İstanbul Atlas Üniversitesi, bir vakıf üniversitesidir. Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’nın kurduğu üniversite 2018 yılında açılmıştır. İstanbul Atlas Üniversitesi nerede sorusu, İstanbul'un kolay ulaşımlı ilçesi olan Kağıthane olarak yanıtlanabilir. Eğitim takvimine başladığı süreç öncesinde 20 yıllık özel hastane deneyimini öğrencilerine aktarabilen ve preklinik desteği vermesi ile dikkat çeken İstanbul Atlas Üniversitesi, Vadi Kampüsü'nde hizmet vermektedir. Modern teknolojileri uygulamaya dönüştürerek 19 modern eğitim araştırma laboratuvarı, 2500 m² kütüphanesi, 2 simultane çeviri odasını içeren 600 kişi kapasiteli konferans salonu, 1100 m²'den büyük alanda spor salonu ve estetik tasarımlı kafeterya alanı ile fark yaratmaktadır. Akademik takvim yılına göre eğitim-öğretim yılına başlayan İstanbul Atlas Üniversite 5 fakültesi, 22 lisans bölümü, 5 yüksek lisans bölümü, 11 meslek yüksekokulu seviyesinde ön lisans bölümü bulunmaktadır. İstanbul Atlas üniversitesi sıralamaları, bölümlere göre değişkenlik göstermesi ile beraber bölüm puanlarının yıllık olarak belirlenmesinde kritiktir.
İstanbul Atlas Üniversitesi bünyesinde lisans düzeyinde eğitim veren bölümler geleceğe yönelik meslekler hakkında da ipucu verir. Uluslararası bilimsel makalelerini her geçen gün katlayan güçlü akademik kadrosu ve kurucu başkanı Yusuf Elgörmüş önderliğinde Tıp eğitimi öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi tecrübeli altyapısıyla şekillenmiştir. Sağlık problemlerine çözüm üretmek için çağdaş tıp yaklaşımlarını yeni tıp teknolojileriyle zenginleştiren Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenim içeriği, teoriyi uygulamaya geçirmiştir. Medicine Hospital adında kendine bağlı bir Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sahiptir. Bu duruma paralel olarak İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde öğrencilerin pratiklerini arttırmak için kampüs içinde Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi ile hizmet vermektedir.
Diş Hekimliği Fakültesi ve Uygulama Araştırma Merkezinin birlikte yürüttüğü eğitim çizgisinde 50 ünitelik bir merkeze sahiptir. Ayrıca, İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde bulunan 6 bölüm sağlık alanlarında ihtiyaçları karşılamaya yönelik kurulmuştur. Bu bölümler arasında uygulama aşamasında riskleri minimize edilmesi gereken alanlar arasında İstanbul Atlas Üniversitesi Ebelik bölümü özel tasarlanmış ebelik laboratuvarları ile hizmet vermektedir.
Türkiye'de az sayıda üniversitede yer alan üst teknoloji simülasyon maketleri ile eğitim görme olanağı yakalayan ebelik bölümü, öğrencilerine hastaneden önce gerçeğe yakın bir tecrübe kazandırmaktadır. Bununla beraber, yüksek teknolojili uygulama gözlüğü sayesinde uzaktan ebelik becerilerini kazandırmak için akademisyenlerin yaptığı uygulamaları çevrimiçi izleme imkanına kavuşmaktadır. Yüksek standartları öğrencileri ile buluşturan İstanbul Atlas Üniversitesi, ERASMUS programına verdiği değer ile öne çıkmaktadır. Program kapsamında yedi yıl (2021-2027) süresince 26 milyar Euro’dan fazla AB Bütçesinden oluşturarak öğrencileri desteklemektedir.
Tüm bunlar doğrultusunda, İstanbul Atlas Üniversitesi Fakülteleri aşağıdaki gibi listelenir:
• Diş Hekimliği Fakültesi (İngilizce/ Türkçe)
• İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi: Fakülte bünyesinde; İngilizce Mütercim Tercümanlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İşletme (İngilizce), Psikoloji (Türkçe-İngilizce) bölümleri yer almaktadır.
• Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi: Fakülte kapsamında Bilgisayar mühendisliği, Endüstri (İngilizce) mühendisliği, Yazılım (İngilizce) mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) mühendisliği ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümleri bulunmaktadır.
• Sağlık Bilimleri Fakültesi: Fakülte kapsamında, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Ebelik, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapisi (Türkçe/ İngilizce), Hemşirelik (Türkçe/ İngilizce) bölümleri yer almaktadır.
• Tıp Fakültesi (İngilizce/Türkçe)
İstanbul Atlas Üniversitesi'nde 2 yıllık önlisans eğitimi veren meslek yüksekokulları aşağıda gibi yer almaktadır:
• Ağız ve Diş Sağlığı Meslek Yüksekokulu: Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi (ADSUAM)'da yeni cihaz ve tedavilere uygulamalı tanık olma imkanı tanır. Mezunlara diş klinikleri, hastanelerin diş sağlığı bölümünün ilgili bölümlerinde ve ilgili firmalarda aktif görev alacak 'Diş Hekimliği Teknikeri' yetiştirmeyi hedefler.
• Ameliyathane Hizmetleri Meslek Yüksekokulu: Programda ameliyathanede ekipmanları tanıyacak, ameliyat öncesi hazır hale getirecek ve ameliyat sırasında cerrahi ekibe malzeme temini sağlayabilecek 'Ameliyathane teknikeri' yetiştirmeyi amaçlar.
• Anestezi Meslek Yüksekokulu: Devlet ve özel hastanelerde, doğumevlerinde, üniversite hastanelerinde ve özel kliniklerde çalışabilecek 'Anestezi teknikeri' yetiştirmeyi hedefler.
• Bilgisayar Programcılığı Meslek Yüksekokulu: Programı bitiren öğrencilerin girişimci yönünü destekleyen Atlas Teknoloji Transfer ofisi, proje bazlı desteklerle firmalarla bağlantı kurulmasına yardımcı olur.
• Bilişim Güvenliği Teknolojisi Meslek Yüksekokulu: Bölüm mezunları bilgi teknolojileri alanında güvenlik hizmetlerinde iş imkanına sahip olabilir. Sistem destek ve ağ danışmanı olabilir. Ayrıca firmaların sistem güvenliği, bilgi işlem ve ağ danışmanlığı gibi pozisyonlarında çalışabilirler.
• Diş Protez Teknolojisi Meslek Yüksekokulu: Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi (ADSUAM)'da uygulamalı olarak diş protezi hazırlanma yeterliliğini de kazanarak 'Diz protezi teknikleri' olarak mezun olmaktadır.
• Diyaliz Meslek Yüksekokulu: Böbrek organ kaybının günümüzde hızlıca artması 'Diyaliz Teknikerine' ihtiyacı doğurmuştur. Programdan mezun olan öğrenciler, istihdamı yüksek olan devlet ve özel hastaneler ile özel diyaliz merkezlerinde görev alır.
• Fizyoterapi Meslek Yüksekokulu: Klinik tıp bilimleri derslerini ve uygulamalı dersler arasında ışık, ısı, elektroterapi ve masaj uygulamalarını alan öğrenciler 'Fizyoterapi Teknikeri' olarak mezun olmaktadır.
• İlk ve Acil Yardım Meslek Yüksekokulu: Temel tıp bilimleri dersleriyle beraber sıkça kullanılan anestezi cihazı ve uygulamaları dersleri alarak 'Acil Tıp Teknikeri/ Paramedik' unvanı ile istihdamı sağlanır.
• Optisyenlik Meslek Yüksekokulu: Modern altyapılı laboratuvarlarında eğitim alan öğrenciler 'optisyen' olarak mezun olur. Optik mağazaları açabilir, optisyenlik üzerine sorumlu müdür olabilir, gözlük yapımı üzerine şirketlerde çalışabilirler.
• Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Meslek Yüksekokulu: Üst düzey laboratuvarlar ve okurken staj imkanı ile ileri teknolojili radyasyon cihazlarını kullanmaya hakim olarak 'Tıbbi Görüntüleme Teknikleri' unvanıyla mezun olmaktadırlar.
• Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Meslek Yüksekokulu: Laboratuvar koşullarında biyokimyasal, mikrobiyolojik, patolojik ve hematolojik analizlerini yapabilme yeterliliğini uygulamalı olarak kazanan öğrenciler 'tıbbi laboratuvar teknikerleri' olarak mezun olurlar.
İstanbul Atlas Üniversitesi tarafından açılan yüksek lisans programları, ulusal bilim politikalarını duyurmak ve bilim adamı yetiştirmek amacını taşımaktadır. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kapsamında enstitü sayısını Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında da artırmayı hedeflemektedir. İstanbul Atlas Üniversitesinde yüksek lisans eğitimi verilen 10 enstitü bulunmaktadır. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, gerekli şartları sağlamasıyla uygun yüksek lisans bölümünü seçebilir. Öğrencilere bilgi birikimi açısından kazanım sağlamayı amaçlayan master programları, Web of Science Endeksli yayınlar ve Atlas Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi ile uluslararası yeterliliğe önem vermektedir.
Yüksek lisans bölümleri aşağıdaki gibi listelenir:
• Beslenme ve Diyetetik Enstitüsü: Uygulamalı olarak klinik verilere dayanarak hastanın beslenme programlarının planlayan, hastayı bilgilendiren ve izleyen uzmanlaşmış 'klinik diyetisyen' yetiştirmeyi hedefler.
• Dil ve Konuşma Terapisi Enstitüsü: Multidisipliner bilim dallarını içine alan ve geleceğin mesleği olarak nitelendirilen Dil ve Konuşma Terapisti, üniversitenin hastane kliniğinde ve 7 farklı özel laboratuvarlarda tecrübe kazanması sağlanır.
• Ebelik Enstitüsü: Tezsiz Yüksek Lisans programı içeriğine sahiptir. Dönem projelerinin zorunlu kılınması ile profesyonel yaklaşımları kapsar.
• Ergoterapi Enstitüsü: Günlük yaşama katılmakta problem yaşayan bireyleri topluma kazandırmak için uluslararası standartlarda yeni araştırmalar geliştirerek uzmanlaşmayı amaçlar.
• Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Enstitüsü: Bu programı bitiren fizyoterapistler, 'bilim uzmanı' unvanını kazanır. Yeterlilikleri sayesinde kamuda ve özel sektörde klinik çalışmalar yapabilirler, üniversitelerde akademisyenlik kadrolarına da gelebilirler.
• Moleküler Biyoloji ve Genetik Enstitüsü: Yeni bilimsel çalışmalara hakim olunmasıyla beraber uygulamalı laboratuvar derslerinde uzmanlık seviyesine ulaşma imkanı sağlar.
• Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Enstitüsü: Hemşireliği başlığı altında branşların önemini anlatan program, kendi bünyesindeki hastanelerde pratiklik ve uzmanlık kazanma yolunu açar. Operasyon öncesi ve sonrasında hastanın hastaneden güvenli bir şekilde taburcu olmasına kadar bütün süreçten sorumlu Cerrahi Hastalıkları Hemşireleri yetişmesine aracı olan yüksek lisans programıdır.
• İç Hastalıkları Hemşireliği Enstitüsü: Hemşirelik bölümünün kapsamlı bilgilerinin tek bir alana kanalize edilmesinde güçlü akademik kadrosu ile teknik altyapısının etkisi vardır.
• Bilgisayar Mühendisliği (Türkçe) Enstitüsü: Yapay zeka ve yazılım hakkında yeni gelişmeleri yüksek lisans programında aktararak uzmanlaştırmayı hedefler.
• Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) Enstitüsü: Yeni nesil programların dilinin ve kaynakların İngilizce olması bu alana yönelimi arttırmıştır.
Geniş kadrosu, bilimsel araştırmalara verdiği önemi ve güçlü araştırma merkezlerinin sergilediği uygulamalı eğitim sistemi dikkat çekmektedir. Bilimsel uygulama odaklı programlara ağırlık verilmesi nedeniyle açıköğretim bölümlerini gelecekte şekilleneceği öngörülmektedir. Önlisans, lisans ya da lisansüstü eğitimlerde e-öğrenme temeline dayanan teknolojileri desteklemek adına Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurmuştur.
İstanbul Atlas Üniversitesi taban puanları 4 yıllık ya da 2 yıllık bölümlere göre her yıl değişkenlik göstermektedir. Sınava girecek öğrenciler, değerlendirirken bir önceki yılın okulun taban puanlarına göre inceleme yapmaktadır. Her yıl düzenlenen sınav sonrasında öğrencilerin başarı sıralamaları tespit edildikten sonra başarı sıralamaları ortaya çıkmaktadır. İstanbul Atlas Üniversitesi fiyatlarını, seçilecek bölüm ve bölümün 2 ya da 4 yıllık olması belirler. İstanbul Atlas Üniversitesi ücretleri; %25, %50 ve tam burslu olarak ödeme miktarları değişmektedir. Bursluluk derecesine göre bölümlerin taban puanları ve ödeme tutarları belirlenerek her yıl İstanbul Atlas Üniversitesi'nde yayınlanmaktadır.
İstanbul Atlas Üniversitesi'nde eğitim hayatını sürdürmek isteyen öğrenciler öncelik olarak Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına girmelidir. Sınav belgesi doğrultusunda tercih edeceği bölümün taban puanını sağlaması gerekmektedir. Türkçe dil yeterliliğini sağlaması adına Türkçe Yeterlilik Sınavında da geçerli notu alması önemlidir. %75'e kadar burs imkanı, indirimli fiyatlar ya da özel burs imkanı yakalayabilen Yabancı Uyruklu Öğrenciler, Başarılı bulunan ve gerekli şartları sağlayan kişiler İstanbul Atlas Üniversitesi'nde öğrenci olarak eğitime başlayabilmektedir.
İstanbul Atlas Üniversitesi'nden mezun olanlar, sağlık hizmetlerine yönelik mesleklerle öne çıkmaktadır. Özellikle Tıp Fakültesi'nde ve Diş Hekimliği Fakültesi'nde köklü tecrübelerini öğrencilerine uygulamalı olarak aktaran İstanbul Atlas Üniversitesi, 38 farklı bölümüyle eğitim vermektedir. Yetişmiş personel kazandıran üniversite, modern eğitim sistemi sayesinde geniş bir istihdam profiline sahiptir. Mezun oldukları hazırlık eğitimi ile İngilizce yabancı dil yeterliliğini ellerinde bulundurmaktadır. Ayrıca, İstanbul Atlas Üniversitesi bölümlerinden mezun olarak diplomasını elinde bulunduran kişiler, eğitim aldıkları bölüme ve yeterliliklerine göre çeşitli sektörlerde kariyer fırsatlarına ulaşabilmektedir. Yeni mezun ve deneyimli kişiler Kariyer.net iş ilanları sayfasından kendilerine uygun işler için başvuruda bulunabilir.
Aşağıdaki veriler, İstanbul Atlas Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.