İstanbul KYK Yurtları

Üniversite tercihlerini tamamlayan öğrenciler için okul kaydını tamamladıktan sonraki en önemli aşama da kalacak yer sorununu çözmektir. İstanbul koşullarında ise öğrenciler için ilk tercih kuşkusuz uygun fiyatları ve sosyal imkanları ile İstanbul KYK yurtları.

İstanbul KYK yurtları nelerdir?

KYK yurtlarının ne olduğunu genel olarak açıklamak gerekirse, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait yurtlara deniyor. Bu yurtlar devlet yurtları olma özelliği taşıdığı için diğer yurtlara kıyasla uygun fiyatlı olmaları sebebiyle öğrenciler tarafından en çok tercih edilen seçenek oluyor.

Türkiye’de üniversite sayısı ile 1. sırada yer alan İstanbul’da 14 devlet, 44 vakıf üniversitesi mevcut. Ayrıca 3 adet vakıf meslek yüksekokulu ile birlikte toplamda 61 üniversiteden bahsetmek mümkün. İstanbul’daki üniversiteler hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istersen Kariyer.net’te bulunan Üniversite Rehberi sayfasına göz atabilirsin. Üniversitelerin yanı sıra Hava ve Deniz Harp Okulları ve herhangi bir üniversiteye bağlı olmayan 4 vakıf meslek yüksek okuluna da İstanbul ev sahipliği yapıyor.

İstanbul’da yükseköğretimde eğitim gören toplam 1 milyon bin 834 öğrenci bulunuyor. 553 bin 203 öğrenci devlet üniversitelerini tercih ederken 440 bin 586 öğrenci vakıf üniversitelerinde okuyor. Ayrıca 8 bin 45 öğrenci de vakıf meslek yüksekokullarında öğrenim görüyor. Hal böyle olunca da şehrin birçok noktasında devlete ait İstanbul KYK yurtlarının bulunması da önem arz ediyor.

İstanbul, Avrupa ve Anadolu Yakası’ndan oluşan büyük ve kalabalık bir şehir olduğu için öğrenciler kalacak yer seçimi konusunda bu durumu da göz önünde bulunduruyor. KYK yurt tercihlerinde öğrencinin konaklayacağı yurdun öğrenim göreceği üniversiteye yakın olması, ulaşım sorunun olmaması gibi etkenler önem arz ediyor. Kız ve erkek yurtları olarak ikiye ayrılan İstanbul’daki KYK yurtlarını Avrupa ve Anadolu Yakası’ndaki yurtlar olarak listelemek mümkün.

İstanbul KYK Yurtları

ŞehirSemtYurt Tipi

Akkadın Hacı Mustafa Tarman Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulKadıköyKız

Anadolu Hisarı Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulBeykozKız

Ataşehir Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulAtaşehirKız

Çemberlitaş Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulFatihKız

Edirnekapı Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulFatihKız

Esenyurt Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulEsenyurtKız

Fatih Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulFatihKız

İyimaya Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulSancaktepeKız

Niğde Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulFatihKız

Sadabad Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulKağıthaneKız

Vali Muammer Güler Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulAtaşehirKız

Vezneciler Kyk Kız Öğrenci Yurdu

IstanbulFatihKız

İstanbul KYK Yurtları

ŞehirSemtYurt Tipi

Bahçeköy Kyk Erkek Öğrenci Yurdu

IstanbulSarıyerErkek

Kadırga Kyk Erkek Öğrenci Yurdu

IstanbulFatihErkek

Kanuni Sultan Süleyman Kyk Erkek Öğrenci Yurdu

IstanbulBaşakşehirErkek

Mimar Sinan Kyk Erkek Öğrenci Yurdu

IstanbulMaltepeErkek

Şişli Kyk Erkek Öğrenci Yurdu

IstanbulŞişliErkek

Anadolu Yakası KYK kız yurtları

Anadolu Yakası’nda, Avrupa Yakası’na göre daha az KYK kız Öğrenci yurdu bulunuyor. Anadolu Yakası KYK kız yurtları listesi ve bulundukları ilçeleri şu şekilde listelemek mümkün;

Anadolu Yakası KYK erkek yurtları

Anadolu Yakası’nda genel anlamda öğrenci yurdu az sayıda bulunuyor. Eğer Anadolu Yakası KYK erkek yurtlarından birinde kalmak istersen bu bilgiler işine yarayabilir;

  • Haydar Aliyev Öğrenci Yurdu Maltepe’de bulunuyor. İki ve dört kişilik odalara sahiptir. Yurdun 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya gibi hizmetleri mevcut.
  • Mahmut Celalettin Ökten Öğrenci Yurdu Sancaktepe’de yer alıyor. Yurt kapasitesi 720. 4 kişilik odalardan oluşuyor. Diğer KYK yurtlarında olduğu gibi 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya gibi hizmetleri bulunuyor.
  • Mimar Sinan Öğrenci Yurdu Beşiktaş’ta bulunuyor. Yurt kapasitesi 420’dir. 2 ve 3 kişilik odalara sahiptir. Yine diğer yurtlardaki gibi 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya hizmetleri bulunuyor.

Anadolu Yakası’nda bir adet de karma KYK öğrenci yurdu bulunuyor. Bu yurt Tuzla’da bulunan Piri Reis Öğrenci Yurdu. 1800 kişilik geniş bir öğrenci kapasitesine sahip. 2,3 ve 4 kişilik odaları ile öğrencilere konforlu bir yaşam alanı sunuyor. Yurtta etüt salonu, uydu bağlantılı TV, 24 saat sıcak su hizmeti, mescit, kütüphane, çamaşırhane ve spor salonu gibi birçok imkan mevcut.

Bununla birlikte Anadolu Yakası KYK erkek yurtlarının listesi ve bulundukları ilçeleri şöyle sıralamak mümkün;

Avrupa Yakası KYK kız yurtları

Avrupa Yakası KYK kız yurtlarından kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Darülaceze Öğrenci Yurdu Şişli’de bulunuyor. 400 kişilik kapasitesi ile 2, 3 ve 4 kişilik odalarla hizmet veriyor. Her odada banyo ve tuvalet bulunuyor. Yurtta etüt salonu, uydu bağlantılı TV, 24 saat sıcak su hizmeti, mescit, kütüphane, çamaşırhane ve spor salonu gibi imkanlar da mevcuttur. Ayrıca bu yurtta ücretsiz internet hizmetini de alabilirsin.
  • Fatih’te bulunan Çemberlitaş KYK Kız Yurdu Çemberlitaş semtinde bulunuyor. Odaları 8 kişilik ve 24 saat sıcak su hizmeti verilirken mescit, kütüphane, çamaşırhane ve spor salonu gibi imkanlar da sunuyor.
  • Beşiktaş Kız Öğrenci Yurdu: 1-3 veya 4 kişilik odalara sahiptir. Her odada müstakil banyo ve tuvalet, çalışma masası, elbise dolabı ve buzdolabı bulunur. Yurtta ayrıca etüt salonu, uydu bağlantılı TV ve 24 saat sıcak su hizmeti de mevcut.
  • Edirnekapı Kız Öğrenci Yurdu: İstanbul’un Fatih ilçesinde, Topkapı semtinde bulunuyor. Bu İstanbul KYK yurdu, Topkapı-Ulubatlı metro durağının hemen çıkışında bulunuyor. Birçok üniversiteye ve önemli yere kolayca ulaşım imkanı sağlıyor.
  • Vezneciler Yurdu 4 bloktan oluşurken odalar ağırlıklı olarak 4 kişilik. Çemberlitaş’ta bulunan kız yurdu ile aynı şartları taşıyor.
  • Atatürk Öğrenci Yurdu Zeytinburnu’da yer alıyor. 2, 3 ve 4 kişilik odalarla hizmet veriyor. Darülaceze Öğrenci Yurdu’nun imkanları burada da öğrencilere sunuluyor.
  • Merkezefendi Kız Öğrenci Yurdu Cevizlibağ’da bulunmaktadır. 1000 kişilik kapasite ile hizmet veren yurtta odalar 3 ve 4 kişilik. Her odada banyo ve tuvalet bulunmaktadır. Yurtta etüt salonu, uydu bağlantılı TV, 24 saat sıcak su hizmeti, mescit, kütüphane, çamaşırhane ve spor salonu gibi imkanlar da mevcuttur. Yurt, Zeytinburnu Metro İstasyonuna yakın.
  • Büyükçekmece’de Nilay Aydoğan Öğrenci Yurdu, İstanbul Üniversitesi Avcılar kampüsüne yakındır. 2, 3 ve 4 kişilik odalarda barınma imkanı sunan yurtta 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik hizmetlerini alabilmen mümkün.
  • Sadabad Öğrenci Yurdu Kağıthane’de bulunuyor. 2019 yılında hizmete açılmıştır. Toplam 732 kişilik geniş kapasitesi ile birçok öğrenciye barınma imkanı sunar. Odalar 2 ve 3 kişilik. Her odada banyo ve tuvalet mevcut. Etüt salonu, uydu bağlantılı TV, 24 saat sıcak su hizmeti, mescit, kütüphane, çamaşırhane ve spor salonu gibi imkanlar da mevcuttur. Yurt, Çağlayan Metro İstasyonuna ve Dolmabahçe Camii’ne yakın.
  • Florya-Beşyol Öğrenci Yurdu 3, 4, 6 ve 7 kişilik farklı oda tipleri ile hizmet veriyor. Yurdun 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya gibi hizmetleri mevcut.
  • Fatma Refet Angın Öğrenci Yurdu Küçükçekmece’de bulunuyor. Yurt 4 ve 6 kişilik odalardan oluşuyor. Yurdun 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya gibi hizmetleri mevcuttur.
  • İstanbul Üniversitesi Avcılar kampüsüne yakınlığı ile öne çıkan Avcılar Atatürk Kız Yurdu 4 kişilik odalardan oluşuyor. Yurtta 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya gibi hizmetleri mevcut.
  • Metrobüs durağına yürüme mesafesinde olan Prof. Dr. Halil İnalcık Öğrenci Yurdu Zeytinburnu Cevizlibağ’da yer alıyor. 4-6 kişilik yurt odalarının bulunduğu yurtta 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu mevcut. Ayrıca çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya gibi hizmetlerinden de yararlanabilirsin.
  • İstanbul-Gülbahar Hatun Öğrenci Yurdu Güngören’de bulunuyor. Yurtta 6 kişilik odalar mevcuttur. Yurdun 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya gibi hizmetleri mevcuttur.
  • Esenyurt Kız Öğrenci Yurdu 4 kişilik odalara sahip. 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya gibi hizmetleri bulunuyor.
  • 1453 Öğrenci Yurdu Esenyurt’ta bulunuyor. Yurt 4 kişilik odaları içeriyor. 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya gibi hizmetleri bulunuyor.

Avrupa Yakası KYK kız yurtları 15 adettir. Avrupa Yakası KYK kız yurtlarını ve ilçeleri aşağıdaki gibi listeleyebiliriz;

Avrupa Yakası KYK erkek yurtları

Avrupa Yakası KYK erkek yurtları hakkında biraz detay vermek gerekirse;

  • Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü sınırları içerisinde bulunuyor. Yurdun A,B,C,D,E,F bloklarında erkek öğrenciler kalıyor. Odalar 3-4 kişilik.
  • Şişli Erkek Öğrenci Yurdu, 8, 10, 12 kişilik oda seçenekleri bulunuyor. Merkezi bir yerde bulunan yurtta 24 saat açık resepsiyon, spor salonu, kütüphane, mescit, otopark, engelli erişimi gibi hizmetleri mevcut.
  • Bahçeköy Öğrenci Yurdu Sarıyer’de bulunuyor. 4 kişilik odalarla hizmet veriyor.
  • Fatih’teki Kadırga Erkek Öğrenci Yurdu Kumkapı’da yer alıyor. Yurt 2 blok ve 6 kişilik odalardan oluşuyor. Bu yurttan YTÜ Davutpaşa Kampüsüne ulaşım yaklaşık 50 dakika, Beşiktaş-Yıldız Kampüsüne ulaşım yaklaşık 1 saattir.
  • Cerrah Mehmet Paşa Öğrenci Yurdu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’ya yürüme mesafesinde. Yurt tek bloktan oluşuyor ve erkek öğrenciler kalıyor. 4 ve 6 kişilik yurt yeni binası ile dikkat çekiyor.
  • İstanbul-Biruni Erkek Öğrenci Yurdu Biruni Üniversitesine yakın bir konuda. 4 ve 6 kişilik oda seçenekleri bulunuyor. 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya gibi hizmetleri bulunuyor.
  • Kanuni Sultan Süleyman Öğrenci Yurdu Başakşehir’de bulunuyor. 4 kişilik oda hizmeti sunuluyor. 2018 yılında hizmete açılmıştır.
  • Esenyurt Erkek Öğrenci Yurdu 3 kişilik odalara sahiptir. 24 saat sıcak su, kablosuz internet, etüt salonu, çamaşırhane, mescit, kütüphane, güvenlik ve kafeterya gibi hizmetleri bulunuyor.
  • İstanbul Esenyurt’ta bulunan KKYK Mahir İz Erkek Öğrenci Yurdu binası, otelden yurda dönüştürüldüğü için temiz, yeni ve konforlu bir yurt. Metrobüs durağına yakın konumda bulunuyor. Yurt otelden yurda dönüştüğü için binası lüks, banyo ve tuvaletleri otel kalitesinde. Odalar genelde 3 kişilik olup bazı odaları 4 kişilik.

Avrupa Yakası’nda 10 adet erkek KYK yurdu bulunuyor. Avrupa Yakası KYK erkek yurtlarının listesi ve bulundukları ilçeleri şu şekilde sıralayabiliriz;

İstanbul KYK yurtlarına kimler başvurabilir?

İstanbul’daki KYK yurtlarına başvurmak için bazı şartları sağlamak gerekiyor. Peki İstanbul KYK yurtlarına kimler başvurabilir, bunu aşağıdaki gibi listelemek mümkün;

  • Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olanlar
  • Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu veya programının, öğrenci ve ailesinin ikamet ettiği il veya ilçe sınırları dışında bulunanlar
  • Adli sicilinin temiz olduğu T.C. vatandaşları
  • Bakanlık ya da farklı kamu kurum ve kuruluşlarının yurtlarından çıkarma cezası olmayan kişiler
  • Uluslararası öğrenciler (öğrenci belgesi, ikamet izni belgesi ve pasaportunun onaylı sureti şartı ile)
  • Zorunlu stajın dışında brüt asgari ücretin 1,5 katı üzerinde ücretli bir işte çalışmayan öğrenciler
  • Kamuda personel olarak çalışmayanlar
  • 30 yaşını doldurmamış olanlar

Bu şartları taşıyanlar İstanbul KYK yurtlarında barınma şartlarını sağlayan kişilerdir. Bunun yanı sıra, daha önce lisans eğitimi alırken yurtlarda barınmış bir öğrenci, ikinci kez lisans eğitimine başladığında yurt başvurusunda bulunamamaktadır.

İstanbul KYK yurtlarına nasıl başvurulur?

İstanbul KYK yurt başvuru süreci ÖSYM yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından başlar. Başvuru işlemi online olarak e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle öğrencinin e-devlet şifresine veya herhangi bir e-devlet giriş yöntemine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olması gerekiyor. 15 yaşından küçük öğrenciler ise 444 0 472 no’lu GSB KİM’i (Kurumsal İletişim Merkezi) arayarak taleplerini iletebilir. İstanbul KYK yurt başvurularında öncelikli olan bazı öğrencileri ise aşağıdaki gibi listemek mümkün;

  • Gazi ve çocukları
  • Milli sporcular
  • %40 ve üzeri engelli ebeveyni olan öğrenciler
  • %40 ve üzeri engelli öğrenciler
  • Devlet koruması altındaki öğrenciler
  • Gönüllü güvenlik korucusu çocukları
  • Şehit eşi, çocukları veya kardeşleri
  • Darüşşafaka Lisesi mezunları

İstanbul KYK yurtlarında ücretsiz barınma hakkı olan öğrenciler kimler?

İstanbul KYK yurtlarında normalden farklı durumlarda ücret ödemeden barınma hakkına sahip olan kişileri aşağıdaki gibi listelemek mümkün;

  • Devlet koruması altındaki öğrenciler
  • Lise öğrenimini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde barınarak tamamlayanlar
  • Şehit eşi ve çocukları (çocuk yoksa kardeşlerini içerir)
  • Gazi ve gazi çocukları
  • Anne ve babası vefat etmiş olan 25 yaş altı öğrenciler,

Yukarıdaki koşulları sağlayan öğrenciler İstanbul KYK yurtlarında ücretsiz olarak barınma hakkına sahip olurlar. İstanbul KYK yurtlarında ücretsiz barınma hakkına sahip olan öğrencilerdir.

İstanbul KYK yurtları başvuru ücretleri ne kadar?

İstanbul koşullarında uygun fiyatlı olması nedeniyle en çok tercih edilen KYK yurtlarının ücretleri de öğrencilerin merak ettikleri arasında yer alıyor. İstanbul KYK yurt ücretleri yurttaki oda tiplerine göre değişiklik gösteriyor. Bu oda tipleri, 1.tip, 2. tip, 3.tip, 4.tip, 5.tip, 6.tip olarak isimlendiriliyor.

Bu tipler, odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet ve banyo olup olmasına göre belirleniyor. Bu özelliklere göre de odaların ücretleri değişkenlik gösteriyor. 1. tip odalar en ucuz fiyatlı odalar olurken 6. tip odalar en yüksek fiyatlı odalar olarak belirleniyor. Oda ücretlerine değinmek gerekirse; Tip 1 oda aylık 345 lira, Tip 2 oda aylık 405 lira, Tip 3 oda aylık 480 lira, Tip 5 oda aylık 510 lira ve Tip 6 oda aylık 570 lira olarak fiyatlandırılıyor. (2023-2024 Öğrenim Dönemi İçin)

İlk kez yurt kaydı yaptıracak öğrencilerin ödemesi gereken “ilk kayıt ücreti” adlı bir ödeme daha bulunuyor. Bu fiyata gün bazında yatak ücreti ve güvence bedeli de dahil oluyor. İlk kayıt ücreti, yurda ve tarihe göre farklılık gösteriyor. İlgili banka ATM’lerinde veya GSB Yurt ve Kredi Ödemeleri ekranında bu tutar otomatik olarak görüntülenebiliyor.

KYK yurt ücreti ödemeleri Ziraat Bankası ATM’lerinden, Ziraat İnternet Bankacılığı’ndan veya KYK.gsb.gov.tr üzerinden yapılabilmektedir. İlk kayıt ücreti yatırıldıktan sonra e-Devlet üzerinden “Yurt Kayıt İşlemleri” bağlantısına girerek taahhütname onayı yapılması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra başvuru sonuç ekranında görüntülenen belgeler ilgili yurt müdürlüğüne teslim edilmelidir.

İstanbul KYK yurt ücretleri ne zaman ödenmelidir?

İlk kez kayıt olan öğrencinin, ilk kayıt ücretini ödedikten sonra içinde bulunulan ayın son günü saat 23.00’e kadar aylık yurt ücretini de ödemesi gerekiyor. Halihazırda yurtlarda barınan öğrencilerin ise eylül ayı yurt ücretlerini 15 Eylül saat 23.00’e kadar ödemeleri gerekiyor. Aksi takdirde bu öğrencilerin kaydı siliniyor.

İstanbul KYK yurtlarına yerleştirilen öğrenciler ne yapmalı?

İlk yerleştirmeler sonucunda yurtlara yerleştirilen öğrenciler öğrenim gördükleri öğretim kurumunun akademik takvimine göre yurtlarda barınmaya başlayabilirler. Eğer öğrenciler belirtilen tarihlerde yurtta kalamayacak olurlarsa, ilgili yurt müdürlüğü ile iletişime geçip izin almaları gerekmektedir. Yedek listeden yurda yerleşen öğrencilerin ise ilk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yurtta barınmaya hemen başlamaları gerekmektedir. Eğer o tarihlerde yurtta kalamayacak olurlarsa ilgili yurt müdürlüğünden izin almaları gerekmektedir.

İstanbul KYK yurtlarında barınmak istemeyen öğrencilerin ise ilk kayıt ücretlerini yatırmamışlarsa bir şey yapmalarına gerek yok. Ücret yatırılmadığı takdirde yurt yerleştirme işlemi otomatik olarak iptal edilir.

Kayıt ücretini yatırdığı halde yurtta kalmak istemeyen öğrenciler ise IBAN numarasının bulunduğu kayıt sildirme dilekçesini yurt müdürlüğüne teslim edebilir. Kayıt sildirilen tarihten sonra öğrenciye yurt ücreti ve güvence bedeli iade edilir.

İstanbul KYK yurtlarında öğrencilerin kaç gün izin hakkı bulunuyor?

Üniversite hayatını ailesinden uzak bir şehirde geçiren öğrenciler zaman zaman ailesinin yanına gitmek için veya farklı sebeplerden dolayı kaldığı KYK yurdundan izin almak isteyebilir.

İstanbul KYK yurtlarında barınan öğrencilerin, 30 güne kadar izin hakkı bulunur. (Akademik takvimde yer alan, hafta sonu tatilleri, resmi tatiller ve özel izinler hariç)

İstanbul KYK yurt olanakları nelerdir?

İstanbul KYK yurtları, Tam KYK yurdu ve Yarı Özel KYK yurdu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu iki kategorideki yurt fiyatları ve sahip oldukları özellikler de farklılık göstermektedir.

Tam KYK yurt odaları genellikle 4-8 kişilik olmakla birlikte bazı odalarda karyola sistemi mevcutken bazı odalarda da ranza sistemi mevcuttur. Tuvalet ve banyolar kat koridorlarında olmakla birlikte ortak kullanıma açıktır. Odalarda her öğrenciye ait kıyafet dolabı yer alır. Çalışma odaları ise yine kat koridorlarında ve ortak kullanıma tâbidir.

Yarı Özel KYK yurtlarında ise genellikle 3-4 kişilik odalar mevcuttur. Tüm odalarda karyola sistemi vardır ve her öğrencinin kendine ait komodini bulunur. Tuvalet ve banyolar odaların içinde bulunur ve giysi dolapları Tam KYK yurtlarındakine göre daha geniştir. Bu yurtlarda da ortak çalışma alanları olur. Aynı zamanda tüm odalarda her öğrenci için özel çalışma masaları da mevcuttur.

Tüm İstanbul KYK yurtlarında ortak kullanılan çamaşırhaneler vardır. Çamaşır yıkamak isteyen öğrenciler, isimlerini listeye yazdırarak belirlenen gün ve saatte çamaşırlarını çamaşırhaneye bırakırlar. Tüm yurtlarda yemekhane de bulunmaktadır. Bu yemekhanelerde öğrenciler kahvaltı ve akşam yemeği yiyebilirler. Ayrıca öğrencilere kahvaltı ve akşam yemeği için maddi destek verilir. Bunların yanı sıra yurt öğrencilerine ücretsiz internet hizmeti de verilir.

İstanbul KYK yurtlarında oda temizlikleri haftalık, ortak alan temizlikleri ise günlük olarak yurt personelleri tarafından yapılır. Oda içerisindeki çöpler ise kat görevlileri tarafından günlük olarak toplanır.

İstanbul KYK yurtlarında kurallar

İstanbul KYK yurtlarında uyulması gereken en önemli kuralların arasında giriş-çıkış saatleri yer alır. İlk çıkış saati 06.00 ve son giriş saati 23.00’tür. İstanbul KYK yurtlarının girişinde ve çevresinde 7/24 kayıtta olan güvenlik kameraları bulunur. Bu nedenle öğrencilerin giriş çıkış saatlerine dikkat etmesi gerekir.

Odalarda su ısıtıcısı, elektrikli ocak ve kahve makinesi gibi aletlere izin verilmez. Aynı zamanda bina içinde sigara içmek, yemekhaneden tabak, kaşık gibi eşyaları odaya götürmek de yasaklar arasındadır.

Kural ihlali durumu yurt yönetimi uyarı ya da disiplin cezası verebilir. Bu durumsa öğrencinin yurt ile ilişiğinin kesilmesine yol açabilir. İstanbul KYK yurtlarından birini tercih edeceksen kurallara uymaya dikkat etmeni tavsiye ederiz.