Üniversitenin taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversiteye kaydını yaptırmak istiyorsan Yükseköğretim Kurumları sınavı ya da kısa adıyla YKS sınavına girmen gerekir. Her yıl haziran ayında gerçekleştirilen bu sınav sonucunda vermiş olduğun doğru ve yanlış cevaplar üzerinden bir ham puanın ortaya çıkar. Ayrıca ham puanın yanında sınav da kaçıncı olduğunu gösteren bir başarı sıralaması da bulunur. Bu sıralama taban puanları kadar üniversiteye girmende etkin rol oynar. Üniversite hayatının Malatya ilinde geçmesini istiyorsan Turgut Özal Üniversitesi’ni tercih edebilirsin. Ama bunun için öncelikle Turgut Özal Üniversitesi taban puanları hakkında detaylı bir saha araştırması yapmalı ve bulduğun bulgulara göre kararlarını almalısın.
Üniversitelerin öğrencilere daha kolay tercih yapmasını sağlamak için kontenjan sayısı ve başarı sıralaması gibi bazı veri setlerini her yıl yayımlar. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de üniversite taban puanlarıdır. Bölüme en düşük puanla giren öğrencinin oluşturduğu taban puan bölümün hangi puan aralığı arasında alım yaptığı konusunda bazı bilgiler sunar. Sen de Turgut Özal Üniversitesi sayfasından bölümlere bakabilirsin. İstediğin bir bölüme girmek istiyorsan öncelikle o bölümün hangi puanlarda alım yaptığını gösteren taban puanlarına bakmalısın. Turgut Özal Üniversitesi tercih puanları hakkında genel bir inceleme yaptıktan sonra tercihini yapman daha kolay hale gelir. Çünkü Turgut Özal Üniversitesi puanlarını yapacağın detaylı araştırmalar sayesinde öğrenebilirsin.
Taban puanları hakkında genel bir araştırma yaptıktan sonra incelemen gereken ikinci özellik gitmek istediğin üniversite ve bölümün sıralaması hakkında bilgiler olmalıdır. Çünkü YKS sınavından aldığın ham puan Turgut Özal Üniversitesi taban puanlarına yakın olsa bile sıralaman yakın değilse istediğin bölüme girmen zor olur. Bu nedenle araştırmalarını sadece taban puanı odaklı değil, sıralama ve kontenjan gibi diğer kriterleri de göz önünde bulundurarak yapmalısın. Diğer bir deyişle, tercihini Turgut Özal Üniversitesinden yana kullanmak istiyorsan Turgut Özal Üniversitesi sıralama listesi hakkında da bilgi toplamalı ve verilerini ona göre analiz etmelisin.
YKS sınavı sonrasında açıklanan sınav sonuçları öğrencilerin başarı sıralamasını belirler. Açıklanan bu başarı sıralamasına göre öğrenciler bölümlerdeki kontenjana yerleşir. Üniversitelerin her yıl yayımladığı başarı sıralamaları ile ilgili detaylara bakman tercih döneminde daha rasyonel kararlar almana yardımcı olur. Böylelikle alabileceğin yanlış kararların önüne geçmiş olursun. Örnek vermek gerekirse, Turgut Özal Üniversitesi başarı sıralaması listesini detaylı bir şekilde incelemen bu üniversitedeki istediğin bir bölüme girmen konusunda sana birçok bilgi sunacaktır. Bu üniversiteyi baz aldığımızda, YKS sınavında dereceye girecek kadar yüksek bir puan almadığını düşünüyorsan tıp bölümünü yazmamalısın. Çünkü başarı sıralamasında sadece çok iyi derece yapanlar bu bölüme girebilirler. Bunun dışında başarı sıralamanın ilk 150 bin içinde değilse yazılım mühendisliği ve hemşirelik bölümünü yazmakta iyi bir seçenek olarak gözükmez çünkü bu bölümleri 100 bin ile 150 bin sıralama aralığında olan öğrencilerin tercih ettiğini gözlemleyebilirsin. Onun dışındaki bölümler için orta ayar bir başarı sıralaması yeterli olabilir. Ancak bu verilerin Turgut Özal Üniversitesi taban puanları gibi yıllara göre değişebileceğini de unutmamalısın.
Açıklanan sınav sonuçların ardından tercih dönemine doğru geçiş süreci başlar. Bu dönem üniversiteler ve onların içindeki bölümlerin detaylı irdelendiği bir dönemdir. Kontenjan, taban puanı ve sıralama gibi birçok özellik dikkate alınarak inceleme sürecine dahil edilir. Bu süreci daha iyi anlamak için örneklendirmek gerekirse, Turgut Özal Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümü 2022 yılı taban puanı 382,35065 iken 2021 yılı için 307,41859 ve 2020 yılı için 340,90816 olarak ölçülmüştür. Aldığın puanın bu aralıkta olduğunu düşünüyorsan bu bölümü tercih listene ekleyebilirsin. Fakat puanın 300’ün altında ise bu bölüme girmen zor olacaktır. Diğer yandan aynı bölümün başarı sıralamasını da hesaba katmalısın. Çünkü bazen taban puanın tuttuğu halde başarı sıralaman tutmadığı için arzuladığın bölüme giremeyebilirsin. Diğer bir deyişle, Turgut Özal Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümü 2022 yılında başarı sıralaması 127.232 iken bu oran 2021’de 150.485, 2020 yılında 172.000’dir. Taban puanın 300 puan civarında olduğu halde sıralaman 175.000 altında ise bu bölümü tercih listene eklemek mantıklı olmayacaktır. Bu bulgulardan şu sonuca varabilirsin; yazılım mühendisliği bölümünü Turgut Özal Üniversitesi tercih listene eklememelisin. İki taraftan da detaylı analiz yapmak tercih döneminde sana birçok avantaj kazandıracaktır. Ancak tercih noktasından Turgut Özal Üniversitesi taban puanları ve başarı sıralaması yıllık bir veridir ve her yıl değişir.
Bölüme kaç tane kişinin girdiğini gösteren kontenjan sayısı, her ne kadar birçok kişi tarafından göz ardı edilen bir özellik olsa da dikkat edilmesi gereken kıstaslardan biridir. Bir bölüm için az ayrılmış kontenjan sayısı o bölümdeki rekabetin artmasına yol açarak bölüme girmeyi zor hale sokabilir. Bu gibi nedenlerden ötürü başarı sıralaması, taban puanı gibi özelliklerin yanı sıra o bölüme ayrılan kontenjan sayısını da hesaba katmalısın. Örneklendirmek gerekirse, Turgut Özal Üniversitesi tarım ekonomisi bölümü 2022 yılı için 20+1 kişilik kontenjan ayırmışken bilgisayar mühendisliği bölümü için 60+2 kişilik kontenjan vardır. Bu veriler ışığında ulaşacağımız sonuç ise bilgisayar mühendisliğine nazaran tarım ekonomisi bölümünde ciddi rekabet oluşacağı yönündedir. 6 fakülteyi bünyesinde barındıran bu üniversite kaliteli eğitim anlayışını öğrencilere sunmayı amaçlar. Sen de bu üniversitede lisans hayatına başlamak istiyorsan Turgut Özal Üniversitesi kontenjan bilgilerini de analizlerine katmalı ve ona göre bir tercih süreci izlemelisin. Filtreleme özelliğini kullanarak daha detaylı bir araştırma süreci yürütmek istersen tercih motoru sayfasını kullanabilirsin.
Turgut Özal Üniversitesi çeşitli bölümlere sahiptir. Sayısal alanında taban puanı en yüksek olan bölümü 490,10883 ile Tıp Fakültesidir. Yazılım Mühendisliği ve Hemşirelik de taban puanı yüksek olan diğer bölümlerdendir. Eşit ağırlık alanında Yönetim Bilişim Sistemleri 307,90055 puan ile ilk sırada yer alır. Uluslararası İşletme Yönetimi 209,07865 puan ile bu alanda en düşük taban puanına sahip bölümdür. Üniversitenin sözel puanıyla alım yapan tek bölümü Görsel İletişim Tasarımı programıdır ve taban puanı 283,42140’tır....