Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2018 yılında İnönü Üniversitesi'nden ayrılan akademik birimlerle ayrı bir üniversite statüsüne kavuşturularak kurulan bir üniversitedir. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal anısına kurulan üniversitenin kısaltılmış adı MTÜ'dür. Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde bulundurduğu 6 fakülte, 9 farklı ilçede meslek yüksekokulu, 2 yüksekokul ve lisansüstü eğitim enstitüsü ile ülkemizdeki eğitim ve öğretime katkı sunmaktadır. Üniversitenin temel vizyonu duvarları ve sınırları olmayan 4. nesil üniversiteye uygun olarak ülke ve bölge kalkınmasına katkı sunmaktır. Meslek yüksekokulları Malatya'nın farklı ilçelerinde olmasına rağmen üniversitenin ana kampüsü Battalgazi ilçesindedir. Malatya'nın Doğu Anadolu Bölgesi'nin büyük şehirlerden birisi olması dolayısıyla öğrencilerin kişisel gelişimini tamamlayabileceği bir kenttir. Başkent Ankara'ya ve diğer tarım ve turizm şehirlerine yakın olması sebebiyle öğrencilerin iş imkanı için tercih ettiği öncelikli kentler ve üniversitelerden bir tanesidir. Fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun olan adaylar, yüksek öğretim diploması almaya hak kazanırlar. Dileyen adaylar üniversitenin belirlediği yüksek lisans koşullarını sağlamak kaydıyla ilgi ve becerilerine göre akademik eğitimlerine devam edebilirler. Bölümden aldıkları zorunlu derslerin yanında başka bölümlerden seçmeli dersler alabilirler. Dileyen lisans öğrencileri başka bir üniversiteye veya kendi üniversitesinde bölüm içi ve bölümler arası yatay geçiş yapabilirler. Geçtikleri bölümde ortak dersleri ya da bölümün kabul ettiği dersleri saydırarak eksik kalan derslerini tamamlayabilirler. Yatay geçişlerin yanı sıra üniversite öğrencilerine Erasmus, Farabi ve Mevlana programları ile yurt dışı değişim programı sunmaktadır. Bunun için adaylar dil yeterliliğini kanıtlamak ve üniversitelerin karşılıklı belirlediği başvuru koşullarını yerine getirmek zorundadırlar.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde 4 yıl ve üstü bölümleri kapsayan 6 adet fakülte bulunmaktadır. Öğrenciler fakültelere bağlı bölümlerden aldıkları nitelikli eğitim ile mesleki ve akademik kariyerlerine ilk adımı atmış olurlar. Malatya Turgut Özal Üniversitesi fakülteleri ve bu fakültelere bağlı bölümler şunlardır:
- Sosyal Hizmet
- Hemşirelik
- Beslenme ve Diyetik
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Yazılım Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Mühendislik Temel Bilimleri Bölümü
- Biyomühendislik
- Bilgisayar Mühendisliği
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği
- Müzik Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Uluslararası İşletme Yönetimi Bölümü
- Turizm İşletmeciliği Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü
- Tarih Bölümü
- Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümü
- Kamu Yönetimi Bölümü
- Zootekni Bölümü
- Tarla Bitkileri Bölümü
- Toprak Bilimi ve Bitki Beslenmeleri Bölümü
- Tarım Ekonomisi Bölümü
- Biyosistem Mühendisliği Bölümü
- Bitki Koruma Bölümü
- Bahçe Bitkileri Bölümü
Malatya Turgut Özal Üniversitesi ön lisans bölümleri 9 farklı meslek yüksekokulu tarafından 2 yıllık programlar ile verilmektedir. Öğrenciler teorik eğitimin yanında pratik olarak staj yapma imkanı elde ederek mesleki ve ekonomik gelişimlerine katkı sağlayabilirler. Dileyen adaylar üniversitenin belirlediği koşulları sağlayarak Malatya Turgut Özal Üniversitesi 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilirler. 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmek için öğrencilerin diploma notlarına ve Dikey Geçiş Sınavı'ndan (DGS) aldıkları puanlara bakılmaktadır. Malatya Turgut Özal Üniversitesi ön lisans bölümleri şunlardır.
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik
- Bilgisayar Teknolojileri
- Elektronik ve Otomasyon
- Elektrik Enerji
- Muhasebe ve Vergi
- Finans Bankacılık ve Sigortacılık
- Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri
- Bilgisayar Programcılığı
- Atçılık ve Antrenörlüğü
- Laborant ve Veteriner Sağlık
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
- Sivil Havacılık Ulaştırma Hizmetleri
- İşletme Yönetimi
- Yerel Yönetimler Programı
- Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
- Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı
- Bahçe Tarımı Programı
- Basım ve Yayım Teknolojileri Programı
- Yönetim ve Organizasyon
- Dış Ticaret
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik
- Bilgisayar Teknolojileri
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik
- Optisyenlik Programı
- Harita ve Kadastro Programı
- Gıda Teknolojisi Programı
- Elektrik Programı
- İnşaat Teknolojisi Programı
- Üretimde Kalite Kontrol Programı
- Sondaj Teknolojisi Programı
- İç Mekan Tasarımı
- Madencilik Teknolojisi Programı
- Geoteknik Programı
- Yapı Denetim Programı
- İş sağlığı ve Güvenliği Programı
- Özel Güvenlik
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı
- Çocuk Gelişimi Programı
- İlk ve Acil Yardım Programı
- Anestezi Programı
- Ameliyathane Hizmetleri Programı
- Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı
- Aşçılık Programı
- Turist Rehberliği Programı
- Moda Tasarım Programı
- Otomotiv Teknolojileri Programı
- Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Programı
- Tekstil Teknolojisi Programı
- Giyim Üretim Teknolojisi Programı
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı
- Endüstriyel Cam ve Seramik Programı
- Havacılık Yönetimi
- Yabancı Diller Bölümü
Malatya Turgut Özal Üniversitesi yüksek lisans eğitimi ana bilim dalları altındaki bölümlerde verilmektedir. Her yıl güz ve bahar döneminde öğrenci kabul eden yüksek lisans bölümlerinin akademik takvimi enstitü tarafından yayınlanır. Yüksek lisans ilgili yönetmelikleri yine enstitü tarafından belirlenip resmi gazetede duyurulur. 2 yılın sonunda öğrenciler yüksek lisans eğitimlerini tamamlamış olurlar. İsteyen adaylar doktora eğitimine devam ederek, mesleki ve akademik kariyerde ilerleme kaydedebilirler. 2 yılın sonunda adaylar yazdıkları tezleri savunarak mezun olurlar. Malatya Turgut Özal Üniversitesi yüksek lisans anabilim dalları ve bölümleri şunlardır.
- Enformatik
- Meyvecilik
- Fitopatoloji
- Sebzecilik
-Entomoloji
- Bağcılık
- Süs Bitkileri
-Su Ürünleri
-Biyomedikal
-Bitki Koruma
Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde adayların tercih edebileceği bir açık öğretim programı bulunmamaktadır. Üniversite öğrencilerine uzaktan ders imkanı sağlayan UZEM kurulması sayesinde online eğitim altyapısı sağlanmıştır. YÖK'ün talebi ve rektörlüğün kararı ile üniversitede derslerin tümü ya da bazıları online olarak verilebilmektedir. Bunun yanında sürekli eğitim merkezi gibi kurumlarda öğrenciler ve dileyen insanlar için çeşitli eğitimler, kurslar ve sertifika programları verilmektedir. Bu sertifika ve programlar sayesinde öğrenciler ve çalışan insanlar kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sunarlar.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Taban Puanları her yıl sınava giren adayların aldıkları puanlara göre değişmektedir. Tercih yapacak adayların bir önceki yıla ait taban puanlarını kontrol ederek daha sağlıklı bilgilere ulaşması mümkün. Malatya Turgut Özal Üniversitesi bölümleri her yıl farklı puan türlerinde binlerce öğrenciyi kabul etmektedir. Öğrenciler seçmek istedikleri bölümün istediği puan türüne göre bir çalışma stratejisi oluşturabilir ve bu doğrultuda bir hedef belirleyebilir.
YÖS sınavının ÖSYM tarafından kaldırılmasıyla üniversiteler yabancı öğrenci kabul şartlarını kendileri belirlemeye başlamıştır. Malatya Turgut Özal Üniversitesi yabancı öğrenciler için kendi sınavı olan MTÜYÖS sınavını uygulamaktadır. MTÜYÖS sınavı için üç farklı puan türü hesaplanmaktadır. Bu puan türleri şunlardır; Matematik, Genel Yetenek ve Eşit Ağırlık puan türleridir. Puan türleri hesaplanırken matematik alanı doğru cevaplar 1.5 ve genel yetenek 1 ile çarpılır. Genel yetenek için matematik alanındaki doğrular 1 ile genel yetenek alanındaki doğrular 1.5 ile çarpılır. Eşit ağırlık için ise matematik doğru cevapları 1.25 ve genel yetenek doğru cevapları 1.25 ile çarpılır. yapılan her 4 yanlış ise 1 doğru cevabı götürmektedir. Kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler için fakülteler ücretli olup fiyatları fakültelere göre değişkenlik göstermektedir. Ücretler güz ve bahar döneminde olmak üzere iki kere tahsil edilir. Herhangi bir liseden mezun olan tüm yabancı öğrenciler Malatya Turgut Özal Üniversitesi'ne başvuruda bulunabilir. Kesin kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler ilgili tarihlerde istenilen belgeleri teslim ederek kaydını tamamlayabilir.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi için bulunduğu konum itibarıyla tarım, turizm ve sanayi alanlarında mezunlarının iş imkanları oldukça fazladır. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi üniversitede en çok tercih edilen fakülteler arasında yer almaktadır. Geçmişte adı ziraat mühendisliği olan fakülte, tarımsal sanayi ihtiyaçları için çeşitli dallara ayrılmıştır. Fakülte mezunları özellikle tarım kaynaklı sanayi tesislerinde iş imkanlarına sahiptirler. Malatya kayısı tarımı ile öne çıkan bir kent olduğundan ziraat fakültesi bölümü mezunları kayısı tarımı plan ve proje aşamalarında görevler alabilirler.
Malatya şehri konum olarak birden çok il merkezi için kilit önemdedir. Bu durum, ticaret kadar sağlık ve sağlık hizmetlerine de olumlu yansımıştır. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler; Malatya'da ya da çevre şehirlerde sağlık sektöründe iş imkanlarına sahiptirler. Ayrıca mezunlar, devlet hastanelerinde, aile sağlığı merkezlerinde ve özel hastanelerde istihdam edilebilirler. Malatya, turizm konusunda da önemli bir noktada yer almaktadır. Nemrut Dağı'na yakın konumu nedeniyle yüksek bir turizm potansiyeline sahiptir. Bu nedenle turizm ve otelcilik meslek yüksekokulu mezunları otellerde ve turist rehberliği alanında iş bulabilirler. Tarıma elverişli ortama sahip olması hayvancılık ve tekstili de geliştirmiştir. Malatya özellikle tekstil fabrikalarının yatırım yaptığı bir bölgedir. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Moda Tasarım bölümü öğrencileri tekstil firmaları için ürünler tasarlayabilirler. Meslek yüksekokullarında öne çıkan bir diğer alan ise Malatya Turgut Özal Üniversitesi optisyenlik bölümüdür. Ülkemizde ergonomik gözlükler ve optisyenlik alanında yetişmiş insan ihtiyacı bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, kendilerini bu alanda ilerletebilirler. Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi ise her ay çıkardığı dergi ile iş ve akademik dünyayı buluşturarak öğrencilerine farklı bakış açıları sunmaktadır. Sektör temsilcileri ve öğrencileri buluşturarak öğrencilerin iş dünyasına yönelik sorularına cevap aramaya yardımcı olurlar.
Mühendislik bölümlerinde öne çıkan bölüm ise Malatya Turgut Özal Üniversitesi Yazılım Mühendisliği bölümüdür. Ülkemizin insansız hava araçları ve uzay teknolojisinde yaptığı hamleleri düşünürsek, yazılım mühendisliğinin önemi artmaktadır. Yerli yazılım kodları ile tasarlanan araçların bilgi ve güvenlikleri kontrol altında tutulmuş olur. Öğrenciler lisans hayatları boyunca başka alanlardan aldıkları dersler, öğrendikleri yabancı diller ve üniversitenin sunduğu kütüphane ve sosyal hizmetlerden faydalanarak kendilerini akademik ve sosyal anlamda geliştirebilirler. Bugün binlerce öğrencisi, yüzlerce bölümü ve akademisyenleri ile ülkemizin bilim ve gelişimine katkıda bulunan Malatya Turgut Özal Üniversitesi öğrencilerine verdiği güven ile iş bulma süreçlerine de yardımcı olmaktadır. İş ilanları için öğrenci ve deneyimli çalışanlar Kariyer.net'in iş ilanları ve pozisyon rehberi sayfalarına bakabilirler.
Aşağıdaki veriler, Malatya Turgut Özal Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.