Tarih içerisinde birçok medeniyetin izlerini bırakarak bir kültür merkezi haline gelen Gaziantep’te bulunan Sanko Üniversitesi, 2013 yılında Sani Konukoğlu Vakfı tarafından kurulan bir vakıf üniversitesidir. Sanko Üniversitesi merkez yerleşkesi, Gaziantep’in önemli yerleşim birimlerinden biri olan ve merkezi konumda bulunan Şehitkamil ilçesinde yer almaktadır. Sanko Üniversitesi, Sağlık Bilimleri alanında eğitim vermektedir ve sağlık temasıyla kurulan ilk üniversitelerden biridir. Üniversite misyonunu açıklarken, sağlık konusunu merkeze almış ve sağlık hizmetlerinde bölgenin ve Türkiye'nin ihtiyaçlarına sağ duyuyla yaklaşarak topluma dayalı eğitim ve hizmet sunmayı, araştırma yapma azmi ile teknolojiye dayalı uygulama alanları sayesinde araştırmacı, üretken, yenilikçi, ulusal ve uluslararası platformda yetkin ve yeterli bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Özgür düşünce ve evrensel bilim felsefesiyle eğitime yön veren, geleceği inşa eden, Türkiye’de ve dünyada yeniliklere açık ve topluma katkı sunan bir üniversite olmak vizyonuyla kurulmuş ve eğitim hayatını devam ettirmektedir. Sanko Üniversitesi şu an bünyesinde; üç fakülte, bir enstitü, bir yüksekokul, bir uygulama ve araştırma merkezi bulundurmaktadır. Sanko Üniversitesi, ÜNİAR (Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı) tarafından 198 Üniversitenin dahil edilerek 2021 yılında gerçekleştirilen memnuniyet sıralaması raporuna göre; kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyet, akademik destek ve ilgi, kişisel gelişim ve kariyer desteği, uzaktan eğitim altyapısı gibi kriterler kategorisinde memnuniyet sıralamasında 8. sırada yer almaktadır.
Sanko Üniversitesi, öğrencilere yatay geçiş imkânı da vermektedir. Yatay geçiş imkanından yararlanmak isteyen öğrenciler, Sanko Üniversitesi yatay geçiş şartlarını yerine getirerek yatay geçiş imkanını kullanabilmektedirler. Yatay geçiş, merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş ve genel not ortalamasına göre yatay geçiş olmak üzere iki farklı yoldan yapılabilmektedir. Aday öğrenciler hangi bölümlere yatay geçiş yapabileceklerini görmek ve geçiş yapabilmek için gerekli işlemleri Sanko Üniversitesi’nin internet sitesi üzerinden dikkatlice incelemelidir. Yatay geçiş imkanının yanı sıra Sanko Üniversitesi yaz okulu uygulamasını da öğrencilere sunmaktadır. Yıl sonu sınavları, öğrenciler arasında daha yaygın tabiriyle final sınavları sonrasında başarı değerlendirmeleri neticesinde bütünleme sınavları uygulanmaktadır. Sanko Üniversitesi'nin öğretim dili ise Türkçedir. Ayrıca Sanko Üniversitesi öğrencilerine; sıralama, başarı, tercih sırası gibi kriterlere göre çeşitli burs imkanları da sunmaktadır. Eğitim sürecini başarıyla sürdüren öğrencilere yönelik harçlık uygulaması da bulunmaktadır. Sanko Üniversitesi’nde eğitim aldığı bölüm içerisinde başarı göstererek dereceye giren öğrenciler, bir eğitim öğretim yılını kapsayan süre olan 8 ay boyunca harçlık almaya hak kazanır. Sanko Üniversitesi öğrencilerine Erasmus+ eğitim ve staj hareketliliği fırsatları da sunmaktadır. Birçok Avrupa ülkesindeki üniversitelerle sahip olduğu ikili anlaşmalar sayesinde öğrencilerine başvuru ve onay sürecinde geniş imkanlar sunmaktadır. Sanko Üniversitesi'nde bulunan farklı alanlardaki öğrenci topluluklarıyla öğrencilerin mesleki eğitimlerinin yanı sıra sosyal eğitimlerine de imkanlar sağlanmaktadır. Öğrenciler, Abdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezi’nden de yararlanabilmektedirler. Sanko Üniversitesi’nin Tıp alanında geniş bir literatüre sahip kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphane merkez yerleşkesinde bulunmaktadır ve tüm öğrencilerinin kullanımına açıktır.
Sanko Üniversitesi, sağlık bilimleri alanında eğitim vermesiyle ön plana çıkan tematik bir üniversitedir ve örgün eğitim programı ile öğretim hayatını sürdürmektedir. Sanko Üniversitesi’nin 2013 yılında kurulmuş 3 fakültesi bulunmaktadır. Sanko Üniversitesinde hazırlık eğitimi bulunmamaktadır. Öğrenciler üniversite eğitimlerine tercih ettikleri fakülte ve bölümün 1.sınıfından başlamaktadır. Sanko Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitim süresi 6 yıl iken diğer fakültelerde eğitim süresi 4 yıldır. Sanko Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi eğitim programında yer alan, Sanko Üniversitesi Hemşirelik, Sanko Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ve Sanko Üniversitesi Diyetisyenlik bölümleri dikkat çeken bölümler arasında yer almaktadır. Ayrıca öğrenciler kayıtlı oldukları fakülte yönetim kurulu tarafından belirlenen kriterlere uygunluk gösterirlerse yan dal lisans programında da eğitim almaya hak kazanırlar. Sanko Üniversitesi bölümleri ve bu bölümlerinin bağlı olduğu fakültelerinin tamamı aşağıdaki listede sıralanmıştır:
- Hemşirelik Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Sanko Üniversitesi lisans ve yüksek lisans eğitiminin yanı sıra ön lisans ya da halk arasında daha yaygın tabiriyle bildiğimiz iki yıllık bölümlerde de eğitim vermektedir. Sanko Üniversitesi 2 yıllık bölümler ile eğitimini tamamlayan öğrenciler dilerlerse iş hayatlarına geçiş yaparak, sağlık sektöründe yetkinliklerine uygun pozisyonlarda görev alabilirler. Eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrenciler ise Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek başarılı bir sonuç elde etmeleri halinde 4 yıllık bölümlerde eğitim hayatlarına devam edebilmektedirler. Dikey Geçiş Sınavına giren ve başarılı bir sonuç elde eden aday öğrenciler üniversitenin ilan ettiği kayıt süreçlerini dikkatlice takip etmelidirler. Ayrıca üniversitenin ilan ettiği kayıt şartlarını da takip edip, yerine getirerek öğrenim hayatlarına devam edebilirler. Sanko Üniversitesi 2 yıllık sağlık bölümleri aşağıdaki listede sıralanmıştır.
- Tıbbı Hizmetler ve Teknikler Programı
- Ameliyathane Hizmetleri Programı
- Anestezi Programı
- İlk ve Acil Yardım Programı
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı
Tüm üniversitelerde olduğu gibi Sanko Üniversitesi de lisans mezunu öğrencilerine akademik kariyer yolculuğunun kapılarını açmaktadır. Lisans eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, belirli kriterlere uygunluk gösterdikleri halinde Sanko Üniversitesi Yüksek Lisans eğitim programına katılabilirler. Yüksek Lisans eğitimine başvuru tarihleri ve kriterleri üniversite tarafından ilan edilmektedir. Üniversite tarafından yapılacak olan ilanları dikkatle takip ederek, süreç ve kriterler hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Gerekli kriterleri yerine getiren aday öğrenciler Sanko Üniversitesi Tezli Yüksek Lisans programlarından birini tercih ederek Yüksek Lisans eğitimlerine başlayabilirler. Mezunlar böylece akademik kariyere uzanan yolda ilk adım atılmış olurlar. Lisansüstü eğitim, Sanko Üniversitesi bünyesinde bulunan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından verilmektedir. Bu enstitüye bağlı olarak eğitim veren anabilim dalları aşağıda listelenmiştir.
- Hemşirelik Tezli Yüksek Lisans Programı
- Moleküler Tıp Tezli Yüksek Lisans Programı
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Tezli Yüksek Lisans Programı
- Biyolojik ve Biyomedikal Bilimler Tezli Yüksek Lisans Programı
- Tıbbı Mikrobiyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
Sanko Üniversitesi’nde açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Sağlık Bilimleri alanlarında eğitim veren üniversitenin öğretim programının büyük bir bölümünü uygulamalı dersler kapsamaktadır. Sanko Üniversitesi kendi bünyesi altında verdiği derslerde gerekli ekipmana ve donanıma sahiptir. Bu kapsamda açık öğretim uygulamasında bulunmadan üniversitede eğitimi sürdürmektedir. Sanko Üniversitesi, online eğitim altyapısına sahiptir. Yüksek Öğretim Kurulu ya da üniversite rektörlüğünün kararı ile derslerden bazıları ya da tamamı online olarak verilebilmektedir.
Sanko Üniversitesi taban puanları ve sıralamaları tüm üniversiteler gibi her yıl tercih yapan öğrencilerin yoğunluğu ve tercihlerine göre değişim göstermektedir. Bu nedenle Sanko Üniversitesi bölümlerini tercih listesine eklemek isteyen aday öğrenciler, son birkaç yılın taban puanlarına göz atabilirler. Öte yandan sıralama puanları, taban puanlardan daha doğruya yakın ve daha belirleyici sonuçlar vermektedir. Bu nedenle tercih öncesi sıralama puanlarını baz almak aday öğrencilerin daha isabetli tercihte bulunmasına olanak sağlayabilir. Unutulmamalıdır ki ister taban puanı isterse sıralama puanı olsun bu puan türlerin belirlenmesinde her sene sınava giren öğrencilerin etken rol oynaması nedeniyle sadece öngörü olacaktır. Tüm üniversitelerde olduğu gibi Sanko Üniversitesi sıralama ve Sanko Üniversitesi puanları da sınava girilen yıla göre değişkenlik gösterebilir.
Yüksek Öğretim Kurulu kararıyla Türkiye’de ön lisans ve lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin ortaöğretim kurumundan mezun olması ve üniversiteler tarafından belirlenen bazı sınav ve puanlara sahip olması gerekmektedir. Sanko Üniversitesi yönetimi, aday öğrencinin girdiği ve geçer puan aldığı sınav belgesinin onaylı örneğini istemektedir. YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) sonucunu resmi olarak belgeleyemeyen ya da geçer not alamayan öğrencilerin başvurusu geçersiz olur ve üniversite tarafından kabul edilmez. Yabancı uyruklu aday öğrenciler, lise diplomasının onaylı örneğini, her yıl için ayrı ayrı olarak hazırlanmış lise transkriptini ve lise diplomasının denklik belgesini Sanko Üniversitesi yönetimine teslim etmelidirler. Yönetime teslim edilecek tüm belgelerin onaylı olması gerekmektedir. Ayrıca bu belgelerin yabancı dilde olması durumunda ise noter tarafından onaylı Türkçe tercümeleri üniversite tarafından istenmektedir. Sanko Üniversitesi, yabancı uyruklu öğrenci kabul şartları yönetim tarafından ilan edilmiştir ve şartların değiştirilme ya da yenilenme hakkını saklı tutar. Bu nedenle istenilen belgelerin tamamını öğrenmek ve herhangi bir belge eksikliği ya da yanlışlığı yaşanmaması için aday öğrenciler, Sanko Üniversitesi internet sitesinde yayınlanan Yurt Dışından Öğrenci Kabulü formunu takip etmelidirler.
Sanko Üniversitesi mezunları, sağlık hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında iş imkanlarına sahiptirler. Mezunlar, özel hastaneler ya da kamuya ait hastanelerde, mezun oldukları bölüme göre doktor, hemşire , diş hekimi , diyetisyen , fizyoterapist gibi pozisyonlarda iş imkanları bulabilmektedirler. Diş Hekimliği Fakültesi gibi bazı bölüm ya da fakülteden mezun öğrenciler kendilerine ait sağlık kurumlarını açarak, kariyerlerini inşa edebilmektedirler. Mezunlar ayrıca lisansüstü eğitimlerine devam edip kariyerlerini akademik alana yöneltebilir ve kendileri için daha farklı iş imkanları oluşturabilirler. Lisansüstü eğitimini tamamlayan öğrenciler için akademik kariyer ise araştırma görevlisi unvanıyla başlayıp profesör unvanına kadar uzanan farklı bir kariyer yolculuğunu temsil etmektedir. Eğitim süresi boyunca öğrencilere, staj ve yarı zamanlı çalışma faaliyetleriyle desteklenen, teorik bilgilerin pratikle birleştirilmesinin imkânını sunan bir eğitim planı uygulanmaktadır. Özellikle üniversitenin bünyesinde yer alan Sanko Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi, öğrencilerin staj ve yarı zamanlı çalışma faaliyetlerini yürütmesi ve alanlarında yetkinlik kazanmaları için gerekli olan deneyimi kazanmalarında önemli imkanlar sunmaktadır. Sanko Üniversitesi, online ortamda oluşturulan mezun takip sistemi ile öğrencileriyle mezun olduktan sonra da iletişimini koruyan bir üniversitedir. Bu sistem ile öğrenciler üniversite eğitimlerini network sahibi olarak tamamlayabilmektedir. Network sahibi olmak ise birçok kariyer fırsatıyla karşılaşılmasına ya da oluşmasına olanak sağlamaktadır.
Sanko Üniversitesi bünyesinde kurulan kariyer merkezi de öğrencilere eğitimleri sürecinde çeşitli kariyer etkinlikleri düzenlemektedir. Alanında uzman sağlık çalışanlarının konuk edildiği çeşitli etkinlikler sayesinde Sanko Üniversitesi öğrencileri hem gelecekteki meslekleri hakkında bilgi sahibi olurken hem de kişisel deneyimleri birinci ağızdan dinleme imkânı yakalamaktadır. Mesleklerinde karşılaşacakları zorluklar, yaşanan gelişmeler, kişisel tecrübelerin paylaşımlarının ön planda tutulduğu bu tarz kariyer etkinlikleri sayesinde öğrencilerin iş hayatlarına daha bilinçli bir şekilde hazırlanması hedeflenmektedir. Sanko Üniversitesi mezunları da diğer mezunlar gibi Kariyer.net’in sunduğu iş ilanları ve staj fırsatlarını değerlendirebilir. Geleceği konusunda kararsız olan aday öğrenciler Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atarak meslekler konusunda bilgi sahibi olabilirler.
Aşağıdaki veriler, Sanko Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.