İstanbul'un tam merkezinde bulunan İstanbul Kent Üniversitesi, Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından kurulmuştur. 2016 Ağustos'unda kurulan üniversite 2017-2018 eğitim ve öğretim döneminde hizmet vermeye başlamıştır. İstanbul Kent Üniversitesi bugün bünyesinde dört fakülte bulundurmaktadır. Fakülteler dışında; bir yüksekokul ve iki meslek yüksekokulu bulunan üniversitede bir enstitü, altı uygulama ve araştırma merkezi yer almaktadır. Üniversitenin kuruluş felsefesi; ulusal ve uluslararası alanlarda rekabet etme gücüne sahip özgüveni yüksek ve milli değerlerine bağlı dünya vatandaşlarını yetiştirmektir. Bunun yanı sıra İstanbul Kent Üniversitesi, her daim üretmeyi, geliştirmeyi ve herkese hizmet vermeyi hedefler. Üniversite yetiştirdiği öğrencilerin bilimsellik, etik değerlere sahip çıkma, yenilikçilik, sürdürülebilirlik, temel hak ve özgürlükleri savunma, katılımcılık, şeffaflık, eğitim ve araştırmada mükemmeliyetçilik, akılcı ve eleştirel düşünceyi özendirme ilkeleri bilincinde olmasına önem vermektedir. Bu doğrultuda ilerleyen eğitim süreci sayesinde yaşadığı dünyanın sorunlarına duyarlı olan ve öğrendiği bilgiler ışığında sorunlara kalıcı çözümler üreten öğrenciler yetiştirmek mümkün olmaktadır. İstanbul Kent Üniversitesi, öğrencilere yatay geçiş imkanı da sunmaktadır. Öğrenciler, gereken koşulların üniversite tarafından belirlenen İstanbul Kent Üniversitesi yatay geçiş imkanını kullanabilmektedir. Yatay geçiş şartları üniversite yönetimi tarafından belirlenmektedir. Şartları sağlayan öğrenciler yatay geçiş imkanından faydalanabilmektedir. İstanbul Kent Üniversitesi bünyesinde çeşitli burs imkanları da bulunmaktadır. Üniversite çeşitli burs imkanları ile öğrencilerin eğitim programlarını kolaylıkla tamamlamalarına katkı sunmaktadır. Eğitim ve öğretim hayatının yanı sıra öğrencilerin sosyal hayatını destekleyecek sosyal etkinlikler ve topluluklar da üniversite bünyesinde yer almaktadır. Öğrenciler ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda topluluklara katılabilmektedir. Beslenme ve diyetetik gibi mesleki gelişime katkı sağlayan öğrenci kulüpleri olduğu gibi öğrencilerin eğlenceli vakit geçirmesine ve hobi edinmesine olanak sağlayan pek çok farklı toplulukta üniversite bünyesine bulunmaktadır. Öğrenciler, tiyatro/drama ve dans kulübü gibi topluluklara katılarak sosyalleşme imkanına sahip olabilmektedir.
Eğitim ve öğretim hayatına özenle devam eden İstanbul Kent Üniversitesi'nde dört fakülte bulunmaktadır. Bölümler Türkçe eğitim dili ile sürdürülmektedir. Bunun yanı sıra fakültelerde yer alan bazı bölümlerde İngilizce gibi farklı eğitim dilleri alternatifi de bulunmaktadır. İstanbul Kent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısı altında eğitim veren Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde İngilizce dil alternatifi yer almaktadır. Dileyen öğrenciler %100 İngilizce eğitim programlarını tercih edebilmektedir. İstanbul Kent Üniversitesi bölümleri ve fakülteleri aşağıdaki listede sıralanmıştır.
- Beslenme ve Diyetetik
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (İngilizce)
- Hemşirelik
- Çocuk Gelişimi
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Ebelik
- Psikoloji (İngilizce)
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
- İşletme (İngilizce)
- Psikoloji
- İşletme
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce)
- Sosyal Hizmet
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İstanbul Kent Üniversitesi, lisans ve yüksek lisans programlarının yanı sıra 2 yıllık bölümler olarak da isimlendirilen ön lisans eğitimi de vermektedir. Ön lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı ile eğitimlerine 4 yıllık bölümlerde devam edebilmektedir. 4 yıllık eğitim tercihinde bulunmayan öğrenciler ise iş hayatına atılabilmektedir. İstanbul Kent Üniversitesi ön lisans programları gereken tüm bilgi ve pratiği başarı ile öğrencilere sunmaktadır. İstanbul Kent Üniversitesi ön lisans programlarının tamamı aşağıdaki listede verilmiştir.
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Çocuk Gelişimi
- Fizyoterapi
- Sosyal Hizmetler
- Tıbbi Laboratuvar Teknikeri
- Ameliyathane Hizmetleri
- Eczane Hizmetleri
- İlk ve Acil Yardım
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
- Anestezi
- Elektronörofizyoloji
- Patoloji Laboratuvar Teknikeri
- Tıbbi Görüntüleme Teknikeri
- Adalet
- Bilgisayar Programcılığı
- Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri
- Hazırlık Sınıfı
İstanbul Kent Üniversitesi, tüm üniversitelerde olduğu gibi öğrencilerine akademik kariyer imkanı sunmaktadır. Lisans bölümlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler akademik kariyerini ilerletmek istediklerinde üniversitenin yüksek lisans programlarına devam edebilmektedir. Yüksek lisans eğitim misyonu; lisansüstü düzeyde alanına hakim mezunlar yetiştirmek ve mezunların yüksek yorum ve muhakeme becerisine sahip olarak nitelikli proje ve bilimsel yayınlar üretebilmesidir. Lisansüstü eğitim vizyonu ise ulusal ve uluslararası alanda en nitelikli mezunları yetiştiren üniversiteler arasında yer almaktır. Bununla birlikte bazı programlarda meslek hayatına adım atmak için yüksek lisans eğitimi gereklidir. Örneğin; psikoloji bölümünden mezun olan öğrenciler klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamalıdır. İstanbul Kent Üniversitesi klinik psikoloji yüksek lisans programı meslek hayatı için gereken teorik ve uygulama bilgilerini öğrencilere aktarmaktadır. Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler klinik psikolog alarak saha içerisinde çalışmaya başlayabilirler. Yüksek lisans programlarına ait başvuru tarihleri ve şartları üniversite tarafından ilan edilmektedir. Başvuru için bazı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Onaylı lisans diploması fotokopisi, onaylı transkript fotokopisi, onaylı nüfus cüzdan fotokopisi, ALES puan belgesi başvuru sırasında gereken belgeler arasında yer almaktadır. Adaylar kayıt yaptırmak istediği programa tüm belgeler ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde başvuru yapabilmektedir. Başvuru için belirlenen program kontenjanları ise ilgili enstitü kurulları tarafından belirlenmektedir. Bunun yanı sıra programa giriş için gereken ALES puanları ve lisans not ortalaması da farklı olabilmektedir. Aday öğrenciler gereken şartları içeren yönergeleri dikkatli bir şekilde inceleyerek takip etmelidir. Üniversiteye ait yüksek lisans programları lisansüstü eğitim enstitüsü tarafından yürütülmektedir. İstanbul Kent Üniversitesi'nde eğitim veren ana bilim dalları aşağıda listelenmiştir.
- Çocuk Gelişimi Anabilim Dalı
- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı
İstanbul Kent Üniversitesi'nde açık öğretim fakültesi ve bölümü bulunmamaktadır. Üniversite kendi bünyesi altında verdiği eğitim için gerekli tüm ekipmanlara ve donanıma sahiptir. Bu kapsamda açık öğretim sistemi uygulamadan eğitim ve öğretim hayatını sürdürmektedir. Bu doğrultuda öğrencilerin eğitim hayatı için gereken uygulamaları başarı ile tamamlamaları mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra üniversite uzaktan eğitim ile yürütülen herhangi bir bölüme de sahip değildir. İstanbul Kent Üniversitesi gerekli durumlar için kullanılabilecek online eğitim ve öğretim altyapısına sahiptir. YÖK ya da üniversite kararı ile gerekli durumlarda derslerin bir bölümü ya da tamamı online eğitim ile yürütülebilmektedir.
İstanbul Kent Üniversitesi taban puanları, diğer üniversitelerde olduğu gibi tercih yapan öğrencilerin yoğunluğuna ve sıralamalarına göre değişiklik göstermektedir. Bu doğrultuda İstanbul Kent Üniversitesi bölümlerini tercih edecek öğrenciler son birkaç yılın puanlarını ve sıralamalarını inceleyerek değerlendirme yapabilirler. Tercih işlemi için taban puanlarının yanı sıra programlara ait başarı sıralamalarını göz önünde tutmak daha doğruya yakın sonuçlar vermektedir. Bu nedenle tercih işlemi için İstanbul Kent Üniversitesi puanları yanında program sıralamalarını baz almak öğrencilerin isabetli sonuçlara ulaşmasını sağlamaktadır. İstanbul Kent Üniversitesi 2 yıllık taban puanları için de aynı durum söz konusudur. 2 yıllık bölümler için de puanlar öğrenci yoğunluğu ve başarı sırasına göre belirlenmektedir. Öğrenciler bölümlere ait puan ve sıralamaları inceleyerek doğru bir tercih yapabilmektedir. Tercih işlemi sırasında taban ya da sıralama puanlarının ise sadece öngörü olacağı unutulmamalıdır.
Ülkemizde ön lisans ve lisans eğitimi almak isteyen yabancı öğrenciler için gereken şartlar YÖK tarafından belirlenmektedir. Ön lisans ve lisans eğitimi almak isteyen yabancı öğrencilerin ortaöğretim kurumundan mezun olması ve üniversiteler tarafından belirlenen belirlenen bazı sınav ve puanlara sahip olması gerekmektedir. Yabancı aday öğrenciler, başvuru sırasında lise diplomasının ilgili ülkedeki elçiliklerden onaylı kopyasını veya adayın son sınıfta okuduğuna ilişkin okul yetkilisinden alınmış resmi bir yazıyı üniversite yönetimine sunmalıdır. Ek olarak, varsa yabancı öğrenci adaylarının lisede aldıkları dersleri ve notlarını gösteren resmi not çizelgesinin onaylı bir örneği, YÖK tarafından onaylanan lise bitirme sınavlarına veya son iki yıl içinde alınmış YÖS gibi üniversite giriş sınavı statüsünde olan sınavlara ilişkin resmi sonuç belgesi, İngilizce sınav sonuç belgesi ve Türkçe bölümler için Türkçe yeterlilik belgesi yönetime verilmektedir. Başvuru için gereken sınav puanları üniversite tarafından aday öğrencilere sunulmaktadır. Üniversite, yabancı öğrenci başvuru şartlarını her yıl ilan etmektedir. Bu nedenle aday öğrencilerin yabancı öğrenci yönergesini takip etmeleri önerilir. Başvurular, üniversitede bulunan komisyon tarafından değerlendirilmektedir. Kayıtlar, üniversite tarafından belirlenen tarihlerde Öğrenci İşleri Direktörlüğünce yapılmaktadır.
İstanbul Kent Üniversitesi mezunları, mezun oldukları bölüm dışında farklı bölümlerde de kariyer hayatına devam edebilmektedir. Üniversite staj ve iş imkanlarını destekleyerek, öğrencilerin deneyim sahibi olmasının ve kendilerini geliştirmelerinin yolunu açmaktadır. Bunun yanı sıra üniversite, öğrencilerin kariyer gelişimini destekleyecek mentor programı faaliyetlerini yürütmektedir. Mentor programına 2. sınıf ön lisans öğrencileri, 3. ve 4. sınıf lisans öğrencileri katılabilmektedir. Bunun yanı sıra İstanbul Kent Üniversitesi Gastronomi bölümü 2. sınıf öğrencileri de programa katılabilmektedir. Programa ait başvuru tarihi ve detayları üniversite tarafından yayınlanmaktadır. İstanbul Kent Üniversitesi öğrencilerin ve mezunların yetenek ve ilgi alanlarını değerlendirerek iş hayatına hazırlayacak çok sayıda etkinlik ve faaliyet düzenlemektedir. Üniversitenin programlarından mezun olan öğrenciler eğitim süreci boyunca edindiği tüm bilgileri uygulayacak beceriye sahip olarak mezun olmaktadır. İstanbul Kent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi sağlık sektöründeki yetişmiş personel ihtiyacını karşılamayı hedeflemiş bir fakültedir. Fakültedeki Dil ve Konuşma Terapisi ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümleri en çok tercih edilen bölümler arasında bulunmaktadır. İstanbul Kent Üniversitesi Diş Hekimliği programını tamamlayan öğrenciler diş poliklinikleri, hastaneleri ve muayenelerinde çalışabilmektedir. Bunun yanı sıra dileyen öğrenciler kendi özel muayenelerini açabilmektedir. İstanbul Kent Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olan öğrenciler, yüksek lisans programını tamamlayarak çeşitli sağlık ve kamu kurumlarında ya da özel kliniklerde meslek hayatına başlayabilmektedir. İstanbul Kent Üniversitesi mezunları, devlete bağlı veya özel kurumlarda çalışabilmektedir. İstanbul Kent Üniversitesi ön lisans ve lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler için farklı sektörlerde çok sayıda iş imkanı bulunmaktadır. Öğrenciler bölümleri ile ilgili çok sayıda farklı pozisyonda iş bulabilmektedir. İstanbul Kent Üniversitesi mezunları da diğer tüm mezunlar gibi Kariyer.net tarafından sunulan iş ve staj fırsatlarını değerlendirebilir. Bölüm tercihi ve geleceği konusunda kararsız olan aday öğrenciler, Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atarak meslek ve pozisyonlar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirler. Kariyer.net tarafından sunulan bilgiler öğrencilere tercih süreci boyunca destek olmaktadır.
Aşağıdaki veriler, İstanbul Kent Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.