Batı Dilleri Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Batı Dilleri bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Bölüm Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Batı Dilleri
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü

Kontenjan

Taban Puan
Başarı Sırası
1Kırgızistan-Türkiye Manas ÜniversitesiBatı Dilleri (İngiliz Dili ve Edebiyatı) (4 Yıllık)DİL5281,1425783,881

Batı Dilleri

Batı Dilleri, evrensel dil olan İngiliz Dili ve Edebiyatı üzerine eğitimin verildiği, İngilizce dili ve bu dilde yazılmış olan eserlerin tanıtımı ile birlikte dilin konuşulduğu ülkelerin kültürleri hakkında araştırmalar gerçekleştiren akademik bir disiplindir. 

Dil puanı ile alım yapan Batı Dilleri bölümü lisans programına dahil olduğundan 4 yıllık bir eğitim süresini kapsar. Batı dillerine meraklı olmanın yanı sıra disiplinli ders çalışan ve araştırmayı seven kişilerin tercih edebileceği Batı Dilleri bölümü, mezunlarına geniş bir alanda iş imkanı sunar. 

Kırgızistan’ın Bişkek şehrinde yer alan Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesinin eğitim programına dahil olan Batı Dilleri bölümü, İngilizce dışında Kırgız Dili ve Edebiyatı, Rusça gibi dersleri de kapsar. Bu doğrultuda ilgili ülkelerin dil ve edebiyatına meraklıysan tercih edebilirsin.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Batı Dilleri Taban Puanları

Üniversite sınavına giren öğrencilerin başarı grafiği sürekli değişir. 2022 yılının başarı ölçüsü ile 2021 ya da 2020 yılının başarı ölçüsü aynı olamaz. Bu yüzden at antrenörlüğünden biyoloji öğretmenliğine kadar tüm bölümlerin başarı grafiği buna bağlı olarak sürekli güncellenir. Batı dilleri bölümü için de benzer durum geçerlidir. Batı dilleri taban puanları 2022, 2021 ya da 2020 yıllarındaki puanlar birbirinden farklıdır. Ancak bir bölümün taban puanını değiştiren başka kriterler de bulunur. Örneğin; genellikle vakıf üniversitelerinin taban puanı, devlet üniversitelerinin taban puanından daha düşüktür. Vakıf üniversitelerinin ücretli programlarının taban puanı da, burslu programlarının taban puanından daha düşüktür. Son olarak, aynı yıl içinde aynı bölüme sahip olan iki farklı üniversitenin taban puanı da birbirinden farklı olabilir. Yani, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi batı dilleri puanları ile Doğu Akdeniz Üniversitesi batı dilleri bölümü puanları bilgisi aynı değildir.

Batı Dilleri Tercih Puanları

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nin öğretim programında yer alan batı dilleri tercih puanları, her sene öğrencilerin üniversiteye giriş sınavı başarısı baz alınarak yenilenir. Söz konusu bölümün, 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 271,145 olarak belirlenmiştir. Aynı bölümün 2021 yılında en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 241,588 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 227,098 olarak belirlenmiştir. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin batı dilleri taban puanları ise çok daha farklıdır. Bu yüzden tercihlerini yapmadan önce güncel verileri incelemiş olman önemlidir. Merak ettiğin üniversitelerin taban puanları bilgisine Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan tercih rehberinden ulaşabilirsin.

Batı Dilleri Başarı Sıralaması

Gerek devlet gerekse de vakıf üniversitelerinde bulunan tüm bölümlerin başarı sıralaması her sene değişir. Dolayısıyla at antrenörlüğünden biyoloji öğretmenliğine kadar tüm bölümlerin başarı sıralaması, önceki sene tercih yapan aday öğrencilerin başarı grafiğine bağlı olarak sürekli güncellenir. Batı dilleri başarı sıralaması da hem yıllara göre, hem üniversite ve fakültelere göre değişiklik gösterebilir. Ancak bir bölümün başarı sıralamasını değiştiren başka unsurlar da vardır. Örneğin; pek çok vakıf üniversitesinin batı dilleri sıralama listesi, devlet üniversitelerinin başarı sıralamasından daha düşüktür. Vakıf üniversitelerinin ücretli programlarının başarı sıralaması da, burslu programlarının başarı sıralamasından daha düşüktür. Ayrıca aynı yıl içinde aynı bölüme sahip olan iki farklı üniversitenin başarı sıralaması da birbirinden farklı olabilir. Yani, üniversitelerin batı dilleri bölümü sıralama bilgisi birbirinden farklı olabilir.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi, batı dilleri bölümü başarı sıralaması da diğer pek çok bölümde olduğu gibi her sene yeniden güncellenir. Bu bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 75.188 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 63.923 olarak, 2020 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması ise 72.126 olarak belirlenmiştir. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin batı dilleri bölümü başarı sıralaması ise çok daha farklıdır. Bu yüzden tercih listeni oluştururken, ilgi duyduğun bölümlerin başarı sıralamasını öğrenmiş olman gerekir. Böylece yüzlerce üniversite ve binlerce bölüm arasından seçim yaparken çok daha rahat hareket edebilirsin.

Batı Dilleri Tercih

Herhangi bir ortaöğretim kurumundan mezun olan öğrencilerin, üniversiteye gidebilmesi için iki oturum olarak düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) en azından ilk oturumuna girmeleri zorunludur. İki yıllık ön lisans programı okumak isteyen öğrencilerin Temel Yeterlilik Testleri (TYT) sınavına girmesi yeterliyken, dört yıllık lisans programı okumak isteyen öğrencilerin Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sınavına ya da Yabancı Dil Testleri (YDT) sınavına da girmeleri gerekir. Batı dilleri tercih listende yer alıyor ise bu bölümün hangi puan türünde öğrenci aldığını ve hangi oturumlara katılman gerektiğini öğrenmen gerekir. Öğrenim süresi dört yıl olan bu bölümü seçebilmek için TYT ve YDT oturumlarının her ikisine de girmiş olman gerekir. Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi de dahil olmak üzere tüm üniversiteler ile ilgili batı dilleri taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan sayıları da dahil olmak üzere pek çok veriye tercih motoru üzerinden dilediğin zaman ulaşabilirsin.

Batı Dilleri Kontenjan

Üniversiteler kontenjan sayılarını belirleme konusunda serbest bırakılmıştır. Batı dilleri kontenjan sayıları, fakültelerin kapasitesine göre her sene farklı oranlarda alım yapar. Buna bir örnek vermek gerekirse; Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi batı dilleri bölümü kontenjan sayıları, 2022 yılı için farklı olabileceği gibi, 2021 ya da 2020 yılları için de farklı olabilir. Ancak bir bölümün kontenjan sayısını değiştiren başka kriterler de bulunur. Örneğin; genellikle vakıf üniversitelerinin kontenjan sayısı, devlet üniversitelerinin kontenjan sayısından daha düşüktür. Vakıf üniversitelerinin ücretli programlarının kontenjan sayısı da, burslu programlarının kontenjan sayısından daha düşüktür. Son olarak, aynı yıl içinde aynı bölüme sahip olan iki farklı üniversitenin kontenjan sayısı da birbirinden farklı olabilir. Yani, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi batı dilleri bölümü kontenjan sayıları ile Doğu Akdeniz Üniversitesi batı dilleri bölümü kontenjan sayıları da birbirinden farklı olabilir. Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi batı dilleri bölümü genel kontenjan sayısı 2022 ve 2021 yıllarında 5 kişi olarak, 2020 yılında ise 6 kişi olarak belirlenmiştir. Ancak bu rakamların değişebilir olduğunu da unutmamalısın. Bu nedenle batı dilleri taban puanları ve kontenjan sayıları için iyi araştırma yapman gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Bati Dilleri Bölümü Taban Puanları Nedir?

Batı Dilleri bölümü, yalnızca taban puanı 271,14592 olan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde eğitime açık bir programdır. İngiliz Dili Edebiyatını kapsayan bu bölümün taban puanları ve başarı sıralamaları her yıl değişiklik gösterir. Kırgızistan’da yer alan bu Batı Dilleri bölümünden 4 yıllık lisans eğitimi sürecini başarıyla tamamladıktan sonra mezun olabilirsin. YKS’de aldığın taban puanını ele alarak üniversiteye yerleşmek için gereken şartları karşılaştırabilir, uygunluk gözlemlediğin takdirde bu bölümü tercih listesine ekleyerek yurt dışında okuma fırsatından yararlanabilirsin....