İstanbul Ticaret Üniversitesi siyah ve sarının hakim olduğu logosuyla bilinir. Kuruluş çalışmalarında İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı’nın çabası tartışılmaz. Üniversite ilk kurulduğunda ilk eğitime başlayan bölümler; Fen Edebiyat Fakültesi, Ticari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik ve Tasarım Fakültesi, Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Dış Ticaret Enstitüsü'dür. Hem fakülteler hem de enstitüler o dönemde rektörlüğe bağlıdır. İstanbul Ticaret Üniversitesi günümüzde 2 kampüste eğitim vermeye devam etmektedir. 6 fakülte 5 enstitü, 1 meslek yüksek okulu ve İngilizce hazırlık programı bulunur.
İstanbul Ticaret Üniversitesi bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hem takipçisi hem de uygulayıcısı olmasının yanı sıra öğrencilerinin küresel ölçekte araştırmalar yapmalarına imkan verir. Birçok bölümün eğitim dili %100 İngilizcedir. Bazı bölümlerde ise İngilizce destekli eğitimler verilmektedir. Böylece öğrenciler uluslararası yayınları da takip ederek kendilerini global düzeyde de geliştirme imkanı yakalarlar. Bunun yanı sıra İstanbul Ticaret Üniversitesi Erasmus öğrenci değişim programlarıyla da öğrencilerine anlaşmalı oldukları ülkelerde eğitim olanağı sunar.
İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde yer alan 6 fakülte ve fakültelere bağlı olan bölümler aşağıdaki gibidir. Fakültelere bağlı bazı bölümlerin eğitim dili İngilizcedir.
İstanbul Ticaret Odası bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren meslek yüksek okulları 2021 yılına açılmış ancak eğitime başlaması üniversitenin Bologna sürecinden dolayı 2022 yılına kalmıştır. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde verilen meslek eğitimleriyle sektörün ara eleman ihtiyacının karşılanabilmesi amaçlanmaktadır. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bulunan meslek yüksek okulları aşağıdaki gibidir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde hemen hemen bütün Enstitülerde tezli ve tezsiz yüksek lisans programları mevcuttur. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden mezun olan öğrenciler İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin kabul koşullarını yerine getirdiklerinde istedikleri bölüme yüksek lisans başvurusunda bulunabilirler. Sonraki sınav ve mülakat sürecini tamamlayan öğrenciler arasından yeterli görülenler yüksek lisansa kabul edilir. İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde bulunan yüksek lisans programları aşağıdaki gibidir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde tüm bölümlerin hem tezli hem de tezsiz yüksek lisans programı mevcuttur. Öğrenciler akademik başarılarına ve kabul şartlarına göre tezli ya da tezsiz programlardan birini tercih edebilir.
Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Programları
İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü altında da hem tezli hem de tezsiz yüksek lisans programları yer alır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü’nde hem Türkçe hem de İngilizce eğitim dilinde tezli ve tezsiz yüksek lisans programları mevcuttur.
İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde yer alan İletişim ve İnternet Yüksek Lisans Programları Tezli ve Tezsiz programlar olup eğitim dilleri Türkçedir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Finans Enstitüsü’nde yer alan Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programları aşağıdaki gibidir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi 2 yıllık ön lisans, 4 yıllık lisans, 2 yıllık yüksek lisans ve doktora programlarının olduğu bir üniversitedir. Eğitimler örgün eğitimdir ancak bazı yüksek lisans programlarında uzaktan eğitim vardır. Online eğitim olarak yapılan uzaktan eğitim programlarının altyapısı ve teknolojik imkanları üniversite tarafından sağlanmaktadır. İstanbul Ticaret Üniversitesinde ikinci öğretim programı bulunmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir açık öğretim bölümü de mevcut değildir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi taban puanları tercih edeceğin bölüme göre değişir. Bunun yanı sıra puanlar her sene değiştiğinden tercih yapmadan önce bir önceki yıllardaki puan hareketlerini incelemende fayda var. Puanları incelerken tercih aşamasında sıralama üzerinden tercih yapman istemediğin bir bölüme girmenin önüne geçer. İstanbul Ticaret Üniversitesi taban puanları hakkına daha fazla bilgi alma için Kariyer. Net platformunda yer alan İstanbul Ticaret Üniversitesi sayfasını ziyaret edebilirsin.
Diğer vakıf üniversitelerinde olduğu gibi İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde de yabancı öğrenciler için kontenjan bulunmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler İstanbul Ticaret Üniversitesi lisans programına lise diplomaları ile birlikte dil sınav sonucunu ibraz ederek başvurabilirler. İstanbul Ticaret Üniversitesi lise not ortalaması ve dil puanı üzerinden yabancı öğrenci kabul eder. Başvurular online olarak yapılabilmektedir. Başvuru formunu online dolduran öğrenciler üniversitenin talep ettiği belgeleri de İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası Ofisi’ne ileterek başvuru sürecini tamamlamış olurlar. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin lisans programlarına başvurmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitenin tercih dönemlerinde yayınladığı yabancı öğrenci başvurularıyla ilgili yönergeyi detaylı incelemelerinde fayda var.
İstanbul Ticaret Üniversitesi 322 yatak kapasiteli yurda sahiptir. Yurt özel öğrenci yurdu statüsündedir. Yurt odaları iki kişilik olup kız ve erkek öğrenci yurt binaları ayrıdır. Yurt odalarında çalışma masası, elbise dolabı, kilitli kasa, buzdolabı, dahili telefon, duş ve odaya ait tuvalet bulunmaktadır. Bunun yanı sıra İstanbul Ticaret Üniversitesi yurtlarında engelliler için özel tasarlanmış odalar engelli öğrencilerin rahat edebileceği şekilde tasarlanmıştır. Ortak kullanıma açık mutfaklar, kafe ve restoranlar, televizyon salonları, kütüphane, katlarda yer alan bahçeler, Playstation-karaoke odası, revir, kiralanabilir depo, ücretli çamaşırhane ve otopark da ortak kullanıma açık alanlardır. Yurtlarda ayrıca ücretsiz temizlik hizmeti verilir. 24 saat sıcak su mevcuttur. İstanbul Ticaret Üniversitesi yurt binaları akıllı bina sistemine göre inşa edilmiş olup 24 saat güvenlik, resepsiyon ve internet mevcuttur.
İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde bulunan aşağıdaki kulüpler öğrencilere farklı alanlarda deneyim ve yetkinlik kazandırır.
2024 yılı itibariyle İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde aktif olan yukarıdaki topluluklara ek olarak aday toplulukların listesi aşağıdaki gibidir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne ait iki kampüs bulunmaktadır.2013 yılında Haliç kıyısında kurulan Sütlüce Kampüsü ve Küçükyalı yerleşkesinde bulunan Küçükyalı Kampüsüdür. Küçükyalı ve Sütlüce olmak üzere iki ayrı yerleşkede eğitime devam etmektedir. Her iki yerleşke de şehir merkezine yakın konumlandığından kampüslere ulaşım için otobüs ve Marmaray kullanılabilmektedir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Sütlüce Kampüsü’nde İşletme, İletişim, İnsan ve Toplum Bilimleri ve Hukuk Fakültesi binaları bulunur. Bunun yanı sıra kampüste Hukuk Fakültesi öğrencileri için Uygulamalı Mahkeme Salonu bulunur. Ayrıca 200 binden fazla basılı ve elektronik kitabın yer aldığı kütüphane de bu kampüstedir. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü’ne İletişim Fakültesi öğrencilerinin kullanabileceği yayın stüdyosu, canlandırma, medya, fotoğraf ve uygulama atölyeleri kurmuştur. İşletme Fakültesi öğrencilerini de unutmayan İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme öğrencileri için Sanal Banka Salonu ve Borsa Salonu üzerinden uygulama imkanı tanımıştır. Bunların yanı sıra Psikoloji Laboratuvarı, Havacılık ve Simülasyon Sınıfı, Sosyopark kampüs içindeki diğer bölümlerdir.
Küçükyalı Kampüsü Anadolu yakasındadır. Kampüste Mühendislik ve Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri bulunur. Kampüs yoğunluklu olarak fakültelerin ihtiyaçlarına yönelik laboratuvarların olduğu bir yerleşkedir. Bilgisayar ve yazılım laboratuvarları, Savunma Sanayi Laboratuvarı, Fizik Laboratuvarı, Elektrik-Elektronik Laboratuvarı, Boya ve Baskı Laboratuvarı yerleşkede yer alan bazı laboratuvarlardır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin kurucusu İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı’dır. Üniversite 2001 yılında vakıf tarafından kurulmuştur. Sütlüce ve Küçükyalı kampüslerinde eğitim vermeye devam etmektedir. Fakülte binalarının yanı sıra Teknoloji Transfer Ofisi, Uygulama ve Araştırma Merkezleri, Hayat Boyu Öğrenme Koordinatörlüğü, Dergileri, Kitapları ve Uygulama Alanlarıyla öğrencilerine geniş imkanlar sunar.
İstanbul Ticaret Üniversitesi eğitim kalitesi ve akademik kadrosuyla Türkiye’nin önemli üniversitelerinden biridir. Üniversite öğrencilerine farklı alanlarda kariyer olanağı sunar. İş imkanları öğrencinin mezun olduğu bölüme göre değişse de öğrenciler kamu da özel sektöre farklı alanlarda çalışma imkanı bulurlar.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin İstanbul Ticaret Odası altında olması sayesinde öğrenciler staj yapacak yer bulmakta zorlanmazlar. ITO’nun bankalarla olan güçlü bağı özellikle işletme ve iktisat mezunlarına kariyer kapıları açar. Bunun yanı sıra üniversitede kendi alanlarında uygulama yapma fırsatı bulan Hukuk Fakültesi ve Bilgisayar Mühendisliği mezunları da öğrendiklerini iş hayatına uygulayarak kariyerlerinde yükselme imkanı yakalarlar.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni bitirenler hem ülkemizde hem de yurtdışında iş bulmak olanağı bulurlar. İstanbul Ticaret Üniversitesi mezunlarının iş olanakları hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyacın varsa Kariyer.net platformu üzerinden iş ilanları listesini inceleyebilirsin.
Aşağıdaki veriler, İstanbul Ticaret Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.