Lokman Hekim Üniversitesi, 2017 yılında Sevgi Vakfı tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitedir. Lokman Hekim Üniversitesi bünyesinde toplam beş fakülte bulundurmaktadır. Lisans eğitimlerinin verildiği beş fakülteyi, ön lisans eğitimlerinin verildiği iki meslek yüksekokulu izlemektedir. Aynı zamanda lisansüstü eğitim için de bir enstitüye sahip olan Lokman Hekim Üniversitesi, lisansüstü eğitimlerini Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde gerçekleştirmektedir. Lokman Hekim Üniversitesi'nin vizyonu; sağlık bilimleri alanında Doğu ve Batı’nın birikimini sentezlemek ve bilimde ilerlemeye yön veren, özgün eğitim yaklaşımı ile bir ekol haline gelen, dünyada tanınan ve tercih edilen, saygın bir üniversite olmaktır. Üniversitenin misyonu ise sağlık bilimi eğitiminde öncü olarak mezunlarını bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmak, bilimin ilerleyip yayılmasını sağlamak, yerel ve ulusal ekonomiye katkıda bulunmak ve sağlıklı yaşamı geliştirmeyi görev edinmektir. Lokman Hekim Üniversitesi'nde sağlıkta inovasyon ve simülasyonla eğitim, sağlık ekonomisi ve sağlık teknolojileri, dil öğretim araştırma ve uygulama merkezleri de yer almaktadır. Bu üniversitede eğitim görmek isteyen üniversite öğrencileri için Lokman Hekim Üniversitesi yatay geçiş imkanı da sunmaktadır. Yatay geçiş için gerekli koşullar üniversitenin yatay geçiş yönergesinde yer almaktadır. Bu yönergedeki gerekli koşulları sağlayan öğrenciler Lokman Hekim Üniversitesi'ne geçiş yapabilirler.
Lokman Hekim Üniversitesi'nde beş adet fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler Lokman Hekim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi başta olmak üzere farklı alanları içeren diğer fakültelerden oluşmaktadır. Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, sağlık alanında kalifiye teknik personel yetiştirmektedir. Üniversitede diğer tüm bölümlerde olduğu gibi, Lokman Hekim Üniversitesi Tıp Fakültesi yatay geçiş imkanı bulunur. Öğrencilerin farklı üniversitelerden Lokman Hekim Üniversitesi'ne yatay geçişte bulunmak için üniversite tarafından hazırlanan yönergeleri incelemeleri ve üniversitede yer alan bölümlerin yatay geçiş kontenjanlarını dikkatle değerlendirmeleri gerekir. Lokman Hekim Üniversitesi bölümleri ve bu bölümlerin bağlı olduğu fakültelerinin hepsi aşağıda sıralanmıştır:
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Ergoterapi Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Odyoloji Bölümü
Lokman Hekim Üniversitesi, öğrencilerine dört yıllık lisans eğitiminin yanı sıra iki yıllık ön lisans bölümleri ile de eğitim vermektedir. Ön lisans bölümlerini tercih eden öğrenciler, meslek yüksekokullarında iki yıl boyunca aldıkları eğitimle iş hayatına erkenden atılabilir veya dikey geçiş sınavına girip gerekli puanı aldıktan sonra eğitimlerini dört yıla tamamlayarak iki üniversite mezunu olabilirler. Lokman Hekim Üniversitesi ön lisans bölümleri Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alır. Bu bölümler aşağıdaki listede yer almaktadır:
- İlk ve Acil Yardım Bölümü
- Anestezi Bölümü
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü
- Ameliyathane Hizmetleri Bölümü
- Diş Protez Teknolojisi Bölümü
- Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü
- Eczane Hizmetleri Bölümü
- Diyaliz Bölümü
- Yaşlı Bakımı Bölümü
- Optisyenlik Bölümü
Lokman Hekim Üniversitesi yüksek lisans eğitimlerini Sağlık Bilimleri Enstitüsü içerisinde vermektedir. Yüksek lisans programları, ilgili enstitülerin bünyesinde sürmektedir. Lokman Hekim Üniversitesi'nde tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere iki yüksek lisans programında da eğitim-öğretim sürmektedir. Yüksek lisans bölümleri iki yıl eğitim veren programlardır ve bir yıl ders bir yıl tez yazma şeklinde ilerlemektedir. Tezsiz yüksek lisans programlarında tez yazılmamaktadır. Lokman Hekim Üniversitesi'nde aynı zamanda 5 farklı alanda doktora programı da yer alır. Üniversitenin lisansüstü eğitim veren programları aşağıdaki listede aktarılmıştır:
- Analitik Kimya Tezli Yüksek Lisans Programı
- Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı
- Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Farmasötik Toksikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Farmasötik Teknoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Fiziksel Aktivite, Sağlık ve Spor Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Tezli Yüksek Lisans Programı
- Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tezli Yüksek Lisans Programı
- Halk Sağlığı Hemşireliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Hastane Eczacılığı Tezli Yüksek Lisans Programı
- Hemşirelik Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Histoloji ve Embriyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Hücresel ve Moleküler Tıp Tezli Yüksek Lisans Programı
- İlaç Araştırma Geliştirme Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı
- Psikiyatri Hemşireliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Sağlık Bilimlerinde Araştırma Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Sağlık Ekonomisi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Sağlık Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Tıbbi Biyokimya Tezli Yüksek Lisans Programı
- Tıbbi Farmakoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Tıbbi Mikrobiyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
Lokman Hekim Üniversitesi bünyesinde herhangi bir açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Lokman Hekim Üniversitesi uzaktan eğitim verebilecek bir üniversite altyapısına sahip olup, teknolojik anlamda öğrenci ve öğretim elemanlarına farklı imkanları sunabilmektedir. Lokman Hekim Üniversitesi öğrencilerine uzaktan ders alma imkanı tanımaktadır. Bunun haricinde ise Lokman Hekim Üniversitesi'nin uzaktan eğitim verdiği bir açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Lokman Hekim Üniversitesi taban puanları her sene değişiklik göstermektedir. Lokman Hekim Üniversitesi bünyesinde yer alan bölümlerin sabit bir taban puanı yoktur. Bunun sebebi ise üniversite giriş sınavlarının her sene farklılık göstermesi, farklı soru tiplerinin yer alması ile bazı yıllarda soruların zorluk derecesine bağlı olarak oluşan sıralamalardır. Dolayısıyla taban puanlardan ziyade üniversite tercihleri yapılırken başarı sıralamaları göz önünde bulundurulmalıdır. Taban puanlarını kontrol etmek için bir önceki senenin taban puanları kontrol edilmelidir. Lokman Hekim Üniversitesi 2 yıllık taban puanları için de aynı durum söz konusudur. Bu sayede ilgili bölümün en son hangi puanla öğrenci aldığını görebilir ve kendi puanınız üzerinden bir tahmin gerçekleştirebilirsiniz. Burada önemli olan bunun bir tahmin olduğu ve sonuçların değişebileceğidir; çünkü taban puanları o yıl içinde gerçekleşecek olan sınava göre belirlenecektir. Ayrıca kazanıp kazanmayacağınızı kontrol etmenin bir diğer yolu da Lokman Hekim Üniversitesi sıralama puanlarına bakmaktır. Sıralamalar daha doğru bir tahmin ortaya koysa da yine bunun da net bir sonuç olmadığı unutulmamalıdır. Dolayısıyla üniversite adaylarının başarı sıralamalarını ilk planda tutarak bir değerlendirme yapmaları daha doğru olacaktır.
Lokman Hekim Üniversitesi'ne yabancı öğrenci olarak başvurmak mümkündür. Yabancı öğrenci olarak başvurular için her üniversitenin ilgili birimleri, başvuru şartlarını belirlemektedir. Bunlar genellikle belirlenmiş dil sınavlarından gerekli puanları almak ve üniversiteye girebilecek bir mezuniyet derecesine sahip olmaktır. Lokman Hekim Üniversitesi'ne yabancı öğrenci olarak başvurmak için üniversitenin ilgili birimleri tarafından hazırlanan yabancı öğrenci başvuru formunu doldurmak ve istenilen belgeleri sisteme yüklemek gerekmektedir. Yabancı öğrenci şartları arasında öğrencinin yurt dışında okuduğu okul ile başvuracağı üniversitenin yer aldığı lise programlarının denklik göstermesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra aday öğrenciler yabancı dil sınavına da tabi tutulmaktadır. Bu sınavdan yalnızca yeterli puanı alan kişiler bu programlara başvuru yapabilmektedirler. Bununla beraber nüfus cüzdanları, diploma denklik belgeleri, adli sicil kaydı gibi farklı belgelerin de Lokman Hekim Üniversitesi'nin başvuru için belirlemiş olduğu tarih aralığında üniversiteye zamanında gönderilmesi gerekmektedir. Her bölümün yabancı öğrenciler için belirlenmiş kontenjanları bulunmaktadır. Bu kontenjanlar bölümden bölüme göre değişmektedir. Başvuruda istenilen tüm belgelerin kontrol edilmesi ve başvuru şartlarına uyum sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilmelidir. Kontenjan sayıları, başvuruya dair gereken tüm detaylar ve başvuru tarihlerine dair tüm bilgiler Lokman Hekim Üniversitesi tarafından ilgili tarihlerde yayınlanan duyurularda yer almaktadır.
Lokman Hekim Üniversitesi ön lisans ve lisans mezunları için çok sayıda ve farklı dallarda iş imkanına sahiptir. Mezunlar, mezun oldukları bölüme dair iş bulabilecekleri gibi bölümlerinin yan dallarına ait de çeşitli işler bulabilirler. Örnek olarak, Lokman Hekim Üniversitesi Diş Hekimliği bölümünden mezun adaylar, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayarak akademik kariyer elde edebilirler. Bunun yanı sıra devlet hastanelerinde ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde ve özel hastanelerde görev yapabilmektedirler. Ayrıca Diş Hekimliği Bölümü mezunları özel muayenehanelerini de açarak meslek hayatlarına devam edebilmektedirler. Lokman Hekim Üniversitesi Hemşirelik bölümü mezunlarının da iş bulma olanağı oldukça yüksektir. Her sağlık kurumunda olmazsa olmaz pozisyonlardan biri olan hemşireler, lisans öğrenimlerini yüksek lisans eğitimi ile tamamlayıp akademik anlamda ilerleyebilirler. Ayrıca tüm kamu hastanelerinde, aile hekimliğinde, okullarda, cezaevlerinde, özel işyerleri ve daha pek çok yerde hemşire olarak mesleklerini icra etme şansı elde ederler. Lokman Hekim Üniversitesi Fizyoterapi bölümü de son yıllarda sıkça tercih edilen bölümlerden bir diğeridir. Bu programdan mezun olan adaylar, hem kamu hem de özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel eğitim merkezlerinde, özel sağlık kuruluşlarında, spor ve sağlık merkezlerinde, spor kulüplerinde, huzur evlerinde, kaplıca ve termal tesis gibi daha pek çok yerde fizyoterapist olarak çalışabilir. Bunun yanı sıra fizyoterapistler kendi özel sağlık muayenehanelerini de açabilmektedirler. Lokman Hekim Üniversitesi içerisinde yer alan bölümlerden bir diğeri de diyaliz programıdır. Diyaliz Programı mezunları devlet ve özel hastanelerde, özel diyaliz merkezlerinde, üniversite hastanelerinde ve tüm polikliniklerde çalışma imkanları bulunur. Lokman Hekim Üniversitesi programlarından bir diğeri ise dil ve konuşma terapistliği bölümüdür. Dil ve konuşma terapistleri çeşitli seviyelerdeki konuşma, dil, iletişim problemleri bulunan ya da yeme, içme, yutma zorluğu olan bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde tedavi sağlar. Bunun yanı sıra konuşmada gecikme, yarım damak, kekemelik gibi rahatsızlıkları da giderme görevini üstlenirler. Mezunlar dil ve konuşma terapisti olarak devlet hastaneleri ve özel hastaneler, üniversiteler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, okullar, danışmanlık merkezleri, yaşlı ve bakım evleri, özel klinikler gibi pek çok farklı yerlerde iş imkanlardan faydalanabilmektedirler. Lokman Hekim Üniversitesi mezunları tüm bu iş imkanlarının yanı sıra akademisyenlik alanında da ilerleyerek kendileri için önemli bir kariyer hedefi de sağlayabilmektedirler. Lokman Hekim Üniversitesi'nden mezun adaylar mesleklerin görev tanımları hakkında daha net bilgi edinmek üzere Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasına göz gezdirebilir ve kendileri için en uygun meslekleri seçebilirler. Siz de meslek seçimine karar verdikten sonra Kariyer.net üzerinden pek çok iş ilanı bulabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Lokman Hekim Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.