Uluslararası İlişkiler Bölümü

Uluslararası İlişkiler Bölümü Nedir?

Uluslararası ilişkiler; dış politika, uluslararası çatışma ve müzakere, savaş, nükleer silahların yayılması, terörizm, uluslararası ticaret ve ekonomi ve uluslararası kalkınma gibi konuların incelenmesini içerir. Tahmin edebileceğiniz gibi, uluslararası ilişkilerin geniş kapsamı ekonomi, hukuk, siyaset bilimi, sosyoloji, oyun teorisi ve hatta psikoloji alanlarını kullanarak disiplinlerarası bir yaklaşım gerektirir.

Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası gibi devletler ve devlet dışı aktörler de dahil olmak üzere, aktörlerin uluslararası politikadaki etkileşimlerinin araştırılmasına odaklanan akademik bir disiplindir.

Uluslararası İlişkiler Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Uluslararası İlişkiler, eşit ağırlık kategorisinden tercih edilebilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Uluslararası ilişkiler ismini Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi, Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler gibi birbirinden farklı birçok bölüm adında görmeniz mümkündür.

Uluslararası İlişkiler, küresel düzeyde devletler arası ilişkileri, uluslararası kuruluşları, küresel sorunları ve uluslararası politika alanlarını inceleyen disiplinlerarası bir alandır. Llisans ve yüksek lisans düzeylerinde sunulan Uluslararası İlişkiler programları, öğrencilere teorik ve pratik beceriler kazandırmayı hedefler.

Lisans düzeyindeki Uluslararası İlişkiler programları 4 yıl sürer. Lisans eğitimi boyunca öğrenciler, uluslararası ilişkilerin temel kavramlarını, uluslararası hukuku, siyaset bilimini, uluslararası ekonomiyi ve diplomasiyi içeren dersler alırlar. Uluslararası İlişkiler yüksek lisans bölümleri yanı sıra stajlar veya saha çalışmaları da programın bir parçası olabilir, böylece öğrenciler teorik bilgilerini pratik deneyimlerle pekiştirebilirler.

Uluslararası İlişkiler bölümü yüksek lisans eğitimi, lisans düzeyinde edinilen bilgileri derinleştirmek ve öğrencileri uzmanlaşmış bir alanda uzmanlaşmaya teşvik etmek için tasarlanmıştır. Tez veya araştırma projeleri de programın bir parçası olabilir, öğrencilerin akademik ve analitik becerilerini geliştirmelerine olanak tanır.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Dersleri Nelerdir?

Uluslararası İlişkiler üzerine kariyer yapmayı planlayan aday öğrenciler;

  • İktisat,
  • Makro İktisat,
  • Mikro İktisat,
  • Uluslararası İktisat Teorisi,
  • Uluslararası Hukuk,
  • Uluslararası İlişkiler ve Örgütler,
  • Türkiye Dış Politikası,
  • Siyasi Tarih,
  • Anayasa Hukuku,
  • Siyaset Bilimi,
  • Kamu Yönetimi,
  • Kamu Maliyesi,
  • İdare Hukuku,
  • Diplomatik Çeviri,
  • Politika Analizi,

gibi temelinde siyaset, ekonomi, hukuk ve diplomasi içeren dersler üzerine eğitim alacaklardır.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Geçmişten günümüze ülkeler arasında var olan kültürel, ekonomik ve diplomatik ilişkileri inceler ve bu sayede stratejiler geliştirirler.

Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunları, küresel politika, diplomasi, uluslararası ticaret ve uluslararası güvenlik gibi alanlarda kariyer yaparlar. Bölüm, öğrencilere uluslararası ilişkilerin karmaşıklığını anlama, küresel sorunlara çözüm bulma ve uluslararası toplumda etkili iletişim kurma becerilerini kazandırır.

Mezunlar, çeşitli kariyer yollarını takip edebilirler. Birçoğu diplomatik hizmetlere veya uluslararası kuruluşlara katılarak ülkeler arasındaki ilişkileri yönetme ve diplomatik müzakerelerde rol alma fırsatı bulurlar. 

Bazı mezunlar, uluslararası iş dünyasında kariyer yaparlar. Uluslararası şirketlerde, çok uluslu şirketlerde veya ticaret odalarında çalışarak küresel pazarlarda iş yapma stratejileri oluştururlar. Uluslararası ticaretin karmaşıklığını anlayarak şirketlerin küresel rekabetçiliğini artırmaya çalışırlar.

Uluslararası İlişkiler bölümü çalışma alanları arasında hükümetler veya uluslararası kuruluşlar da öne çıkar. Söz konusu alanlarda analist, araştırmacı veya politika danışmanı olarak çalışabilirler. Uluslararası sorunları analiz eder, politika önerileri geliştirir ve karar alıcıları bilgilendirirler.

Bazı mezunlar, uluslararası yardım ve kalkınma kuruluşlarında veya sivil toplum örgütlerinde çalışarak küresel kalkınma ve insan hakları konularında çalışabilirler. Dünya genelinde yaşanan sosyal adaletsizliklere karşı mücadele eder ve insanların yaşam koşullarını iyileştirmeye çalışırlar.

Uluslararası İlişkiler yatay geçiş bölümleri veya diğer seçeneklerle bölümü tamamlayan mezunlar; küresel düzeyde etkili liderler, diplomatlar, analistler ve aktivistler olarak çeşitli kariyer yollarını takip edebilirler. Uluslararası toplumun karmaşıklığını anlayarak dünya barışı ve refahı için önemli roller üstlenebilirler.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunları iş konusunda oldukça geniş bir alana sahiplerdir. Söz konusu bölüm evrensel bir içeriğe sahip olduğu için mezunların kalifiye olmaları oldukça belirleyicidir. Onun haricinde uluslararası ilişkiler mezunları;

  • Dışişleri Bakanlığı,
  • Avrupa Birliği Bakanlığı,
  • Milli Savunma Bakanlığı,
  • Ekonomi Bakanlığı,
  • Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı,
  • Rekabet Kurumu,
  • Sermaye Piyasası Kurulu (SPK),
  • Konsolosluklarda,

türünden devlet kurumlarında bir kariyer imkanına sahip olabilirler. Devlet kurumları işe alımı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan alınan sonuç neticesinde gerçekleştirilir. Bunların haricinde;

  • İhracat ve İthalat Firmaları,
  • NATO,
  • Danışmanlık Şirketleri,
  • Sivil Toplum Kuruluşları,
  • Birleşmiş Milletler (BM),
  • Ekonomik ve Kalkınma İşbirliği Örgütü (OECD),
  • UNICEF,
  • Siyasi Danışmanlık Şirketleri,

türünden gerek özel sektörde, gerekse küresel çapta hizmet veren örgütlerde çalışma imkanı söz konusudur.

Birincil iş olanaklarından biri, devlet kurumları veya uluslararası kuruluşlarda kariyer yapmaktır. Uluslararası ilişkiler mezunları, dışişleri, savunma, ticaret veya kalkınma gibi alanlarda çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Diplomatlık, politika analisti, uluslararası yardım koordinatörü gibi roller, bu mezunlar için potansiyel kariyer yolları arasındadır.

Uluslararası ilişkiler mezunları, uluslararası kuruluşlar, düşünce kuruluşları veya araştırma enstitüleri gibi sivil toplum kuruluşlarında da çalışabilirler. Söz konusu organizasyonlar, küresel meselelerde politika oluşturma, barış ve güvenlik, insan hakları veya sürdürülebilir kalkınma gibi konularda uzmanlık arayan profesyonellere ihtiyaç duyarlar.

Özel sektörde de uluslararası ilişkiler mezunları için iş olanakları bulunmaktadır. Uluslararası şirketler, küresel pazarlarda rekabet edebilmek için uluslararası ilişkiler uzmanlarına ihtiyaç duyarlar. Mezunlar, uluslararası pazarlama, dış ticaret, küresel strateji veya kültürel uyum gibi alanlarda çalışabilirler.

Akademik kariyer veya araştırma yapmak isteyenler için de seçenekler bulabilirler. Üniversitelerde akademik pozisyonlar veya araştırma görevlisi olarak çalışma fırsatları, mezunlar için mevcuttur. Uluslararası İlişkiler DGS geçiş bölümleri ile de benzer alanda kariyer oluşturmak mümkündür. 

Uluslararası İlişkiler Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji ÜniversitesiUluslararası İlişkiler (İngilizce) (4 Yıllık)EA79278,633518,405
2Akdeniz ÜniversitesiUluslararası İlişkiler (4 Yıllık)EA84328,15082199,298
3Aksaray ÜniversitesiUluslararası İlişkiler (4 Yıllık)EA54246,46908876,953
4Altınbaş ÜniversitesiUluslararası İlişkiler (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA26318,87563240,700
5Anadolu ÜniversitesiUluslararası İlişkiler (Açıköğretim) (4 Yıllık)EA736231,010181,089,827

Uluslararası İlişkiler Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Sakarya Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Muhasebe Elemanı

Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

60 bin+Toplam Kullanıcı
1. Bankacılık
%5.99
2. Eğitim
%3.45
3. Turizm
%3.03
4. Tekstil
%3.02
5. Gıda
%2.9

Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Hizmet
1. Satış
%11.15
2. İthalat/İhracat
%8.16
3. Pazarlama
%5.96
4. Finans
%5.63
5. Hizmet
%4.64
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!