insan toplumunun tüm yönlerini kapsar. Siyasi, sosyal, ekonomik, bilimsel, teknolojik, tıbbi, kültürel, entelektüel, dini ve askeri gelişmeler tarihin bir parçasıdır. Genellikle profesyonel tarihçiler tarihin belirli bir yönü, belirli bir dönem, tarihe belirli bir yaklaşım veya belirli bir coğrafi bölge konusunda uzmanlaşma söz konusu olur.

Üniversite eğitimini Tarih bölümünde almak istiyorsan araştırmayı seven, disiplinli çalışan, hem Türk hem de dünya tarihine meraklı bir yapıda olman faydalı olabilir.

Tarih Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Adıyaman ÜniversitesiTarih (4 Yıllık)SÖZ32301,71792383,488
2Afyon Kocatepe ÜniversitesiTarih (4 Yıllık)SÖZ32296,9198418,189
3Ağrı İbrahim Çeçen ÜniversitesiTarih (4 Yıllık)SÖZ32259,23441762,104
4Akdeniz ÜniversitesiTarih (4 Yıllık)SÖZ32380,4163261,834
5Aksaray ÜniversitesiTarih (4 Yıllık)SÖZ32287,55341491,934

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Tarih mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Boğaziçi ÜniversitesiTarihSÖZ33.5
2Yeditepe ÜniversitesiTarihSÖZ33.4
3İstanbul Bilgi ÜniversitesiTarihSÖZ31.0
4Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiTarihSÖZ27.3
5Beykent ÜniversitesiTarihSÖZ27.3

Tarih Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Manisa Celal Bayar Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Tarih Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

40 bin+Toplam Kullanıcı
1. Eğitim
%28.93
2. Eğitim Kurumları
%5.6
3. Okullar
%4.46
4. Dershane ve Kurslar
%2.85
5. Gıda
%2.81

Tarih Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Akademik
1. Eğitim
%37.22
2. Satış
%9.29
3. Hizmet
%5.08
4. Akademik
%3.12
5. Pazarlama
%3.12
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!