Sektörlerin ve iş sahalarının büyümesine bağlı olarak firma ve işletmelerin de büyümesi eleman sayısına olan ihtiyacı arttırır. Bu artışla birlikte firmalar, farklı pozisyon ve departmanlarda çalışacak elemanlara gereksinim duyar. Böylelikle iş yükü paylaşılarak azaltılırken, yeni mesleki pozisyonlar ortaya çıkar. İşveren temsilcisi de bunlardan biridir. Bu doğrultuda işveren temsilcisi iş ilanları çeşitli firmalar tarafından yayınlanır ve başvuruya açık hale gelir. Adından anlaşılacağı üzere işveren temsil, işverenin yani firmanın sahibinin temsilcisi konumunda yer alır. İşverenin mevzuat kapsamında belirlenen yetkilerini kullanır. İşveren temsilcisi varlığı ile firma sahibinin yokluğunda işyerindeki düzenin aynı şekilde devam etmesine aracılık eder. Bu bağlamda işveren temsilcisi pozisyonu, firmalar açısından son derece önemlidir.
İşveren temsilcisi iş ilanları bay ya da bayan fark etmeksizin yayınlanır. İşveren temsilcisinin yerine getirmesi gereken görevler sıralanır ve bu mesleği yerine getirenlerin iş tanımı bu çerçevede belirlenir. Bu kapsamda işveren temsilcisi temel olarak firma ya da işletmede işvereni temsil eder, işveren adına firmanın işlerini kontrol eder. Böylelikle işveren temsilcisi, firmanın işlerinin aksamamasını ve devamlılığının esas olmasını temin eder. Ayrıca işveren temsilcisi, işveren adına görüşmelere katılır, personelin sorunlarına çözümler üretir. Bağlı bulunduğu işletmenin ya da firmanın tüm sevk ve idaresi konusunda sorumluluk üstlenir. İşveren temsilcisi bazı konularda imza yetkisine de sahiptir. Senin de bu alanda bir iş arayışın varsa ve bu görevleri yerine getirebileceğini düşünüyorsan, Kariyer.net üzerinden güncel işveren temsilcisi iş ilanları seçeneklerinden seçimde bulunabilir ve başvurunu yapabilirsin.
Firmalar tarafından yayınlanan, işveren temsilcisi iş ilanlarına başvuru yapmadan önce dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunur. Bu noktalara dikkat ederek iş arama sürecini daha verimli hale getirme imkanı yakalayabilirsin.
Türkiye'nin herhangi bir kentinde yayınlanan iş ilanlarına, firmaların beklentilerini karşılayabilecek nitelikte olan ve çalışma ortamına uyum sağlayabilecek olan herkes başvuru yapabilir. Firmaların beklentilerini ise iş ilanlarının detaylarından öğrenebilirsin. Bu noktada ise Kariyer.net'ten yardım alabilirsin. Kariyer.net ile işveren temsilcisi iş ilanlarına ulaşabilir, ilanları inceleyebilir ve sana uygun olanlara başvuru yapabilirsin.
İşveren temsilcisi pozisyonunun maksadı, firmanın sahibinin boşluğunu doldurmaktır. İşverenin yokluğunda, düzenin devam etmesini sağlamak ve herhangi bir soruna mahal vermemek maksadıyla firmalar, işveren temsilcisi elemanı istihdam eder. Bu doğrultuda hemen hemen bütün firmalar, tam zamanlı ya da part-time olarak çalışacak işveren temsilcisine gereksinim duyar.
İşveren temsilcisinin çalışma ortamı ve koşulları, istihdam edileceği firmaya göre farklılık gösterebilir. İşveren temsilcisi mesaisini bağlı bulunduğu firma içerisinde tamamlar. Diğer meslek grupları ile iletişim halinde mesai harcar. Bu çalışma ortamı ve koşullarının sana uygun olduğunu düşünürsen işveren temsilcisi iş ilanlarına başvurabilirsin.
İşveren temsilcisi olarak istihdam edilmek isteyen adayların, bazı belirgin özelliklere sahip olması gerekir. Bu bağlamda firma sahibinin yokluğunda yerini dolduran bir rol üstlenen işveren temsilcisi, yönetici vasıfları sergilemelidir. Gerek yazılı gerekse de sözlü bir şekilde iyi iletişim becerilerine sahip olmalıdır. Kriz anlarında çözüm üretebilmeli ve pratik öneriler getirebilmelidir. Firma düzenini sağlayacak kararlılığı göstermelidir. Sen de bu özelliklere sahip olduğunu düşünüyorsan ilgili ilanlara Kariyer.net üzerinden ulaşabilirsin.
İşveren temsilcisinin ne iş yaptığı iş kanunda verilen bilgilere göre şu şekilde açıklayabiliriz; iş veren adına hareket eden ve iş veren gibi işletmenin yönetiminde görev alan kimselere verilen bir unvandır. İşveren temsilcisi bu bağlamda çalışanlara ve işçilere karşı işlem ve her türlü yükümlülüklerinden doğrudan işverenin kendisi sorumlu tutulur. İşveren temsilcisi kendisine verilen yetki sınırları içerisinde görev aldığı işletmedeki işvereni temsil eden kişidir.
İşveren temsilcisi bir iş sözleşmesine dayanarak görev alan kimselerdir. Gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren temsilciliği verilebilir. İşveren temsilcisinin sorumlulukları ilgili kanunla belirtilmiş olup çalıştığı firmanın kendisine verdiği yetki kadardır. Genel olarak işveren vekili ve yardımcıları ile işletmenin bütününü sevk ve idare etme sorumluluklarını taşıyan kişidir. Görev alınan işletme içerisindeki işçiyi, işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren temsilcisidir.
İşveren temsilcisi çalışılan işletmedeki kayıtlı olan çalışanlardan, işveren adına hareket eden, işin ve işyerinin yönetiminde görev alan işyeri yetkilileri işveren temsilcisi olarak kabul edilir. Örneğin bir işletmedeki genel müdür, genel müdür yardımcıları, personel müdürü, şefler, ustabaşı vs. işveren temsilci görevinde bulunabilirler. Bu yetki ve sorumluluklar işverenin kendisi tarafından işveren temsilcisine verilir. Banka şubesi müdürü ile fabrika müdürü görevinde çalışan kimselerde kendi özgür iradesi ile işçi alma ve işten çıkarma yetkisine sahip ise işveren temsilcisi olabilirler.
İşveren temsilcisi iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkili olan çalışanlardır. Fabrikalarda, bankalarda, kamu kurumları dâhil olmak üzere bütün işyerlerinin işveren temsilcisi görevlendirme yükümlülüğü bulunur. İşletmelerde işveren temsilcisi, çalışanlar arasında yapılacak seçimle veya seçimle belirlenemediği durumda işveren tarafından atama yoluyla belirlenir.