Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Dersleri Nelerdir?

Tarımsal yapılar ve sulama bölümünden mezun olduktan sonra toprak ve su ile ilgili çözümler üretmesi beklenen kişiler; fizik, kimya, biyoloji ve ileri matematik gibi temel derslere ek olarak aşağıdaki dersleri almaktadır:

  • Ekoloji,
  • Tarım Makinaları,
  • Kırsal Yerleşim,
  • Tarımda Elektronik,
  • Sistem Mühendisliği,
  • Coğrafi Bilgi Sistemleri,
  • Sulama,
  • Meteoroloji,
  • Ölçme Bilgisi,
  • Hidroloji, Hidrolik
  • Teknik Resim,
  • Uzaktan Algılama,
  • Statik,
  • Zemin Mekaniği Difarensiyel Denklemler,
  • Basınçlı Sulama Sistemleri,
  • Tarımsal Yapıların Tasarımı,
  • Sulama Suyu Kalitesi,
  • Toprak Su Yapıları, 
  • Su Kaynaklarının Planlanması,
  • Arazi Toplulaştırma,
  • Toprak Bilimi.

Adaylar, Tarımsal Yapılar ve Sulama DGS geçiş bölümlerini de değerlendirerek farklı alanlara yönelebilir.

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Nedir?

Ziraat Fakültesine bağlı olarak eğitim veren Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümü toprak ve su kullanımından maksimum verimi elde etmek adına çalışmalar yürüten nitelikli personeller yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Tarımsal faaliyetlerde toprak ve su kullanımının geliştirilmesi ve uygun ortamın hazırlanması bu bölümün gerekliliklerindendir. Eğitim, sulama ve tarımsal yapılar olarak iki farklı grupta verilmektedir. Bölümün öğrencilere verdiği temel eğitimleri; seralar, su sistemleri ve toprak ile su kaynaklarının doğru kullanımına yönelik çalışmalar oluşturmaktadır. Tarımsal yapılar ve sulama bölümünden mezun olan öğrencilerden bu alanda projeler geliştirmesi ve çalışmalar yürütmesi beklenmektedir.

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, tarım sektöründe kullanılan yapıların tasarımı, inşası ve sulama sistemlerinin planlanması konularında öğrencilere uzmanlaşma fırsatı sunan önemli bir lisans programıdır. Tarımsal yapılar ve sulama bir lisans bölümüdür. Dolayısıyla eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresi, Tarımsal Yapılar ve Sulama yüksek lisans eğitimine bağlı olarak değişir. ÖSYM resmi sayfasında tarımsal yapılar ve sulama taban puanları ile ilgili her sene belge yayımlamaktadır. Bu puanlar doğrultusunda tercih yapılabilmektedir. Tarımsal yapılar ve sulama sıralaması, üniversite sınavında alınan puanlar ve açılan kontenjanlara bağlı olarak her yıl değişir. Tarımsal yapılar ve sulama bölümü için gerekli olan puanı alan öğrenciler bu bölümde okumaya hak kazanır. Bunun yanı sıra, Yükseköğrenim Kurumunun belirlediği 2 yıllık programlardan mezun olan kişiler, dikey geçiş sınavına girerek yeterli puanı alması durumunda bu bölüme geçiş yapabilmektedir. Denk görülen ders içerikleri 4 yıllık bölüm tarafından kabul edilirken denkliği olmayan dersler Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü tarafından verilmektedir. Tarımsal Yapılar ve Sulama programı, tarım işletmelerinde kullanılan yapıların tasarımı ve inşasıyla ilgili mühendislik prensiplerini ve sulama sistemlerinin planlanması ve yönetimi konularını içerir. Öğrenciler, sulama teknikleri, toprak-su ilişkisi, sulama projelerinin tasarımı ve uygulanması gibi konuları öğrenirken aynı zamanda tarımsal yapıların güvenliği, verimliliği ve sürdürülebilirliği üzerine odaklanırlar. Eğitim süresi boyunca öğrencilere, teorik derslerin yanı sıra uygulamalı laboratuvar çalışmaları, proje bazlı ödevler ve Tarımsal Yapılar ve Sulama staj yerlerinde çeşitli eğitimler sunulur. Bu sayede öğrenciler, teorik bilgilerini pratikte uygulama fırsatı bulur ve gerçek dünya problemlerine çözüm üretebilme becerilerini geliştirirler. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, tarım sektöründe mühendislik alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere kapsamlı bir eğitim sunar. Bu bölüm, tarımın verimliliğini artırmak ve kaynakları etkin bir şekilde kullanmak için gerekli teknik bilgi ve becerileri sağlar ve mezunlarına sektörde başarılı bir kariyer yapma fırsatı sunar.

Tarımsal Yapılar ve Sulama Mezunu Ne İş Yapar?

Tarımsal yapılar ve sulama ne iş yapar sorusuna; tarımsal faaliyetlerde kullanılacak olan suyun teminini sağlamak, tesislerini geliştirmek ve bu alanda projeler yürütmek cevabı verilebilir. Bu alanda çalışan kişiler, toprağın verimli hale getirilmesi için erozyonla mücadele ederek tarım faaliyetlerini yürütürler. Hayvan içme sularının temini ve bu içme sularının analizleri de bölüm mezunun yapabileceği iş alanı içerisinde yer almaktadır. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü mezunları, tarım sektöründe yapıların planlanması, tasarımı, inşası ve sulama sistemlerinin kurulması gibi konularda uzmanlaşmış bireylerdir. Tarımsal Yapılar ve Sulama çalışma alanları oldukça kapsamlıdır. Tarımsal Yapılar ve Sulama mezunları, tarım işletmelerinde veya çiftliklerde çalışabilirler. Bu işletmelerde, tarımsal yapıların planlanması ve inşası ile sulama sistemlerinin kurulması gibi görevleri üstlenirler. Tarım arazilerinin verimliliğini artırmak için modern sulama tekniklerini uygularlar ve tarım yapılarının bakımını yaparlar. Devlet kurumlarında da iş imkanları bulunmaktadır. Tarım Bakanlığı, Su ve İrrigasyon Kurumları gibi kurumlar, tarımsal altyapı projelerini yöneten uzmanlara ihtiyaç duyarlar. Mezunlar, sulama projelerinin planlanması, tasarımı ve uygulanması gibi görevleri üstlenerek, tarım sektörünün gelişimine katkıda bulunurlar. Tarım teknolojileri şirketlerinde de iş fırsatları mevcuttur. Sulama sistemleri, tarımsal yapılar ve ekipmanlar üzerine çalışan şirketlerde, mühendislik ve danışmanlık pozisyonlarında görev alabilirler. Yenilikçi sulama teknolojilerinin geliştirilmesi ve çiftçilere sunulması konusunda çalışarak, tarım verimliliğini artırabilirler. Kendi işlerini kurma fırsatına da sahiptirler. Tarımsal yapıların planlanması ve inşası, sulama sistemlerinin kurulması gibi hizmetleri sunan bir şirket açarak, kendi işlerinin patronu olabilirler. Böylelikle, tarım sektöründe ihtiyaç duyulan hizmetleri sunarak başarılı bir işletme sahibi olabilirler.

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu alanda çalışmak isteyen adayların merak ettiği tarımsal yapılar ve sulama soruları arasında mezunların iş olanaklarının neler olduğu sorusu bulunmaktadır. Bölüm mezunları devlet kurumlarında ya da özel sektörde çalışma fırsatı bulunabilmektedir. Su ve sulama ile ilgili alınan teorik ve uygulamalı dersler sayesinde bölüm mezunları Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde görev alabilmektedir. Bu kişiler; Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, İl Özel İdareleri ve belediyelerde de iş imkanı bulabilmektedir. Bunlara ek olarak kırsal kalkınma alanında faaliyet gösteren kuruluşlar, tarım kredi kooperatifleri ve çevre konusunda hizmet veren sektörlerde bilgi ve deneyimlerini aktarabilmektedir. Adaylar, Tarımsal Yapılar ve Sulama yatay geçiş bölümlerini değerlendirerek farklı alanlarda kariyer de yapabilirler. Tarımsal yapılar ve sulama maaşları deneyim ve görev alınacak kuruma bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu sektörde çalışmak isteyen mezunlar, Kariyer.net sitesinde yer alan tarımsal yapılar ve sulama iş ilanlarını inceleyerek kriterlerine uygun iş seçen eklerine başvurularını gerçekleştirebilirler. 

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Akdeniz ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve Sulama (4 Yıllık)SAY27259,37733458,045
2Ankara ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve Sulama (4 Yıllık)SAY47259,18153459,415
3Atatürk ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve Sulama (4 Yıllık)SAY31228,49683765,020
4Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve Sulama (4 Yıllık)SAY22241,53237612,053
5Çukurova ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve Sulama (4 Yıllık)SAY26236,39479668,702

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Tarımsal Yapılar ve Sulama mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Selçuk ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve SulamaSAY25.1
2Ege ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve SulamaSAY24.7
3Ankara ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve SulamaSAY22.6
4Harran ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve SulamaSAY22.0
5Akdeniz ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve SulamaSAY21.3

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1.267Toplam Kullanıcı
1. Tarım / Ziraat
%30.53
2. İnşaat
%4.61
3. Bankacılık
%3.93
4. Gıda
%3.26
5. İlaç Sanayi
%3.12

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Mühendislik
%31.14
2. Satış
%12.29
3. Pazarlama
%6.29
4. Üretim / İmalat
%6
5. Hizmet
%5.71
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!